Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

1 na 3 tak naprawdę gospodarzy i żeby nie wiem co robić prawdziwi rolnicy tego nie zmienia ,jedynie radykalne ustawy rządowe.Myslisz że dlaczego krus jest taki biedny? bo multum starszych ludzi mając pare kur i hektary wydzierżawione na gębę ssia jak pijawki.Mam znajomego w krusie to mówi że w gospodarstwie polskim naj niebezpieczniejszym zwierzęciem jest kura

• Like 1
Opublikowano

Narracja tych zmian definicji rolnika aktywnego jest taka , ze jednym zabiora doplaty aby dac wiecej tym aktywnym .

Jednak bardziej prawdopodobne jest to , ze uznanym za nieaktywnego zabiora doplaty , a pozostalym obniza doplaty . Powiekszone beda jedynie wymagania administracyjne i kary. Chyba kazdy kto obserwuje dzialania " zielonych" elit EU sie z tym zgodzi.

Opublikowano
26 minut temu, robi57362 napisał(a):

1 na 3 tak naprawdę gospodarzy i żeby nie wiem co robić prawdziwi rolnicy tego nie zmienia ,jedynie radykalne ustawy rządowe.Myslisz że dlaczego krus jest taki biedny? bo multum starszych ludzi mając pare kur i hektary wydzierżawione na gębę ssia jak pijawki.Mam znajomego w krusie to mówi że w gospodarstwie polskim naj niebezpieczniejszym zwierzęciem jest kura

A moim zdaniem najniebezpieczniejszym zwierzęciem w krusie jest twój znajomy.

Opublikowano

Problem "rolnika aktywnego" został stworzony przez system dopłat i innej jałmużny. Można było wprowadzić dochodowość w rolnictwie, ale wtedy wylazłaby bieda z worka. Nie ma sensu rozbijanie gówna atomy , kto aktywny a kto nie. To nic nie wnosi. Noooo chyba że chodzi o aktywność sportowa rolników. Ci co biegają codziennie dostaną dodatek z przebiegniętego kilometra.

Opublikowano

Jednym z celów pewnie jest stworzenie nowych miejsc pracy w budżetówce i dołożenia rolnikowi kolejnych papierków, żeby zajmował się wszystkim zamiast poprostu zająć się pracą w gospodarstwie i produkcja rolną 

Opublikowano
mirro napisał:

Problem "rolnika aktywnego" został stworzony przez system dopłat i innej jałmużny. Można było wprowadzić dochodowość w rolnictwie, ale wtedy wylazłaby bieda z worka. Nie ma sensu rozbijanie gówna atomy , kto aktywny a kto nie. To nic nie wnosi. Noooo chyba że chodzi o aktywność sportowa rolników. Ci co biegają codziennie dostaną dodatek z przebiegniętego kilometra.

to nie głupie by było, mialem zainstalowany kiedyś licznik kroków to dziennie 30000 spokojniej przekraczałem

• Haha 1
Opublikowano

Ale dlaczego prawdziwy "aktywny" rolnik ma udowadniać, że jest aktywny? Kolejna papierologia. To agencja powinna udowodnić "nieaktywność". Niestety przez polską "zaradność" cierpią zwykli rolnicy, bo muszą cały czas coś udowadniać, składać wnioski, oświadczenia itp.

Opublikowano (edytowane)

Przyznam, że liczyłem na merytoryczną dyskusję. Tymczasem większość wypowiedzi w stylu "nie bo nie" albo "nie wiem ale się wypowiem" bez wczytania się w projekt, a przecież po to wstawiłem link, żebyście mogli się zapoznać.

Edytowane przez Mamoń
  • Like 1
Opublikowano

Bo dla większości i tak jest bezsensem dyskutowanie, jak finalne przepisy i tak będą wyglądały inaczej jak początkowo przedstawiano, albo prowadzono w tym temacie konsultacje społeczne. Często w ramach takich działań same pytania, czy zagadnienia są sformułowane tak, że narzucają jakąś narracje, czy budują emocje społeczne w konkretnym kierunku. Daje to później podkładkę, że niby sami ludzie sygnalizowali problem. Finalnie w ostatniej chwili dołożą przy głosowaniu swoje wstawki i zrobią co chcą. 

Później wychodzą takie kwiatki: 

https://www.farmer.pl/fakty/unia-europejska/burza-w-europarlamencie-ke-finansowala-protesty-i-procesy-sadowe-przeciwko-rolnikom,156791.html

Gdzie cele są założone z góry i nawet nielegalnymi metodami starają się je osiągnąć.

Opublikowano

To jeszcze raz, kto nie musi udowadniać, że jest aktywnym rolnikiem.

MRiRW zaproponowano, aby spełnienie definicji ,,rolnik aktywny zawodowo” zależało od katalogu rolników, których działalność pozwala na automatycznie uznanie ich za rolników aktywnych zawodowo.

Do tego katalogu powinni należeć rolnicy, którzy:

• posiadają zwierzęta zarejestrowane w IRZ (ok. 361 tys. rolników),
  • otrzymują płatności związane z produkcją roślinną (ok. 338 tys. producentów),
  • korzystają z ekoschematów, np. rolnictwa węglowego, ochrony biologicznej, integrowanej produkcji roślin (ok. 392 tys. rolników),
  • uczestniczą w systemie płatności ekologicznych (ok. 21 tys. rolników).

Szacuje się, że łączna liczba rolników, która spełnia wyżej wymienione kryteria, wynosi na około 570 tys. producentów. 

• Like 1
Opublikowano

@Mamoń czyli dobrze rozumiem że około 600 tyś rolników/gospodarstw otrzymuje tylko płatności obszarowe?

te 570 tyś jest na pewno liczba bliższe prawdzie niż 1,2 mln rolników w tej chwili

Dla porównania:

Niemcy - ponad 80 mln mieszkańców, około 250 tyś gospodarstw

Francja - ponad 68 mln mieszkańców, około 400 tyś gospodarstw

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

Jak zależało na obrazowym przedstawieniu to na stronie mogła się pojawić informacja o procentowym udziale ogółu, ale tego nie zrobiono. 

Na 2020 niby było 1.3 mln gospodarstw rolnych, to ponad połowa i będzie sporo kwitków, zaświadczeń itp do przetworzenia 

Do tego na tej podstawie będzie skłócanie grupy społecznej i budowanie podziałów, aby ciężej zorganizować protesty rolników w francuskim stylu 

Edytowane przez Alchemik
Opublikowano

W przypadku pozostałych rolników (około 660 tys. producentów), którzy nie spełniają wyżej wymienionych warunków, weryfikacja aktywności rolniczej będzie odbywać się na podstawie minimalnych kosztów poniesionych na działalność rolniczą lub przychodów związanych z działalnością rolniczą.

W związku z tym MRiRW zaproponowało, aby definicja ,,rolnik aktywny zawodowo” była weryfikowana również na podstawie po pierwsze kosztów ponoszonych na działalność rolniczą. Na podstawie katalogu uznawanych kosztów, do których mają należeć:

• nawozy, środki ochrony roślin, materiał siewny i rozmnożeniowy, czynsze dzierżawne, usługi rolnicze, koszty zabiegów prowadzonych usługowo, praca najemna, ubezpieczenia, a także koszty specjalistyczne (takie jak np. defolianty, regulatory wzrostu itp.).

W przypadku wspomnianych kosztów MRiRW poda okres ponoszenia wspomnianych kosztów, a także minimalny poziom tych kosztów.

Opublikowano

A tak w szerszym zarysie, to jaki cel przyświeca nadaniu statusu rolnika aktywnego? Trza będzie se tabliczkę z taką informacją na płocie przyczepić, czy radykalnie poprawi się rentowność gospodarstwa?