Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dzień dobry,

Czy ktoś może potwierdzić, czy istnieje obowiązek rejestracji wozu asenizacyjnego o pojemności 7000 litrów i rozrzutnika obornika o ładowności 8 ton w ramach PROW?

Z moich informacji wynika, że wymagania w tym zakresie mogą zależeć od producenta maszyn – niektórzy nie rejestrują wozów asenizacyjnych. Jednak z tego, co słyszałem, zgodnie z przepisami rejestracja może być konieczna. Czy w przypadku braku rejestracji istnieje ryzyko cofnięcia dofinansowania?

Będę wdzięczny za podpowiedzi!

Opublikowano

jak kupiłem rozrzutnik, 8t w 2021 roku i też musiałem dostarczyć homologację, którą dostałem razem z maszyną. na ramie rozrzutnika jest nabity VIN, jest miejsce na rejestrację, oświetlenie tablicy, więc z rejestracją nie było by raczej problemów

na wezwaniu agencja prosiła o ksero dowodu rejestracyjnego lub homologację lub świadectwo zgodności

ale najlepiej spytaj w agencji, bo coś mogło się zmienić, w tamtym roku coś czytałem o planowanej zmianie przepisów

• Thanks 1
Opublikowano

W ubiegłym roku musiałem rejstrować wóz asenizacyjny  i trzeba pamiętać że obecne przepisy wymagają ubezpieczenia pojazdów posiedających co najmniej jedną oś i poruszających po drogach publicznych 

• Thanks 1
Opublikowano (edytowane)
12 godzin temu, Bartek933 napisał(a):

Odpowiedź dobrze by było mieć na piśmie, bo znając życie zapytasz kilku pracowników i odpowiedzi mogą być różne  

No właśnie dealer nie wie, producent maszyny też, a pani która wypełniała wniosek mówi, że to zależy od producenta i jaki papierek wystawi. Natomiast pracownik banku mówił, że to zależy jaka literka jest wstawiona w tabliczce znamionowej (nie wiem o jaką literkę może chodzić). Dzisiaj będę dzwonił do Warszawy i zobaczymy co tam powiedzą.

Edytowane przez FERO0X
Opublikowano
18 godzin temu, FERO0X napisał(a):

Dzień dobry,

Czy ktoś może potwierdzić, czy istnieje obowiązek rejestracji wozu asenizacyjnego o pojemności 7000 litrów i rozrzutnika obornika o ładowności 8 ton w ramach PROW?

Obecnie przepisy wymagają rejestracji wozów asenizacyjnch, ponieważ nie są przyczepami specjalnymi:

Według przepisów homologacyjnych;

Rodzaj pojazdu - przyczepa ciężarową rolnicza,

Podrodzaj pojazdu - pojemnik,

Przeznaczenie - asenizacyjny.

Natomiast rozrzutnik obornika traktowany jest jako przyczepa specjalna (o ile świadectwo homologacji nie stanowi inaczej) więc nie ma obowiązku jej rejestracji. Dz. U. 2024 poz. 1251 z dnia 21 czerwca 2024r.

Prawo o ruchu drogowym.

Rozdział 2.

Art. 71. 

3. Pojazd niewymieniony w ust. 1, przyczepa motocyklowa oraz przyczepa specjalna przeznaczona do ciągnięcia przez ciągnik rolniczy lub pojazd wolnobieżny jest dopuszczona do ruchu, jeżeli odpowiada warunkom określonym w art. 66.

Co do obowiązkowego ubezpieczenia OC, to każda przyczepa jemu podlega, także specjalna.

3 godziny temu, bizon1 napisał(a):

W ubiegłym roku musiałem rejstrować wóz asenizacyjny  i trzeba pamiętać że obecne przepisy wymagają ubezpieczenia pojazdów posiedających co najmniej jedną oś i poruszających po drogach publicznych 

Napewno każdy pojazd z co najmniej jedną osią? 

Według definicji:

pojazd - środek transportu przeznaczony do poruszania się po drodze oraz maszyna lub urządzenie do tego przystosowane, z wyjątkiem urządzenia wspomagającego ruch.

Jakby niepatrząc, to według definicji, to pojazdem jest nawet kopaczka do ziemniaków Z-609.

• Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano
Godzinę temu, bergman31 napisał(a):

Obecnie przepisy wymagają rejestracji wozów asenizacyjnch, ponieważ nie są przyczepami specjalnymi:

Według przepisów homologacyjnych;

Rodzaj pojazdu - przyczepa ciężarową rolnicza,

Podrodzaj pojazdu - pojemnik,

Przeznaczenie - asenizacyjny.

Natomiast rozrzutnik obornika traktowany jest jako przyczepa specjalna (o ile świadectwo homologacji nie stanowi inaczej) więc nie ma obowiązku jej rejestracji. Dz. U. 2024 poz. 1251 z dnia 21 czerwca 2024r.

Prawo o ruchu drogowym.

Rozdział 2.

Art. 71. 

3. Pojazd niewymieniony w ust. 1, przyczepa motocyklowa oraz przyczepa specjalna przeznaczona do ciągnięcia przez ciągnik rolniczy lub pojazd wolnobieżny jest dopuszczona do ruchu, jeżeli odpowiada warunkom określonym w art. 66.

Co do obowiązkowego ubezpieczenia OC, to każda przyczepa jemu podlega, także specjalna.

Napewno każdy pojazd z co najmniej jedną osią? 

Według definicji:

pojazd - środek transportu przeznaczony do poruszania się po drodze oraz maszyna lub urządzenie do tego przystosowane, z wyjątkiem urządzenia wspomagającego ruch.

Jakby niepatrząc, to według definicji, to pojazdem jest nawet kopaczka do ziemniaków Z-609.

A kopaczka to środek transportowy wg Ciebie

Opublikowano (edytowane)

@bizon1 przeczytaj całą definicję pojazdu, bo ewidentnie niedoczytałeś do końca. Nawet napisałem pogrubioną czcionką aby było widać wyrazy maszyna lub urządzenie.

Edytowane przez bergman31
Opublikowano

Obecnie nowy rozrzutnika obornika musi mieć homologację, aby mógł się poruszać po drogach publicznych. Oświadczenie producenta o niewydaniu świadectwa homologacji skutkuje niedopuszczeniem do ruchu po drogach publicznych.

Według nowych przepisów, to każda nowa maszyna ciągnięta za traktorem musi mieć homologację, aby można się z nią poruszać po drogach publicznych.

• Like 2
Opublikowano

Rejestracji pojazdu, zgodnie z art. 72 ust. 1 ustawy prawo o ruchu drogowym, dokonuje się między innymi na podstawie: świadectwa zgodności WE albo świadectwa zgodności wraz z oświadczeniem zawierającym dane i informacje o pojeździe niezbędne do rejestracji i ewidencji pojazdów, dopuszczenia jednostkowego pojazdu, decyzji o uznaniu dopuszczenia jednostkowego pojazdu albo świadectwa dopuszczenia indywidualnego WE pojazdu - jeżeli są wymagane, albo zaświadczenia o  pozytywnym wyniku badania technicznego pojazdu, jeżeli jest wymagane. Obowiązek wystawienia ww. dokumentów przez producenta wynika z przepisu art. 70s ww. ustawy i to z ww. dokumentów wynikają dane pojazdu decydujące o jego zaklasyfikowaniu do odpowiedniej kategorii pojazdu (w tym przeznaczenie pojazdu), czyli w przypadku nowych pojazdów z jednego z dokumentów wydawanych przez producenta pojazdu.

Dla mnie to jest niejednoznaczne ciężki temat rozrzutnik zamówiony ale nie posiada homologacji 

Opublikowano (edytowane)

Ja na szczęście od razu uwzględniłem homologację. Obstawiam, że jak bierzesz na "własną rękę" to nikt tego nie będzie sprawdzał. 

Edytowane przez FERO0X
Opublikowano

Właśnie na dotacje . To raczej musi być homologacja

W związku z przepisami art. 2 ust. 1 lit. c Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 167/2013 z dnia 5 lutego 2013 r. w sprawie homologacji i nadzoru rynku pojazdów rolniczych i leśnych o treści:

„1. Niniejsze rozporządzenie ma zastosowanie do pojazdów rolniczych i leśnych opisanych w art. 4, zaprojektowanych i skonstruowanych na jednym lub kilku etapach, oraz do układów, komponentów i oddzielnych zespołów technicznych, a także części i wyposażenia, zaprojektowanych i skonstruowanych dla takich pojazdów.

Niniejsze rozporządzenie ma w szczególności zastosowanie do następujących pojazdów:

a) ciągników (kategorie T i C);

b) przyczep (kategoria R); oraz

c) wymiennych urządzeń ciągniętych (kategoria S)”,

Transportowy Dozór Techniczny podkreśla obowiązek uzyskania świadectwa homologacji typu UE pojazdu dla pojazdów kategorii S, to jest pojazdów podlegających definicji określonej w art. 3 pkt 10 ww. rozporządzenia:

10) „wymienne urządzenie ciągnięte” oznacza każdy pojazd stosowany w rolnictwie lub leśnictwie, który jest przeznaczony do ciągnięcia przez ciągnik, zmienia funkcje ciągnika lub dodaje mu nowe funkcje, jest trwale wyposażony w narzędzie lub jest przeznaczony do obróbki materiałów, może posiadać skrzynię ładunkową zaprojektowaną i skonstruowaną do montowania dowolnych narzędzi i urządzeń potrzebnych w tym celu i do czasowego przechowywania materiałów wytworzonych lub potrzebnych w czasie pracy, jeśli stosunek technicznie dopuszczalnej maksymalnej masy całkowitej do masy własnej tego pojazdu jest mniejszy niż 3,0;”