Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Root Admin
Opublikowano
7 minut temu, macko94 napisał(a):

U mnie w piątek super popadał deszcz, później trochę mokrego śniegu tak że na polu bardzo mokro się zrobiło. Nawozy posiane dwa dni przed deszczem.

Zostało mi tebu i protio. Takie połączenie na T1 w rzepaku to dobry pomysł? Jakie dawki?

Bayer daje takie w standardzie od wielu lat, zobacz i daj tak samo

Opublikowano
W dniu 28.02.2025 o 12:11, anto napisał(a):

Jaka dawka tego adiuwanta? 

Ile to kosztuje na ha? 

InnoFert Contact z BayWa wielofunkcyjny adiuwant uniwersalny,   dawka 0,1/100 litrów wody  Pak 30 litrów, tu 5 litrów gratis to cena  1930 brutto ale 1573 netto tam jest 23% vatu. 

Przy użyciu 200  litrów wody  pak starcza na 150 ha  co daje 10,48 netto zł/ha. 

To informacja  dokładna od naganiacza. 

Ja daje ponad   2 litry na opryskiwacza 4500 litrów efekt jak po Carambie w rzepaku, " liście malowane szkłem", polecam 100% , a mało jest środków które polecam, tylko sprawdzone przez ze mnie   polecam. Dodaje to do wszystkich oprysków.

Myślałem że mieszanki borem  są dobre, ale nawet nie ma co porównywać. Robiłem próby, nawet w domu z tym przedstawicielem  i  byłem bardzo zaskoczony jak to działa. Nawet do zaprawiania ziarna dodaje. 

• Like 1
Opublikowano
macko94 napisał:

U mnie w piątek super popadał deszcz, później trochę mokrego śniegu tak że na polu bardzo mokro się zrobiło. Nawozy posiane dwa dni przed deszczem.

Zostało mi tebu i protio. Takie połączenie na T1 w rzepaku to dobry pomysł? Jakie dawki?

na t1 od lat robie tebu, bo na zgnilizne chyba dziala najlepiej. nie mam doswiadczenia z protio, ale jego zostawilbym na platka, a jesli juz jest kupione na platka, to mozna na drugi wjazd na platka go dac.

Opublikowano (edytowane)

Saletrę. Tak poważnie to tylko AgroSorb Folium używałem i nic po nich nie zauważyłem. Może jak ktoś ma mocno uszkodzoną plantację to może ma to sens a tak to nie 

Edytowane przez SawekBraczyk
Opublikowano

W przypadku protiokonazolu, jego mobilność w roślinie jest raczej ograniczona do miejsc aplikacji (np. w liściach), ale może on częściowo przemieszczać się do innych tkanek roślinnych, zwłaszcza w przypadku roślin systemicznych. Protiokonazol jest stosunkowo mniej mobilny niż niektóre inne triazole, takie jak te, które są bardziej systemiczne. Niemniej jednak, może wykazywać pewną mobilność, szczególnie w kierunku wierzchołków wzrostu rośliny, ale w porównaniu do innych triazoli jego przemieszczanie się nie jest tak intensywne.

Opublikowano
2 godziny temu, wilkołak napisał(a):

Yaceny , podobne jak u nas , myślałem żę bardziej ruszyło u was, bo cieplej miałeś

O ruszeniu wegetacji , tym bardziej gdzie nie było śniegu podczas mrozów i ziemia zmarzła w głąb , to będziemy mogli mówić za tydzień że wegetacja ruszyła 

Opublikowano
1 godzinę temu, tomek73 napisał(a):

InnoFert Contact z BayWa wielofunkcyjny adiuwant uniwersalny,   dawka 0,1/100 litrów wody  Pak 30 litrów, tu 5 litrów gratis to cena  1930 brutto ale 1573 netto tam jest 23% vatu. 

Przy użyciu 200  litrów wody  pak starcza na 150 ha  co daje 10,48 netto zł/ha. 

To informacja  dokładna od naganiacza. 

Ja daje ponad   2 litry na opryskiwacza 4500 litrów efekt jak po Carambie w rzepaku, " liście malowane szkłem", polecam 100% , a mało jest środków które polecam, tylko sprawdzone przez ze mnie   polecam. Dodaje to do wszystkich oprysków.

Myślałem że mieszanki borem  są dobre, ale nawet nie ma co porównywać. Robiłem próby, nawet w domu z tym przedstawicielem  i  byłem bardzo zaskoczony jak to działa. Nawet do zaprawiania ziarna dodaje. 

Dobre chyba do substancji kontaktowych, bo do systemicznych zbędne, poza efektem wizualnym i przeświadczeniem że "lepiej działa" 😋  Proline Max w T1 tak samo pokrywał rośliny. Od dwóch sezonów stosuje Protendo + Talius (Halny), liście nie "świecą" się jak psu tyłek, a skuteczność jakimś cudem nie spadła😎

Opublikowano
2 minuty temu, mysza103 napisał(a):

O ruszeniu wegetacji , tym bardziej gdzie nie było śniegu podczas mrozów i ziemia zmarzła w głąb , to będziemy mogli mówić za tydzień że wegetacja ruszyła 

Już znowu ruszyła. Pola w szybkim tempie się zielenią 

• Like 1
  • Root Admin
Opublikowano
Godzinę temu, Siedzacybyk napisał(a):

W przypadku protiokonazolu, jego mobilność w roślinie jest raczej ograniczona do miejsc aplikacji (np. w liściach), ale może on częściowo przemieszczać się do innych tkanek roślinnych, zwłaszcza w przypadku roślin systemicznych. Protiokonazol jest stosunkowo mniej mobilny niż niektóre inne triazole, takie jak te, które są bardziej systemiczne. Niemniej jednak, może wykazywać pewną mobilność, szczególnie w kierunku wierzchołków wzrostu rośliny, ale w porównaniu do innych triazoli jego przemieszczanie się nie jest tak intensywne.

to co lepsze do t1? Tebu czy metko?

Opublikowano
19 godzin temu, pep14 napisał(a):

U mnie od 20 stycznia po wszystkich deszczach spadło całe 1 mm, a wy się licytujecie komu wystarczy a komu nie. Ja zawsze twierdzę że deszczu nigdy za wiele. 

Chyba nie kosiłeś pszenicy w wrzesniu nigdy po osie kombajnem. 

16 godzin temu, arnoldino napisał(a):

Nie kwestionuje jego wiedzy tylko wróżbiarstwa pogodowego i wyśmiewania innych że na drugim końcu Polski robią inaczej. Dawał ostatnio gwarancję że u mnie na południowym krańcu Wielkopolski na pewno w okresie koniec marca początek kwietnia na pewno będzie wystarczająca ilość opadów i głupoty robię dając teraz cały azot. Jak to nazwać jak nie teoriami bez pokrycia zwłaszcza że jest z podlaskiego. Już z resztą był taki mi oster co tak samo wróżył ceny pszenicy a jak się to skończyło to chyba każdy wie.

Ze ja tobie dawałem gwarancję na deszcz? Chyba tobie coś tego

12 minut temu, yacenty napisał(a):

to co lepsze do t1? Tebu czy metko?

Metkonazol 

2 godziny temu, SawekBraczyk napisał(a):

Saletrę. Tak poważnie to tylko AgroSorb Folium używałem i nic po nich nie zauważyłem. Może jak ktoś ma mocno uszkodzoną plantację to może ma to sens a tak to nie 

A co chcesz zauważyć? 

Opublikowano
38 minut temu, Henryk69 napisał(a):

Po oprysku ladiva został mi bodziszek zostawić czy poprawiać i czym?. miejscami jest go sporo.

Korvetto. Ale dziwne że LaDiva Ci to przepuściła, bo mówimy o tej samej substancji (arylex). 

Opublikowano
7 minut temu, Tomek90 napisał(a):

Chyba nie kosiłeś pszenicy w wrzesniu nigdy po osie kombajnem. 

Ze ja tobie dawałem gwarancję na deszcz? Chyba tobie coś tego

Metkonazol 

A co chcesz zauważyć? 

Nie wiem no choćby to że rośliny mają lepszy wigor. Tak to nic nie widziałem. Tu kolega pytał o to a nie ja. 

Opublikowano

Improver +, Asahi SL jsk możecie się wypowiedzieć o tych środkach w rzepaku? Mam bardzo słaby rzepak, planuje dać 2kg fosforanu monoamonowego + 0,6 asahi, później drugi raz 2kg + 0,6 improver. Improvera już używałem, wydaje mi się że coś tam działa. Proszę was o opinie i poradę co daje radę w bardzo słabym rzepaku?

Opublikowano
6 minut temu, ervyn napisał(a):

Improver +, Asahi SL jsk możecie się wypowiedzieć o tych środkach w rzepaku? Mam bardzo słaby rzepak, planuje dać 2kg fosforanu monoamonowego + 0,6 asahi, później drugi raz 2kg + 0,6 improver. Improvera już używałem, wydaje mi się że coś tam działa. Proszę was o opinie i poradę co daje radę w bardzo słabym rzepaku?

@STIG13 do tablicy 😛