Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Root Admin
Opublikowano

Innofertów jest wiele, tu trzeba dodać że chodzi o contact.

Potwierdzę to co powiedział Tomek, bo Tomek do spółki z Marcinem mnie na nie namówili i super to wygląda, szczególnie jak jesienią robiłem drobnokroplistą dyszą. Pokrycie roślin super. 

Łan wygląda jakby był pryskany Osirisem czy Caryxem, do tej pory to tu uważałem ze są jedne z lepszych nośników do sor.

Opublikowano
6 minut temu, arnoldino napisał(a):

Zawsze dwie, przy tych cenach nawozów i skupu nie widzę sensu więcej. Normalnie na drugą daje mocznik z inhibitorem koło końca marca początku kwietnia ale że dostęp do wody jest jaki jest to dałem teraz bo nie wiadomo co będzie za miesiąc a tak to mam temat nawożenia zamknięty 

To jak już 2 dawkę podałeś to nie widać w maju głodu na roślinach?

Opublikowano (edytowane)

A gdzie można się w takie coś zaopatrzyć? Na ich stronie tylko ogólne informacje o działalnosci i adresy sklepów a do każdego mam trochę daleko. 

7 minut temu, GRZES1545 napisał(a):

To jak już 2 dawkę podałeś to nie widać w maju głodu na roślinach?

Raczej nie powinno nic im być zwłaszcza że rośliny pobierają składniki przez cały czas wegetacji w zależności ile potrzebują w danej chwili. W zeszłym roku pszenica jara dostała mocznik przedsiewnie 200 kg i na tym tyle z nawożenia. Susza plon zredukowała 3,8 tony z ha za to parametry były niezłe białko 13,9 gluten 29 gęstość 76. Jak się sprawdza w jarych to w oziminach tez powinno być dobrze.

Edytowane przez arnoldino
Opublikowano
10 minut temu, yacenty napisał(a):

Potwierdzę to co powiedział Tomek, bo Tomek do spółki z Marcinem mnie na nie namówili i super to wygląda, szczególnie jak jesienią robiłem drobnokroplistą dyszą. Pokrycie roślin super. 

Łan wygląda jakby był pryskany Osirisem czy Caryxem, do tej pory to tu uważałem ze są jedne z lepszych nośników do sor.

Dodaj Oriusa i tak samo będzie się "świeciło" jak u psa kulki 🤣

Opublikowano
3 godziny temu, yacenty napisał(a):

U nas dziś 1.8l i luty zamykamy wynikiem 9.2l.

Czyste szaleństwo.

Kolega wczoraj siał jęczmień to się kurzyło.

Na jutro zapowiadają śnieg to chyba zrobię 2 dawkę ramu w rzepaku tak żeby zamknąć już nawożenie 

To u mnie wczorajsze i nocne opady dały 14 litrów +5 litrów w miniony poniedziałek + z 1 litr co śnieg minimalnie popruszył z 3 tygodnie temu w sumie luty- 20 litrów 

Nawozy porozlewane , rzepak całkowita dawka , a pszenica 1/3 dawki  i po wczorajszych deszczach raczej ładnie przemieszczona w strefę korzeniową 

2 godziny temu, Zapracowany napisał(a):

Wczoraj N2 w rzepaku i pszenicy zakończyłem a dziś mapa na żółto się zapaliła.

Nie patrzę na mapy , patrzę na pogodę 

Godzinę temu, yacenty napisał(a):

A do czego ci potrzebne to super pokrycie roślin ? ostatnio pisałeś że na robale chcesz lać kołpakami do rsm (razem z rsm) 

• Like 1
  • Root Admin
Opublikowano
13 minut temu, mysza103 napisał(a):

To u mnie wczorajsze i nocne opady dały 14 litrów +5 litrów w miniony poniedziałek + z 1 litr co śnieg minimalnie popruszył z 3 tygodnie temu w sumie luty- 20 litrów 

Nawozy porozlewane , rzepak całkowita dawka , a pszenica 1/3 dawki  i po wczorajszych deszczach raczej ładnie przemieszczona w strefę korzeniową 

Nie patrzę na mapy , patrzę na pogodę 

A do czego ci potrzebne to super pokrycie roślin ? ostatnio pisałeś że na robale chcesz lać kołpakami do rsm (razem z rsm) 

Do fungi i do herbicydów 

Opublikowano
Godzinę temu, arnoldino napisał(a):

A gdzie można się w takie coś zaopatrzyć? Na ich stronie tylko ogólne informacje o działalnosci i adresy sklepów a do każdego mam trochę daleko. 

Raczej nie powinno nic im być zwłaszcza że rośliny pobierają składniki przez cały czas wegetacji w zależności ile potrzebują w danej chwili. W zeszłym roku pszenica jara dostała mocznik przedsiewnie 200 kg i na tym tyle z nawożenia. Susza plon zredukowała 3,8 tony z ha za to parametry były niezłe białko 13,9 gluten 29 gęstość 76. Jak się sprawdza w jarych to w oziminach tez powinno być dobrze.

pod jarą siejesz ten azot trochę pózniej , a i to że parametry są to zasługa tego że jarej masz niski plon to i to się skumuluje, pod oziminy przy plonie 7-8 ton na pewno parametrów miał nie będziesz bo o ile plon się obroni przy tak wczesnym podaniu całości azotu , to już parametry nie bardzo . powinieneś opóznic ten mocznik o 2-3 tygodnie 

Opublikowano

Przecież jara pszenica zawsze była jako ta co ma super parametry. A jak teraz ktoś podaje druga dawkę na pszenicę, bo jeszcze marca nie ma a on wie że już pod koniec jego będzie susza, to trzeba szukać może jakiegoś oddziału gdzie się to leczy. 

Opublikowano (edytowane)

Bądźmy realistami, takie nawożenie jakie daje to pod plon 5-6 ton max żeby jakiekolwiek parametry trzymało i mnie wystarcza. Pod te 7-8 to dużo więcej azotu by musiało być. Schemat się sprawdza to nie ma sensu kombinować. Z jarą to było coś za coś plon niższy parametry lepsze. Dobrze że chociaż tyle naleciało przy tej suszy. Dziś był pierwszy deszcz przez 1,5 godziny od początku lutego to się wolę nie zdziwić co będzie później z deszczami. Żniwa zweryfikują czy zrobiłem dobrze czy też źle. Ewentualnie jak będzie widać że brakuje to się coś dosypie w późniejszym okresie. Patrząc przez pryzmat nawożenia rzepaku to do połowy marca powinien dostać cały przewidziany azot i mu starcza do żniw to dlaczego pszenicy miało by braknąć a podobny czas wegetacji od wiosny do zbioru.

18 minut temu, Gimmeshelter napisał(a):

Przecież jara pszenica zawsze była jako ta co ma super parametry. A jak teraz ktoś podaje druga dawkę na pszenicę, bo jeszcze marca nie ma a on wie że już pod koniec jego będzie susza, to trzeba szukać może jakiegoś oddziału gdzie się to leczy. 

Nie wątpię, robię tak jak uważam i się mi sprawdza. A te twierdzenie że pszenica jara ma zawsze super parametry to bajki w które wierzysz. Twoja sprawa.  Ta miała w miarę dobre bo plon zredukowało przez susze i to cała tajemnica.  Rozumiem że jesteś jasnowidzem i wiesz że za miesiąc czy dwa będą super warunki pogodowe? Dobre.  Wolę dać teraz niż się potem wkur... że wody nie ma a nawóz trzeba dać. 

Edytowane przez arnoldino
Opublikowano

Kiedy myślicie t1 w rzepaku ? Za tydzień ciepło ma być i nie wiem czy robić robaka z odżywkami czy odrazu jakiś toprex lub temu dołożyć. ?

• Confused 1
Opublikowano
3 godziny temu, wilkołak napisał(a):

To który zamiennik najlepszy , mało kiedy stosuje modus , jedynie na skracaie dokłosia, ale ostatnie lata mało kiedy bylo trzeba

To co stosujesz do regulacji łanu? 

Opublikowano
57 minut temu, arnoldino napisał(a):

Bądźmy realistami, takie nawożenie jakie daje to pod plon 5-6 ton max żeby jakiekolwiek parametry trzymało i mnie wystarcza. Pod te 7-8 to dużo więcej azotu by musiało być. Schemat się sprawdza to nie ma sensu kombinować. Z jarą to było coś za coś plon niższy parametry lepsze. Dobrze że chociaż tyle naleciało przy tej suszy. Dziś był pierwszy deszcz przez 1,5 godziny od początku lutego to się wolę nie zdziwić co będzie później z deszczami. Żniwa zweryfikują czy zrobiłem dobrze czy też źle. Ewentualnie jak będzie widać że brakuje to się coś dosypie w późniejszym okresie. Patrząc przez pryzmat nawożenia rzepaku to do połowy marca powinien dostać cały przewidziany azot i mu starcza do żniw to dlaczego pszenicy miało by braknąć a podobny czas wegetacji od wiosny do zbioru.

Nie wątpię, robię tak jak uważam i się mi sprawdza. A te twierdzenie że pszenica jara ma zawsze super parametry to bajki w które wierzysz. Twoja sprawa.  Ta miała w miarę dobre bo plon zredukowało przez susze i to cała tajemnica.  Rozumiem że jesteś jasnowidzem i wiesz że za miesiąc czy dwa będą super warunki pogodowe? Dobre.  Wolę dać teraz niż się potem wkur... że wody nie ma a nawóz trzeba dać. 

No jestem jasnowidzem, mogę się założyć że będą normalne warunki żeby druga dawkę na pszenicę podać w okresie 25.03-10.04

• Like 2
Opublikowano
2 godziny temu, tomek73 napisał(a):

Od tamtego roku kupuję z BayWy InnoFert rewelacja. za 25 litrów około 2 tyś płace i tu mam 5 litrów ;;za darmo ';;'

Naprawdę warto. Efekt jak po carambie  w rzepaku. a daje połowę dawki. Żałuję że wcześniej tego nie  zrobili. Zawsze mi czegoś takiego brakowało. 

Do piany  to z Agrii kupuję  litrowe butelki daje 0.05 dosłownie 50 ml daję na 4,7 tyś litrów i piana  moment znika, a daję jak mam z 4 tyś litrów  w opryskiwaczu i piana sie wylewa, po 5 minutach leje do pełna te 700 litrów  Amostop lub coś podobnego chyba 170 za litr.  

Jaka dawka tego adiuwanta? 

Ile to kosztuje na ha? 

Opublikowano
21 minut temu, Siedzacybyk napisał(a):

bez wody 200-300 kg saletry to az za nadto, a pszenica uwielbia duuuze ilosci wody :)

Jak każda roślina, bez wody składników nie pobierze. Trzeba się po prostu dostosować do tego co jest a u każdego warunki inne.

• Root Admin
Opublikowano
1 godzinę temu, Czesku napisał(a):

Kiedy myślicie t1 w rzepaku ? Za tydzień ciepło ma być i nie wiem czy robić robaka z odżywkami czy odrazu jakiś toprex lub temu dołożyć. ?

jutro zrobię lustrację i podejmę decyzję, póki co ojciec mi mówi ze rzepak stoi w miejscu a pszenica ruszyła mocno z kopyta.

do wtorku zimno, a później temp pod 20 stopni, więc moze w srode bede pryskał

Opublikowano

W drugiej połowie przyszłego tygodnia na płd.zachodzie, temp. moźe osiągnąć "w porywach" +15/16°C, a i to wydaje się coraz mniej prawdopodobne

Opublikowano
3 godziny temu, Gimmeshelter napisał(a):

2 godziny temu, Gimmeshelter napisał(a):

No jestem jasnowidzem, mogę się założyć że będą normalne warunki żeby druga dawkę na pszenicę podać w okresie 25.03-10.04

No nie wiem komu by się to bardziej przydało🤔.  I właśnie przez to że nie wiem co będzie za miesiąc czy dwa to wolę podać teraz jak są warunki. Świat się nie kończy na granicy parafii czy gminy.

13 minut temu, Damian_B napisał(a):

Saletrosan można sypać na mokre rośliny?

Lepiej nie, chyba że masz pewność że bezpośrednio po tym będą opady 

Opublikowano
5 godzin temu, arnoldino napisał(a):

Zawsze dwie, przy tych cenach nawozów i skupu nie widzę sensu więcej. Normalnie na drugą daje mocznik z inhibitorem koło końca marca początku kwietnia ale że dostęp do wody jest jaki jest to dałem teraz bo nie wiadomo co będzie za miesiąc a tak to mam temat nawożenia zamknięty 

Jak to nie widzisz sensu? Właśnie przy obecnej różnicy w cenie jest sens. 

5 godzin temu, arnoldino napisał(a):

Pszenica jara to z byle jakim nawożeniem łapie się na konsumpcje. 

Opublikowano

Gdzie ta susza? W łódzkim możliwe. doj**ało wody że azot wypłucze 🫣

6 godzin temu, yacenty napisał(a):

A stosował isotaka? 

• Haha 1