Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
30 minut temu, Siedzacybyk napisał(a):

rozumiem , że 2 dawki na raz czyli jednorazowo wiecej kg? ja wysiewam saletre 34 - 380 kg na jeden raz na poczatku marca. Co za roznica z posypaniem za 2 tyg kolejnej, jak deszczu i tak jak na lekarstwo. Po drugie to nie dziala tak, ze mu dajemy powiedzmy 200 kg, on sie w 24 godz. naje a potem po 2 tyg dosypujemy 200 kg i znowu bezie jadł . Roslina bez przerwy pobiera skladniki, w tym azot. Mozemy jedynie zakladac, ze np 500 kg na 1 raz zbyt mocno zasoli glebe, to wtedy nalezy dzielic, bo rosliny moga sie uszkodzic.

Wypij litre bimbru na raz a wypij teraz 0,5 i za tydzień 0,5....

• Like 1
  • Haha 1
Opublikowano

W sobotę poszedł saletrosan 300 kg, dziś albo jutro saletra kędzierzyńska 200 kg i zamykam nawożenie. Patrząc na to co się dzieje z pogodą nie ma się co pier... tylko robić tak żeby rośliny miały co jeść. I jak już wcześniej było wspominane dawki tak dostosować żeby nie zasolić gleby zbyt mocno.

Opublikowano
1 godzinę temu, yacenty napisał(a):

Dziwisz się jak 10 kwietnia będzie kwitnął ci prawda to nie miesiąc a 40 dni no ale

W Waszym rejonie może tak być faktycznie. U nas w Wlkp pada dopiero od przedwczoraj i widać, że rzepak się ruszył. Ale nie ma co porównywać do ubiegłego roku, kiedy kwitł u nas 30 marca. Musi teraz odbudować rozetę 

Opublikowano
2 godziny temu, wilkołak napisał(a):

Jakby zrobiło się powyżej 12 to zaboczasz jak ruszy, dziś zmienieli że ma byc cieplej i w dodatku jutro ma popadać , według obecnej prognozy w połowie marca buraki będziemy siać

Tutaj masz najbardziej prawdopodobny scenariusz pogodowy na marzec

Screenshot_20250225_184522_Facebook.jpg

39 minut temu, SawekBraczyk napisał(a):

Ja mam Saletrosan j Saletrę, łącznie 160N. Plan był na dwie dawki ale nie wiem, może na raz to wysypać? 

Ty kurna jeszcze N1 w rzepaku nie zapodał ?  na Śląsku ??

Opublikowano
11 minut temu, anja79 napisał(a):

Waszym rejonie może tak być faktycznie. U nas w Wlkp pada dopiero od przedwczoraj i widać, że rzepak się ruszył. Ale nie ma co porównywać do ubiegłego roku, kiedy kwitł u nas 30 marca. Musi teraz odbudować rozetę 

Na północy województwa to może i coś pada bo jak na razie na południowym końcu to deszcz jest jak yeti wszyscy słyszeli nikt nie widział. Trochę ratuje sytuację zachmurzenie i mgły z rana ale to i tak jak kropla w morzu.

Opublikowano
48 minut temu, SawekBraczyk napisał(a):

Ja mam Saletrosan j Saletrę, łącznie 160N. Plan był na dwie dawki ale nie wiem, może na raz to wysypać? 

Jak masz saletrosan i saletrę to wiadomo że na dwa razy . Przecież nie będziesz tego mieszał w rozsiewaczu 

Opublikowano
11 minut temu, boogie7 napisał(a):

Sprawdzam różne prognozy i modele. Żaden z nich nie przewiduje znacznego ochłodzenia w połowie miesiąca. A już na pewno nie takiego gdzie ma być na minusie w dzień. 

Ale za miesiąc postaramy się zweryfikować ile jest wart ten Twój "najbardziej prawdopodobny scenariusz". 

Opublikowano
22 minuty temu, Zapracowany napisał(a):

Wypij litre bimbru na raz, a wypij teraz 0,5 i za tydzień 0,5....

porównanie to złe nawyki pisarskie, raczej się ich unika, a żeby miały sens muszą być precyzyjne. po pierwsze znam takich co 0,5 czy 1 li byłby dla niech bez różnicy, a nawet druga opcja ciekawsza, a już na pewno nie co 2 tyg a co dzień, człowiek nie wielbłąd - pić musi :) Po drugie , to są jednak różne królestwa, nijak się ich nie da przyrównać. Najlepiej poczytać w jaki sposób, ciągły czy okresowy rośliny pobierają składniki, wtedy wiele rzeczy się rozjaśni. W jaki sposób przemieszczają się składniki w roztworze wodnym, z jaką szybkością. W przypadku zasolenia należałoby zgłębić wiedzę o osmozę, błony półprzepuszczalne, stężenie jonów H+ itd. 

Opublikowano
Godzinę temu, SawekBraczyk napisał(a):

Mocno bym rozważył taką opcję. 

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, boogie7 napisał(a):

Pisałem że nie. Bo inne rzeczy do roboty mi wypadły i w pracy więc nie dałem rady. Teraz będę siał bo wolne mam. Na spokojnie. Ps. Na szkoleniu z AgroOaza byłeś? 

Edytowane przez SawekBraczyk
Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, Samsung123321 napisał(a):

3 lata temu miałem robactwa fest. Pryskałem raz. Nie spadło. Poprawka nie spadło, trzeci raz nie spadło. Dałem sobie siana i bez sraczki już. 

Jest jeden środek co spada wszytko 

Wysiałem dziś 300kg saletry na rzepak i myślę czy nie dać od razu 150 kg mocznika tylko czy aż taka dawka na raz nie zaszkodzi, mogę i również saletra poprawić za dwa tygodnie, pszenice też korci zasilić bo rudo/fioletowe do samej ziemi, jednak mróz mocno osmalił a i siew późny do tego 

Ogólnie bym nie jechał ale mówią opady od dziś w nocy do pon a potem dwa tygodnie pod 15 stopni

Edytowane przez Tigon
Opublikowano
1 godzinę temu, Siedzacybyk napisał(a):

Najlepiej poczytać w jaki sposób, ciągły czy okresowy rośliny pobierają składniki, wtedy wiele rzeczy się rozjaśni. W jaki sposób przemieszczają się składniki w roztworze wodnym, z jaką szybkością. W przypadku zasolenia należałoby zgłębić wiedzę o osmozę, błony półprzepuszczalne, stężenie jonów H+ itd. 

Poczytaj i wtedy innym doradzaj!

2 godziny temu, Andrz_ napisał(a):

Co to za jednostka ,ile to będzie w przeliczeniu na litr ?

Miałem odpisać spier...aj, ale że jesteś starszy to nie odpiszę. Szacunek się należy. Mimo że nie wniosłeś nic ciekawego do dyskusji.

Opublikowano
22 minuty temu, Tigon napisał(a):

Wysiałem dziś 300kg saletry na rzepak i myślę czy nie dać od razu 150 kg mocznika tylko czy aż taka dawka na raz nie zaszkodzi, mogę i również saletra poprawić za dwa tygodnie, pszenice też korci zasilić bo rudo/fioletowe do samej ziemi, jednak mróz mocno osmalił a i siew późny do tego 

Ogólnie bym nie jechał ale mówią opady od dziś w nocy do pon a potem dwa tygodnie pod 15 stopni

Niektórzy tu się zastanawiają czy połączyć saletrę z saletrosanem w jedną dawkę, a Ty masz opory przy moczniku. Zanim mocznik zadziała to minie trochę czasu.

Opublikowano
53 minuty temu, Zapracowany napisał(a):

Poczytaj i wtedy innym doradzaj!

doradzasz innym by poczytali ,a sam tego nie zrobiłeś. Porównujesz wypicie bimbru do pobierania azotu.  uwazasz, ze odpowiedz w stylu pijackim jest na tyle wyczerpujaca, ze obala wszystkie panujace zasady fizyki, bichemi i biologii. Czyli na jakiekolwiek tezy , wystarczy napisac o wódce?! Jesli nie chcesz, nie musisz czytac wypowiedzi, czy to moich czy kogokolwiek. Jesli uważasz , że nie mamy racji napisz to, uzasadnij, wypowiedz sie w jakiś merytoryczny sposób. Każda informacja, naukowa czy z doświadczenia jest istotna, ale nie z libacji alkoholwej!

• Haha 1
Opublikowano

Ciekawi mnie co się będzie działo z rzepakiem jak dostanie praktycznie w 1 terminie 160-180N nawet pod deszcz a później będzie sucho? Rzepak to wykorzysta jak nie będzie wilgoci? Czy nie będzie działać na niego negatywnie?

Opublikowano

hmmmm, to dość dużo! w środowisku wodnym pobierze, zgromadzi, pobudzi do wzrostu. W suchych warunkach, taka ilość soli może zacząć sciągać wodę przez błony półprzepuszczalne. Znajomy gospodaruje na 5 i 6 klasie, wiec z woda zawsze sa problemy, to mowil ze w trakcie suszy, gdyby dał tyle saletry co ja to ususzyłby rośliny.

Opublikowano
3 godziny temu, polskatk napisał(a):

Sprawdzam różne prognozy i modele. Żaden z nich nie przewiduje znacznego ochłodzenia w połowie miesiąca. A już na pewno nie takiego gdzie ma być na minusie w dzień. 

Ale za miesiąc postaramy się zweryfikować ile jest wart ten Twój "najbardziej prawdopodobny scenariusz". 

Tyle jest wart, (nie ja opracowuję takie prognozy) co reszta modeli i innych wróźb 😎

2 godziny temu, Tigon napisał(a):

Gdzie, na Cyprze chyba 😋

Opublikowano

Witam u mnie poszło na raz 300kg saletrosan 26 i odrazu 300kg saletrzaku węgierskiego , miałem dawać na dwie dawki najpierw saletrosan później saletrzak ale deszczu nie widać także niech żre 

Opublikowano
20 minut temu, Samsung123321 napisał(a):

Pada a ja rozlewam rsm. Nic się nie dzieje w takich warunkach ?

Będzie dobrze. 

Wczoraj rozsiane nawozy dziś pada i super . Pozdrawiam tych co tak sraczke mieli tydzień temu że już dawno nawozy powinny być rozsiane...😎

Opublikowano
5 godzin temu, boogie7 napisał(a):

Serio wierzysz w taka pogode ,