Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 godzinę temu, Fugeo napisał(a):

Jest sens o tej porze rzucić na rzepak 200 kg/ha saletry? Rzepak siany końcem sierpnia, słabo mu się rośnie.

150 saletrosanu bym wolał

• Like 1
Opublikowano
14 godzin temu, mysza103 napisał(a):

Rzepak ze zbożami też nie współgra z opryskami i również nie czyszcze co chwile filtrów , wcześniej uprawiałem również warzywa (od 2 lat już nie ) i też nie czyściłem 

Jedynie chwasty , to zalezy jaki środek ,reszta Ok , po chwastach w kuku trzeba bardzo dobrze, a jadąc w burak to bardzo dobrze trzeba wyczyścić

12 godzin temu, Tomek90 napisał(a):

Potas 

IMG_20251023_144940.jpg

IMG_20251023_170647.jpg

Sucho macie u nas błotko sie robi

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, toooomaszewski napisał(a):

Słabe porównanie 68kg azotu w saletrze i max 4,6kg w 100l wody azotu z mocznika.

Lepiej mocznik pogłównie. Tak jak u mnie to potrzeba deszczu, bo npk szedł na orke i to jeszcze nie jest nawet dobrze rozpuszczone.

Mam wrażenie, że piszemy o dwóch różnych sprawach. Odpowiedź dotyczyła podania azotu na pobudzenie wzrostu, czyli interwencyjnie, nic szybciej nie zadziała jak aplikacja dolistnie. 

No i ten max 4,6 kg w 100l, nie wiem skąd takie wyliczenia. Spokojnie na tak małe rośliny można dać 12,5 kg na 100l, czyli przy zastosowaniu 200l/ha mamy 25kg mocznika/ha co daje 11,5 kgN/ha a można dać więcej cieczy i będzie więcej N/ha. 

Edytowane przez akmaly
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, wilkołak napisał(a):

Jedynie chwasty , to zalezy jaki środek ,reszta Ok , po chwastach w kuku trzeba bardzo dobrze, a jadąc w burak to bardzo dobrze trzeba wyczyścić

Bo u Was pada non stop a tu na wschodzie ma być pogodne niego non stop i u nas slabo z opadami 

Dopiero na dzisiaj coś nadają. Póki co październik i tylko 19mm

Edytowane przez XTRO
Opublikowano
1 godzinę temu, wilkołak napisał(a):

Z studni wzięte 1000l tydzień temu i nic nie przybyło pompa nie załącza się. 

Opublikowano

Mocznik dolistnie z siarczanem poszedł kilka dni temu, ale z racji że zapowiadali deszcz na dzisiaj i aktualnie pada to wysiałem saletrę. Ma być jeszcze kilka ciepłych dni więc niech zadziała ten azot jak najszybciej.

Mam nadzieję że efekty jakieś tego będą :) 

Opublikowano

Jeśli chodzi o typowego "kopa" dla roślin to zdecydowanie polecam 10% roztwór mocznika gdzie przy 200l/ha podajemy 9,2 kg azotu a to wcale nie jest mało
Plus siarczan magnezu i fosfor.
Powiem, że byłem bliski zastosowania jakichś asashi,tytanitów aminokwasów a postawiłem dwa razy na taką mieszaninę i naprawdę widać efekty, że roślina dostała chwilowego kopa na wzrost.
Jak mamy małe rośliny to i słaby system korzeniowy a słaby system korzeniowy nie jest w stanie efektywnie pobierać azotu z granuli.
Trzeba też zwrócić uwagę, że w przypadku małych roślin sporo idzie tego oprysku w ziemie, dlatego najlepiej trafić okienko dzień przed deszczem by nic nie tracić :D

Opublikowano
1 godzinę temu, toooomaszewski napisał(a):

Cały czas pisałem o czystym składniku. 10kg mocznika uważam max na 100l wody, czyli 4,6kg N.

Można nawet 15 kg na 100l, kwestia odpowiedniej pogody.

Ale dobra zostańmy przy tych 10 kg/100l a to przecież nie to samo co 10kg/ha. Dajesz 300l/ha i masz prawie 14 kgN/ha

• Root Admin
Opublikowano
6 godzin temu, Fugeo napisał(a):

Jest sens o tej porze rzucić na rzepak 200 kg/ha saletry? Rzepak siany końcem sierpnia, słabo mu się rośnie.

Przedwczoraj kupiłem mocznik z inhibitorem, pójdzie 200kg mocznika a na wiosnę 200l rsm32 i koniec nawożenia azotem 

Opublikowano
3 minuty temu, yacenty napisał(a):

Przedwczoraj kupiłem mocznik z inhibitorem, pójdzie 200kg mocznika a na wiosnę 200l rsm32 i koniec nawożenia azotem 

Kiedy ten mocznik wysiewać będziesz?

Opublikowano

Nadal mam wrażenie, że dyskusja z azotem dotyczy dwóch różnych kwestii. Jedni dawkę wiosenną podają późną jesienią aby w momencie ruszenia wegetacji nie zabrakło azotu a drudzy chcą uzupełnić jesienne braki. 

• Root Admin
Opublikowano
48 minut temu, Andpol napisał(a):

Kiedy ten mocznik wysiewać będziesz?

jak się uporam z inną robotą, jak skosze kukurydze i bede siał NPK pod kukurydze

Opublikowano
2 godziny temu, XTRO napisał(a):

Bo u Was pada non stop a tu na wschodzie ma być pogodne niego non stop i u nas slabo z opadami 

Dopiero na dzisiaj coś nadają. Póki co październik i tylko 19mm

U nas jak zaczęło padać w nocy tok pada nom stop bez przerw , moze nie jakiś bardzo , ale z 16 litrów pewnie napadało , taż że u nas z siewem już będzie ciężko , , bo musiało by z tydzień nie padać żeby sprzętu rędzina nie pozaklejała 

Godzinę temu, akmaly napisał(a):

Nadal mam wrażenie, że dyskusja z azotem dotyczy dwóch różnych kwestii. Jedni dawkę wiosenną podają późną jesienią aby w momencie ruszenia wegetacji nie zabrakło azotu a drudzy chcą uzupełnić jesienne braki. 

Terażniejsze braki to mocznikiem już się nie uzupełni 

Opublikowano
2 godziny temu, Lubeelskirolnik napisał(a):

Jeśli chodzi o typowego "kopa" dla roślin to zdecydowanie polecam 10% roztwór mocznika gdzie przy 200l/ha podajemy 9,2 kg azotu a to wcale nie jest mało
Plus siarczan magnezu i fosfor.
Powiem, że byłem bliski zastosowania jakichś asashi,tytanitów aminokwasów a postawiłem dwa razy na taką mieszaninę i naprawdę widać efekty, że roślina dostała chwilowego kopa na wzrost.
Jak mamy małe rośliny to i słaby system korzeniowy a słaby system korzeniowy nie jest w stanie efektywnie pobierać azotu z granuli.
Trzeba też zwrócić uwagę, że w przypadku małych roślin sporo idzie tego oprysku w ziemie, dlatego najlepiej trafić okienko dzień przed deszczem by nic nie tracić :D

Asahi robi robotę, ale to nie w takiej sytuacji. 

Opublikowano

Czy u was zaczynają głodować rzepaki ? 

Czy może to tylko efekt brązowienia fioletowienia liści po regulacji ? 

Wczoraj robiłem zabieg dokarmiajacy 20 kg mocznika 2 kg odżywki 12.40.12 boru i siarki . I na polach po pszenicy widać przebarwienia na liściach a dziwo na plantacji po rzepaku nie rzucało się mocno w oczy. 

Rzepak sąsiada bez regulacji zielony duży. Drugiego już od między dwa siewniki wszystkie kolory jesieni. 

Opublikowano
Godzinę temu, mysza103 napisał(a):

U nas jak zaczęło padać w nocy tok pada nom stop bez przerw , moze nie jakiś bardzo , ale z 16 litrów pewnie napadało , taż że u nas z siewem już będzie ciężko , , bo musiało by z tydzień nie padać żeby sprzętu rędzina nie pozaklejała 

Terażniejsze braki to mocznikiem już się nie uzupełni 

Ja ciągle się zastanawiam czy na początku listopada nie podać 50 kg mocznika.

Azot późna jesienią ma plusy i minusy. Roślina nie głoduje ale jest podatniejsza na wymarzanie 

Opublikowano
1 godzinę temu, Damianek20 napisał(a):

Ja ciągle się zastanawiam czy na początku listopada nie podać 50 kg mocznika.

Azot późna jesienią ma plusy i minusy. Roślina nie głoduje ale jest podatniejsza na wymarzanie 

Ale to raczej w sensie żeby coś tam w czasie zimy mial do pobrania ? , Sam jakbym nie miał rsm kupionego to może bym ten mocznik z inhibitorem zapodał z 200 kg , tyle że w grudniu (gdzieś w połowie , zależnie od pogody ) teraz nie jest wyrośnięty , a dostał w połowie września po ok 50 kg N w rsm 32 , więc o brakach nie ma mowy 

Opublikowano

dlaczego w grudniu, a nie teraz? cos sie stanie z mocznikiem podanym teraz? rzepak nie wybuja, on zanim sie przeksztalci w formę dostępna, bedzie polowa listopada. sypia i saletre, rzepakowi sie nic nie dzieje, a po moczniku coz ma sie stac?

• Like 1