Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
10 minut temu, kros napisał(a):

Korci mnie żeby zasiać jeszcze rzepak (centralna polska). Zastanawiam się czy przy tak późnym siewie odmiana ma duże znaczenie chodzi mi przede wszystkim populacje a mieszaniec. Przy mieszańcach piszą, że mają lepszy jesienny wigor rzeczywiście jak dwa lata temu miałem zasiane własne nasiona ilone i kwalifikat excited, była widoczna różnica w wigorze na korzyść excited.

Czy rzeczywiście  mieszaniec poradzi sobie lepiej, a może tak czy siak wyraźny spadek plonu będzie 

Jak masz wilgoci to siej  mieszaniec 

Opublikowano
17 minut temu, kros napisał(a):

Korci mnie żeby zasiać jeszcze rzepak (centralna polska). Zastanawiam się czy przy tak późnym siewie odmiana ma duże znaczenie chodzi mi przede wszystkim populacje a mieszaniec. Przy mieszańcach piszą, że mają lepszy jesienny wigor rzeczywiście jak dwa lata temu miałem zasiane własne nasiona ilone i kwalifikat excited, była widoczna różnica w wigorze na korzyść excited.

Czy rzeczywiście  mieszaniec poradzi sobie lepiej, a może tak czy siak wyraźny spadek plonu będzie nieunikniony? 

Ja jutro jeszcze będę siał, północ lubelskiego. Znajomi też jeszcze sieją. 

Opublikowano
masa24 napisał:

1 minutę temu, Raptus902 napisał(a):

Ta jasne nie widziałem tego u siebie.

Nic nie zobaczysz bo te biologiczne bzdety są tylko do wyciągania kasy 

Tylko brałem Derricka i Laurosa to były na integral pro ale wziąłem bez Buteo.

Opublikowano
33 minuty temu, Tomek90 napisał(a):

Dokładnie. 3 lata temu robiłem testy js zaprawione buteo lumpiosa i jeszcze coś, oraz nie zaprawione ma tym samym polu. 2 lata już nie daje się namówić na żadna zaprawe tylko standardowa. 

Dojenie kasy z rolnika tylko. 

Też tak sądzę. Też kupuje w najtańszych wersjach

Opublikowano

rzepak juz 3 lisie mam i pasowało by za parę dni od chwastu pryskać tylko mało go jest sucho 3 tygodnie bez deszczu rzepak już zaczyna się męczyć ile maksymalnie mogę opóźnić oprysk nawigator lub belkar klkiper  ?

IMG_20250907_091439.jpg

Opublikowano
28 minut temu, jacek37 napisał(a):

Jak masz wilgoci to siej  mieszaniec 

Wczoraj ładnie popadało więc trochę jest wilgoci,ale co ma do mieszańca czy populacji wilgoć?

Opublikowano

Niestety wciskają wszędzie te zaprawy szczególnie integral . Fajnie wszystkie wynalazki stosować typu bakterie na słomę , bakteria dające fosfor itp im ale nie przy cenie 1900 rzepaku 700 zł pszenicy 

Opublikowano
10 minut temu, kubamako66 napisał(a):

rzepak juz 3 lisie mam i pasowało by za parę dni od chwastu pryskać tylko mało go jest sucho 3 tygodnie bez deszczu rzepak już zaczyna się męczyć ile maksymalnie mogę opóźnić oprysk nawigator lub belkar klkiper  ?

IMG_20250907_091439.jpg

Do konca jesieni nawet ale potem rzepak zaczyna juz zakrywac ziemie i chwasty i tu jest problem

Opublikowano

A co za różnica integral czy jnna grzybobójcza , rzepak bez tych zapraw rosnie dobrze , a owdobójcza zawsze coś działa , nie mówcie że nic, 

Integral sie bierze dla wyciągniecia kasy z agencji, nasiona prawie za darmo , za zeszły rok przeszło 300 zł do ha dopłacili

Opublikowano
18 minut temu, wilkołak napisał(a):

A co za różnica integral czy jnna grzybobójcza , rzepak bez tych zapraw rosnie dobrze , a owdobójcza zawsze coś działa , nie mówcie że nic, 

Integral sie bierze dla wyciągniecia kasy z agencji, nasiona prawie za darmo , za zeszły rok przeszło 300 zł do ha dopłacili

Na co działa ta owadobojcza? Na nic, pchelke to się zbija kontaktem jak się robi samosiewy. 

• Root Admin
Opublikowano
23 minuty temu, ervyn napisał(a):

Co wybralibyście na regulację? Caryx 0,65 + 0,65 Tebu czy litr Caramby.

Rok temu 60g metkonazolu.

W tym roku idzie 35g metkonazolu i jeszcze coś, tylko nie wiem co. Albo 150g tebukonazolu albo 150 protiokonszolu. Chyba rzucę monetą 

Opublikowano
Godzinę temu, wilkołak napisał(a):

Mozesz powiedziec  kiedy składałeś wniosek dor agencji? To trzeba było zgłośic do agencji 30 dni przed siewem? To wpływa na ekoschematy?

Opublikowano
19 minut temu, slavik80 napisał(a):

Mozesz powiedziec  kiedy składałeś wniosek dor agencji? To trzeba było zgłośic do agencji 30 dni przed siewem? To wpływa na ekoschematy?

Tak na to jest osobny ekoschemat. A jak masz ograniczenie do 2 na działkę to kwestia jak u Ciebie wygląda uprawa co lepiej wybrać.

Ja na rzepak siany jesienią tamtego roku składałem normalnie w maju tego roku wniosek z tym ekoschematem. Do tego trzeba załączyć rejest zabiegów agrotechnicznych. 

• Thanks 1
Opublikowano

To biologiczna ochrona też się wlicza do limitu 2 ekoschematów? Trochę szkoda bo tak to rzeczywiście znaczna cześć kosztów zakupu się zwracała. Bo coś było wyłaczone z tego limitu ale to moze tylko ekoschemat z materiałem siewnym.

Czy ktoś praktykował sianie rozmnażanym mieszańcem rzepaku przez kilka lat? Bo np. w przypadku żyta hybrydy  sianie zebranym ziarnem co roku prowadziło do coraz słabszych plonów, zanikanie efektu heterozji czy z rzepakiem jest podobnie?

Opublikowano

siew strip till presja samosiewów nie była niesamowita bo straszna susza dopiero teraz w czwartek 3 litry spadło trochę samosiewy ruszyły myślę czy dziś nie polecieć z opryskiem większość rzepakow mają już 2-3 liść ale jest też sporo z liścieniami i zdarzają się dopiero puszczające pierwsze liścienie, bagira albo select co wybrać na 1 strzał ? dawka dzielona ? nie chciałbym uszkodzić tych małych rzepakow

Opublikowano
11 godzin temu, Raptus902 napisał(a):

Ta jasne nie widziałem tego u siebie.

Objechałem wczoraj rzepaki i mam działkę z zasianym rzepakiem. W miedzy 40 ha rzepaczyska stoi nietknięte. Pchełka zre go strasznie, a ma dwie zaprawy oryginalne w tym integral...