Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
23 minuty temu, yacenty napisał(a):

Lekko to trzeba co 3 dni jeździć, albo mocno to na 10 dni starczy 

Rozwiń proszę. Lekko czyli perytroid a mocno ? 

• Root Admin
Opublikowano
20 minut temu, wilkołak napisał(a):

Musisz mieć duże nasilenie , u nas małe nasilenie , zaprawa narazie wystarcza

Co roku takie samo

8 minut temu, pep14 napisał(a):

Rozwiń proszę. Lekko czyli perytroid a mocno ? 

jakiś acetamipryd bo wiele juz nam nie zostało

Opublikowano

U mnie to samo, jutro będę jechał z insektycydem, tylko zastanawiam się czy nie dać dodatkowo połowę dawki (jakieś 0,3-0,35l/ha) propachizofopu - Agil do tego, robicie tak?

Co ciekawe, to wsiałem LG Ambassador - nasiona kwalifikat z ubiegłego roku z zaprawą biologiczną - tu pchełka robi co chce, jest jej mnóstwo. No i mam też DK Excentrick, też zaprawa biologiczna ale nasiona z tego roku kwalifikat - tu pchełka dużo mniejsze nasilenie.

• Root Admin
Opublikowano

Ja mam wszystkie nasiona na najlepszych zaprawach bo to nasiona demo.

W miejscach gdzie po sąsiedzku jest fzepaczysko dziur pełno. Na jednym polu nie było rzepaku w sąsiedztwie i nie ma dziur i dla oka rzepak ładniejszy.

Zobacz na sąsiedztwo.

Opublikowano

Wbrew panującej opinii agil jest bardzo delikatny i nie hamuje rzepaku . No a zaprawy , no cóż . Nic nie warte tym bardziej te biologiczne ściemy do nabijania kasy 

Opublikowano
44 minuty temu, Roxer napisał(a):

U mnie to samo, jutro będę jechał z insektycydem, tylko zastanawiam się czy nie dać dodatkowo połowę dawki (jakieś 0,3-0,35l/ha) propachizofopu - Agil do tego, robicie tak?

Co ciekawe, to wsiałem LG Ambassador - nasiona kwalifikat z ubiegłego roku z zaprawą biologiczną - tu pchełka robi co chce, jest jej mnóstwo. No i mam też DK Excentrick, też zaprawa biologiczna ale nasiona z tego roku kwalifikat - tu pchełka dużo mniejsze nasilenie.

Dk są zaprawione buteo start standardowo 

Opublikowano
6 minut temu, Siedzacybyk napisał(a):

wszystko to chizalofop-y, stosowalem kazdy z nich. wrocilem do labradora. 1 litr /ha i za miesiac poprawka.

Agil to propachizafop, a labrador to chizalofop p-etylowy. Ja zmieniam w tym roku z labradora i bede testował, Agil, Buster(bo zastanawiam sie czy nośnik w labradorze szwankuje), Evolution i Logik, zobaczymy co skuteczniej zadziała.

Opublikowano

Korci mnie żeby zasiać jeszcze rzepak (centralna polska). Zastanawiam się czy przy tak późnym siewie odmiana ma duże znaczenie chodzi mi przede wszystkim populacje a mieszaniec. Przy mieszańcach piszą, że mają lepszy jesienny wigor rzeczywiście jak dwa lata temu miałem zasiane własne nasiona ilone i kwalifikat excited, była widoczna różnica w wigorze na korzyść excited.

Czy rzeczywiście  mieszaniec poradzi sobie lepiej, a może tak czy siak wyraźny spadek plonu będzie nieunikniony? 

Opublikowano
16 minut temu, masa24 napisał(a):

Wbrew panującej opinii agil jest bardzo delikatny i nie hamuje rzepaku . No a zaprawy , no cóż . Nic nie warte tym bardziej te biologiczne ściemy do nabijania kasy 

Dokładnie. 3 lata temu robiłem testy js zaprawione buteo lumpiosa i jeszcze coś, oraz nie zaprawione ma tym samym polu. 2 lata już nie daje się namówić na żadna zaprawe tylko standardowa. 

Dojenie kasy z rolnika tylko. 

• Like 1
Opublikowano
13 minut temu, wilkołak napisał(a):

Zaprawa biologiczna nie jest na szkodniki , o czym wy piszecie, na pchełki tani perytroid działa przy okazji oprysku na chwasty , albo regulacje

Faktycznie, namieszałem. Sprawdziłem jeszcze raz faktury, wychodzi mi że Buteo (tegoroczny) w DK Excentrick działa dużo lepiej na pchełkę niż Lumiposa (ubiegloroczna) w LG Ambassadorze :D

Godzinę temu, yacenty napisał(a):

Zobacz na sąsiedztwo.

Te dwie odmiany mam na 4 działkach, każda działka w innej lokalizacji. Dwie na Excentricka, dwie na Ambassadora, w każdej po którejś stronie działki w ubiegłym roku sąsiedzi mieli rzepak 

Opublikowano (edytowane)
52 minuty temu, Raptus902 napisał(a):

Te zaprawy nic nie dają, kolega wyżej dobrze pisze mam to przetestowane.

Ja juz od 3 lat kupuje rzepak bez zadnej zaprawy na robaki. Bo jakos nie widzialem zadnego efektu. Zwykly standard

27 minut temu, masa24 napisał(a):

Agil jest delikatny. Nim i fusilade mozna fasole pryskac bo inne sa zbyt agresywne i wychodzi fito 

Edytowane przez kamil800
Opublikowano
kros napisał:

Korci mnie żeby zasiać jeszcze rzepak (centralna polska). Zastanawiam się czy przy tak późnym siewie odmiana ma duże znaczenie chodzi mi przede wszystkim populacje a mieszaniec. Przy mieszańcach piszą, że mają lepszy jesienny wigor rzeczywiście jak dwa lata temu miałem zasiane własne nasiona ilone i kwalifikat excited, była widoczna różnica w wigorze na korzyść excited.

Czy rzeczywiście  mieszaniec poradzi sobie lepiej, a może tak czy siak wyraźny spadek plonu będzie nieunikniony? 

spokojnie mozesz zasiac, w zeszlym roku przesiewali rzepaki po ulewie, taki okres jak teraz. normalnie wydaly, kuzyn ode mnie derricka dobieral, bo mu braklo. tez jestem z centralnej polski.