Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
masa24 napisał:

Czerwonym rzepakiem w grudniu się martwicie ale za to nie martwi was cały powykręcany rzepak po oprysku ladiva która jest coraz. Chętnie wykorzystywana 

Czym tu się martwić wszystko wróci do normy. Dwa lata stosowałem Belkar + Kliper i w tamtym roku La Divia ponieważ mam dużo bodziszka na polach. Nawet chyba na etykiecie pisze ze mogą wystąpić deformację liści.

Opublikowano
2 godziny temu, yacenty napisał(a):

Ja daję 100l rsm32 z doglebowka plus 450kg poli8 to trochę tego azotu jest. Do lutego jednak trochę brakuje. W tym roku może rzucę jeszcze z 70kg mocznika w listopadzie.

Niektórzy twierdzą że u nich rzepak nie rośnie w grudniu czy styczniu, albo rzeczywiście mają bardzo inne "zimy"

A na słome dajesz azot przed talerzowaniem ?

• Root Admin
Opublikowano
1 minutę temu, wilkołak napisał(a):

A na słome dajesz azot przed talerzowaniem ?

nie, miałem plan dać bakterie, ale jak zwykle brakło czasu

Opublikowano
14 minut temu, masa24 napisał(a):

O tym mówię . Producent mówi że to bez wpływu , że tak ma być a że rzepak po tym zdycha to dla was nie przeszkadza 😀

To zależy od odmiany i innych zabiegów, u mnie prawie nie było widać że coś sie dzieje , jeden mały kawałek  6 ha bedzie opryskany w tym sezonie inna odmiana zobaczymy co będzie

Opublikowano

na slome nie daje, caly azot to 70 kg w saletrze. wystarcza do wiosny. dawalem kiedys na slome pod orke, a potem przedsiewnie. to bylo troche za duzo, 200 kg mocznika i 120 -130 saletrosanu 26. po czasie uwazam, ze moze wystarczyloby pod plug. korzenie i tak szybko rosna, a ciaglyby w glab, za pokarmem.

Opublikowano

Rzepak po gryce , jest mnostwo samosiewów gryki, było pryskane doglebowo chlomazonem 360 w dawce 0,33 ale susza była i pewnie słabo zadziałał. Rzepak dopiero zaczyna kiełkować czym by to prysnął aby grykę zniszczyć lub przychamować a nie uszkodzić wschodzącego rzepaku?

Opublikowano
57 minut temu, mysza103 napisał(a):

Rzepak po rzepaku , samosiewów póki co od groma 

20250914_115753.jpg

Pola nie masz że rzepak po rzepaku siejesz i jak to wtedy plonuje?

Choroby i samosiewy?

Opublikowano
SawekBraczyk napisał:

Rok temu robiłem La Diva i na Derrick nic nie było widać. Każdy zabieg chwastobójczy na dwuliścienne oddziałuje w jakimś większym lub mniejszym stopniu negatywnie. 

Też zauważyłem Derrick nie reaguje tak mocno. A czym innym pryskać jak jest bodziszek? W kukurydzy opryski też go słabo biorą.

Opublikowano
21 minut temu, Andpol napisał(a):

Pola nie masz że rzepak po rzepaku siejesz i jak to wtedy plonuje?

Choroby i samosiewy?

No tak akurat w tym roku wyszło że pasowa lo na tym kawałku zasiać rzepak po rzepaku , więc tu akurat zasiany CL więc kwestia samosiewów nie grożna jakoś , a jak z chorobami to nie wiem , Ogólnie u nas rzepaków się wcześniej nie uprawiało , Ja jako pierwszy na okolicy z 7 lat temu zacząłem siać , więc pole widziało póki co  2-3 razy rzepak w swoim istnieniu ,  wcześniej było tak ;rzepak -pszenica-  pszenica , a teraz zacząłem tak; rzepak - pszenica - soja - pszenica 

Opublikowano
55 minut temu, solek01 napisał(a):

Rzepak po gryce , jest mnostwo samosiewów gryki, było pryskane doglebowo chlomazonem 360 w dawce 0,33 ale susza była i pewnie słabo zadziałał. Rzepak dopiero zaczyna kiełkować czym by to prysnął aby grykę zniszczyć lub przychamować a nie uszkodzić wschodzącego rzepaku?

Nie ma rzepaku na wierzchu? No to glifosat. Tylko sprawdz najpierw dobrze

Opublikowano (edytowane)
15 minut temu, daniel002d napisał(a):

Rzepak musi mieć dwa liście właściwe inaczej kicha z pryskaniem, u mnie jest maskara z grochem, było sucho nie zszedł a teraz zszedł z rzepakiem i jest dramat

A co w tym dziwnego? Doglebowy i tak ci go nie bierze a nalistnie chyba jjeszcze nie jechales? Nawet navigator groch kasuje a jest juz od liscieni

Edytowane przez kamil800
Opublikowano
4 godziny temu, kamil800 napisał(a):

Prawie tona rzepaku na sam nawoz na jesien? A jak wychodzi wam ostateczny rachunek ekonomiczny? Ile na plus? Bo cos mi sie wydaje, ze jak u mnie w okolicy "budzetowi" rolnicy na samym nawozeniu wiosennym zbieraja 3t to wyjda lepiej

Ja mam taki nie za rowny i jutro idzie 0.65 caryx i tebu

Bardziej chodzi o rozklad azotu niż jego ilość. U mnie 25-30N w NPK i ok 50N w saletrze/saletrosanie. wiosną z kolei zmniejszony N do 150. Od kiedy zmieniłem na takie nawożenie jesienią, plony za ostatnie lata wyglądają następująco 4.2, 4.6, 5.2 i ten rok 4. 

NPK jak pisali inni jest pod rzepak, ale w kolejnym roku jak jest pszenica po rzepaku to idzie bez NPK. Dochodowość rzepaku zdecydowanie na plus. 

Opublikowano

oczywiscie, ze to podzial azotu a nie jego dolozenie. co prawda kiedyś, za pięknych czasow bylo dolozenie 🤩 ale nie dawalo to wiekszego plonu,a jedynie mase chorob. jesienia sie ten azot nie zmarnuje, rzepak go zje do wiosny, a jesli zostanie zje wiosna. wiosna jade ttlko raz z saletra, jak najwczesniej, 400 kg i siewnik szedl juz tylko na pszenice. w tym roku, po tym jak mnie pogoda w ch...a zrobila i moje drugie posypanie na pszenice rozpuscilo sie 20 kwietnia, a mialo padac dzien po, czyli 25 marca, z pszenica zrobie to samo. po drugie dla 700 zl nie bede z wiaderkiem po polu 5 razy latal.

• Like 1
Opublikowano
3 godziny temu, solek01 napisał(a):

Spokojnie. Gryka przemarznie. W tamtym roku też miałem jeden kawałek po gryce. I rzepak plonował bardzo dobrze.