Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

z wieloskladnika azotu nie wliczam. z drugiej strony, po co go sumypac pozniej, na piach? w czasach orania dawalem troche pod plug, a troche pod siew, dla szybszego wzrostu. mocznik szedl pod skibe, a na wierzch saletrosan.

Opublikowano
2 godziny temu, Siedzacybyk napisał(a):

juz powinna byc dawno rozsypana, najlepiej przed siewem. co Wy sie tak boicie sypac azot ciut wczesniej? ze ucieknie? w taka susze???

A kto w suszę azot podaję? 

53 minuty temu, Raptus902 napisał(a):

Jak wcześnie a co ten nawóz gdzieś ucieknie. Nie raz dawałem saletrę pod pług i rzepak piękny był na jesień bez niedoborów azotu.

Serio to ile tego azotu dałeś pod pług? 

Opublikowano (edytowane)

E tam oburzenie? Pytam z ciekawości...U nas przy jednej dawce to w listopadzie często już rzepaki głodne. Długa ciepła jesień wegetacja trwa i nie raz 100N mało. A i w suszę raczej bym nie sypał pogłównie. U nas ziemię bardziej przepuszczalne może inaczej trzeba podchodzić do nawożenia🤔

Te siane we wrześniu nie głodowały, zobaczę jak w tym roku będzie bo siane dość późno  , pod korzeń 10t kurzaka poszlo i po 100kg NPK na ha. 

Edytowane przez GRZES1545
Opublikowano

100 kg to sporo, kiedys dawalem wiecej, ale chorował. obecnie daje przedsiewnie 70 kg w saletrze. nie ma oburzenia, nikt nie chce cie urazic. odpowiedzielismy na Twoje pytanie, byc moze w wielu wpisach bylo duzo sugestii, ze azot nalezalo rozsypac przedsiewnie, poniewaz nie ucieknie, a ma dobry start. zapewne wezmiesz to pod uwage, ale w tym roku nie masz wyjscia ,musisz jechac i siac 😃 nie martwiac sie rzekoma ucieczka azotu wykreowana przez ekooszolomow 😡

• Thanks 1
Opublikowano
Godzinę temu, masa24 napisał(a):

Czas na azot jest teraz lub w okolicach siewu a nie w połowie października jak niektórzy dają 

Po siewie dalej z opryskiem 100l rsm 32

Opublikowano
4 godziny temu, Siedzacybyk napisał(a):

juz powinna byc dawno rozsypana, najlepiej przed siewem. co Wy sie tak boicie sypac azot ciut wczesniej? ze ucieknie? w taka susze???

2 godziny temu, wilkołak napisał(a):

Tu wielu boi sie wymywania , dla mnie śmieszne wszystko dac na ścienisko , ewentualna korekta dolistnie

Tu nie chodzi o wymywanie tylko o to że jak podany przedsiewnie to listopad - grudzień głoduje,  sam będę dawał 100 litrów rsm koło 20 września,  a i kilku znajomym u których siałem też im tak doradziłem,  jeden mocznik sypnał dzisiaj a drugi co ma dać saletrę to bed,ie siał za tydzień 

Opublikowano

hmmmm, rozumiem , ale podanie go pozniej niczego nie zmieni. zakladamy ,ze od siewu do 1 marca pobierz 80-100 kg. to zapotrzebowanie. opóźniając podanie, albo bazujemy na zasobnosci gleby albo wstepnie go glodzimy. zakladam, ze lr,y wczesnych fazach nie jestesmy w stanie go zaglodzic, a po prostu korzysta z zasobnosci gleby. za nie dlugo mu dolozycie kolejna dawke, by uzupenic zasobnosc. podajac przedsiewnie magazynujemy w profilu wieksza ilosc wczesniej, ktora wykorzysta do 1 marca. mozna do miski nalac wiecej zupy i nie dolewac, albo polowe, zjesc ,dolac i tez sie najemy. obje metody dobre, bo cel i metodyka jest praktycznie taka sama, roznica w dacie podania.

Opublikowano (edytowane)
9 godzin temu, masa24 napisał(a):

Po co azot w październiku ? 

Kiedyś sypałem 100 kg saletry koniec października bo widoczne za mało azotu dałem przedsiewiem i wszystko wykorzystał , robił sie czerwony. Mówię zaryzykuje, efekt był taki że rzepak sie zazielenił a w lutym ruszył tak z kopyta jakby dostał azotu. Tu zdjęcie z 1 dawki azotu 23 lutego 2024

IMG_20250914_062155.jpg

Edytowane przez Raptus902
  • Like 2
Opublikowano
7 godzin temu, Siedzacybyk napisał(a):

hmmmm, rozumiem , ale podanie go pozniej niczego nie zmieni. zakladamy ,ze od siewu do 1 marca pobierz 80-100 kg. to zapotrzebowanie. opóźniając podanie, albo bazujemy na zasobnosci gleby albo wstepnie go glodzimy. zakladam, ze lr,y wczesnych fazach nie jestesmy w stanie go zaglodzic, a po prostu korzysta z zasobnosci gleby. za nie dlugo mu dolozycie kolejna dawke, by uzupenic zasobnosc. podajac przedsiewnie magazynujemy w profilu wieksza ilosc wczesniej, ktora wykorzysta do 1 marca. mozna do miski nalac wiecej zupy i nie dolewac, albo polowe, zjesc ,dolac i tez sie najemy. obje metody dobre, bo cel i metodyka jest praktycznie taka sama, roznica w dacie podania.

Obrazowy opis. Nie lubię jak rzepak na starcie ma dużo N.  Szkodnikom lepiej smakuje. 50 l rsm 32 z doglebówką u mnie dostał a później zobaczymy.

Opublikowano

Opis dobry, dabeł jednak tkwi w szczegółach - kiedy

można doprowadzić rzepak , nawet chwilowo do głodu azotowego i potem podać następna dawkę, niestety, rośliny poddane stresowi redukują plon i potem podanie następnej dawki azotu nie spowoduje, że ten plon wróci

nawet kilkudnowe opóźnienie może byc bolesne w skutkach, dlatego składniki pokarmowe muszą czekać w glebie na roślinę- nigdy odwrotnie

• Like 3
Opublikowano

a w sumie ja dawałem tylko pod strip till szewera 250 kg pk 19-18 , rzepak już idzie w 3-4 liść jaki azotowy najlepiej mu sypnąć ? saletrosan26 czy lepiej jakąś saletrę ? i w jakich ilościach ? bo w sumie pod korzeń azotu nie dałem

pola raczej nie są ubogie w składniki

Opublikowano
3 minuty temu, SawekBraczyk napisał(a):

Już zaś nie przesadzajmy z tym że kilka dni ktoś spóźni się z nawożeniem i już klapą z plonu. 

Prawidłowo rozwinięty łan rzepaku w okresie jesiennym pobiera od 60 do 80 kg  N, a łany wybujałe potrafią zgromadzić nawet ponad 100 kg N/ha. Zatem aby zapewnić odpowiednią fazę rozwojową roślin przed zimą, jak i ich właściwe odżywienie w stanowiskach ubogich w azot, zlecane jest nawożenie tym składnikiem w ilości około 40-50 kg N/ha. W przypadku zbyt małej podaży tego składnika dochodzi do spowolnienia wzrostu, a w dalszej kolejności pojawiają się objawy niedoboru, które prowadzą do redukcji liści począwszy od najstarszych. W tym miejscu trzeba przypomnieć, że u rzepaku już jesienią następuje wytwarzanie zawiązków rozgałęzień – pędów bocznych (od fazy 5-6 liścia) i zawiązywanie kwiatostanów (od fazy 8. liścia), czyli w dużym stopniu decyduje się przyszły plon nasion. W przypadku, gdy rośliny są za słabo rozwinięte i w dodatku niedożywione, to posiadają słaby system korzeniowy, a także występuje u nich opóźnione wytwarzanie zawiązków rozgałęzień i ograniczone jest zawiązywanie kwiatostanów. Na bardzo słabo rozwiniętych plantacjach procesy te występują dopiero na wiosnę, co znacznie może ograniczyć potencjał plonotwórczy roślin, szczególnie w sytuacji przedłużającej się zimy czy chłodnej wiosny. Jednocześnie warto zauważyć, że plantacje słabiej rozwinięte lub/i niedożywione charakteryzują się wolnym tempem regeneracji po zimie, co szczególnie jest widoczne w roku obecnym. Gdy wiosna nadal będzie chłodna, to rośliny te nie zbudują odpowiednio dużej rozety wiosennej, a następnie wcześniej wejdą w fazę wzrostu wydłużeniowego („strzelą w pęd”), co nie jest korzystne, gdyż przez to wcześniej zakwitną i w konsekwencji wykształcą mniejszą liczbę rozgałęzień, na których będzie zawiązanych mniej łuszczyn.

Opublikowano

Ty byś musiał dopisać do tego że jak ktoś zaniecha nawożenia azotem na jesieni rzepaku to musi liczyć się z redukcją plonu, no i jak gleba mało zasobna w składniki. Dobra tak po za tym to u mnie przez noc nawaliło 50l deszczu 🌧️ 

• Like 1
Opublikowano

Lubię te filozofowania i rozważania na w zasadzie proste tematy . Rzepak mu zbudować rozetę i system korzeniowy jesienią . Po to mamy dać mu azot jesienią żeby on ten azot wykorzystał jesienią , nie lutym . Jakieś moczniki z inhibitorem czy bez w listopadzie , saletry w październiku czy listopadzie są bez sensu . On ma mieć azot dostępny teraz . Teraz ma się rozbudowywać. Też sypakem azot na 3-4 liść często koniec września październik i uważam że była to głupota .

• Like 1
Opublikowano

Od siewu do połowy września można podawać na spokojnie RSM/Mocznik a nie saletrę. Dawki zależne od zasobności i stanowiska, czy słoma zebrana czy też nie ale załóżmy 100l/100kg. Wtedy rzepak rozwija się prawidłowo, na spokojnie nie doporwadzamy do nadmiernego i szybkiego wzrostu. Saletrę to można wysiewać awaryjnie w październiku listopadzie gdy rzeczywiście zaczną występować jeszcze niedobory.