Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

ta regulacje to moim zdaniem jeden wielki przekręt, ok ochrona grzyba może i tak, u mnie juz od 4 lat bez różnicy czy pryskany czy nie i tak w żniwa leci to samo do zbiornika. Że niby ma lepiej przezimować? a kiedy była ostatni raz zima? 20 lat temu? że lepszy system korzeniowy? jak i tak wody gruntowe za niskie i opady głównie budują plon.

Edytowane przez Tigon
Opublikowano (edytowane)

Nie potrzebna mega zima. W tym roku dalo kilka dni po -18 bez sniegu i ledwo przezyl. Byly plantacje zlikwidowane w okolicy. Kto wie. Moze wlasnie przez brak dobrej regulacji?

Edytowane przez kamil800
Opublikowano (edytowane)
11 minut temu, Zetmar napisał(a):

Tak działa Buteo Start...

17574375145407497848032531215246.jpg

żeby robak zdechł po tej zaprawie to wpierw musi się najeść porządnie, jedną roślinę zje to na drugą już nie dojdzie, tak to działa xd, tylko oczywiście skąd mogli wiedzieć że na 1 m2 mogą być setki szkodników.

up miałem podobnie w tym roku liście upalone na pryskanym toprexem jak i tym bez ochrony

Edytowane przez Tigon
Opublikowano
1 minutę temu, Tigon napisał(a):

żeby robak zdechł po tej zaprawie to wpierw musi się najeść porządnie, jedną roślinę zje to na drugą już nie dojdzie, tak to działa xd 

Na działce tak wygląda większość,chyba będzie likwidacja...

Opublikowano
29 minut temu, Tomek90 napisał(a):

Okaże się za parę tygodni jak to wyjdzie. 

Albo litr caryxa, potem poprawić difenokonazolem jeśli trzeba grzybobójczo

Za pare tyg. , to jescze nie masz zasiane, mój siny 20 sierpnia  koło soboty będzie regulowany

Opublikowano
2 minuty temu, Zetmar napisał(a):

Na działce tak wygląda większość,chyba będzie likwidacja...

A jaki to robak?

Bo wygląda jak ugryzione przez gołębie grzywacze

Opublikowano

Ślimak nie wyzerowałby rośliny po gruncie?

No i zostawia ścieżkę śluzu plus raczej wchodzi od miedz.

A te urwy grzywacze są niesamowite. Idą jak kosiarka rzędami

Opublikowano

Ślimak raczej odpada bo występuje to na całej szerokości działki,tylko na roślinach które wykształciły pierwszą parę liści.

19 minut temu, Agrest napisał(a):

A jaki to robak?

Bo wygląda jak ugryzione przez gołębie grzywacze

O ptasiorach nie pomyślałem,bardzo prawdopodobne,pchełka raczej odpada bo liścienie niepodziurkowane.

Opublikowano
9 minut temu, Zetmar napisał(a):

Ślimak raczej odpada bo występuje to na całej szerokości działki,tylko na roślinach które wykształciły pierwszą parę liści.

O ptasiorach nie pomyślałem,bardzo prawdopodobne,pchełka raczej odpada bo liścienie niepodziurkowane.

Na 99% gołąb grzywacz, poszukaj śladów ptasich nóżek

Opublikowano
41 minut temu, Zetmar napisał(a):

Tak działa Buteo Start...

17574375145407497848032531215246.jpg

Czarne larwy takie podłużne nie wiem jak się to gówno nazywa w tamtym roku 3 ha zjadły w 3 dni resztę uratowałem bo zaczęły następną działkę więc szybkie lanie wody i resztę śmierdziuchów mospilanówi innych z  zapasów domowych i atak po dwóch dniach te co były na liściach taka jakby papka się zrobiła

Opublikowano (edytowane)

Wygląda na bezwartościowe latające szczury jeśli są i urwane. Jak tylko zgryzione to gąsienice ew ślimak jak śluz 

Mój dzisiaj dostał 1,1 Caryxa. Pozbierał się i ma 4-5 liści właściwych 

Edytowane przez STIG13
Opublikowano
1 godzinę temu, wilkołak napisał(a):

Ten rzepak do regulacji idealny

Toprex czy caryx i tebu po 0,6 l/ha?

Do mieszanki caryxa i tebu dajecie tebu 500 czy 250?

Opublikowano
4 minuty temu, wilkołak napisał(a):

Dla mnie toprex za słaby, nie wstrzymuje wzrostu rzepaku

6 minut temu, Tomek90 napisał(a):

A jakby do toprexu dorzucić 0,4-0,5 l/ha tebu 500?

Opublikowano
2 minuty temu, jarecki7745 napisał(a):

Czarne larwy takie podłużne nie wiem jak się to gówno nazywa w tamtym roku 3 ha zjadły w 3 dni resztę uratowałem bo zaczęły następną działkę więc szybkie lanie wody i resztę śmierdziuchów mospilanówi innych z  zapasów domowych i atak po dwóch dniach te co były na liściach taka jakby papka się zrobiła

@Agrestraczej dobrze obstawił gdyż występuje to głównie w miejscach gdzie leży więcej słomy, szukając ziaren pszenicy przy okazji  opierniczają rzepak .. 

Opublikowano
16 minut temu, Fugeo napisał(a):

A jakby do toprexu dorzucić 0,4-0,5 l/ha tebu 500?

Kiedyś znajomy zrobił poprawkę 0,2 toprexu, bo zaraz po oprysku w dawce 0,5 polało. Rzepak aż kręciło