Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ja zaprawiałem kinto plus rzepak swój i było ok. Nie widziałem różnicy w stosunku do oryginalnej paczki. W tym roku posieje swoje nasiona odmiana Derrick plus paczka czegoś nowego. 

Opublikowano
3 godziny temu, Junak19 napisał(a):

Planuje ktoś kosić jutro rzepak ?

Ja zamiaruje kosić 

12 godzin temu, robi57362 napisał(a):

wczoraj kupiłem jednostke Jurka, dziś zamówiłem derricka,a jak mi zabraknie to wezmę od sąsiada i posieje w jego technologi 10kg/ha

Do mnie dzisiaj przyszedł 

20250729_144414.jpg

Reszta areału swoim będzie siane , zresztą jak zazwyczaj

Opublikowano

Dzięki Panowie za podpowiedź .Zaprawie Derrika maxim power plus robal

Opublikowano

Byłem dziś zobaczyć rzepak. Ponad 100l od niedzieli. W zielonych łuszczynach zdaża się skiełkowany rzepak, a w suchych nie. Zielona łuszczyna cały czas utrzymuje wilgoć. Pod tym względem nie doceniałem zabiegu desykacji. Dodatkowo wysoka podaż azotu z pomiotu pod koniec wegetacji, gdy przyszły deszcze. Kolejna nauczka na przyszłość. 

Opublikowano
jurek jest bardzo ok. zdrowy ( do tego stopnia że w zeszłym roku jak kosiłem to łuszczyny już były ok, a na łodygach zdarzały się jeszcze zielone liście), dobrze sypie, zimnotrwały.
Opublikowano
37 minut temu, mich18 napisał(a):

Panowie mam z tamtego roku swój rzepak zaprawiony Robak plus grzyb będzie się nadawał.do siewu ? 

Tak, jeszcze nie miałem roku żebym nie siał końcówki z roku poprzedniego, czy to w rzepaku, czy 🌽 

27 minut temu, ziomal_one napisał(a):

Byłem dziś zobaczyć rzepak. Ponad 100l od niedzieli. W zielonych łuszczynach zdaża się skiełkowany rzepak, a w suchych nie. Zielona łuszczyna cały czas utrzymuje wilgoć. Pod tym względem nie doceniałem zabiegu desykacji. Dodatkowo wysoka podaż azotu z pomiotu pod koniec wegetacji, gdy przyszły deszcze. Kolejna nauczka na przyszłość. 

W zielonych łuszczy ach to on kiełkował przed tym deszczem. Za słabo obserwujesz.

Opublikowano

Mam pytanie czy zdarza się że rzepak porasta w strąkach? Pytam bo padało u nas 24 godziny bez przerwy to jak wymłócilem straki to mokre jak marmoladą ... I się boję

Opublikowano
16 minut temu, Tigon napisał(a):

jakby tka jeszcze z tydzień popadało to można by się martwić a pojedyncze przypadki będą się trafiać.

Nie zapytałem bez przyczyny rozgniotlem garść strąków i ze 3 nasionka wydały mi się podejrzane to zapytałem... Ale Twoim zdaniem to się zdarza; a od jakiego proenta jest z tym programem? Że np skupy nie chcą brać?

4 minuty temu, Grzesiu90209 napisał(a):

Porasta. Jak umiesz szukać, to nie ważne jaka pogoda i rok to zawsze znajdzie się porośnięte. U mnie wczoraj w 15 godzin spadło 120 litrów i jutro o 14 planuje wjechać w rzepak.

A kombajn to masz na gonsiennicach? Bo u mnie to musi trochę gleba obciągnąć bo Zara by zalgnoł... Myślę że minimum 4 dni ale planuje żniwa na poniedziałek... Jak oczywiście znów nie dopada...

Opublikowano
3 minuty temu, wilkołak napisał(a):

Powyżej 10 bedzie miał raczej, chyba że u Ciebie super ciepło i wietrznie

Wiało ładnie cały dzień. Słońce też wychodziło. Najwyżej na suszarnie wrzucę i tyle. Trzeba wziąć się po tym rzepaki za zboża u ludzi bo pszenicę całkiem szlag trafi.

Opublikowano
2 minuty temu, wilkołak napisał(a):

Powyżej 10 bedzie miał raczej, chyba że u Ciebie super ciepło i wietrznie

Jak ktoś ma zdrowy rzepak i łodygi bardzo zielone jeszcze to będzie zapewne tak jak piszesz , ale jeśli większość łodyg już suchych , albo prawie suchych to może być rzepak zdatny na skup . Sam jutro jak Grzesiu90209 zamiaruję wjechać w rzepak ok 14 i zobaczyć co i jakie się będzie sypać 

Opublikowano
17 minut temu, Grzesiu90209 napisał(a):

Wiało ładnie cały dzień. Słońce też wychodziło. Najwyżej na suszarnie wrzucę i tyle. Trzeba wziąć się po tym rzepaki za zboża u ludzi bo pszenicę całkiem szlag trafi.

Na suszarnie wole pszenice , rzepak wyschnie szybciej na polu

Opublikowano
8 godzin temu, Michal0111 napisał(a):

Nie zapytałem bez przyczyny rozgniotlem garść strąków i ze 3 nasionka wydały mi się podejrzane to zapytałem... Ale Twoim zdaniem to się zdarza; a od jakiego proenta jest z tym programem? Że np skupy nie chcą brać?

A kombajn to masz na gonsiennicach? Bo u mnie to musi trochę gleba obciągnąć bo Zara by zalgnoł... Myślę że minimum 4 dni ale planuje żniwa na poniedziałek... Jak oczywiście znów nie dopada... 

Już wszystko wsiąkło.

8 godzin temu, wilkołak napisał(a):

Na suszarnie wole pszenice , rzepak wyschnie szybciej na polu

Tylko, że pszenicy nie mam. Tylko rzepak mi został. Pszenica u ludzi.

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Grzesiu90209 napisał(a):

Tylko, że pszenicy nie mam. Tylko rzepak mi został. Pszenica u ludzi.

Siejesz rzepak , a pszenicy nie masz , to po czym siejesz ten rzepak ?, jęczmień ozimy chyba, rzepaku nie warto suszyć , bo za nim wsypiesz do suszarni i wysuszysz to szybciej doschnie na polu , wielkich deszczy nie pokazują

Edytowane przez wilkołak