Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
3 godziny temu, Damianek20 napisał(a):

Właśnie jest cały zielony zarówno dół jak i góra 

Teraz tak, ale za 3-4 tygodnie góra będzie dosychać, a dół będzie cały czas zielony. 

4 godziny temu, mysza103 napisał(a):

Tuz , co do ubezpieczenia sąsiada czy pola w kilku ubezpieczalniach to na pewno by nie przeszło z dopłatą państwa do polisy bo z automatu by im się wyświetliło ze do tej działki już państwo dopłaciło 

Mam 4 ha dzierżawy na gębę,  a se zażyczyli jak zgłosiłem szkody żeby dosłać nr. konta i akty czy umowy dzierżaw , to te pola na gębę napisałem oświadczenie że ,, zgodnie z ustną umową dzierżawy plony z tych i tych działek są moją własnością " 

Ciekawe jak się do tego odniosą , bo jednak przy zawieraniu polisy pasowało im wszystko jak to ja kasę wpłacałem, a jak przyszło żeby oni wypłacili to już robią kombinację. 

Umowa ustna ma taki sam status jak umowa pisemna, jest tak samo ważna, więc nie powinieneś się martwić.

3 godziny temu, mysza103 napisał(a):

Też byłem zdziwiony bo 2 lata temu jak miałem grad t przyjechali z concordii oszacowali i po niecałym tygodniu kasa na koncie bez zbędnych pytań czy mam akt notarialny na to czy nie , przecież raczej logiczne lest że skoro ubezpieczasz to jest to twoje , a choćbyś ubezpieczył czyjś rzepak (jeśli właściciel go nie ubezpieczy )to też nić nikomu do tego 

Przeczytaj dobrze regulamin to będziesz wiedział że nie powinieneś ubezpieczać czyjegoś rzepakiem. 

I niektóre firmy proszą o dodatkowe papiery bo jest sporo przypadków gdzie ktoś ubezpieczał jedna uprawę w kilku firmach. 

52 minuty temu, jaro11111 napisał(a):

Jak im coś nie pasuje,to niech chociaż zwrócą składkę. Ciekawe co by odpowiedzieli?😀

Nie martw się, oni mają wszystko przemyślane. Podpisując umowę zgadzasz się z regulaminem, a tam już jest tak to zapisane że musisz zrobić to o co cię poproszą. 

Opublikowano

w tym roku w pszenicy ozimej bezorkowo przepuscilo mi dośc sporo odchwaszczanie expert met+ dff oset/ostrożeń

planuję posiać rzepak ale jeszcze nie wiem czy orkowo czy bez

jaka Wasza praktyka w związku z tym chwastem, doglebowka do 3 dnia  z tego co widzę nie bierze ostu a chciałbym mieć z nim spokój

Opublikowano
9 godzin temu, wilkołak napisał(a):

Muszisz mieć mocno zachwaszczone pola skoro tyle zabiegów potrzeba

Po prostu dostosowuje się do zmieniających warunków. Co z tego że we wrześniu zrobisz zabieg na chwasty a potem masz jak tutaj na południowym zachodzie sprzyjające warunki niekiedy do lutego. Zabiegiem zwalczysz część banku nasion a następna część zacznie kiełkowac jak będą następne sprzyjające warunki za któryś miesiąc i potem wiara w jeden zabieg jesienią i po kłopocie to się jeszcze  sprawdzało jakieś 20 lat temu a nie teraz, a efekty tego podejścia to na zdjęciach wcześniej było widać 

Opublikowano
43 minuty temu, arnoldino napisał(a):

Po prostu dostosowuje się do zmieniających warunków. Co z tego że we wrześniu zrobisz zabieg na chwasty a potem masz jak tutaj na południowym zachodzie sprzyjające warunki niekiedy do lutego. Zabiegiem zwalczysz część banku nasion a następna część zacznie kiełkowac jak będą następne sprzyjające warunki za któryś miesiąc i potem wiara w jeden zabieg jesienią i po kłopocie to się jeszcze  sprawdzało jakieś 20 lat temu a nie teraz, a efekty tego podejścia to na zdjęciach wcześniej było widać 

Jak jest wszystko ok z pogodą i rzepak powschodzi tak jak powinien , to np doglebówka długo trzyma potem już rzepak zakrywa rzędy i nic chwastów nowych  nie puszcza 

5 godzin temu, polskatk napisał(a):

Teraz tak, ale za 3-4 tygodnie góra będzie dosychać, a dół będzie cały czas zielony. 

Umowa ustna ma taki sam status jak umowa pisemna, jest tak samo ważna, więc nie powinieneś się martwić.

Przeczytaj dobrze regulamin to będziesz wiedział że nie powinieneś ubezpieczać czyjegoś rzepakiem. 

I niektóre firmy proszą o dodatkowe papiery bo jest sporo przypadków gdzie ktoś ubezpieczał jedna uprawę w kilku firmach. 

Nie martw się, oni mają wszystko przemyślane. Podpisując umowę zgadzasz się z regulaminem, a tam już jest tak to zapisane że musisz zrobić to o co cię poproszą. 

Mam taką nadzieję , ale jak to bywa w realu , póki jest wszystko dobrze - to jest wszystko dobrze , a jak coś jest nie halo to być może będą próby migania się 

Opublikowano
15 godzin temu, fcbarcelonacule napisał(a):

Wasza praktyka w związku z tym chwastem, doglebowka do 3 dnia  z tego co widzę nie bierze ostu a chciałbym mieć z nim spokój

Navigator w dawce 0.3 l/ha ładnie wyczyścił mi ostrożnia, tylko zabieg był trochę opóźniony ze względu na nierówne wschody rzepaku.

Opublikowano
15 godzin temu, fcbarcelonacule napisał(a):

jaka Wasza praktyka w związku z tym chwastem, doglebowka do 3 dnia  z tego co widzę nie bierze ostu a chciałbym mieć z nim spokój

Po żniwach poczekaj aż odrośnie i glifo w porządnej dawce.

• Root Admin
Opublikowano
17 godzin temu, fcbarcelonacule napisał(a):

w tym roku w pszenicy ozimej bezorkowo przepuscilo mi dośc sporo odchwaszczanie expert met+ dff oset/ostrożeń

planuję posiać rzepak ale jeszcze nie wiem czy orkowo czy bez

Mam ten sam problem.

Bardzo mądry człowiek zasugerował mi skosić pszenice, poczekać dwa tygodnie dać glifo z czymś (2,4d lub mcpa). Poczekać 2 tygodnie i posiać rzepak.

Jesienią w rzepaku chlopryralid na małe rośliny ostu i powinno być sprzątnięte. 

Taki mam plan na ten sezon, za rok mogę dać znać czy się udało.

Opublikowano
37 minut temu, yacenty napisał(a):

Mam ten sam problem.

Bardzo mądry człowiek zasugerował mi skosić pszenice, poczekać dwa tygodnie dać glifo z czymś (2,4d lub mcpa). Poczekać 2 tygodnie i posiać rzepak.

Nie ma za co Jacek ! 🙋

Opublikowano
41 minut temu, yacenty napisał(a):

Mam ten sam problem.

Wątpilwe by ten ostrożeń w rzepaku zdążył wzejść jesienią 🤔

Opublikowano

A to ciekawe bo jak miałem parę małych placów ostrożnia w pszenicy, to w następnym roku w rzepaku nie było po nich śladu. Normalne uprawki, żadnych glifo tylko doglebówka metazachlor + chlomazon. Chyba że może w bezorce jest z nim większy problem

Opublikowano
2 godziny temu, boogie7 napisał(a):

Wątpilwe by ten ostrożeń w rzepaku zdążył wzejść jesienią 🤔

Tak, a wiosną też raczej nie zdąży (bo rzepak szybko strzeli w pęd). Co innego w pszenicy, tutaj jest możliwość zwalczania (zależy z jakim skutkiem) do liścia flagowego. Stosowanie np. 2,4-D z dikambą do końca fazy krzewienia może być za wczesnym terminem.

Opublikowano

A dikamba nie jest już czasem wycofana ?  Tak mi się coś kojarzy

Opublikowano
5 godzin temu, wilkołak napisał(a):

Ostrożeń trafia się przy rowie , pryskam ręcznym lontrelem, jak rośnie rzepak nie ma ostów , wraca pszenica lub burak   trafiają się

Chce ci się ręcznym? Ja to lecę dookoła ostatnia sekcja 

Opublikowano

100 ostów na całym gospodarstwie, ja należe do tych co wyrwią pojedynczy owies głuchy , gdzieś w narożniku, nic innego niemam do roboty , czekamy za żniwami , z nudów coś trzeba zrobić dla rozrywki

• Like 2
Opublikowano
23 minuty temu, wilkołak napisał(a):

100 ostów na całym gospodarstwie, ja należe do tych co wyrwią pojedynczy owies głuchy , gdzieś w narożniku, nic innego niemam do roboty , czekamy za żniwami , z nudów coś trzeba zrobić dla rozrywki

Przyjedzie do mnie stokłose powyrywa hehe 

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
30 minut temu, wilkołak napisał(a):

Tez wyrywam jak trzeba ... pole musi wyglądać

Edytowane przez class33
  • Haha 1
Opublikowano (edytowane)

Nie dla każdego finalny wynik jest najważniejszy ... moze inaczej - finalny wynik ma sie zgadzac ale pole tez musi wyglądac

Edytowane przez class33
Opublikowano
Godzinę temu, class33 napisał(a):

Tez wyrywam jak trzeba ... pole musi wyglądać

Nie o wygląd chodzi, tylko zielsko nie powinno się rozsiewać..