Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
36 minut temu, toooomaszewski napisał(a):

Po pierwszym opryskiwaczu by się wypłukał, czyli w zależności od pojemności max 20ha by zepsuli, ale nie 500.

Bo pewnie mieli jakieś lewe środki w nie oryginalnych bankach i im się coś musiało pomylić 🤣. Nie ma szans żeby toprexem załatwić tak rzepak

Opublikowano

Albo operator opryskiwacza odjebał jak gość u nas. Znalazł starego randupu w piwnicy i nie wiedział co z nim zrobić. Jak pryskał oziminy od chwasta dodawał po trochu do każdego opryskiwacza...efekt jak opisany wyżej, po miesiącu wszystko już żółte było 😆

Opublikowano (edytowane)

Pryskałem rzepak który był ponad kolano 0,6 caryxa + 0,6 caramby i zebrałem 4,5 tony. Nie trzeba bylo orac. Ale słuchajcie dalej bajek handlowców.

Edytowane przez ervyn
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)
15 minut temu, cris10 napisał(a):

Jak u was ze startem wiosennym KWS Derrick? Mój sie powoli zbiera. Jak to u was wygląda?

Mam Derricka, zgubił wszystkie liście, ale powoli odbudowuje rozetę.... W porównaniu do ubiegłego roku to tak 2 tygodnie do tyłu.

Resize_20250323_184654_4961.jpg

Edytowane przez lobudek
Opublikowano
3 minuty temu, Tomek90 napisał(a):

300 czy 600 ha, nie możliwe 

Na bank coś było dodane do cieczy co nie powinno. Sam znam przypadek gdzie ktoś pomyłkowo zamiast AZOKSARU dał AGROSAR. Nazwa podobna…lecz efekt trochę inny :DD

Opublikowano
4 minuty temu, ervyn napisał(a):

Pryskałem rzepak który był ponad kolano 0,6 caryxa + 0,6 caramby i zebrałem 4,5 tony. Nie trzeba bylo orac. Ale słuchajcie dalej bajek handlowców.

A co niby miało się stać? Efektu regulacyjnego już pewnie nie będzie :)

Opublikowano
7 minut temu, ervyn napisał(a):

Na bank coś było dodane do cieczy co nie powinno. Sam znam przypadek gdzie ktoś pomyłkowo zamiast AZOKSARU dał AGROSAR. Nazwa podobna…lecz efekt trochę inny :DD

Ja sobie po zakupie środków na opakowaniach markerem pisze na co to i od czego i dawkę, niby mała rzecz a jednak podczas wlewania rzuca się w oczy.

• Like 2
Opublikowano
13 minut temu, Łukaszek napisał(a):

Ja sobie po zakupie środków na opakowaniach markerem pisze na co to i od czego i dawkę, niby mała rzecz a jednak podczas wlewania rzuca się w oczy.

Jak to mówią dobra pamięć, ale czasami za krótka 😂

Tak jak mówisz to najlepsze od razu pisać, nawet bezpośrednio przy zakupie.

Opublikowano
lobudek napisał:

15 minut temu, cris10 napisał(a):

Jak u was ze startem wiosennym KWS Derrick? Mój sie powoli zbiera. Jak to u was wygląda?

Mam Derricka, zgubił wszystkie liście, ale powoli odbudowuje rozetę.... W porównaniu do ubiegłego roku to tak 2 tygodnie do tyłu.

Resize_20250323_184654_4961.jpg

Jaki region? Nie wiem czy to zależne, ale tam gdzie poszedł mocznik 100kg pod korzeń to ma liście, gdzie nie poszedł azot albo 100 kg saletrosanu to wszystkie liście stracił

Opublikowano
23 minuty temu, ervyn napisał(a):

Sam osobiście się parę lat temu naciąłem się  i pryskałem pszenicę na jednoliścienne ,  4,80 ha opryskałem , a pomyliłem się bo już ciemno trochę czas gonił , a stały obok siebie 2 butelki litrowe cyperkil na robaka i już nie wiem jaka 2 , w każdym bądz razie na jednoliścienne i póki było widno  to pryskałem pszenicę T2 z dodatkiem cyperkilu , a potem coś mi się butelki pomyliły ( z powodu braku światła w garazu) i na resztę dodawałem na jednoliścienne zamiast cyperkil, a tyle szczęścia że cyperkilu się daje 0,05 l , a na jednoliścienne 1 litr , czyli dawka zaniżona 20 razy i nic się nie stało , ale strachu się najadłem , 

Najlepsze jest to że przez 1 tydzień nawet nie wiedziałem o pomyłce , dopiero po tygodniu jak chciałem groch opryskać na jednoliścienne , a tu oprysku ubyło , a cyperkilu za dużo było , wówczas połączyłem fakty i wyszło że popełniłem pomyłkę , to potem przez następne 2 tygodnie to pewnie po 5 razy na dzień w polu byłem oglądać pszenicę , ale ostatecznie nic jej nie było 

Opublikowano
1 minutę temu, cris10 napisał(a):

Jaki region? Nie wiem czy to zależne, ale tam gdzie poszedł mocznik 100kg pod korzeń to ma liście, gdzie nie poszedł azot albo 100 kg saletrosanu to wszystkie liście stracił

Kuj-pom, gmina Koronowo....

Pod korzeń 200kg fosforanu amonu, na początku listopada dostał 80kg mocznika, na początku Lutego 250kg Korn kali i 150kg kizerytu.

18 Lutego 250kg saletry i 11 Marca również 250kg saletry.... 

Siew terminowy, ale wschody były bardzo słabe przez wrześniową posuche i upały...

Opublikowano
23 minuty temu, Raptus902 napisał(a):

Robicie w tym tygodniu t1 ?

Robiłem wczoraj, poszedł Toprex/Dovvo 4,2L, Cyperkill 0.05, Mikrovit Mangan 1L, Mikrovit Cynk 0.7L, Mikrovit Molibden 0.7L, Bor 0.7L, Kw. Cytrynowy , Penta Slip, Flipper. Ph =5.5. Temperatura podczas stosowania 13,14 stopni. Nad ranem było +2.5, poprzedni ranek +1. Dzisiaj najniższa temp nad ranem +5 stopni.

Wczoraj rzepak  w południe 10cm, wieczorem dzisiaj już 15cm.

WhatsApp Image 2025-03-23 at 19.19.07.jpeg

WhatsApp Image 2025-03-23 at 19.19.11.jpeg

WhatsApp Image 2025-03-23 at 19.19.09.jpeg

Opublikowano
Godzinę temu, ervyn napisał(a):

Mógł pójść przymrozek po regulacji i mogło wykręcić 🤔

Opublikowano
class33 napisał:

23 minuty temu, Raptus902 napisał(a):

Robicie w tym tygodniu t1 ?

Robiłem wczoraj, poszedł Toprex/Dovvo 4,2L, Cyperkill 0.05, Mikrovit Mangan 1L, Mikrovit Cynk 0.7L, Mikrovit Molibden 0.7L, Bor 0.7L, Kw. Cytrynowy , Penta Slip, Flipper. Ph =5.5. Temperatura podczas stosowania 13,14 stopni. Nad ranem było +2.5, poprzedni ranek +1. Dzisiaj najniższa temp nad ranem +5 stopni.

Wczoraj rzepak  w południe 10cm, wieczorem dzisiaj już 15cm.

WhatsApp Image 2025-03-23 at 19.19.07.jpeg

WhatsApp Image 2025-03-23 at 19.19.11.jpeg

WhatsApp Image 2025-03-23 at 19.19.09.jpeg

Też planuje w tym tygodniu tylko te noce zimne ale nie raz nie dwa lepiej nie było, w dzień ma być ciepło.

Opublikowano
Godzinę temu, Łukaszek napisał(a):

Jak ktoś ma kilka hektarów to sobie można opisywać, ale weź tu opisz 3 palety baniek. Ja mam na szczęście dobrą pamięć do tych wszystkich nazw handlowych i substancji, dwa razy zdarzyła mi się pomyłka ale ilościowa. Raz elegancko prysalem rzepak dawka 0.10kg inazumy i raz też poszło 0.8 moddusa na pszenicę. Swoją drogą findus był do kolana, ale plon nie odbiegał od tych opryskanych 0,4.

Opublikowano
7 minut temu, Raptus902 napisał(a):

Też planuje w tym tygodniu tylko te noce zimne ale nie raz nie dwa lepiej nie było, w dzień ma być ciepło.

Tego kwasku przy takiej zupie 

To ile dałeś?