Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
51 minut temu, mysza103 napisał(a):

To musiałbyś się przejechać po moich stronach to byś dopiero był w szoku , u mnie co wstawione to zdjecie to bym powiedział że bajka , bo chociaż obsada jest , a są plantacje u ludzi że sam się zastanawiam czy coś z tego będzie bo naprawdę obsady brakuje bardzo i też malutki , a mimo nawozy już podane więc będzie rósł , choć sam bym tez nie kasował , jaki by nie był 

Ten wyżej ze zdjęcia akurat był posiany 13 września,bo czekałem za deszczem ,   ale ten co teraz wstawiam też był siany 13 tą samą odmiana i wszystko to samo , tylko troszkę inna ziemia 

20250306_161750.jpg

20250306_161621.jpg

20250306_161449.jpg

I tu masz rzepak , bo te wcześiej to gołe pole z obsadą 15-20 szt chyba , do tego małe mizerne

Opublikowano

Jakby tak postawić pół pola pojemników na chowacza to może nie musiałby człowiek pryskać? :D Dzisiaj wszystko opryskane, oby skutecznie...

IMG20250306162042.jpg

IMG20250306171633.jpg

• Like 1
  • Sad 1
Opublikowano
12 minut temu, wilkołak napisał(a):

I tu masz rzepak , bo te wcześiej to gołe pole z obsadą 15-20 szt chyba , do tego małe mizerne

Obsada jest prawie taka sama , +- 5-10 sztukalbo i nie , tylko ze nie ma póki co liścia to tak właśnie wygląda  , w każdym razie ponad 30 sztuk /m2 jest na jednym i na drugim polu , tyle ze na tym małym już od początku ciężko mu było się zebrać bo ziemia bardziej ciężka więcej brył było i ogólnie tydzień dłużej wschodził 

Opublikowano

Jka tak mały to korzenia niema , dobrze mu nie wróże

5 minut temu, Zetix napisał(a):

Jakby tak postawić pół pola pojemników na chowacza to może nie musiałby człowiek pryskać? :D Dzisiaj wszystko opryskane, oby skutecznie...

IMG20250306162042.jpg

IMG20250306171633.jpg

Według mnie za szybko ,chyba że cyperkil i w sobote nastepna dawka

Opublikowano
3 minuty temu, Zetix napisał(a):

IMG20250306162042.jpg

IMG20250306171633.jpg

O kurna , szok żeby aż taki wysyp był . Zjakiego rejonu jesteś ? 

trzeba by chyba jutro wystawić jakiś pojemnik żeby choć mieć jakieś odniesienie czy coś się dzieje, ale u ciebie to naprawdę masakra , gdzie to się tego tyle nalęgło przez 2-3 dni ciepła ?

• Root Admin
Opublikowano
3 minuty temu, wilkołak napisał(a):

Jka tak mały to korzenia niema , dobrze mu nie wróże

Według mnie za szybko ,chyba że cyperkil i w sobote nastepna dawka

Spokojnie jeszcze beda przymrozki,nie ma co pryskać, po niedzieli bedzie jeszcze zimno. One pójda spać.

• Haha 1
Opublikowano
4 godziny temu, mysza103 napisał(a):

20250306_132237.jpg

20250306_132311.jpg

@wilkołak Korzeń taki jak wstawiałem wcześniej , to czy ja wiem czy tak korzenia nie ma ? ponad 30 cm korzeń i bocznych też trochę jest , ale zobaczymy co się z tego wykluje 

• Like 1
Opublikowano
5 minut temu, yacenty napisał(a):

Spokojnie jeszcze beda przymrozki,nie ma co pryskać, po niedzieli bedzie jeszcze zimno. One pójda spać.

Na wschodzie właśnie tak to działa, mało chemię, szkodniki tłucze natura. 

27 minut temu, toooomaszewski napisał(a):

Katastrofa, to niedobór boru? Na jesieni poszedł tylko raz. Ale już nie pamiętam ile gramów. Płn. Zachodnie lubelskie, siany 6 września.

20250306_170209.jpg

20250306_170212.jpg

20250306_171012.jpg

No boru brakuje konkretnie. 

• Thanks 1
Opublikowano
18 minut temu, mysza103 napisał(a):

O kurna , szok żeby aż taki wysyp był . Zjakiego rejonu jesteś

Dolnośląskie / Głogów. Wystawiłem naczynia w środę przed południem... dzisiaj rano było już ok 20/25szt więc tutaj nie ma na co czekać... Jak przyjechałem z opryskiwaczem to było już pełno tak jak na zdjęciach, nie ma na co czekać według mnie, ale każdy podchodzi inaczej do sprawy 

Opublikowano
13 minut temu, Zetix napisał(a):

Dolnośląskie / Głogów. Wystawiłem naczynia w środę przed południem... dzisiaj rano było już ok 20/25szt więc tutaj nie ma na co czekać... Jak przyjechałem z opryskiwaczem to było już pełno tak jak na zdjęciach, nie ma na co czekać według mnie, ale każdy podchodzi inaczej do sprawy 

Ja mimo wszystko bym chyba czekał do soboty i dopiero wjechał , przecież za 2 dni chyba nie zniosą jaj , bo jak już dzisiaj pojechałeś to raczej czymś lepszym a nie dotykowym tylko , bo i piątek sobota też będą podobne naloty 

Opublikowano
21 minut temu, Tomek90 napisał(a):

Na wschodzie właśnie tak to działa, mało chemię, szkodniki tłucze natura. 

No boru brakuje konkretnie. 

Teraz patrzyłem 1,6l green boru z synergia. Na etykiecie jest 11% roztwór, i później jest 148g czystego boru w litrze, czyli dostał 237 gramów. Jak czytam jesienne zapotrzebowanie to 150 gramów 🤔

Opublikowano

Stara szkoła mówila że po 7 dniach od nalotu znoszą jaja więc najlepsza niedziela, nic nikt sobie nie zmudzi , pasuje jal ulał ,poniedzialek jescze ciepły , od wtorku zimno, 

Opublikowano

ESK łódzkie wczoraj wiadro puste, dzisiaj na wieczór około 100szt

Czy mogę wszystko mieszać?

Robak 

Bor 80g/ha

Miedź systemiczna 1,5l

Siarka 5kg/ha 80procentowa 

Opublikowano
13 minut temu, STIG13 napisał(a):

Jesienią powinno pójść 300, na dwa podejścia bo bor się nie przemieszcza praktycznie 

A i jeszcze były mikro do boru. Ale jutro muszę to jeszcze sprawdzić ile konkretnie. W każdym razie było dane na raz.

Opublikowano
1 godzinę temu, yacenty napisał(a):

ile cie wychodzi pełna ochrona rzepaku i w jaki plon celujesz?

Szczerze to ciężko mi przekroczyć 3t, w zeszłym było że 2 mimo odpowiedniego nawożenia i jako takiej ochrony może nie najwyższej ale wszystko było. Niestety lata słabego zmianowania i częstego siewu rzepaku zrobiły swoje. Glownie go choroby wykanczają. Jak zasiałem na kawałku gdzie nie było rzepaku to niebo, a ziemia. Dużo dłużej zielony i co najmniej tonę lepiej sypał choć klasa dużo gorsza. Nie wiem na ile fungicyd coś tu pomogą. 

• Root Admin
Opublikowano

Niestety i do tego myślenie ze od t1 do t2 wystarczy a tu często sie robi 50 dni. Ja sobie na ten rok ułożyłem 3 zabiegówkę za 400zł  i zobaczymy jak to wyjdzie i pola wróciły do 4-latki, gdzie po drodze jeszcze jest groch jako poplon zimujący, więc lekki odstęp już się złapał

Opublikowano
15 minut temu, wilkołak napisał(a):

Stara szkoła mówila że po 7 dniach od nalotu znoszą jaja więc najlepsza niedziela, nic nikt sobie nie zmudzi , pasuje jal ulał ,poniedzialek jescze ciepły , od wtorku zimno, 

Podobnie myślę jeśli naloty zqczęły się dopiero dzisiaj to bym pryskał nawet w poniedziałek żeby przed ochłodzeniem wytruć to co jest żeby nie robiły szkód potem , bo jak się ochłodzi to wiaderka będą puste a chowacz będzie siedział w rzepaku i robotę robił 

• Root Admin
Opublikowano
11 minut temu, wilkołak napisał(a):

Ten groch w płodozmianie z rzepakiem potęguje zgnilizne twardzikową , zasiej co innego , tylko nie rzodkiew ani gorczyce, facelia ładnie łamie płodozmian rzepakowy

moze, ale on jest między jęczmieniem a kukurydza, wiec...

Ale i tak zmieniam w tym roku podejście do poplonów i beda poplony głeboko korzeniące i wieloskładnikowe

Opublikowano
44 minuty temu, toooomaszewski napisał(a):

A i jeszcze były mikro do boru. Ale jutro muszę to jeszcze sprawdzić ile konkretnie. W każdym razie było dane na raz.

Dawaj po 150g. Teraz na ruszenie wegetacji, poprawka z regulacją.

44 minuty temu, Dastan napisał(a):

Szczerze to ciężko mi przekroczyć 3t, w zeszłym było że 2 mimo odpowiedniego nawożenia i jako takiej ochrony może nie najwyższej ale wszystko było. Niestety lata słabego zmianowania i częstego siewu rzepaku zrobiły swoje. Glownie go choroby wykanczają. Jak zasiałem na kawałku gdzie nie było rzepaku to niebo, a ziemia. Dużo dłużej zielony i co najmniej tonę lepiej sypał choć klasa dużo gorsza. Nie wiem na ile fungicyd coś tu pomogą. 

Skoro wiesz ze rzepak często, że choroby jedzą to czemu dajesz słaba ochronę? Dziwne. 

• Thanks 2