Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Ten sam skład tylko producent inny, więc za bardzo różnicy nie będzie. Przywiózł mi toprex to był droższy chyba o 18 złotych na litrze od dovvo to nie było sensu przy takiej różnicy brać zamiennika

Opublikowano
7 minut temu, ervyn napisał(a):

A dovvo? Daje radę? Czy lepiej zainwestować w toprex?

To nawet taniej Ci wyjdzie jak się zarejestrujesz w tej promocji syngenta -10%

• Root Admin
Opublikowano
58 minut temu, odrion napisał(a):

O jakich dawkach myślałeś scz.? 

Za: priotio na phome w najnowszych badaniach wypada lepiej niż generalnie chwalony difenikonazol. I jest obecnie niesamowicie tani. Piraklostrobina to składnik architekta, który też super wypada. Polskie badania pokazywały wyższość difenokonazolu nad priotio, ale AHDB w wielu badaniach ma lepsza skuteczność priotio. 

Przeciw: skoro jest toprex który jest "good enough" i kosztuje 100zl, to po co kombinować 😉. W gotowcach typu toprex robote robi też formulacja, która w składakach może już nie być taka dobra. Phoma trzeba zwalczać ale to nie zgnilizna twardzikowa, żeby przykładać aż taka wagę do ochrony (klucz to nie opierac ochrony przed phoma na tebu). Nie wiem jak z regulacją po tym zestawie. 

Podsumowując. Jak będzie w tym składaku 150g priotio i 100-150 g piraklostrobiny, to będzie to bardzo skuteczna ochrona grzybowa phomy. Uważam, że to będzie górna półka coś ala Shepherd (boskalid+piraklostrobina) lub aviator. I to za pół ceny shepherda czy awiatora. Badania pokazują możliwa zwyzke plonu 100-150kg, więc to ciekawy pomysł. Jakby dać 1l Bushi i 0.5 l Protendo koszt wyszedłby pewnie ok 140 zł. Największy minus jaki widzę to zbyt mała regulacja takiego zestawu. Priotio wiadomo, że średnio reguluje, a gdyby piraklostrobina byłaby dobrym regulatorem, to w Architekcie nia dawaliby proheksadionu i chlorku mepikwatu. Jakby dodać to tej kombinacji 0.6 mepiku to już byłoby lepiej ale wtedy koszt całości zbliżyłby się do 200zl. Ciągle taniej niż Architekt i teoretycznie jakby się przełożyło na wzrost plonu o 100kg (vs toprex), to można rozważyć (230zl na plus po obecnych cenach minus 100zl za dodatkowy koszt srodka), ale taka zwyzka wcale nie jest pewna, bo zależy od nasilenia chorob.

Jak dla mnie za mało można ugrać na doskonaleniu t1 w rzepaku. Niska cena priotio kusi do różnych kombinacji. Można nawet zrobić trochę ulepszonego toprexa mieszając paklobutrazol i priotio za podobna cenę ok 100zl, ale mi się nie chciałoby w to bawić. Dla mnie największe wyzwanie w fungicydach w rzepaku, to wytrzymanie długiego okresu między zabiegiem na płatek, a zbiorem. W czasach kiedy 150g priotio można mieć za te 40zl. Warte rozważenia może być zrobienie zabiegu priotio na pąk i delikatne opóźnienie płatka. Na tym na pewno może być więcej do ugrania, bo zgnilizna twardzikowa, może zabrać dużo więcej plonu niz phoma.

U mnie to raczej 30-40 dni, ale jezeli dając zabieg na pąk udałoby się opóźnić nawet o 1 tydzień płatek, to już byłoby coś. Zabieg na luszczyne nie rozważam, bo za duże są "koszty" takiego rozwiązania, przynajmniej w moich doświadczeniach. 

150g piraklostrobiny
200g chlorku mepikwatu
100g protio

210zł

Architekt wychodzi 140-150zł, a chyba na niego jest jeszcze zwrot

Opublikowano

No tak ale bez sensu mi robić i t1 z Protio i płatek też Protio. Opóźnianie zabiegu na płatek to też zawsze u mnie wychodzi na minus a nie na plus. U siebie będę tak, teraz jak się ociepli i chowacz + Miedź systemiczna, T1 Tebu + Difenokonazol, Zielony Pąk Azoksy, Płatek Propulse. 

Opublikowano
1 godzinę temu, Siedzacybyk napisał(a):

do metkonazolu na t1 sie zrazilem, choc to nie jego wina. to byl rok, w ktorym nalozylo sie wiele bledow. 1. szybkie t1, 2 dluga przerwa na pierwszy platek, 3 opozniony zabieg na platek. pechowo dalem wtedy metkonazol, czesciowo go za to obwiniam (jak taki glupi chlop, bo sam narobilem glupot). nie ukrywam, od tego czasu jade tebu 250 -1 litr. czy mozna wiecej ,bo to tanie i kosztow zero, tego nie wiem. doczytalem rowniez ,ze tebu i metko daja efekt zwiekszonej ilosci hlorofilu -efekt zielonosci. zostalem przy tebu, nie zmieniam. pamietam jednak, ze jesli od t1, do platka bedzie ponad 1 miesiac, wjade w miedzy czasie metkonazolem.

Tebukonazol jest za słaby na pierwszy zabieg. Metkonazol też trzeba odpowiedni stosować, dla mnie Caramba najlepsza tak jak np dla niektórych Horizon. 

Opublikowano

Panowie na t1 planuje toprex. Z opakowań wychodzi mi 0.47l/ha.

Czy może lepiej zrobić 0.35l/ha i dołożyć metkonazolu 30gram/ha?

Czy może sam toprex zostawić?

Opublikowano
3 minuty temu, Okisz napisał(a):

Panowie na t1 planuje toprex. Z opakowań wychodzi mi 0.47l/ha.

Czy może lepiej zrobić 0.35l/ha i dołożyć metkonazolu 30gram/ha?

Czy może sam toprex zostawić?

Poco tak mocno  sam toprex proponował bym 

Opublikowano
36 minut temu, yacenty napisał(a):

150g piraklostrobiny
200g chlorku mepikwatu
100g protio

210zł

Architekt wychodzi 140-150zł, a chyba na niego jest jeszcze zwrot

Źle spojrzałem. Za taką cenę to tym bardziej bym nie kombinował. Architekt powinien być najlepszym rozwiązaniem, toprex budżetowym, a 0.5l protio I tebu super budżetowym. To co Jacek podał wyżej powinno być lepsze niż Architekt, ale czy da efekt warty dodatkowego zachodu, tego nie wiem. 

Opublikowano (edytowane)
18 minut temu, odrion napisał(a):

Źle spojrzałem. Za taką cenę to tym bardziej bym nie kombinował. Architekt powinien być najlepszym rozwiązaniem, toprex budżetowym, a 0.5l protio I tebu super budżetowym. To co Jacek podał wyżej powinno być lepsze niż Architekt, ale czy da efekt warty dodatkowego zachodu, tego nie wiem. 

A jakby do toprexa dać jeszcze trochę difenokonazolu dla lepszej ochrony fungi?

Edytowane przez ervyn
Opublikowano
1 minutę temu, ervyn napisał(a):

A jakby do rozpręża dać jeszcze trochę difenokonazolu dla lepszej ochrony fungi?

Gdzie teraz fosforan monoamonowy najtaniej? 

Opublikowano (edytowane)
9 minut temu, Tomek90 napisał(a):

Gdzie teraz fosforan monoamonowy najtaniej? 

Nie pytałem, na Internecie widzę z yary za 175 brutto za 25kg 

a te 2kg będzie git? Nie wiem czemu pisze 0,2-0,3 na 100 litrów wody. Pierwszy raz biorę, zawsze dawałem makroP z procamu ale 290 Netto za worek i mniej fosforu 

Edytowane przez ervyn
Opublikowano
3 godziny temu, ervyn napisał(a):

Ja dałem 250 saletry, poszło 15 litrów deszczu, w tym tygodniu po 15°, zobaczę co z tego będzie do 10 marca, jak się poprawi to idzie jeszcze 200-220kg i niech się dzieje co chce

Niepotrzebnie tyle N. Nawet jeśli ten rzepak zostanie, to nie "przerobi" takiej dawki azotu. 350 kg saletry to max na takie rzepaki wiosną. Przerabiałem podobne tematy.

Opublikowano

Od 3 lat na wiosnę daję toprex, może najtańszy nie jest ale daję radę. Mam inne pytanie mikroelementy  bor zawsze daje z dr green, ale on taki tani nie jest i denerwuje mnie że na filtrach i sitku zostaje po nim piach, nie rozpuszcza się tak idealnie. Ma ktoś doświadczenie z insolem na rzepak albo jakimś innym produktem. Chodzi mi po głowie coś w płynie i żeby nie podnosiło zbytnio ph

Opublikowano
1 minutę temu, boogie7 napisał(a):

Niepotrzebnie tyle N. Nawet jeśli ten rzepak zostanie, to nie "przerobi" takiej dawki azotu. 350 kg saletry to max na takie rzepaki wiosną. Przerabiałem podobne tematy.

3 lata temu z podobnych rzepaków zbierałem w żniwa 3,3-4 tony. Może okazać się za mało te 350kg jakby był sprzyjający rok. 

Opublikowano
15 minut temu, ervyn napisał(a):

Nie pytałem, na Internecie widzę z yary za 175 brutto za 25kg 

a te 2kg będzie git? Nie wiem czemu pisze 0,2-0,3 na 100 litrów wody. Pierwszy raz biorę, zawsze dawałem makroP z procamu ale 290 Netto za worek i mniej fosforu 

Ja 1.5-2kg daje jak stosuje, makroP z procam już nie biorę bo to masz to samo tylko mikro niema ale ich tam jest całe nic. 

Opublikowano
7 minut temu, ervyn napisał(a):

3 lata temu z podobnych rzepaków zbierałem w żniwa 3,3-4 tony. Może okazać się za mało te 350kg jakby był sprzyjający rok. 

Moźna ryzykować. U mnie akurat wyszło "na minus", ale wtedy chociaż saletra tania była 😁

Opublikowano
12 minut temu, MaXtzTS napisał(a):

a jakby teraz dać przy chowaczu pod koniec tygodnia pół litra tebu takie czyszcząco-pobudzające do rozgałeziania?

Też chyba coś takiego dodam na próbę 

Opublikowano
1 minutę temu, STIG13 napisał(a):

Też chyba coś takiego dodam na próbę 

W jednym roku dałem tak wczesną wiosną 0,5 tebu to fajnie to podziałało, a dopiero później poszło 0,4 caryxu i 0,6 metko

• Root Admin
Opublikowano
55 minut temu, odrion napisał(a):

tu jest architekt plus triazol :P