Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Godzinę temu, Agrest napisał(a):

Poszło 34N na flagę

Domyślam się że przed deszczem, znając Cb, czyli git, ale trochę za mało

 Ja tyle dałem na swoje 9 ton bez 50 kilo, ale wcześniej było już srogo. 

Opublikowano
48 minut temu, ZenekBezSpodenek napisał(a):

Poznaniak ma to, ze jak siałem siewnikiem bez docisku redlic i dodatkowo z redlicami stopkowymi to raz ziarno na wierzchu a raz pod ziemia, raz na 2 cm raz na 4 cm. W zależności od spulchniania gleby. A jak nie było brony wirowej to pożal się Boże. Dodatkowo raz się lej przytkał a raz nie… siew jak loteria.

 

teraz mam siewnik talerzowy z dociskiem redlic, ustawiam glebokosc siewu dla redlic. Dodatkowo nabudowany na bronę wirowa, ustawiasz sobie głębokość spulchniania.. No jest zdecydowana różnica w wschodach i w tym ile urosło i jak urosło, jak rośliny budowały korzenie, można byłoby pisać książki o tym. 

 

a co do tego amazone z fendem to się zgodzę, bo tu jeszcze trzeba kumać czacze jak takiego sprzętu używać

No akurat poznaniak to lipa, tu nigdy nie wiesz ile wysieje, mam stary  zachodni to bajka, ale marzę o siewniku  z talerzami. 

Opublikowano (edytowane)
18 minut temu, masa24 napisał(a):

Widzę co jeden lepszy wariat . Rozsiewacxam do nawozu posiał i 8.5 t zebrał 😀😀😀😀

No, niestety nie było wyjścia, wariactwo, partactwo, ale wyszło. Zabrałem fasolę w październiku, zielska było od groma, mokro,  nie było kiedy orać więc talerzówka, rozsiewacz na 180kg ustawiony mniej więcej, drugi raz talerzówka i wyszło pięknie. Konsumpcja z resztą,  bo waliłem azotu na krzewienie, bo trochę rzadka była 

Oczywiście nie tak jak bym chciał, ale jak na "uproszczony" siew to pięknie. Właściciel pola od którego dzierżawie w z żniwa powiedział, że nikt nie miał wcześniej takiej pszenicy na tym kawałku, a ja na odpier**l robiłem.  Moje ego urosło 

Edytowane przez ravoj
  • Like 1
  • Haha 1
Opublikowano
2 godziny temu, ravoj napisał(a):

 

Na 10 ton ziarna 190N trochę mało, trzeba było na flagę sypać zdrowo. 

Na moje 9 ton poszło 205N i ledwo 13.4, ale się udało 

Kiedyś na 9 ton dawałem 150N i była pasza

N1- 52N , 

N2 -96 N

N3 -34 N

Jakim cudm średni plon z gospodarstwa powyżej 10 ton, białko 12,3 do 12,5 zależy od odmiany, dom rekord życiowy, 

 

3 godziny temu, panczo1922 napisał(a):

Tylko pogratulować sukcesu!

Ja sieję pszenicę od 25 lat i chyba tylko raz miałem plon +8

Chyba nie umiem, choć to forum czytam codziennie i staram się pole szanować.

A może po prostu na mich ziemiach IV głównie nie idzie powtarzalnie osiągać takich plonów.

Po tym sezonie wiem jedno - wyleczyłem się już na dobre z pszenicy po pszenicy...

Łatwiej u mnie 9 ton pszenicy niż 5 ton rzepaku

  • Root Admin
Opublikowano
4 godziny temu, ZenekBezSpodenek napisał(a):

Jacuś dokładnie 3280zł brutto za tone C1 odmiany da vinci. Kij ze mną bo jeszcze coś uciułam z vatu, ale co ma powiedzieć chłopek roztropek?

Kolego po 1 ile dajesz N? Po 2, jakie masz pH gleby? Po 3 masz czym siać? Czy siejesz konnym albo innym poznaniakiem? A po 4 jaki masz materiał siewny?

To ja jednak wole zapłacić 2500 brutto

Opublikowano
2 godziny temu, wilkołak napisał(a):

N1- 52N , 

N2 -96 N

N3 -34 N

Jakim cudm średni plon z gospodarstwa powyżej 10 ton, białko 12,3 do 12,5 

Kiedyś się mówiło żyzna gleba, dziś zasobna w azot i resztę co trzeba i wynik jest 

Opublikowano
4 godziny temu, ravoj napisał(a):

No, niestety nie było wyjścia, wariactwo, partactwo, ale wyszło. Zabrałem fasolę w październiku, zielska było od groma, mokro,  nie było kiedy orać więc talerzówka, rozsiewacz na 180kg ustawiony mniej więcej, drugi raz talerzówka i wyszło pięknie. Konsumpcja z resztą,  bo waliłem azotu na krzewienie, bo trochę rzadka była 

Oczywiście nie tak jak bym chciał, ale jak na "uproszczony" siew to pięknie. Właściciel pola od którego dzierżawie w z żniwa powiedział, że nikt nie miał wcześniej takiej pszenicy na tym kawałku, a ja na odpier**l robiłem.  Moje ego urosło 

To po co ci się marzy siewnik talerzowy, skoro rzutowo robisz 8.5t na odpier**l. 

Godzinę temu, lobudek napisał(a):

Badałeś? Ziarno bardzo wyrównane i czysto wykoszone.

Widać ze białko bez rewelacji 

  • Like 1
Opublikowano
2 godziny temu, Tomek90 napisał(a):

To po co ci się marzy siewnik talerzowy, skoro rzutowo robisz 8.5t na odpier**l. 

 

Fasoli rzutowo nie posieje, poza tym nie mogę się przełamać na większe areały na odpier**l 

Opublikowano
17 godzin temu, ZenekBezSpodenek napisał(a):

No okej, może to były poletka doswiadzalne to się mogę zgodzić.

i tutaj rozumiem ze w 1 roku po rozpromowaniu towar może kosztować nawet i 4 tys za 1000kg

no ale bez przesady żeby rok do roku trzepac na tym kasę. Uważam ze w kolejnych latach powinien być ten towar tańszy. Przykładowo da vinci które wyceniają na ponad 3 tys to nie jest odmiana wychodowana rok temu… 

 

rolnicy w ogóle nie wiedzą na czym polega hodowla nowej odmiany a po wyhodowaniu dobrej odmiany robota jest ta sama z wyjątkiem tego że znany jest przepis . Hodowla odmiany to 10 lat a odtwarzanie trwa podobnie .Porównując hodowlę odmiany do gotowania zupy to wpierw szukają przez lata przepisu ile soli pieprzu i innych przypraw dodać aby coś wyszło tyle że ta sól składa się z mieszaniny z kilkudziesięciu kopalni i tam trzeba dobrać proporcje aby smakowało .A droga do C1 jest taka sama i trwa 8-9  lat przy czym ten pierwszy rok to szklarnie później poletka kilka m2 z tego sieje się kilkadziesiąt m2z tego już są ary a z tych arów pierwszy hektar z plonem 10t i dopiero z tego pierwsze kilkadziesiąt ha a zanim to dotrze do C1 mija jeszcze 5 lat a każdy w tej kolejce musi zarobić (nawet ja- bo nie będę dla idei co odmiana czyścił kombajnu do poziomu sterylności )    

 

a wyhodować odmianę może każdy tylko czy starczy cierpliwości 

Opublikowano (edytowane)
25 minut temu, v11 napisał(a):

rolnicy w ogóle nie wiedzą na czym polega hodowla nowej odmiany a po wyhodowaniu dobrej odmiany robota jest ta sama z wyjątkiem tego że znany jest przepis . Hodowla odmiany to 10 lat a odtwarzanie trwa podobnie .Porównując hodowlę odmiany do gotowania zupy to wpierw szukają przez lata przepisu ile soli pieprzu i innych przypraw dodać aby coś wyszło tyle że ta sól składa się z mieszaniny z kilkudziesięciu kopalni i tam trzeba dobrać proporcje aby smakowało .A droga do C1 jest taka sama i trwa 8-9  lat przy czym ten pierwszy rok to szklarnie później poletka kilka m2 z tego sieje się kilkadziesiąt m2z tego już są ary a z tych arów pierwszy hektar z plonem 10t i dopiero z tego pierwsze kilkadziesiąt ha a zanim to dotrze do C1 mija jeszcze 5 lat a każdy w tej kolejce musi zarobić (nawet ja- bo nie będę dla idei co odmiana czyścił kombajnu do poziomu sterylności )    

 

a wyhodować odmianę może każdy tylko czy starczy cierpliwości 

A idze wyczyścić co do ziarka, ile to trwa ,pół godziny

12 godzin temu, Tomek90 napisał(a):

Mam nakoszone 16, 14 i 13 białka.

Ostatnie 80t nie badane

Jaki plon tej 16 i jakie nawożenie ? , a i jaka odmiana ma tak wysokie białko

Edytowane przez wilkołak
Opublikowano
24 minuty temu, v11 napisał(a):

rolnicy w ogóle nie wiedzą na czym polega hodowla nowej odmiany a po wyhodowaniu dobrej odmiany robota jest ta sama z wyjątkiem tego że znany jest przepis . Hodowla odmiany to 10 lat a odtwarzanie trwa podobnie .Porównując hodowlę odmiany do gotowania zupy to wpierw szukają przez lata przepisu ile soli pieprzu i innych przypraw dodać aby coś wyszło tyle że ta sól składa się z mieszaniny z kilkudziesięciu kopalni i tam trzeba dobrać proporcje aby smakowało .A droga do C1 jest taka sama i trwa 8-9  lat przy czym ten pierwszy rok to szklarnie później poletka kilka m2 z tego sieje się kilkadziesiąt m2z tego już są ary a z tych arów pierwszy hektar z plonem 10t i dopiero z tego pierwsze kilkadziesiąt ha a zanim to dotrze do C1 mija jeszcze 5 lat a każdy w tej kolejce musi zarobić (nawet ja- bo nie będę dla idei co odmiana czyścił kombajnu do poziomu sterylności )    

 

a wyhodować odmianę może każdy tylko czy starczy cierpliwości 

Znowu się przełączyłeś z RU68, znowu szambo?

  • Root Admin
Opublikowano

A jaki to problem? Nawet dwa lata z rzędu.

Jedyny problem w takiej uprawie to narożniki pol, zwłaszcza małych pól. Duże pola to bajka 

  • Like 1
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, v11 napisał(a):

rolnicy w ogóle nie wiedzą na czym polega hodowla nowej odmiany a po wyhodowaniu dobrej odmiany robota jest ta sama z wyjątkiem tego że znany jest przepis . Hodowla odmiany to 10 lat a odtwarzanie trwa podobnie .Porównując hodowlę odmiany do gotowania zupy to wpierw szukają przez lata przepisu ile soli pieprzu i innych przypraw dodać aby coś wyszło tyle że ta sól składa się z mieszaniny z kilkudziesięciu kopalni i tam trzeba dobrać proporcje aby smakowało .A droga do C1 jest taka sama i trwa 8-9  lat przy czym ten pierwszy rok to szklarnie później poletka kilka m2 z tego sieje się kilkadziesiąt m2z tego już są ary a z tych arów pierwszy hektar z plonem 10t i dopiero z tego pierwsze kilkadziesiąt ha a zanim to dotrze do C1 mija jeszcze 5 lat a każdy w tej kolejce musi zarobić (nawet ja- bo nie będę dla idei co odmiana czyścił kombajnu do poziomu sterylności )    

To po tej całej litanii od kilku kłosów ze szklarni do setek hektarów to bym powiedział że ten materiał siewny powinien mieć oznaczenie Z i to nie wiem czy Z1 czy może jeszcze jakaś wyższa cyfra ,a nie C1 , ale faktycznie na podobnych zasadach to właśnie działa 

Edytowane przez mysza103
Opublikowano
49 minut temu, mysza103 napisał(a):

To po tej całej litanii od kilku kłosów ze szklarni do setek hektarów to bym powiedział że ten materiał siewny powinien mieć oznaczenie Z i to nie wiem czy Z1 czy może jeszcze jakaś wyższa cyfra ,a nie C1 , ale faktycznie na podobnych zasadach to właśnie działa 

to co kosiliśmy to materiał PBIII to będzie C1 za 6 lat 

2 godziny temu, wilkołak napisał(a):

A idze wyczyścić co do ziarka, ile to trwa ,pół godziny

 

chyba do ziarnka nawet się nie da  pomimo spręzarek śrubowych szczotek  i skrobaków (można przy okazji poznać każdy cm@kombajnu i zajrzeć w miejsca gdzie nawet diabeł nie zaglada )a jest jeszcze  kilkukrotne przed koszenie -dla bezpieczeństwa i to idzie na pasze - towar za moze i 10 000/t

2 godziny temu, jacor73 napisał(a):

Znowu się przełączyłeś z RU68, znowu szambo?

gdzie szambo każdy ma już kanalizację lub przydomową oczyszczalnię - gdzie ty żyjesz ? 

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Podobna zawartość

    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 
       
    • Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

    • Przez Siwecki97
      Witam, 
      Praktykował ktoś dużą ilość azotu w roztworze na nawożenie dolistne pszenicy po przekwitnieniu? Jeśli tak to jaka ona była i czy nie popaliło to flagowki oraz kłosa. Z góry dziękuję za odpowiedzi ☺️
    • Przez yacenty
      Jak nawozicie pszenicę ozimą? Jakie startegie przyjmujecie? Na 2 dawki? Na 3? Stosujecie nawozy sypkie typu saletra, saletrzak, mocznik czy może jednak RSM? A może jakaś kombinacja mieszana?
      Jakie macie pomysły nawożenia pszenicy? Jak wygląda nawożenie pszenicy ozimej a jak jarej?
      Temat jest kontunuacją rozbitą na wątki z tematu ogólnego o pszenicy: https://www.agrofoto.pl/forum/topic/80-pszenica-ozima-i-jara/
       
    • Przez Siwecki97
      Witam, 
      Potrzebuje bardzo dobrej odmiany pszenicy ozimej na województwa wymienione w temacie. Najlepiej żeby to była ostka, odporna na choroby, na średnie stanowiska i dobrze plonujaca. Wiem, każda firma ma taka pszenicę, która ma wyżej wymienione cechy. 😀
×
×
  • Dodaj nową pozycję...
v