Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jak sloma sucha i nagrzana od słońca to moze sie nie roznic ale jak kolanka jeszcze zielone albo jak ziemia mocno wilgotna to ziarno moze mieć 13% a sloma jest bliżej wilgotnej ziemi i moze byc 16 po kombajnie ale myzle ze te 3 % zawsze trzeba dołożyć bezpiecznie

Opublikowano
32 minuty temu, jacek37 napisał(a):

Ma ktoś coś takiego do  jak to się spisuje 

20250725_192707.jpg

jak się nie mylę nagrzewnica do dmuchawy do wietrzenia - daj spokój kup nagrzewnicę olejową 30 kw z wymianą spalin koszt ok 1300 i jedziesz za 20l oleju na dobę a nie na prąd za 400 zł -600 warunek dmuchawa musi tak dawać aby położona folia na wierzchu pryzmy lekko się unosiła 

  • Thanks 1
Opublikowano

30kW to możesz sobie suszyć jak cieknie woda ze zboża haha

18% to zbijesz bez nagrzewnicy latem. nagrzewnica elektryczna służy jesienią żeby zbić wilgotność powietrza każdy +10c to /2 % powietrza 

albo ciągnij rurę z tunelu jak masz to metoda Eko gorące suche powietrze 

Opublikowano

wilgotność latem to może w małym silosie zbijesz . w dużym możesz zapomnieć .  musi być duża różnica temperatur między temperaturą ziarna a temperaturą powietrza dmuchanego żeby mieć cień szansy na zbicie wilgotności 

Opublikowano
3 godziny temu, lebek5 napisał(a):

Kilimandżaro plon około 9 t parametry bez szału 

IMG_2749.jpeg

Bez szału to jest 11 białka i 22 glutenu tutaj są całkiem okej.

Opublikowano
25 minut temu, Tigon napisał(a):

Bez szału to jest 11 białka i 22 glutenu tutaj są całkiem okej.

3 rok nie mogę uzyskać białka powyżej 12, już wszystko próbowałam saletrosan mocznik. Saletrę 3dawki N kiszone w przed deszczem i nic. Zobaczymy co pokaze Pallas i banatus ale to za conajmniej tydzień bo raz że nie dojrzały jeszcze to przez dwa nie ma spaść sporo deszczu 

Opublikowano (edytowane)
23 minuty temu, masa24 napisał(a):

jakie dawki n dałeś 

W tym roku 

N1-220 saletra

N2-200 mocznika 

N-3 100 saletry. Wszystko po soi 

w tamtym roku 

N1-300 saletrosan 26

N2-250 saletra 

N3-100 kg saletra z saletrzakiem   i białko było 10-6, 10.8 w trzech odmianach killimandzaro banatus i euforia. 

Edytowane przez lebek5
Opublikowano (edytowane)

2 godziny temu, lebek5 napisał(a):

3 rok nie mogę uzyskać białka powyżej 12, już wszystko próbowałam saletrosan mocznik. Saletrę 3dawki N kiszone w przed deszczem i nic. Zobaczymy co pokaze Pallas i banatus ale to za conajmniej tydzień bo raz że nie dojrzały jeszcze to przez dwa nie ma spaść sporo deszczu 

Teraz uzyskałeś powyżej 12 bo 12,2% 

U mnie byłem z godzinę temu zrobić badania próbek 3 odmian które zostawiłem do siewu + Avenue którą mam na 6 ha od kolegi , 

Wydruku nie mam bo nie było odpowiedniej osoby która ogarnie wydruk i dokładniejsze badania (gęstość czy inne) , i te zapiski są takie tylko podane bo przy każdym jest jeszcze jakiś ułamek po przecinku 

Linus mnie zaskoczył bo tu sądziłem że będzie najniżej z parametrami , ale oczywiście wszystkie są idealne , tyle że chyba na cene się to w tym roku nie przełoży bo raczej kupę pszenicy łapie parametry , więc cena będzie bardzo zbliżona do paszówki 

20250726_160301.jpg

Po niedzieli oczywiście powtórze badania na wszystkie parametry

Edytowane przez mysza103
  • Like 2
Opublikowano

w obecnych czasach większość skupów to banda złodziei proponuję przed dostawą wysłać kogoś obcego z rzetelną próbką a później dopiero przyczepami i zobaczycie różnice .biznes robi się na skupie paszowej i sprzedaży jakościowej albo próbki do innego punktu .im większy skup i więcej osub w laboratorium tym mniej oszukują a takie prywaciarze dusigrosze tylko czekają żeby ciulnąć bambra 

  • Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano

Witam! Wcześniej już tu pytałem o dobrą może typu "c" odmianę pszenicy bez ogromnych wymagań na klasę 4-5 ,bo jak pisałem u mnie pszenicę jest gdzie sprzedać (teraz sieje żyto) a żyto tylko handlarze,i na dzień dzisiejszy pszenica w moich stronach 800 a żyto u nich 550 i straszą że jeszcze pójdzie w dół

(na kurniki na brojlery, więc jakaś "c" żeby jakiś plon był , zamiast żyta )

(mrozoodporność,choroby,monokultura)

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Podobna zawartość

    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 
       
    • Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

    • Przez Siwecki97
      Witam, 
      Praktykował ktoś dużą ilość azotu w roztworze na nawożenie dolistne pszenicy po przekwitnieniu? Jeśli tak to jaka ona była i czy nie popaliło to flagowki oraz kłosa. Z góry dziękuję za odpowiedzi ☺️
    • Przez yacenty
      Jak nawozicie pszenicę ozimą? Jakie startegie przyjmujecie? Na 2 dawki? Na 3? Stosujecie nawozy sypkie typu saletra, saletrzak, mocznik czy może jednak RSM? A może jakaś kombinacja mieszana?
      Jakie macie pomysły nawożenia pszenicy? Jak wygląda nawożenie pszenicy ozimej a jak jarej?
      Temat jest kontunuacją rozbitą na wątki z tematu ogólnego o pszenicy: https://www.agrofoto.pl/forum/topic/80-pszenica-ozima-i-jara/
       
    • Przez Siwecki97
      Witam, 
      Potrzebuje bardzo dobrej odmiany pszenicy ozimej na województwa wymienione w temacie. Najlepiej żeby to była ostka, odporna na choroby, na średnie stanowiska i dobrze plonujaca. Wiem, każda firma ma taka pszenicę, która ma wyżej wymienione cechy. 😀
×
×
  • Dodaj nową pozycję...
v