Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
4 minuty temu, poosa21 napisał(a):

Elektryk się nie psuje. Dobry tekst do kabaretu się  nadaje. Kumpel naprawia elektryki to do końca roku nie ma już terminu wolnego a rozmawiałem z nim ponad miesiąc temu. Za samo podpięcie kompa kasują kilka razy więcej niż za spalnówkę. Ale jak dostałeś dofinansowanie na elektryka to płać.

Nie może być 🤔 niema tyle elektryków w pl 😁

36 minut temu, jarecki napisał(a):

ale jak przez ostatnie 5 lat potaniały samochody elektryczne , konkurencja z chin zadziałała , na prowincje wystarczy dobra hybryda z baterią 20-25 kw i można smigać 

to nie ekologia  jest problemem a zakup diesla do jazdy po bułeczki na sniadanie , w zasadzie teraz to za zakup diesla przemawia tylko zwrot akcyzy na paliwo i vat w przypadku rolnika , nie wiem jak teraz ale nie dawno silnik diesla kosztował okolo 10 tys drożej niż benzynowy 

To jak te bułki na śniadanie przywieźć 🤔🤭😁

Opublikowano
9 minut temu, witejus napisał(a):

Rower😜

Zima a do sklepu daleko 🤔🤷‍♂️😁

Benzyniaka może zakupić 🤔😁

Właśnie żona że sklepu z bułkami przyjechała 😁 diezlem 🤪 1km do sklepu 🙆‍♂️

• Haha 1
Opublikowano
7 minut temu, Uziu92 napisał(a):

10 lat tłukę jednego diesla po mieście i się nie wykańcza. 

mowa była o nowym , te stare jeszcze jak 1,9TDI TO SILNIK pancerny , w nowszym by nawet nie miał gdzie sie DPF WYPALIĆ 

Opublikowano

Jest kilka opcji, albo co jakiś czas trasa, przejechać ostrzej żeby się mógł trochę oczyścić, albo wywalić ekologię całą i jeździć jak 1.9 TDI, albo się nie przejmować jak większość, pojeździć trochę i następnego zadowolonego janusza uszczęśliwić że kupił dieselka. 

Opublikowano

Wszystkie się psują, u syna z 6 tygodni temu pękł wał w Golfie V kupiłem cały silnik za 3300  i sami zmieniliśmy w 3 dni 

Tydzień temu  w Toyocie Rav 4 z 2002 r poszła mi panewka przy 260 tys. Sam   robię bo nie chce czekać w kolejce do mechanika z 2-3 miesiące i zapłacić za robote z 3 tys i części 5 tyś, bo jeszcze skrzynie będe robił. Ogólnie w niej wyciągnać silnik to masakra. 

Kupiłem też Tiguana 5 letniego 6 tygodni temu, na nie szczęście dizla 200 km,   temu już 2 razy czek się zaświecił i sam zgasł. Awarie czujników. Dziad pali ponad 7 litrów i nie zbyt jest czym jechać, szału nie ma. Przed nim miałem Audi Q 5 z USA sprowadziłem palił średnio 9,1 litra i 252 km w benzynie  robiło robotę. Niestety tylko 4 miesiące użytkowałem ją, bo  wymusili  pierwszeństwo i pojechała na złom. 

Chciałem z powrotem benzyne  ale znajomy wybił mi z głowy bo banki oleju w bagażniku  są w nich obowiązkowe. 

Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, tomek73 napisał(a):

Wszystkie się psują, u syna z 6 tygodni temu pękł wał w Golfie V kupiłem cały silnik za 3300  i sami zmieniliśmy w 3 dni 

Tydzień temu  w Toyocie Rav 4 z 2002 r poszła mi panewka przy 260 tys. Sam   robię bo nie chce czekać w kolejce do mechanika z 2-3 miesiące i zapłacić za robote z 3 tys i części 5 tyś, bo jeszcze skrzynie będe robił. Ogólnie w niej wyciągnać silnik to masakra. 

Kupiłem też Tiguana 5 letniego 6 tygodni temu, na nie szczęście dizla 200 km,   temu już 2 razy czek się zaświecił i sam zgasł. Awarie czujników. Dziad pali ponad 7 litrów i nie zbyt jest czym jechać, szału nie ma. Przed nim miałem Audi Q 5 z USA sprowadziłem palił średnio 9,1 litra i 252 km w benzynie  robiło robotę. Niestety tylko 4 miesiące użytkowałem ją, bo  wymusili  pierwszeństwo i pojechała na złom. 

Chciałem z powrotem benzyne  ale znajomy wybił mi z głowy bo banki oleju w bagażniku  są w nich obowiązkowe. 

a w elektryku NIC z tych rzeczy by nie miało miejsca. dodatkowo Tesla udostępnia wszystkie schematy napraw czy wymiany jakichś elementów 

https://youtu.be/F62JFcsG0ZM?si=tTk_-RbXibU1D9U9

Edytowane przez Mateusz1q
Opublikowano
2 godziny temu, slawek74 napisał(a):

Nie może być 🤔 niema tyle elektryków w pl 😁

To jak te bułki na śniadanie przywieźć 🤔🤭😁

Najwięcej czasu to szukanie na zachodzie europy części do tych samochodów, bo większość jak usłyszy ceny nowych to woli używki. 

Opublikowano
6 godzin temu, robi57362 napisał(a):

go..o tam maja, największym problemem calej elektroniki jest bateria i gdyby ktos wymyslil to zbil by na tym kokosy w mgnieniu oka

Tak właśnie zrobił Mercedes w swoich modelach w latach 80 i nie wyszło mu to na dobre, zbili by kokosy i dalej co? patrz na smartfony, od dawien dawna już nic nowego nie ma i raczej nie będzie, wszystko stoi w miejscu, a przed nimi ile kasy producenci zbili zwykłych guzikowcach w których co jakiś czas dodawali nowe funkcje, z jedych z wywiadów bodajże samsung mówił że w chwili dodania kolorowych wyświetlaczy i aparatów do zwykłych tel, mieli już smartfona dotykowego,  

Opublikowano
4 godziny temu, Uziu92 napisał(a):

10 lat tłukę jednego diesla po mieście i się nie wykańcza. 

Silnik już obładowany ekologią , typu dpr, egr , scr, czy jeszcze innymi ?

16 godzin temu, Mikua napisał(a):

Technologie maja już od dawna na wyprodukowanie baterii alby takim elektrykiem jeździć po 2 czy 3 tys km na jednym ładowaniu, ale głupi nie są i wszystko po kolei, mercedes juz popełnił ten błąd i dużo na tym stracili, owce sie strzyże, a nie zabija 

Gdy by takie baterie dawali że faktycznie by przejechała 2-3 tys kilometrów na ładowaniu, do tego w takich pieniądzach jak elektryki są teraz  , to pewnie zdecydowana większość myśląc o nowym samochodzie by rozważała bardzo elektryka , ale takich rzeczy nie ma i raczej długo nie będzie bo na obecną chwilę żeby samochód przejechał na jednym ładowaniu 3 tys kilometrów to ta bateria by musiała ważyć ho ho i jeszcze trochę 

• Like 1
Opublikowano
Mikua napisał:

6 godzin temu, robi57362 napisał(a):

go..o tam maja, największym problemem calej elektroniki jest bateria i gdyby ktos wymyslil to zbil by na tym kokosy w mgnieniu oka

Tak właśnie zrobił Mercedes w swoich modelach w latach 80 i nie wyszło mu to na dobre, zbili by kokosy i dalej co? patrz na smartfony, od dawien dawna już nic nowego nie ma i raczej nie będzie, wszystko stoi w miejscu, a przed nimi ile kasy producenci zbili zwykłych guzikowcach w których co jakiś czas dodawali nowe funkcje, z jedych z wywiadów bodajże samsung mówił że w chwili dodania kolorowych wyświetlaczy i aparatów do zwykłych tel, mieli już smartfona dotykowego,  

chyba slabo sledzisz rynek smartfonow, ten kto wymysli tani lekki i pojemny bank energi bedzie panem swiata , dopuki ktos nie wymysli nic lepszego

Opublikowano
1 godzinę temu, mysza103 napisał(a):

Silnik już obładowany ekologią , typu dpr, egr , scr, czy jeszcze innymi ?

Gdy by takie baterie dawali że faktycznie by przejechała 2-3 tys kilometrów na ładowaniu, do tego w takich pieniądzach jak elektryki są teraz  , to pewnie zdecydowana większość myśląc o nowym samochodzie by rozważała bardzo elektryka , ale takich rzeczy nie ma i raczej długo nie będzie bo na obecną chwilę żeby samochód przejechał na jednym ładowaniu 3 tys kilometrów to ta bateria by musiała ważyć ho ho i jeszcze trochę 

Wszystko wywalone 😁 nawet katalizator. 

Opublikowano
10 godzin temu, tomek73 napisał(a):

Tydzień temu  w Toyocie Rav 4 z 2002 r poszła mi panewka przy 260 tys. Sam   robię bo nie chce czekać w kolejce do mechanika z 2-3 miesiące i zapłacić za robote z 3 tys i części 5 tyś, bo jeszcze skrzynie będe robił. Ogólnie w niej wyciągnać silnik to masakra. . 

Ta, a wyjmowałeś w Range Roverze Evoque?