Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
2 minuty temu, GRZES1545 napisał(a):

ludzie co raz dłużej żyją?

Yhm...

A Ty uważasz że nie?

...a tu tak pierwsze z brzegu...

przeciętne trwanie życia mężczyzn w Polsce wyniosło 74,7 roku, natomiast kobiet 82 lata. W porównaniu z 2022 r., trwanie życia wydłużyło się odpowiednio o 1,3 i 0,9 roku. Biorąc pod uwagę rok 1990 trwanie życia było wyższe o odpowiednio 8,5 i 6,8 roku.

Edytowane przez 12Pafnucy
Opublikowano
8 minut temu, jacus napisał(a):

dla wielu to pewnie wiedza tajemna ze sa statystyki.

No jak się nie zgadza z tym co się by oczekiwało z jakiegoś powodu, to lepiej nie sprawdzać...statystyk...🤷

Opublikowano

W skali kraju tak jest. Ja  ostatnio odmienne statystyki zauważyłem ale bliskiego mi otoczenia ...sporo ludzi odeszło tylko z mojej miejscowości 12 w ciągu roku, urodzeń 6. I tak jak pisałem większość wieku emerytalnego nie dożyła. Lekarze alarmują aby monitorować ciśnienie, badać krew, sam byłem świadkiem jak doktor namawiał do tego bo masa ludzi 30lat mają zawały serca. Statystyki mogą się zmieniać roku na rok, widziałeś wykres.  

Opublikowano
Teraz, GRZES1545 napisał(a):

W skali kraju tak jest. Ja  ostatnio odmienne statystyki zauważyłem ale bliskiego mi otoczenia ...sporo ludzi odeszło tylko z mojej miejscowości 12 w ciągu roku, urodzeń 6. I tak jak pisałem większość wieku emerytalnego nie dożyła. Lekarze alarmują aby monitorować ciśnienie, badać krew, sam byłem świadkiem jak doktor namawiał do tego bo masa ludzi 30lat mają zawały serca. Statystyki mogą się zmieniać roku na rok, widziałeś wykres.  

Grześ, widzisz to co chcesz zobaczyć.

Czasami jest jakaś ...kumulacja ...śmierci...

...ale to tylko moje zdanie..

Opublikowano
2 godziny temu, 12Pafnucy napisał(a):

Znają, znają...

Bywa że ktoś na co dzień w domu, a nieobecny, a inny będąc często po za domem, nadrobi w trzy dni...

Tu nie zawód, a charakter, osobowość...ważna...

Znają dobrze ale numer konta. Nigdy nie zapomnę treści ogłoszenia dotyczącego pracy kierowcy międzynarodowego. Właściciel pisał że nie chce żony wtajemniczać w umowę i negocjację stawki...

Dobytku się pilnuje a rodziny tym bardziej...

Opublikowano

Kurzak też mówią różnie, od 1 do 3.  Znowu znajomy indyczy badał to możliwe aby z wnętrza pryzmy takie wyniki były ? 

9 minut temu, Tomek90 napisał(a):

Bydlecy to wiecej jak 1 niema. 

Screenshot_20250212_193901_Messages.jpg

Opublikowano
19 minut temu, Tomasz0611 napisał(a):

W kurzaku to powinno być w okolicach 15kg N w tonie.

Koło 12N w kg wychodzi z badań moich. Badane prosto z kurnika 

• Like 1
Opublikowano
17 minut temu, Tomasz0611 napisał(a):

W kurzaku to powinno być w okolicach 15kg N w tonie.

Dobrze piszesz ja źle podałem, w procentach jest napisane suchej masy. Z mojego kurnika wychodzi że jest 11kg N/t ale to też robią wyniki raz w roku na kurnik. I widzę 3 kurniki a różne mają wyniki. 

2 minuty temu, kibix napisał(a):

Koło 12N w kg wychodzi z badań moich. Badane prosto z kurnika 

Fosfor potas badałeś? 

Opublikowano
4 godziny temu, jacor73 napisał(a):

Te 10 tys, to nie jest obecnie jakaś bajeczna suma, większość kierowców na międzynarodówce w dobrych firmach tyle zarabia, korzystałeś ostatni z usług firm z branży budowlanej?

megAN 1850

Ja, w odróżnieniu od większości, nie mam potrzeby robić jednego i drugiego😁

saletrzak węgierski 1700

Kolega jezdzi do Szwajcarii to mówi że zarobki 2x większe niż w Niemczech,   20-25 tys na rękę , prócz tego mają opłacone zakwaterowanie i busa służbowego . Zjezdżają do Polski co 2 tygodnie ( np w czwartek po robocie wyjezdżają do domu , a potem do roboty jadą w poniedziałek ) 

Tyle że znajomość języka obowiązkowy żeby się załapać . Jak ktoś nie uwiązany w polu czy gdzieś indziej to można sobie tak pracować . Robota przy budowlance 

Opublikowano
3 godziny temu, Tigon napisał(a):

No 

no nowym to wszystko idzie lepiej ogarnąć ale przerabiać stare to trzeba też trochę nerwów sobie napsuć. Ale wgl i podejście do budowlanki, dziś wszędzie siatki, ekstra kleje, gruntów co nie miara bo inaczej po roku odpadnie, potem to ludzie powielają i sami sobie często biją kosmiczne koszty, zamki budowali i jakoś do dziś stają.

Rośliny już pobrały azot siany 20 stycznia?

a i pamiętajcie że druga dawka max 6 tygodni po pierwszej bo spadek plonu.

Mylisz pojęcia co po czym i za ile , Po 1 , nikt nie siał 20 stycznia , a po drugie niektórzy ładują wszystko na jedną dawkę , bo jak bym ci powiedział że dzisiaj wylałem np po 400 litrów rsm 30 , to jest już 160 kg N , więc po co miałbym w takim przypadku myśleć o drugiej dawce ?

Opublikowano
49 minut temu, GRZES1545 napisał(a):

Kurzak też mówią różnie, od 1 do 3.  Znowu znajomy indyczy badał to możliwe aby z wnętrza pryzmy takie wyniki były ? 

od 1 do 3% w tonie a nie 1-3 kg w tonie

• Like 1
Opublikowano
7 minut temu, wojak1986 napisał(a):

Powiem że kasa kasą ale nie kręci mnie spanie ze starymi chłopami 😁

Dlaczego ze starymi ? Chyba że żeś jakieś dziecko to może i tak jak mówisz , ale przedział wiekowy np 30-40 lat to można powiedzieć że rówieśnicy , w internatach się mieszkało z chłopami , w wojsku się mieszkało z chłopami więc w czym problem , 

Chyba że żeś jakiś zniewieściały i bał byś się żeby ci tyłka nie przetrzepali 

2 godziny temu, piotrek912 napisał(a):

Lokalny skład saletra anvistar bb 1970 brutto centrum kraju

Jak ktoś zakupił , kiedy trza było zakupić to na samochodzie azotu ma koło 15 tys zaoszczędzone 

Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, wilkołak napisał(a):

A ile ten kierowca jest w domu ,żona i dzieci nie znaja go

Ciężka praca i na międzynarodówce często poroże wyciera dach kabiny, dlatego im dalej kursuja tym wyższe te ciężarówki robią 😉

Edytowane przez Grzesiu90209
  • Haha 2
Opublikowano
1 minutę temu, mysza103 napisał(a):

Dlaczego ze starymi ? Chyba że żeś jakieś dziecko to może i tak jak mówisz , ale przedział wiekowy np 30-40 lat to można powiedzieć że rówieśnicy , w internatach się mieszkało z chłopami , w wojsku się mieszkało z chłopami więc w czym problem , 

Chyba że żeś jakiś zniewieściały i bał byś się żeby ci tyłka nie przetrzepali 

Niektórzy to tak się przyzwyczajają do tych rówieśników że lepiej im się z nimi żyje niż własną żoną. Na wyjeździe sobie gotują wracają też gotują to co za różnica i jak dłużej w domu to problemy

Opublikowano

Ja zakupiłem wcześniej, zaoszczędziłem, a kasy i tak brak 😅

5 minut temu, mysza103 napisał(a):

Jak ktoś zakupił , kiedy trza było zakupić to na samochodzie azotu ma koło 15 tys zaoszczędzone 

• Sad 1
Opublikowano

Problem to mają żony że chłop czegoś chce jak jest w domu. Lepiej jak go nie ma i tylko kasa na konto wpada. Kobiety się do tego przyzwyczajają. Jak taki delikwent wraca na trasy koło komina to robi się problem.

• Like 1
  • Thanks 1
  • Sad 1
Opublikowano
3 minuty temu, Grzesiu90209 napisał(a):

Problem to mają żony że chłop czegoś chce jak jest w domu. Lepiej jak go nie ma i tylko kasa na konto wpada. Kobiety się do tego przyzwyczajają. Jak taki delikwent wraca na trasy koło komina to robi się problem.

Ja z rodziny i najbliższego otoczenia to mam podobne odczucia. Takie chodzące bankomaty a jak się psuje to rozwód 

• Sad 1
Opublikowano
7 minut temu, Grzesiu90209 napisał(a):

Ciężka praca i na międzynarodówce często poroże wyciera dach kabiny, dlatego im dalej kursuja tym wyższe te ciężarówki robią 😉

Tu z tym porożem to i w 2 strony pewnie działa 

Opublikowano

Jak masz dużo załadunków to ci wychodzi po 13 do 15 godzin dziennie i podejrzewam że nie bardzo się chce. Zima jak jest mało pracy w gosp to jeżdżę koło komina nocami na max z tacho i naprawdę nie mam na nic siły jak wrócę do domu. Prysznic i spać.