Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
1 minutę temu, 12Pafnucy napisał(a):

...a miałeś bób?

...no musiałem...🤭

Oto właśnie xD

Teraz, slawek74 napisał(a):

Ja o uprawach typu zboże 🤦🤣

Tylko co jest roboty przy jednym ha zboża, kilka godzin w ciągniku, to i "wypłata" adekwatna do włożonej pracy ...

• Like 1
Opublikowano
Godzinę temu, wojak1986 napisał(a):

Że z warzyw czy badyli to wiadomo ale ludzie na takich areałach mają po kilkadziesiąt sztuk bydła 😁

Warzywa już się kończą bo każdy się przerzuca i już w tym roku ceny nie będzie na warzywa. Zainteresowanie ogromne i nasadzenia 

• Like 1
Opublikowano
10 godzin temu, krilan06 napisał(a):

Ja chciałem jeszcze na jedną działkę wapno granulowane rozsiać i pytanie czy zdąży rozpuścić się przed azotem?

Jak by deszcze były to za 2 tyg ładnie by sie rozłożyło, ale i najlepiej jak drobna granula by była.  

Opublikowano
12 minut temu, XTRO napisał(a):

Warzywa już się kończą bo każdy się przerzuca i już w tym roku ceny nie będzie na warzywa. Zainteresowanie ogromne i nasadzenia 

w co ida w Twojej okolicy?

Opublikowano
Godzinę temu, boogie7 napisał(a):

Na .uj to bydło ?  Żeby jebać w gównie 365 dni w roku ??  Chyba lepiej mieć robotę poza gospodarstwe i tylko ziemię obrabiać 😎

Na uj to bydłi?

Na uj ta trzoda?

Na uj ten drób?

A na koniec na uj ta ziemia do obrabiania jak sprzedać nie ma komu

Opublikowano

Nie róbmy nic przecież kasę i tak wydrukują 😂

48 minut temu, JanKrzysztof napisał(a):

Wszyscy bobu nasieją i nie będzie trzeba już rakiet konstruować, tyle będzie gazu.

Już wiem o czym Tusk mówił że ponad 4% PKB idzie na zbrojenia ale nie wiem czy większe nakłady bobu wytrzyma mój żołądek i budżet 🤭

Opublikowano
51 minut temu, XTRO napisał(a):

Warzywa dla średnich gospodarstw to się skończyły parę lat temu. Chyba że ktoś ma kupę osób w domu i brak wizji normalnej pracy w okolicy. Zostaną malutcy co zrobi sam albo wielcy że ekipa będzie cały sezon robotę miała 

• Like 3
Opublikowano
3 godziny temu, wilkołak napisał(a):

Pokaż statystyki ile jest gospodarstw w przedizale 100-300 ha, znikomy % i większość z nich nie udziela się na forum

90 % uczestników na forum ma poniżej 20 ha, ba bym powiedział że 30 % to dzieci rolników 

To poszukaj mi się nie chce, trzeba rsm tankować. 

Opublikowano
9 godzin temu, KlimekPL napisał(a):

Jakieś pomysły jak bardzo dobrze żyć z tych 20 hektarów? Ile milionów w szklarnie zainwestować?

W pierwszej kolejności musisz postarać się o wodę, własna studnia , dostęp do wody z  jeziora jeśli jest blisko . Woda w tych czasach i klimacie zmienia w gospodarstwie wszystko , a tym bardziej do profilu dochodowego produkcji.

Opublikowano
10 godzin temu, Agrest napisał(a):

A na koniec na uj ta ziemia do obrabiania jak sprzedać nie ma komu

Chętnie zawsze będą. Wczoraj pojechałem do Kielc z corka. Jadąc widzę, taki obrazek, piaskowy grunt klasa 5 i 6. Łąka to była,ktos sobie kosil dawniej na siano. Drzew, krzaków tez bylo trochę. Claas xerion talerzowal, 2 koparki gąsienicowe i teleskopowa ładowarka. Obszar działki około 32 ha... Miejscowość Włoszczowice,gm Kije.Swietokrzyskie

20250204_144237.jpg

• Like 2
Opublikowano
10 godzin temu, GRZES1545 napisał(a):

Jak by deszcze były to za 2 tyg ładnie by sie rozłożyło, ale i najlepiej jak drobna granula by była.  

Zapomnij, że wapno granulowane rozłoży się przez 2 tygodnie. Wapniak korniki leżał ponad miesiąc przy sporych opadach.

Opublikowano
4 godziny temu, marek1977 napisał(a):

dostęp do wody z  jeziora

nie wiesz może jakie trzeba mieć pozwolenie na korzystnie z wody z jeziora ?

Opublikowano
11 godzin temu, Tomek90 napisał(a):

To poszukaj mi się nie chce, trzeba rsm tankować. 

Ja poszukałem 😁 

GUS natomiast informuje, że w Polsce mamy ponad 1,3 mln gospodarstw rolnych. Co ciekawe tylko nieco ponad 40 tys gospodarstw dysponuje areałem większym niż 50 ha, a w przedziale 20 - 50 ha mamy ponad 106 tys gospodarstw. Ogólnie, zgodnie z tymi danymi, aż 974 tys gospodarstw dysponuje areałem nie większym niż 10 ha. To aż 75% wszystkich gospodarstw w Polsce. Z kolei gospodarstwa powyżej 50 ha to mają tylko nieco ponad 3%-owy udział w strukturze gospodarstw w kraju. 

Materiał z farmer.pl z 20.12.2023

• Thanks 1
Opublikowano
1 minutę temu, STIG13 napisał(a):

Jeszcze niech podliczą gospodarstwa do 2 ha i będzie z grubsza wiadomo ile jest wydmuszek do wyłudzania KRUSu

Nikt nie będzie podliczał i wyrzucał z KRUSu to tylko przedwyborcza iluzja obecnych u władzy taka sama iluzja że bronią przed zielonym ładem i  Mercosurem . 

Opublikowano
54 minuty temu, ahten napisał(a):

ale jedno i drugie na przemysl? Wiec takie cos rynku warzyw nie bedzie psulo.

Mówimy tutaj o przemyśle cały czas a nie ilościach ogrodowych