Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 minutę temu, 12Pafnucy napisał(a):

...a miałeś bób?

...no musiałem...🤭

Oto właśnie xD

Teraz, slawek74 napisał(a):

Ja o uprawach typu zboże 🤦🤣

Tylko co jest roboty przy jednym ha zboża, kilka godzin w ciągniku, to i "wypłata" adekwatna do włożonej pracy ...

• Like 1
Opublikowano
Godzinę temu, wojak1986 napisał(a):

Że z warzyw czy badyli to wiadomo ale ludzie na takich areałach mają po kilkadziesiąt sztuk bydła 😁

Warzywa już się kończą bo każdy się przerzuca i już w tym roku ceny nie będzie na warzywa. Zainteresowanie ogromne i nasadzenia 

• Like 1
Opublikowano
10 godzin temu, krilan06 napisał(a):

Ja chciałem jeszcze na jedną działkę wapno granulowane rozsiać i pytanie czy zdąży rozpuścić się przed azotem?

Jak by deszcze były to za 2 tyg ładnie by sie rozłożyło, ale i najlepiej jak drobna granula by była.  

Opublikowano
12 minut temu, XTRO napisał(a):

Warzywa już się kończą bo każdy się przerzuca i już w tym roku ceny nie będzie na warzywa. Zainteresowanie ogromne i nasadzenia 

w co ida w Twojej okolicy?

Opublikowano
Godzinę temu, boogie7 napisał(a):

Na .uj to bydło ?  Żeby jebać w gównie 365 dni w roku ??  Chyba lepiej mieć robotę poza gospodarstwe i tylko ziemię obrabiać 😎

Na uj to bydłi?

Na uj ta trzoda?

Na uj ten drób?

A na koniec na uj ta ziemia do obrabiania jak sprzedać nie ma komu

Opublikowano

Nie róbmy nic przecież kasę i tak wydrukują 😂

48 minut temu, JanKrzysztof napisał(a):

Wszyscy bobu nasieją i nie będzie trzeba już rakiet konstruować, tyle będzie gazu.

Już wiem o czym Tusk mówił że ponad 4% PKB idzie na zbrojenia ale nie wiem czy większe nakłady bobu wytrzyma mój żołądek i budżet 🤭

Opublikowano
51 minut temu, XTRO napisał(a):

Warzywa dla średnich gospodarstw to się skończyły parę lat temu. Chyba że ktoś ma kupę osób w domu i brak wizji normalnej pracy w okolicy. Zostaną malutcy co zrobi sam albo wielcy że ekipa będzie cały sezon robotę miała 

• Like 3
Opublikowano
3 godziny temu, wilkołak napisał(a):

Pokaż statystyki ile jest gospodarstw w przedizale 100-300 ha, znikomy % i większość z nich nie udziela się na forum

90 % uczestników na forum ma poniżej 20 ha, ba bym powiedział że 30 % to dzieci rolników 

To poszukaj mi się nie chce, trzeba rsm tankować. 

Opublikowano
9 godzin temu, KlimekPL napisał(a):

Jakieś pomysły jak bardzo dobrze żyć z tych 20 hektarów? Ile milionów w szklarnie zainwestować?

W pierwszej kolejności musisz postarać się o wodę, własna studnia , dostęp do wody z  jeziora jeśli jest blisko . Woda w tych czasach i klimacie zmienia w gospodarstwie wszystko , a tym bardziej do profilu dochodowego produkcji.

Opublikowano
10 godzin temu, Agrest napisał(a):

A na koniec na uj ta ziemia do obrabiania jak sprzedać nie ma komu

Chętnie zawsze będą. Wczoraj pojechałem do Kielc z corka. Jadąc widzę, taki obrazek, piaskowy grunt klasa 5 i 6. Łąka to była,ktos sobie kosil dawniej na siano. Drzew, krzaków tez bylo trochę. Claas xerion talerzowal, 2 koparki gąsienicowe i teleskopowa ładowarka. Obszar działki około 32 ha... Miejscowość Włoszczowice,gm Kije.Swietokrzyskie

20250204_144237.jpg

• Like 2
Opublikowano
10 godzin temu, GRZES1545 napisał(a):

Jak by deszcze były to za 2 tyg ładnie by sie rozłożyło, ale i najlepiej jak drobna granula by była.  

Zapomnij, że wapno granulowane rozłoży się przez 2 tygodnie. Wapniak korniki leżał ponad miesiąc przy sporych opadach.

Opublikowano
11 godzin temu, Tomek90 napisał(a):

To poszukaj mi się nie chce, trzeba rsm tankować. 

Ja poszukałem 😁 

GUS natomiast informuje, że w Polsce mamy ponad 1,3 mln gospodarstw rolnych. Co ciekawe tylko nieco ponad 40 tys gospodarstw dysponuje areałem większym niż 50 ha, a w przedziale 20 - 50 ha mamy ponad 106 tys gospodarstw. Ogólnie, zgodnie z tymi danymi, aż 974 tys gospodarstw dysponuje areałem nie większym niż 10 ha. To aż 75% wszystkich gospodarstw w Polsce. Z kolei gospodarstwa powyżej 50 ha to mają tylko nieco ponad 3%-owy udział w strukturze gospodarstw w kraju. 

Materiał z farmer.pl z 20.12.2023

• Thanks 1
Opublikowano
1 minutę temu, STIG13 napisał(a):

Jeszcze niech podliczą gospodarstwa do 2 ha i będzie z grubsza wiadomo ile jest wydmuszek do wyłudzania KRUSu

Nikt nie będzie podliczał i wyrzucał z KRUSu to tylko przedwyborcza iluzja obecnych u władzy taka sama iluzja że bronią przed zielonym ładem i  Mercosurem . 

Opublikowano
54 minuty temu, ahten napisał(a):

ale jedno i drugie na przemysl? Wiec takie cos rynku warzyw nie bedzie psulo.

Mówimy tutaj o przemyśle cały czas a nie ilościach ogrodowych 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Witajcie w nowym sezonie 2026! 🌱
      Wchodzimy w ten rok z wieloma niewiadomymi dotyczącymi kosztów produkcji. Tradycyjnie, jednym z największych kosztów w naszych gospodarstwach są nawozy. Dlatego otwieram oficjalny wątek zbiorczy, który – mam nadzieję – pomoże nam wszystkim w podejmowaniu decyzji zakupowych.
      Poniżej lista pytań, które nurtują nas wszystkich na starcie roku. Postaramy się w tym wątku wspólnie na nie odpowiedzieć:
      Jakie są ceny nawozów na początku 2026 roku?
      Ile kosztuje saletra amonowa (Pulan, Zaksan, Anwil) w 2026?
      Jak kształtują się ceny mocznika (z inhibitorem i bez)?
      Ile zapłacimy za Polifoskę 6 i 8 oraz inne NPK?
      Po ile chodzi RSM i saletrzak?
      Czy warto kupować teraz, czy czekać na korekty cenowe?
      Zapraszam do wymiany konkretnych informacji. Abyśmy mieli jasny obraz rynku (detal vs hurt), proszę o wpisywanie cen według sprawdzonego schematu:
      Województwo / Powiat:
      Produkt (Nazwa handlowa):
      Cena (netto/brutto):
      Opakowanie (BigBag / Worek / Luz):
      Ilość (detal / całe auto 24t):
      Warunki (płatność, dostawa w cenie?):
      Przykład: Powiat świdnicki, Saletra Zaksan 33,5 – cena 1300 zł netto – zakup całosamochodowy, płatność przy odbiorze.
      Ważna uwaga: Nawozy to temat, który budzi emocje ze względu na powiązania z polityką i cenami gazu. Proszę jednak, abyśmy w tym wątku skupili się na merytoryce i cenach. Unikajmy wycieczek politycznych i kłótni – szanujmy się nawzajem i swój czas.
      Jaka jest sytuacja u Waszych lokalnych dystrybutorów? Magazyny pełne czy braki towaru? Zapraszam do dyskusji!
    • Przez DW88663311
      Witam 
       lamborghini premium 950dt 
      Miga kontrolka wykrzyknik w trójkacie 3 razy wolno i 5 razy szybko(pewnie bląd 35?i kompletnie nie reaguje rewers przód tył.nie jedzie kompletnie

• Przez AgroMinerał
      Zainteresowanych proszę o kontakt pod numerem telefonu 577177974. Możliwy dowóz na terenie całej Polski. Produkt, suchy idealnie nadający się jako nawóz naturalny pod wszystkie rodzaje upraw.
       Chętnych zapraszam do kontaktu.
       Pozdrawiam 
      AB
    • Przez chabo
      Witam czy RSM 32 trzeba rozcieńczać wodą przed aplikacją w zbożach ?
    • Przez Bartek933
      Ceny nawozów utrzymują się nadal na bardzo wysokim poziomie. Cena i dostępność nawozu sprawia trudności z zaplanowaniem zakupów. Ciężko przewidzieć czy ceny będą spadać czy nieoczekiwanie będziemy obserwować ich wzrost

Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Dodaj nową pozycję...
v