Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

42 minuty temu, jarecki napisał(a):

Nie ma tak dobrze , płacą dopiero jak przejmują teren pod inwestycje , ja chcę w umowie okres 5 lat jak nie zaczną budowy to umowę mogę rozwiązać bo można sobie zablokować działkę na kilka albo i kilkanaście lat w oczekiwaniu 

płacą od 1000zł do 1500zł /ha opłaty rezerwacyjnej. Plus potem 20-22tys jak powstanie + inflacja coroczna. Obecnie to żeby fotowoltaika miała sens powstać to działki najlepiej +5ha. 1,5 roku zabawa z gminą + 1 rok pozwolenie srodowiskowe+ 1 rok projekt+budowa. 3,5 roku a mówimy tu o międzynarodowej firmie która od początku miała zarezerowną moc przyłączeniową. 

@jarecki zapytaj się tej firmy gdzie już postawili jakąś fotowoltaike. Większość firm która nie płaci opłaty rezerwacyjnej to krzaki które próbują handlować umowami. Przecież bez tej opłaty to blokujesz swój grunt na 5 lat za frajer. 

• Thanks 1
Opublikowano
5 godzin temu, krzychu121 napisał(a):

Po tyle to by jeszcze ludzie brali. Zobaczcie sobie to. Sprzedaż za 40 groszy a kupno za 7 zł 😄 

https://www.facebook.com/share/v/18W7EyzqqD/?mibextid=wwXIfr

Odpowiadam za wyliczenia zużycia energii pobranej przez odbiorców u małego operatora sieci ( takie mini PGE czy Tauron) i takich cen za energię jak pokazał na fakturze to nie ma. Nie wiem co on tam pokazał na tym rachunku ale to może opłata za zamówioną moc, bo jest takie coś w taryfie C. Może powinien poza sezonem zmniejszyć moc jak nie potrzebuje. Inna opłata jaka mi przychodzi na myśl to jest moc bierna, ale temu też można zaradzić. W obecnych rachunkach i mnogości opłat ludziom jest ciężko sie połapać za co płacą ale połowa tych opłat to podatki odprowadzane do państwa a nie do dostawcy energii. 

• Like 1
Opublikowano
15 minut temu, kibix napisał(a):

płacą od 1000zł do 1500zł /ha opłaty rezerwacyjnej. Plus potem 20-22tys jak powstanie + inflacja coroczna. Obecnie to żeby fotowoltaika miała sens powstać to działki najlepiej +5ha. 1,5 roku zabawa z gminą + 1 rok pozwolenie srodowiskowe+ 1 rok projekt+budowa. 3,5 roku a mówimy tu o międzynarodowej firmie która od początku miała zarezerowną moc przyłączeniową. 

@jarecki zapytaj się tej firmy gdzie już postawili jakąś fotowoltaike. Większość firm która nie płaci opłaty rezerwacyjnej to krzaki które próbują handlować umowami. Przecież bez tej opłaty to blokujesz swój grunt na 5 lat za frajer. 

jaka to firma miedzynarodowa?

Opublikowano
2 godziny temu, jarecki napisał(a):

tak , juz od kilku lat te 20 dają na umowie + waloryzacja o wskaznik inflacji , te umowy podpisują od kilku lat a tych farm nie widać 

to w sumie tak sobie, za wiatraka płaca od 100 do 200k za okręg zacieniony jakieś 200-250m średnicy a pole dalej w użytku zostaje.

Opublikowano
5 godzin temu, Strongman napisał(a):

Jak w domu miałem licznik to więcej liczył bo ciepło a elektronika na zimnym wiadomo działa wolniej,teraz mam w skrzynce przy drodze w zimę na pewno chłodno w niej.

bajki znowu opowiadasz..

licznik z prl-u w skrzynce przy drodze ??? 

po co klamiesz ??

46 minut temu, solek01 napisał(a):

Odpowiadam za wyliczenia zużycia energii pobranej przez odbiorców u małego operatora sieci ( takie mini PGE czy Tauron) i takich cen za energię jak pokazał na fakturze to nie ma. Nie wiem co on tam pokazał na tym rachunku ale to może opłata za zamówioną moc, bo jest takie coś w taryfie C. Może powinien poza sezonem zmniejszyć moc jak nie potrzebuje. Inna opłata jaka mi przychodzi na myśl to jest moc bierna, ale temu też można zaradzić. W obecnych rachunkach i mnogości opłat ludziom jest ciężko sie połapać za co płacą ale połowa tych opłat to podatki odprowadzane do państwa a nie do dostawcy energii. 

to tauron na fakturze.. 

jako ich klient moge powiedziec ze facet delikatnie mija sie z prawda -tak o pare tysiecy zl 🤣 to pewnie faktura prognozowana na po roku- jak za dawnych lat.. licznik masz elektroniczny ,odczyt zdalny a rachunki jak za prl-u. a placzisz 5 rachunkow za polrocze

nie zrozumial umowy i nie zmienil jej warunkow. 

Opublikowano
1 godzinę temu, Tigon napisał(a):

to w sumie tak sobie, za wiatraka płaca od 100 do 200k za okręg zacieniony jakieś 200-250m średnicy a pole dalej w użytku zostaje.

Ciekawe kto tyle płaci? Bajki opowiadasz

Opublikowano
12 godzin temu, Strongman napisał(a):

Mi się nie opłaca zakładanie tej fotowoltaiki odkąd założyłem światła LED to rachunki o połowę oni może tak mało prądu ciągną że nawet licznika nie ruszają,a licznik mam jeszcze z prl.

Wiesiu w uja to my nie nas, niby skąd masz ten prl'owski licznik, jak wszystkie są okresowo wymieniane.

Pokaż zdjęcie tego licznika

Opublikowano (edytowane)
8 godzin temu, jacus napisał(a):

bajki znowu opowiadasz..

licznik z prl-u w skrzynce przy drodze ??? 

po co klamiesz ??

sasiada złapali na kradzieży w 90 r któryms roku i mu wyniesli stary licznik przed droge , tego kreciołka 

Edytowane przez jarecki
Opublikowano (edytowane)
9 godzin temu, kibix napisał(a):

Blokada na 5 lat ? to już od momentu załatwiania pozwolenia nie możemy uprawiać tego gruntu oraz pobierać dopłat ?

Edytowane przez Bamberros
Opublikowano

Te powiaty co mają światełko mogą walić  nawozy cały luty, a pozostałym zostanie się przyglądać bo prognozy raczej nie pozwolą nikomu więcej na zapalenie chociaż żółtego. Ja nie mam parcia na azot mineralny ale obornik to wozilby bo są na to warunki.

Opublikowano
5 minut temu, Bamberros napisał(a):

Blokada na 5 lat ? to już od momentu załatwiania pozwolenia nie możemy uprawiać tego gruntu oraz pobierać dopłat ?

Możemy uprawiać ,zresztą w gminie w której ja mam grunt 4,3 ha to tam jest zarezerwowane juz pewnie z 500 ha 🤣 ,grunt po PGR też podobno podpisał umowe na 100 ha 

• Thanks 1
Opublikowano
2 minuty temu, limousine napisał(a):

Te powiaty co mają światełko mogą walić  nawozy cały luty, a pozostałym zostanie się przyglądać bo prognozy raczej nie pozwolą nikomu więcej na zapalenie chociaż żółtego. Ja nie mam parcia na azot mineralny ale obornik to wozilby bo są na to warunki.

Ja mam żółty kolor i na razie się nie wyrywam. Do końca lutego ponoć ma być w nocy na minusie a w dzień po 3-4 stopnie 

8 minut temu, Tomasz0611 napisał(a):

Kiedyś pewnie tak ;) 

Miałem zarezerwowany rsm za 30 tyś auto ale z przyczyn innych nie dowieźli go, teraz auto kosztuje 40. Gadali na PiS a Ci robią identycznie 

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
8 godzin temu, mysza103 napisał(a):

Ciekawe kto tyle płaci? Bajki opowiadasz

Nie musisz wierzyć, jak za hektar solarów płacą 20k a tutaj tak naprawdę wydzierżawiasz parę ha pola bo taki okręg o średnicy to pewnie koło 5ha się kręci z tym że przy wiatraku zostaje większość pola do użytku, do tego mam pogląd bo niedaleko mnie są farmy wiatrowe,do tego mają powstawać nowe paręnaście km dalej i wiem że za okrąg mieli proponowane po 150k od jednej szt. Oni na pewno kibicują zielonemu ładowi 😂

Edytowane przez Tigon
Opublikowano
26 minut temu, limousine napisał(a):

Chłopy chłopy. Przeczytajcie dokładnie czy aby napewno można .

Sa tam napisane wytyczne. Te jest obszar jest na żółto to wcale nie znaczy że można nawozić i można dostać taką samą karę jak za nawożenie gdy był całkowity zakaz 

Opublikowano

wiatrak to tak 100 tys. na nowe umowy. Na dzień dzień dzisiejszy pewnie jeszcze nikt tyle nie dostaje. Praktycznie nie możliwe jest w Polsce postawienie tych dużych wiatraków zgodnie z prawem a za nie by płacili więcej. Przy wiatrakach jak znajdzie się chociaż jedna osoba, która nie będzie go chciała i w pore zareaguje to jest to w stanie zablokować. 

U mnie na wiosce postawili jeden wiatrak na starych zasadach. Teraz w okregu 700 m nie można nic postawić. Grunty przemysłowe, grunty na budowlanke przy drodze wojewodzkiej wszystko zablokowane bo stoi wiatrak. 

• Like 1
Opublikowano
29 minut temu, XTRO napisał(a):

Miałem zarezerwowany rsm za 30 tyś auto ale z przyczyn innych nie dowieźli go, teraz auto kosztuje 40. Gadali na PiS a Ci robią identycznie 

Raczej wróciła "normalność" że azot jest najtańszy w okresie żniw i jesienią, a najdroższy na wiosnę, tak było przez X lat przed COVIDem ... 

• Haha 1
Opublikowano
6 minut temu, Tomasz0611 napisał(a):

Raczej wróciła "normalność" że azot jest najtańszy w okresie żniw i jesienią, a najdroższy na wiosnę, tak było przez X lat przed COVIDem ... 

nie chodzi o to kiedy twoim zdaniem ma być najtańszy. Tylo o to że zamówił i ktoś to zamówienie przyjął a potem powiedział spadaj . Chcesz to możesz kupić ale drożej 

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
15 minut temu, krzychu121 napisał(a):

nie chodzi o to kiedy twoim zdaniem ma być najtańszy. Tylo o to że zamówił i ktoś to zamówienie przyjął a potem powiedział spadaj . Chcesz to możesz kupić ale drożej 

To trzeba było zapłacić za towar i tyle ... Ja jak jadę po nawozy, to od razu biorę fakturę i płace, nieraz place w październiku a przywożą dopiero w grudniu, cenę mam już zarezerwowana ...

@jajonasz chcesz to ciesz jape, pamiętam jak za saletrę zapłaciłem 1500 a gdy mi ją przywozili to nigdzie taniej niż 2000 nie było ...

Edytowane przez Tomasz0611
  • Haha 1
Opublikowano
12 godzin temu, jarecki napisał(a):

tak , juz od kilku lat te 20 dają na umowie + waloryzacja o wskaznik inflacji , te umowy podpisują od kilku lat a tych farm nie widać 

U mnie to dla przykładu z wiatrakami jest podobnie. Podpisali umowy z niektórymi rolnikami i nie mają oni wiatraków( płacą im co roku coś koło 3 tys zł, za to). Ci co mają u siebie wiatraki to mają już inny zarobek

Opublikowano

Moim zdaniem po n1 stanieje teraz zrobił się szał zakupowy 

34 minuty temu, Tomasz0611 napisał(a):

Normalność to by była jakby zboże też drożało… a zboże tanieje