Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
9 godzin temu, kampl napisał(a):

Mnie też to śmieszy. Ci którzy mają zwierzęta to nie robią o to jebania, praca jak każda inna do zrobienia. Rok temu widzę wyjechał jeden drugi trzeci. Następnego dnia jeszcze kilku to mówię chyba wyciągamy z garażu sprzęty. A tutaj już ludzi pozapinani minuty liczą. A potem na forum każdy sypnął 200n. Połowę wymylo to powiedzą słaby rok, pogoda nie dopisała. I lament jak to ziemia się nie oplaca

Czego nie napiszes o tych co czekali na ten i siali w suchą ziemię a nawóz czekał 3tyg na opady ? Ciekawe co lepsze dla roślin 🤨 

Godzinę temu, JarekBazydlo napisał(a):

Pany spokojnie jeszcze będzie zima. Od poniedziałku już mróz nadają... Jeszcze w marcu moze być dobra zima...

Rośliny ruszyły, może być nieciekawy rok...potem w maju znowu przymrozki

Opublikowano
9 godzin temu, alvaro2 napisał(a):

a ja zapytam na wstepie tak po biznesowemu ile idzie zarobić np z jednego ha rzepaku jakby ktos podał ile zarobił przy jakim nawozeniu i jakiej klasie gleby?

4,5 tys na czysto w ubiegłym roku, klasa głównie 3a śladowo 2. 

• Haha 1
Opublikowano

Niektórzy już by pojechali z azotem jakby można było.... Z tego co patrzyłem to do połowy lutego jeszcze przymrozki przy gruncie w całej PL. 

16 minut temu, Grzesiu90209 napisał(a):

Ale kizerytu czy inna siarkę to już chyba warto podać.

Jak można wjechać siarkę czy potas już można podać. U nas na piaskach pewnie by wjechał ale na lepszej ziemi nie ma jeszcze opcji. Ja czekam na te przymrozki to może obsusza z góry trochę ziemię 

• Like 1
Opublikowano

Pytanie z innej beczki. Mam rozrzutnik obornika unia tytan 12. Katalogowo ma 8 t ładowności. Ile faktycznie może wchodzić na niego obornika. Obornik bydlęcy normalny. Ani suchy ani jakoś dobrze przerobiony. Nie mam wagi w pobliżu. Swoją drogą, jak w tych czasach u was wygląda wymiana słomy za obornik. ??

Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, jezyk_nh napisał(a):

Pytanie z innej beczki. Mam rozrzutnik obornika unia tytan 12. Katalogowo ma 8 t ładowności. Ile faktycznie może wchodzić na niego obornika. Obornik bydlęcy normalny. Ani suchy ani jakoś dobrze przerobiony. Nie mam wagi w pobliżu. Swoją drogą, jak w tych czasach u was wygląda wymiana słomy za obornik. ??

Policz m³, pomnóż przez 600-650kg i masz wynik.

P.s. Zależy jeszcze czym ładowany, bo jak widłami to i 500kg ma m³😁

Edytowane przez makowiaczek
Opublikowano

wczoraj resztki sniegu sie stopily.

10 godzin temu, kampl napisał(a):

Jest jakaś różnica między saletra a saletrzak na pierwszy zabieg? 

poczytaj fachowe porady.

22 godziny temu, Zapracowany napisał(a):

W powiatach w których wystąpiła powódź w tym roku badania podstawowe i węgiel oschry robią za darmo

u nas nawet wapno dawali za darmo pare razy.

22 godziny temu, yacenty napisał(a):

gdzie to jest napisane?

brałem próby 2 tygodnie temu i normalnie pełna faktura

miales komisje i szacowanie szkod ??

sie okazalo ze niedaleko mnie tez ma ktos taka stacje..czasami sie przyda .

15 godzin temu, XTRO napisał(a):

tak mi ostatnio pobadali że wyszło, że praktycznie nic nie mam w glebie 

kupię auto rsm priv

a co chciales na 6 klasie 😂

wez prywatna firme i zrobia ci 1 klase..

Opublikowano (edytowane)
21 minut temu, jacus napisał(a):

poczytaj fachowe porady.

Akurat badali mi najlepsze moje gleby 

21 minut temu, jacus napisał(a):

poczytaj fachowe porady.

6 klasy uprawiam może 3ha 

Za to 5 mam z 25 ha

Edytowane przez XTRO
Opublikowano
45 minut temu, TR_FCB napisał(a):

Ampol-Merol, dziś +15-20zl/t

Przecież tu pisali że handlowcy i dystrybutorzy mówili od połowy lutego obniżki ???? 

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)
13 godzin temu, mysza103 napisał(a):

Nawozy naturalne to nie ma raczej szans żeby średnia osiągnęła 5 stopni 

Tak z ciekawości @yacenty tu tam masz tą stację meteo , to jak się przedstawia średnia temperatura za ostatni tydzień.  Gdyby jutro czy pojutrze uaktualnili mapkę to lapał być się na żółto? I jak byś mógł napisać,  jakie temperatury srednie dzienne miałeś w ostatnich dniach ? 

@mysza103

https://cmm.imgw.pl/?page_id=39792

tu sobie mozna poglądowo popatrzeć. W Koszalinie temp średnia już jest od 5 dni powyżej 5 stopni...

Edytowane przez ziomster
  • Like 1
Opublikowano
26 minut temu, ziomster napisał(a):

@mysza103

https://cmm.imgw.pl/?page_id=39792

tu sobie mozna poglądowo popatrzeć. W Koszalinie temp średnia już jest od 5 dni powyżej 5 stopni...

No tak , wszystko ładnie,  pięknie by było gdyby podawali tą mapkę cały czas na bieżąco,  a nie od 1 lutego,  bo na chwilę obecną pewnie spora część kraju się już łapie na azot , tylko trzeba zauważyć że nim opublikują pierwsze dane to po drodze jest jeszcze piątek,  który jakieś rejony wykluczy z możliwości sianie azotu 

Przynajmniej tak to wygląda po prognozach

Opublikowano

pytanie jak to jest opisane w ustawie, rozporządzeniu czy gdzie ta procedura jest opisana. jak możliwość wjazdu z azotem zalezy od tej mapki to kibel i trzeba czekać, jeśli od temperatury to pewnie gdzieś są tabelki IMGW które pokazują średnią temp w poszczególnych powiatach - takim czymś mozna by się tłumaczyć w razie "w";)

u nas też za chwilę temp mocno spadnie i mapka się na pewno nie zażółci. Może to i lepiej bo na tą chwilę luty zapowiada się dość chłodny 

Opublikowano

🖌️ Przesyłam cennik hurtowy z Grupy Azoty obowiązujący w miesiącu Luty.

Opakowanie BB, termin płatności 5 dni:
Saletra Pulan – 1690 zł
Saletra Pulan Macro – 1660 zł 
megAN 33,5N – 1730 zł 
Salmag 27N Puławy – 1490 zł 
RSM32 Optima – 1520 zł
RSM32 – 1520 zł
RSM30 – 1490 zł
RSM28 – 1450 zł
RSMS 28N+5S – 1520 zł
Mocznik Pulrea + iNU – 2170 zł
Mocznik Pulrea bez iNU – 2080 zł
Enplus – 1530 zł
Saletra Zaksan 33,5N – 1730 zł
Saletra Zaksan 32N – 1660 zł
Salmag – 1490 zł
Salmag z borem – 1570 zł (do potwierdzenia)
Saletrzak Standard Plus – 1490 zł
Saletrosan 26 Plus – 1640 zł 
Saletrosan 30 – 1700 zł 
Siarczan amonu Makro – 1250 zł
Siarczan amonu Select – 1320 zł
Siarczan amonu Krystaliczny – 1190 zł
Polifoska 5 – 2190 zł 
Polifoska 6 – 2530 zł 
Polifoska 8 – 2590 zł 
Polifoska Krzem – 2220 zł 
Polidap* - 3150 zł (do potwierdzenia)
Amofoska 4-16-18 – 1770 zł
Amofoska 5-10-25 – 1870 zł
Amofoska 4-10-22 CORN – 1680 zł
Fosfarm 4-10-15 – 1320 zł
Superfosfat wzbogacony – 2300 zł
Holist PK 15-30 – 2000 zł
Fosfory NPK 5-12-12 – 1290 zł

*PALETA +30 zł/t
*Termin płatności 21 dni +40 zł/t

• Like 3
  • Thanks 3
  • Root Admin
Opublikowano
Godzinę temu, mysza103 napisał(a):

No tak , wszystko ładnie,  pięknie by było gdyby podawali tą mapkę cały czas na bieżąco,  a nie od 1 lutego,  bo na chwilę obecną pewnie spora część kraju się już łapie na azot , tylko trzeba zauważyć że nim opublikują pierwsze dane to po drodze jest jeszcze piątek,  który jakieś rejony wykluczy z możliwości sianie azotu 

Przynajmniej tak to wygląda po prognozach

Jest zapis w prawie (teraz nie pamiętam czy to ustawa, czy rozporządzenie) ze warunkowe stosowanie azotu jest w lutym, stąd imgw mapki publikuje od 1 lutego.

W styczniu, choć mamy 7 stopni średnią dla tego tygodnia, wegetacja idzie na całego to nie wolno nam stosować azotu.

Patrząc na powyzszy cennik - rsm32 juz 250zł drożej od tego co udało mi się kupić.

• Like 1
Opublikowano
5 godzin temu, JarekBazydlo napisał(a):

Niektórzy już by pojechali z azotem jakby można było.... 

Ale tu się wszyscy boją ciekawe czego .Ja  nigdy nie patrzę na dni miesiąca tylko na pogodę .W najgorszym wypadku kilka tys kary , a i tak wątpię że kogoś by złapali 🤣

• Root Admin
Opublikowano

Wątp dalej, osobiście znam 2 którzy zapłacili niezłe grzywny. jeden musiał sprzedać trochę ziemii, żeby zapłacić grzywnę, ale masz prawo myśleć co tam chcesz, nikt Tobie tego nie broni.

• Like 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Witajcie w nowym sezonie 2026! 🌱
      Wchodzimy w ten rok z wieloma niewiadomymi dotyczącymi kosztów produkcji. Tradycyjnie, jednym z największych kosztów w naszych gospodarstwach są nawozy. Dlatego otwieram oficjalny wątek zbiorczy, który – mam nadzieję – pomoże nam wszystkim w podejmowaniu decyzji zakupowych.
      Poniżej lista pytań, które nurtują nas wszystkich na starcie roku. Postaramy się w tym wątku wspólnie na nie odpowiedzieć:
      Jakie są ceny nawozów na początku 2026 roku?
      Ile kosztuje saletra amonowa (Pulan, Zaksan, Anwil) w 2026?
      Jak kształtują się ceny mocznika (z inhibitorem i bez)?
      Ile zapłacimy za Polifoskę 6 i 8 oraz inne NPK?
      Po ile chodzi RSM i saletrzak?
      Czy warto kupować teraz, czy czekać na korekty cenowe?
      Zapraszam do wymiany konkretnych informacji. Abyśmy mieli jasny obraz rynku (detal vs hurt), proszę o wpisywanie cen według sprawdzonego schematu:
      Województwo / Powiat:
      Produkt (Nazwa handlowa):
      Cena (netto/brutto):
      Opakowanie (BigBag / Worek / Luz):
      Ilość (detal / całe auto 24t):
      Warunki (płatność, dostawa w cenie?):
      Przykład: Powiat świdnicki, Saletra Zaksan 33,5 – cena 1300 zł netto – zakup całosamochodowy, płatność przy odbiorze.
      Ważna uwaga: Nawozy to temat, który budzi emocje ze względu na powiązania z polityką i cenami gazu. Proszę jednak, abyśmy w tym wątku skupili się na merytoryce i cenach. Unikajmy wycieczek politycznych i kłótni – szanujmy się nawzajem i swój czas.
      Jaka jest sytuacja u Waszych lokalnych dystrybutorów? Magazyny pełne czy braki towaru? Zapraszam do dyskusji!
    • Przez DW88663311
      Witam 
       lamborghini premium 950dt 
      Miga kontrolka wykrzyknik w trójkacie 3 razy wolno i 5 razy szybko(pewnie bląd 35?i kompletnie nie reaguje rewers przód tył.nie jedzie kompletnie

• Przez AgroMinerał
      Zainteresowanych proszę o kontakt pod numerem telefonu 577177974. Możliwy dowóz na terenie całej Polski. Produkt, suchy idealnie nadający się jako nawóz naturalny pod wszystkie rodzaje upraw.
       Chętnych zapraszam do kontaktu.
       Pozdrawiam 
      AB
    • Przez chabo
      Witam czy RSM 32 trzeba rozcieńczać wodą przed aplikacją w zbożach ?
    • Przez Bartek933
      Ceny nawozów utrzymują się nadal na bardzo wysokim poziomie. Cena i dostępność nawozu sprawia trudności z zaplanowaniem zakupów. Ciężko przewidzieć czy ceny będą spadać czy nieoczekiwanie będziemy obserwować ich wzrost

Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Dodaj nową pozycję...
v