Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano (edytowane)
11 godzin temu, rocknrollnik1 napisał(a):

no bo dla niemców czy ruskich nie byliśmy frajerami. Najpierw zdobyli cały rynek zbytu by zaraz potem dobić nas coraz bardziej chorą pseudoekologią ,za  którą sami lobbowali od kilkunastu lat. Nawet wprost się do tego przyznali, że wydali na to 5,5 miliarda euro. Ale obiecali ,że już więcej nie będą , więc nie ma sprawy hehe.

Kto mieczem wojuje ten od miecza ginie.

8 godzin temu, krzychu121 napisał(a):

To z czym oni do tej pory byli tacy wporzadku dla nas ? Chyba nie mówisz o tym że klepali nas  po plecach i popierali to żebyśmy się rozrbrajali na rzecz ukrow ? A później robili u nich zakupy za potężne pieniądze. Między czasie mieszali tak żeby konflikt trwał jak nadluzej. Irak pokazał jaki to pokojowy baranek. A trump powiedział jasno że ona ma gdzies skorumpowana kraje 

Jak oni nawet nie wiedzą gdzie polska leży, ale Ameryka wcale nie ma się źle gdyby nie głupia polityki imigracyjna ostatnich 5 lat gdzie bidak wpuścił 10 mln ludzi i chora polityka płciową to przecież oni w ciągu ostatniej dekady wyprzedzili gospodarczo UE blisko dwukrotnie gdzie 15 lat temu PKB było na takim samym poziomie to jest po prostu przepaść i nie ma co się dziwić że np w takich Niemczech, Francji ludzie szukają alternatyw bo tutaj kompletnie nic się nie dzieje nawet chyba w końcu do tej śmietanki w Brukseli dotarło że wjechali w ślepa ulicę.

Edytowane przez Tigon
  • Like 3
Opublikowano

Dla wielbicieli lewactwa życzę by jak i mnie otoczyli natura 2000 ,a z drugiej strony otuliną parku narodowego. 

Lasy bez możliwości zrębu, trawy na gruntach stały się cenne przyrodnicze, opryski też tylko z listy delikutasnych, a rzeka która odprowadza wodę z tysięcy hektarów ma 2 m szerokości bo zarasta niesamowicie a w naturze rdos zakazuje kopać, odmulać, a najprawdopodobniej od tego roku nawet jej kosić nie będą .

• Like 3
  • Sad 1
Opublikowano
11 godzin temu, Tomasz0611 napisał(a):

Ale o co wyć, z Trumpa w USA z perspektywy polskich interesów cieszą się tylko the bille ... Choćby taki @galan99 się z tego cieszy xD 

To jest przykład lewackiej tolerancji. Żal mi takich, ale przyjdzie pora i na nich.

• Like 2
  • Haha 1
Opublikowano
22 godziny temu, czaro napisał(a):

Sąsiad się mnie zapytał czy wiadomo już coś z tą loterią azotów bo nie wie czy już kupić czy czekać 😅

ja wylosowalem badanie gleby..

W dniu 26.01.2025 o 19:53, A napisał(a):

Kto jeszcze wierzy w takie okazje? Jakoś wapno bez problemu wiozą przez pół polski bez żadnej zaliczki.

tez do ciebie wydzwaniaja ?

Opublikowano
11 godzin temu, Zapracowany napisał(a):

A ja mam w d.pie niemców i ich problemy!

Możesz być pewny wzajemności 🤣🤣

Opublikowano
21 godzin temu, Rowan napisał(a):

Dzis zamowilem auto import 34.4% ruska po 1550netto. Anvistar proponowali 1635. Mówią, że po połowie lutego ma już tanieć i większość handlowcow tak twierdzi. Jesli tak bedzie, to kupie wtedy jeszcze auto rsm32. 
Załapałem rzepak teraz po 2400netto, więc i tak lepiej wyszlo niz sprzedac rzepak po 2100 i kupic saletre po 1400.

Co ci handlowcy chyba mają zle informacje , dzis kolejna podwyzka GA na azotowe

Opublikowano
11 minut temu, kubamako66 napisał(a):

to ja kupiłem w wrześniu rsm 28 po 1350 brutto  a saletrzak wtedy był po 1400 a saletra 1400 netto 

Wiem jakie ceny były jesienią bo też wtedy miałem kupować ale myślałem że cena się utrzyma a teraz 170 na tonie w plecy

Opublikowano (edytowane)

Po co coś kupować ze by stało pół roku jak kasa potrzebna na co innego to się kupuje co innego a za pół roku zarobi się i na nawozy.jak ktoś nie ma planów aby gdzieś wydać to może i w żniwa kupić zawsze było taniej niż na wiosnę.

Dla przykładu trafi się zakup ziemi i niema się kasy na ziemię i nawozy to się kupuję ziemię żeby nie brać pożyczki a za jakiś czas kasy przybędzie to się kupi i nawóz nawet i drożej.

Edytowane przez Strongman
  • Haha 3
Opublikowano
7 minut temu, Strongman napisał(a):

Ty to zawsze kombinujesz,za mleko masz co miesiąc pieniądze  i łatwo połączyć ile będziesz mieć za jakiś czas jak ci starcza na jedną rzecz to kupujesz jedną potrzebniejszą.

A co jak mam dochód przez 1 miesiąc w roku i żebym na głowie stawał to więcej nie przybędzie.

Ty możesz wydać wszystko, ja muszę mieć w głowie dobrze poukładane by nie szukać Bociana

Opublikowano
20 minut temu, Strongman napisał(a):

Po co coś kupować ze by stało pół roku jak kasa potrzebna na co innego to się kupuje co innego a za pół roku zarobi się i na nawozy.jak ktoś nie ma planów aby gdzieś wydać to może i w żniwa kupić zawsze było taniej niż na wiosnę.

Dla przykładu trafi się zakup ziemi i niema się kasy na ziemię i nawozy to się kupuję ziemię żeby nie brać pożyczki a za jakiś czas kasy przybędzie to się kupi i nawóz nawet i drożej.

Brak logiki w twoim rozumowaniu. Skoro ktoś ma trochę kasy na nawozy a zamiast tego kupi ziemie to już nie kupi nawozów do żniw. I co z tego że będzie miał więcej ziemi jak więcej by zarobi przy mniejszej ilości ziemi a dając na pole nawozy.

• Thanks 1
Opublikowano

Taka prawda teraz co raz człowiek się spłuka się , jak coś się kupi do zera,nawet do mleczarni można zadzwonić ze kasa potrzebna i dadzą od razu a nie czekać z dwa tygodnie.

1 minutę temu, poosa21 napisał(a):

Brak logiki w twoim rozumowaniu. Skoro ktoś ma trochę kasy na nawozy a zamiast tego kupi ziemie to już nie kupi nawozów do żniw. I co z tego że będzie miał więcej ziemi jak więcej by zarobi przy mniejszej ilości ziemi a dając na pole nawozy.

W żniwa na przyszły rok ,jak inaczej 

Opublikowano

Znam takich co kupowali ziemię po 80tys jak w okolicy była po 30tys. W żniwa nie wiadomo co było na polu rzepak czy pszenica, ziemniaki tak zarośnięte że nie dało rady wykopać, w zbożach herbapol, ale ważne że on kupił a nie sąsiad. 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Witajcie w nowym sezonie 2026! 🌱
      Wchodzimy w ten rok z wieloma niewiadomymi dotyczącymi kosztów produkcji. Tradycyjnie, jednym z największych kosztów w naszych gospodarstwach są nawozy. Dlatego otwieram oficjalny wątek zbiorczy, który – mam nadzieję – pomoże nam wszystkim w podejmowaniu decyzji zakupowych.
      Poniżej lista pytań, które nurtują nas wszystkich na starcie roku. Postaramy się w tym wątku wspólnie na nie odpowiedzieć:
      Jakie są ceny nawozów na początku 2026 roku?
      Ile kosztuje saletra amonowa (Pulan, Zaksan, Anwil) w 2026?
      Jak kształtują się ceny mocznika (z inhibitorem i bez)?
      Ile zapłacimy za Polifoskę 6 i 8 oraz inne NPK?
      Po ile chodzi RSM i saletrzak?
      Czy warto kupować teraz, czy czekać na korekty cenowe?
      Zapraszam do wymiany konkretnych informacji. Abyśmy mieli jasny obraz rynku (detal vs hurt), proszę o wpisywanie cen według sprawdzonego schematu:
      Województwo / Powiat:
      Produkt (Nazwa handlowa):
      Cena (netto/brutto):
      Opakowanie (BigBag / Worek / Luz):
      Ilość (detal / całe auto 24t):
      Warunki (płatność, dostawa w cenie?):
      Przykład: Powiat świdnicki, Saletra Zaksan 33,5 – cena 1300 zł netto – zakup całosamochodowy, płatność przy odbiorze.
      Ważna uwaga: Nawozy to temat, który budzi emocje ze względu na powiązania z polityką i cenami gazu. Proszę jednak, abyśmy w tym wątku skupili się na merytoryce i cenach. Unikajmy wycieczek politycznych i kłótni – szanujmy się nawzajem i swój czas.
      Jaka jest sytuacja u Waszych lokalnych dystrybutorów? Magazyny pełne czy braki towaru? Zapraszam do dyskusji!
    • Przez DW88663311
      Witam 
       lamborghini premium 950dt 
      Miga kontrolka wykrzyknik w trójkacie 3 razy wolno i 5 razy szybko(pewnie bląd 35?i kompletnie nie reaguje rewers przód tył.nie jedzie kompletnie

• Przez AgroMinerał
      Zainteresowanych proszę o kontakt pod numerem telefonu 577177974. Możliwy dowóz na terenie całej Polski. Produkt, suchy idealnie nadający się jako nawóz naturalny pod wszystkie rodzaje upraw.
       Chętnych zapraszam do kontaktu.
       Pozdrawiam 
      AB
    • Przez chabo
      Witam czy RSM 32 trzeba rozcieńczać wodą przed aplikacją w zbożach ?
    • Przez Bartek933
      Ceny nawozów utrzymują się nadal na bardzo wysokim poziomie. Cena i dostępność nawozu sprawia trudności z zaplanowaniem zakupów. Ciężko przewidzieć czy ceny będą spadać czy nieoczekiwanie będziemy obserwować ich wzrost

Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Dodaj nową pozycję...
v