Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Czyli swiadomie rezygnujesz z mozliwosci wykonania pracy pozarolniczej , majac zlecenia ograniczajac sie do tych 5 tys zl miesiecznie 

Edytowane przez scoffer
Opublikowano
9 minut temu, Sadek napisał(a):

W krusie liczą się hektary przeliczeniowe a nie fizyczne.

Można też przytulić się do kogoś z rodziny i zarejestrować się jako rolnik.

Można też nie mieć pola i płacić KRUS ale to kombinacje.

Opublikowano
2 minuty temu, Rowan napisał(a):

Nie, ogranicza mnie czas, a z drugiej strony mam komfort, że nie musze brać wszystkiego jak leci, tylko raczej te roboty, które mi pasują.

Ale to tylko przy jednoosobowej dzialalnosci , wiekszosc dzilalnosci to zespoly kilku ludzi .I wtedy nie ma takiej sytuacji 

Opublikowano
4 minuty temu, krzysiek277 napisał(a):

Fajnie tu, same interesujące informacje o nawozach, idę do tematu pogoda może tam o nawozie piszą 

W czym problem, pieniadze w kieszen i walisz do dystrybutora , pzreciez niechybnie zdrozeja 

Teraz, Rowan napisał(a):

Owszem, ale tutaj rozmowa była raczej o takich fachach, gdzie dominują jednoosobowe działalności.

Myslisz ze rolnik, ktory zajmie sie dodatkową dzilalnoscia , zrezygnije ze zlecen, kosztem żyta czy tam łubinu na przyoranie ,zeby nie wejsc w ZUS ?

Opublikowano
29 minut temu, scoffer napisał(a):

Mylisz pojęcia , legalnosci z nielegalnym . Bo kupno nieruchomosci jest legalne,ale i wysypisko moze byc legalne  No i pierwsze słyszę by wysypisko bylo inwestycją,a nie działalnoscia 

Ja nie mówię że jedno i drugie jest inwestycją, ale jak już mamy walczyć o wolność to wolność dla każdego a nie tylko dla niewielkiego procenta milionerów którzy chcą sobie wykupować mieszkania odbierając tą możliwość młodym parom które chcą założyć rodzinę i płodzić potomstwo. Przez rentierów ceny nieruchomości są wywindowane do absurdalnych poziomów na które nie stać nikogo normalnego a jedynie "inwestorów" od siedmiu boleści. 

Opublikowano (edytowane)
1 minutę temu, KlimekPL napisał(a):

Ja nie mówię że jedno i drugie jest inwestycją, ale jak już mamy walczyć o wolność to wolność dla każdego a nie tylko dla niewielkiego procenta milionerów którzy chcą sobie wykupować mieszkania odbierając tą możliwość młodym parom które chcą założyć rodzinę i płodzić potomstwo. Przez rentierów ceny nieruchomości są wywindowane do absurdalnych poziomów na które nie stać nikogo normalnego a jedynie "inwestorów" od siedmiu boleści. 

A mzoe kupując kolejny kilogram nawozu, potegujesz zbyt , przez co rosna ceny i mlody rolnik na dorobku nie jest w stanie go kupić 😏Nikt nikomu nie broni budowac samemu, a nie gotowce wybudowane przez deweloperow 

Edytowane przez scoffer
Opublikowano (edytowane)

To zrtob cos dla ludzi korzystajacych z programow typ[u czyste powietrze, bez faktury ,albo startuj do przetargu .No i ciekawe ktory vatowiec nie chce faktury 

Edytowane przez scoffer
  • Haha 1
Opublikowano
2 minuty temu, Tomek90 napisał(a):

polemizowałbym z ta chęcią faktury 😅

Spokojnie, ludzie już się wyleczyli z zaniżania ceny na umowie czy fakturze za samochód, to i nauczą się że faktura im się przyda jak "fachofiec" spiertoli robotę ...

• Like 2
Opublikowano
11 minut temu, scoffer napisał(a):

Myslisz ze rolnik, ktory zajmie sie dodatkową dzilalnoscia , zrezygnije ze zlecen, kosztem żyta czy tam łubinu na przyoranie ,zeby nie wejsc w ZUS ?

Nie mam zamiaru Cię przekonować do czegokolwiek ani niczego udowadniać, ja pisze jedynie informacyjnie i jak to wygląda w praktyce u mnie. Kwituje to tylko jednym stwierdzeniem… Gdyby mi się to nie opłacało, to bym tego nie robił. I tak, rezygnuje ze zlecenia naprawy ciągnika „na jutro”, w żniwa, w momencie gdy akurat mam jeszcze do skoszenia u siebie 40ha rzepaku lub 50ha pszenicy, która jest materiałem siewnym na kontrakt. Jak nie znajdzie nikogo za 2 czy 3 tyg lub w momencie gdy pogoda sie popsuje i nie pozwala mi na prace w polu, to jade i naprawiam.

Opublikowano
Teraz, Tomasz0611 napisał(a):

Spokojnie, ludzie już się wyleczyli z zaniżania ceny na umowie czy fakturze za samochód, to i nauczą się że faktura im się przyda jak "fachofiec" spiertoli robotę ...

Rzeczywiście, przeglądam ostatnio olx w pewnym celu i sporo w opisie VAT OD FAKTURY 🤪 czyli bez zmian

Opublikowano
1 minutę temu, scoffer napisał(a):

esprzedawca napisz eze ciagnik uszkodzony i zrobimy fakture na 30 tys 🤣

Kombo 2 w 1 dla frajera xD Raz że w razie czego odda 30tys a 2 jak silnik się okaże padliną to przecież podpisałeś papier że o tym wiesz xD 

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
1 minutę temu, Tomek90 napisał(a):

A różnie, porządny tego nie napisze, a co do czego to już mowi ze tak i tak. 

Nie spotkałem się z czymś takim ... Może dlatego że nie szukam sprzętu po takich Mirasach ...

1 minutę temu, Krzysztof81 napisał(a):

W 90% handlarzy.

Tylko kto ich tego nauczył ... Dziadują o 200zł zbogacenia w przypadku zaniżenia umowy o 10tys ... Albo jak coś się sp***doli i wyjdzie wada ukryta to ile taki Miras ci odda ??? Kupujący tylko na tym traci ...

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano
4 minuty temu, Tomasz0611 napisał(a):

W jakiś pseudokomisach u Janusza handlarza przedsiębiorcy ...

Pokaż mi te „nie Januszowe” komisy z maszynami w Polsce. No chyba, że mówisz o serwisach, gdzie chcieliby na ciągniku odkupionym od rolnika przyciąć odrazu 50tys bez roboty.

• Haha 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Witajcie w nowym sezonie 2026! 🌱
      Wchodzimy w ten rok z wieloma niewiadomymi dotyczącymi kosztów produkcji. Tradycyjnie, jednym z największych kosztów w naszych gospodarstwach są nawozy. Dlatego otwieram oficjalny wątek zbiorczy, który – mam nadzieję – pomoże nam wszystkim w podejmowaniu decyzji zakupowych.
      Poniżej lista pytań, które nurtują nas wszystkich na starcie roku. Postaramy się w tym wątku wspólnie na nie odpowiedzieć:
      Jakie są ceny nawozów na początku 2026 roku?
      Ile kosztuje saletra amonowa (Pulan, Zaksan, Anwil) w 2026?
      Jak kształtują się ceny mocznika (z inhibitorem i bez)?
      Ile zapłacimy za Polifoskę 6 i 8 oraz inne NPK?
      Po ile chodzi RSM i saletrzak?
      Czy warto kupować teraz, czy czekać na korekty cenowe?
      Zapraszam do wymiany konkretnych informacji. Abyśmy mieli jasny obraz rynku (detal vs hurt), proszę o wpisywanie cen według sprawdzonego schematu:
      Województwo / Powiat:
      Produkt (Nazwa handlowa):
      Cena (netto/brutto):
      Opakowanie (BigBag / Worek / Luz):
      Ilość (detal / całe auto 24t):
      Warunki (płatność, dostawa w cenie?):
      Przykład: Powiat świdnicki, Saletra Zaksan 33,5 – cena 1300 zł netto – zakup całosamochodowy, płatność przy odbiorze.
      Ważna uwaga: Nawozy to temat, który budzi emocje ze względu na powiązania z polityką i cenami gazu. Proszę jednak, abyśmy w tym wątku skupili się na merytoryce i cenach. Unikajmy wycieczek politycznych i kłótni – szanujmy się nawzajem i swój czas.
      Jaka jest sytuacja u Waszych lokalnych dystrybutorów? Magazyny pełne czy braki towaru? Zapraszam do dyskusji!
    • Przez DW88663311
      Witam 
       lamborghini premium 950dt 
      Miga kontrolka wykrzyknik w trójkacie 3 razy wolno i 5 razy szybko(pewnie bląd 35?i kompletnie nie reaguje rewers przód tył.nie jedzie kompletnie

• Przez AgroMinerał
      Zainteresowanych proszę o kontakt pod numerem telefonu 577177974. Możliwy dowóz na terenie całej Polski. Produkt, suchy idealnie nadający się jako nawóz naturalny pod wszystkie rodzaje upraw.
       Chętnych zapraszam do kontaktu.
       Pozdrawiam 
      AB
    • Przez chabo
      Witam czy RSM 32 trzeba rozcieńczać wodą przed aplikacją w zbożach ?
    • Przez Bartek933
      Ceny nawozów utrzymują się nadal na bardzo wysokim poziomie. Cena i dostępność nawozu sprawia trudności z zaplanowaniem zakupów. Ciężko przewidzieć czy ceny będą spadać czy nieoczekiwanie będziemy obserwować ich wzrost

Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Dodaj nową pozycję...
v