Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
59 minut temu, galan99 napisał(a):

Będą tańsze ?.  Raczej drożej po 1 stycznia .

Tego nie wiem czy będą czas pokaże każdy indywidualnie kupuje i podejmuje decyzję 😁 ja czekam wy kupujcie ktoś musi kupić drożej żeby ktoś mógł kupić taniej 😁

Opublikowano
42 minuty temu, krilan06 napisał(a):

Czyli twierdzisz że kupując 7t saletry np po 900 zł/t a 5500 zł/t - to nie wpłynie na jego życie? Takie różnice były na przestrzeni kilku lat

Przewidujesz takie skoki 🤔 🤦

28 minut temu, 12Pafnucy napisał(a):

Przelicz na 1 ha...

Coś o 1.2ha wspominał 🤔🤭

Opublikowano
1 minutę temu, slawek74 napisał(a):

Pytam ile 🤔 coś to pojęcie względne... dla jednego dużo to tysiąc dla drugiego mało to milion  🙋‍♂️

Nie wiem, jeszcze nie liczyłem na ten rok ale możesz wyswiadczyć mi przysługe i policzyć: 250 kg saletrosanu, 150 mocznika, 250 poli 8, na 30ha ozimin dodatkowa  150 kizerytu. Do tego ale to już nie licz ze 2 tony superfosfatu aby uzupełnić niedobory wd badań, czy 500  mocznika i siarczanu dolistnie.  Rok w rok patelnia wapna.

Opublikowano

Jeszcze mu powiem że mam 11 ha w jednym kawałku  dzierżawy za darmo, nawet podatku nie płace 🤣. Do tego facet chciał mi oddać 90 ha za podatek ale za daleko i za dużo.

Zeby poprawic mu humor dodam że w przyszłym roku odejdzie mi 20 hektarów bo facet chce sprzedać a ja nie będe kupowac.;)

• Haha 1
Opublikowano
Godzinę temu, Tomasz0611 napisał(a):

Nie jest ważna sama cena nawozu a tego co na tym nawozie wyprodukuje i za ile ten produkt sprzeda ...

To już inna kwestia, ja w tym roku wyprodukowałem dużo strączkowych bez nawozu i ziemniaków na samym oborniku i co z tego jak nie ma zbytu😅

Opublikowano
Teraz, Krzysztof81 napisał(a):

facet chciał mi oddać 90 ha za podatek ale za daleko i za dużo.

Było brać i ... podnająć...

ech taki to się nie dorobi...🤷

....dodam że twoje bajki podobne do Jacusiowych...🤭

• Like 1
  • Haha 2
Opublikowano
1 minutę temu, Krzysztof81 napisał(a):

Chyba twoje 🤥

A dokładniej?

Bo póki co, to widzę że droga Jacusia podążasz....

Bym kciał, to łojojoj....tylko czasu no miałem...🤭 

Ukośnie, bo żart...średnich lotów...🤷

• Haha 1
Opublikowano
6 minut temu, 12Pafnucy napisał(a):

A dokładniej?

Bo póki co, to widzę że droga Jacusia podążasz....

Bym kciał, to łojojoj....tylko czasu no miałem...🤭 

Ukośnie, bo żart...średnich lotów...🤷

Średnich to mało powiedziane.

Gdybym nie pracował na etacie, albo miał pod nosem to bym brał jak najbardziej, ale jeździć ponad 30km w jedną strone to tak sobie.

Moze cięzko uwierzyć agrofotowym oporowcom ale są rejony/gminy w PL gdzie leżą hektary odłogiem i nie ma chetnych do orania. U mnie zabijaja sie o każdy ar pola, im dalej na zachód tym słabiej, chyba że trafia się w okolicy bamber który bierze wszgstko nak leci.

Zapytaj Finna jak jest u nich. Jeszcze czasami warszawiak da pare złotych żeby coś na polu robić. Taki Slawek zawału by dostał jakby sie dowiedział. Dzierżawisz pole i jeszcze da ci jakieś złotówy za to że robisz 🤣.

• Haha 1
Opublikowano
4 minuty temu, Krzysztof81 napisał(a):

Zapytaj Finna jak jest u nich. Jeszcze czasami warszawiak da pare złotych żeby coś na polu robić. Taki Slawek zawału by dostał jakby sie dowiedział. Dzierżawisz pole i jeszcze da ci jakieś złotówy za to że robisz

Toż ja rozumiem.

U nas też mała zachłanność na pole...

Nie wiem czy lenistwo, czy matematyka inna.

Ostatnio pojawiło się trochę potrzebujących, ale..

No napisałem że na aż tak dogodnych warunkach, to byś zarobił nic nie robiąc...

Ja miałem 2,5 ha dzierżawy...

No i taki kuzyn właściciela czy bym nie oddał...

A i owszem...masz...

Za to co mi zapłaci żeby cos

Opublikowano
Teraz, 12Pafnucy napisał(a):

No napisałem że na aż tak dogodnych warunkach, to byś zarobił nic nie robiąc...

Tam taki rejon, że nie ma chętnych, same popegierowskie tereny powykupowane przez warszawiaków. Musi ktoś z dalszej odległosci brac.

Opublikowano (edytowane)

Kurna.

By było porównanie...

@jacus...że uciąć.  byś napisał jaka kwotę masz za podatek rolny?

Było by całkiem dobrze porównanie ile by to miało biedni ...mogło by się równać?

...od razu napiszę jak to widzę...

Tak obrazowo...

Gówno masz, temu taki smród masz pod domem.....😆🤭

Edytowane przez 12Pafnucy
Opublikowano
2 godziny temu, toooomaszewski napisał(a):

Weź bo Sławek zawału dostanie... i od tego arełału i od tych jilości xdd

Martwisz się o mnie 🤔🙆‍♂️

2 godziny temu, Krzysztof81 napisał(a):

Nie wiem, jeszcze nie liczyłem na ten rok ale możesz wyswiadczyć mi przysługe i policzyć: 250 kg saletrosanu, 150 mocznika, 250 poli 8, na 30ha ozimin dodatkowa  150 kizerytu. Do tego ale to już nie licz ze 2 tony superfosfatu aby uzupełnić niedobory wd badań, czy 500  mocznika i siarczanu dolistnie.  Rok w rok patelnia wapna.

Nie potrafisz odpowiedzieć na proste pytanie 🤔🤦

Opublikowano
Godzinę temu, karat7 napisał(a):

Nie wierzę , że Kula takie dostał ceny- saletra 1560 brutto , dzisiaj dzwonili z agroloku proponowali mi 1513 brutto / 24 tony.

A co ty myslales że dostanie 200 zł na tonie ? Zebrało by się kolejnych 350 i następnych i następnych i byli by to duzi a dealerzy mieli by handlować na śmiesznej marzy o czekać ludziom na pieniądze zamrażać kapitał i marnować plac . To tak nie działa niestety poza tym te 17tys ton przy takim agroloku to śmiech na sali . Ludzie myślą że dealerzy mają po 200 300 na tonie . Żeby było z 6 tys z samochodu to już dawno wziąłbym się za handel nawozem i nie patrzył krów . 3 samochody miesięcznie to całe g a 20 tys w kieszeni . na samych znajomych obszarnikach był zarobił z 500 tys rocznie sprzedając im z marża nie 300 a 200 zł 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Witajcie w nowym sezonie 2026! 🌱
      Wchodzimy w ten rok z wieloma niewiadomymi dotyczącymi kosztów produkcji. Tradycyjnie, jednym z największych kosztów w naszych gospodarstwach są nawozy. Dlatego otwieram oficjalny wątek zbiorczy, który – mam nadzieję – pomoże nam wszystkim w podejmowaniu decyzji zakupowych.
      Poniżej lista pytań, które nurtują nas wszystkich na starcie roku. Postaramy się w tym wątku wspólnie na nie odpowiedzieć:
      Jakie są ceny nawozów na początku 2026 roku?
      Ile kosztuje saletra amonowa (Pulan, Zaksan, Anwil) w 2026?
      Jak kształtują się ceny mocznika (z inhibitorem i bez)?
      Ile zapłacimy za Polifoskę 6 i 8 oraz inne NPK?
      Po ile chodzi RSM i saletrzak?
      Czy warto kupować teraz, czy czekać na korekty cenowe?
      Zapraszam do wymiany konkretnych informacji. Abyśmy mieli jasny obraz rynku (detal vs hurt), proszę o wpisywanie cen według sprawdzonego schematu:
      Województwo / Powiat:
      Produkt (Nazwa handlowa):
      Cena (netto/brutto):
      Opakowanie (BigBag / Worek / Luz):
      Ilość (detal / całe auto 24t):
      Warunki (płatność, dostawa w cenie?):
      Przykład: Powiat świdnicki, Saletra Zaksan 33,5 – cena 1300 zł netto – zakup całosamochodowy, płatność przy odbiorze.
      Ważna uwaga: Nawozy to temat, który budzi emocje ze względu na powiązania z polityką i cenami gazu. Proszę jednak, abyśmy w tym wątku skupili się na merytoryce i cenach. Unikajmy wycieczek politycznych i kłótni – szanujmy się nawzajem i swój czas.
      Jaka jest sytuacja u Waszych lokalnych dystrybutorów? Magazyny pełne czy braki towaru? Zapraszam do dyskusji!
    • Przez DW88663311
      Witam 
       lamborghini premium 950dt 
      Miga kontrolka wykrzyknik w trójkacie 3 razy wolno i 5 razy szybko(pewnie bląd 35?i kompletnie nie reaguje rewers przód tył.nie jedzie kompletnie

• Przez AgroMinerał
      Zainteresowanych proszę o kontakt pod numerem telefonu 577177974. Możliwy dowóz na terenie całej Polski. Produkt, suchy idealnie nadający się jako nawóz naturalny pod wszystkie rodzaje upraw.
       Chętnych zapraszam do kontaktu.
       Pozdrawiam 
      AB
    • Przez chabo
      Witam czy RSM 32 trzeba rozcieńczać wodą przed aplikacją w zbożach ?
    • Przez Bartek933
      Ceny nawozów utrzymują się nadal na bardzo wysokim poziomie. Cena i dostępność nawozu sprawia trudności z zaplanowaniem zakupów. Ciężko przewidzieć czy ceny będą spadać czy nieoczekiwanie będziemy obserwować ich wzrost

Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Dodaj nową pozycję...
v