Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Ok .mam rodzinę , mam 23 ha pola , 3-4 lata temu zaprzestałem produkcji mleka a  na zakończenie przygody z mlekiem wydałem około 700000 wypracowanego zysku z kilku lat , przez 10 -12 lat gdy hodowałem bydło mleczne sporo też inwestowałem bo kupiłem trochę ziemi i maszyn w tym ciągnik nowy więc wiem jak to wygląda ostatnie dwa lata to nawet jest kosmiczny zysk mleko i bydło bardzo drogie więc ..

33 minuty temu, Krzysztof81 napisał(a):

To też. Żyć po Piotrowemu da rade. Ale mając rodzine dzieci na pewno nie.

Teraz to 800 plus jest też fajna pomoc bo przy dwójce pociech to jest 1600 zł 

Edytowane przez jarecki
Opublikowano
4 godziny temu, toooomaszewski napisał(a):

Gospodarka państwa już przestawia się na sektor usług. Magazyny, logistyka, dystrybucja. I ja uważam, że nas na to nie stać.

O tym właśnie mówię, sektor usług tylko będzie, a reszta społeczeństwa co nie potrzebna na szparagi.

Budżetówka to jest 50% do zwolnienia.

A jakie usługi , jak nie będziesz miał kasy , to żarcie w markecie jedynie kupisz

Opublikowano
2 minuty temu, wilkołak napisał(a):

A jakie usługi , jak nie będziesz miał kasy , to żarcie w markecie jedynie kupisz

ludzie mają coraz więcej pieniędzy. wynagrodzenia rosną cały czas szybciej niż inflacja 

6 minut temu, toooomaszewski napisał(a):

To dlaczego zlikwidowałeś mleko jak taki kosmiczny zysk? 

a czemu ty nie zaczniesz z mlekiem? no właśnie 

• Haha 2
Opublikowano
2 minuty temu, wilkołak napisał(a):

No ale ja to już napisałem wcześniej. Będzie bezrobocie i wyjazdy na szparagi do niemiec czy do szklarni do holandii.

Opublikowano
6 minut temu, toooomaszewski napisał(a):

To dlaczego zlikwidowałeś mleko jak taki kosmiczny zysk? 

można inaczej żyć , najgorsze dojenie było bo godzina przychodziła i trzeba było doić .

• Thanks 1
Opublikowano
26 minut temu, jarecki napisał(a):

Ok .mam rodzinę , mam 23 ha pola , 3-4 lata temu zaprzestałem produkcji mleka a  na zakończenie przygody z mlekiem wydałem około 700000 wypracowanego zysku z kilku lat , przez 10 -12 lat gdy hodowałem bydło mleczne sporo też inwestowałem bo kupiłem trochę ziemi i maszyn w tym ciągnik nowy więc wiem jak to wygląda ostatnie dwa lata to nawet jest kosmiczny zysk mleko i bydło bardzo drogie więc ..

Teraz to 800 plus jest też fajna pomoc bo przy dwójce pociech to jest 1600 zł 

Ile sztuk dojnych miałeś i ile litrów na rok odstawiałeś i jaki podmiot odbierał 🤔

2 minuty temu, toooomaszewski napisał(a):

Bo ja kotu czasem zapomne w miske nasypać a co dopiero takie zwierzęta ogarnąć 😅

Aż taki cienki jesteś 🤔🤭😁🙆‍♂️

Opublikowano

Uponiały by się 😁

1 minutę temu, jarecki napisał(a):

odbierał Mleks , a róznie bo chyba około 6-7 tys od sztuki , sztuk w porywach 14-15 , do tego hodowałem bydło na opas co sie urodziło , 

To całe nic 🤭😁 tylko na zakończeniu takiej produkcji najwięcej się zarabia...

• Like 1
Opublikowano
2 minuty temu, slawek74 napisał(a):

Ile sztuk dojnych miałeś i ile litrów na rok odstawiałeś i jaki podmiot odbierał 🤔

Aż taki cienki jesteś 🤔🤭😁🙆‍♂️

No szczupły to jestem, i byka za rogi i prosięcia w pół nie podniose, bo nie chce dostać przepukliny 😉Jak jarecki napisał można żyć inaczej.

Stoi u mnie pusta chlewnia co ojciec pobudował w latach 80 bo wszyscy stawiali. Dwa wyciągi, korytarz paszowy po środku, zbiornik na gnojowice. Ludzie gorsze użytkują obecnie...

Opublikowano
2 minuty temu, toooomaszewski napisał(a):

No szczupły to jestem, i byka za rogi i prosięcia w pół nie podniose, bo nie chce dostać przepukliny 😉Jak jarecki napisał można żyć inaczej.

Stoi u mnie pusta chlewnia co ojciec pobudował w latach 80 bo wszyscy stawiali. Dwa wyciągi, korytarz paszowy po środku, zbiornik na gnojowice. Ludzie gorsze użytkują obecnie...

Wynająć bym na jałówki 🤭😁

Opublikowano
2 godziny temu, Krzysztof81 napisał(a):

To też. Żyć po Piotrowemu da rade. Ale mając rodzine dzieci na pewno nie.

Żyje sobie i jakoś się tam ciągnie. Trefnych genów dalej nie przekażę, tylko jestem zwykły trybik, który na niczym nic nie skorzysta a się dokłada.

• Like 2
Opublikowano
3 godziny temu, Krzysztof81 napisał(a):

A co ma wciskanie kitów do reali ekonomicznych?

Możesz jeździć na strajki, wszędzie w kolo opowiadać że jest inaczej, a nie zmieni to faktu, że nie starczy ci na godne życie i będziesz musiał iść do pracy albo poszukać innych źródeł utrzymania.

30 lat temu pełno było takich co mówili, że będzie mial 10 krówek, 2 maciory, 50 kurek i będą z tego żyć. I gdzie są oni dzisiaj?

Dzisiaj sa na emeryturze

Opublikowano
14 minut temu, Chłoporobotnik napisał(a):

No czego, któryś raz pytasz? Nie rozumiesz podstawowych zasad, że jak tobie zabierają to dają innym... Zaraz wyskoczysz z tym, że pracodawcy zabierają co jest nieprawdą... 

Tacy jak to chcieli by żebyś robił za 5 zł na godzine.

Opublikowano
Teraz, Krzysztof81 napisał(a):

Tacy jak to chcieli by żebyś robił za 5 zł na godzine.

Tam gdzie pracuję nie ma szczególnie wysokich stawek. Wręcz można by powiedzieć, że są niskie. A jakoś ludzie pracują po kilka - kilkanaście lat. Dlaczego? Bo na dzień dobry dostajesz pełny zestaw ciuchów i co rok wymiana, na magazynie od listopada do końca marca w każdy dzień pracy dwudaniowy obiad jako posiłek regeneracyjny, robota lekka, niewymagająca wytężania sił.

• Like 1
Opublikowano
10 minut temu, wilkołak napisał(a):

A od kwietnia do pażdziernka gdzie, co robisz na tym magazynie

Śniadanie czy kolację se z domu bierzesz. Siedzę na tyłku i jeżdżę. A po godzinach się bawię na niecałym 1,5ha, przy zwierzakach i pszczołach.

• Like 1