Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
Teraz, Mateusz1q napisał(a):

ile za talerzyk zapłacone 

Nie wiem ile, nie pytałem się. 

1 minutę temu, 12Pafnucy napisał(a):

Tu nieopodal...fajny lokal...170 plus alkohol za osobę...

Tu alkohol sam swój przynosisz akurat, jaki Ci pasuje.

Opublikowano
2 minuty temu, wilkołak napisał(a):

Na każdych imieninach mamy w domu 20-25 osób , a ludzie komunie na 15 osób w knajpie robią 

dzieciom nie chcą przykrości robić bo później w klasie się chwalą i będą wyśmiewać to co w domu 

Opublikowano
2 minuty temu, wilkołak napisał(a):

Na każdych imieninach mamy w domu 20-25 osób , a ludzie komunie na 15 osób w knajpie robią 

Podobno u mnie i żony brak, to czy moje, czy córki to do 25 osób sam 

Opublikowano
3 minuty temu, 12Pafnucy napisał(a):

Tyle to u mnie za wesele była stawka ale 2012 roku mazowieckie więc co oni tam u was podadzą za te pieniądze to ja nie wiem. Może to koło gospodyń wiejskich 

• Like 1
Opublikowano
1 minutę temu, Mateusz1q napisał(a):

dzieciom nie chcą przykrości robić bo później w klasie się chwalą i będą wyśmiewać to co w domu 

Akurat chyba przykro nie będzie. W piątek cała klasa była u mnie na zajęciach o rolnictwie, ziemi i uprawach. 

Część dzieci w szoku że tak na wiosce może być 🤣

Wyrwane z bloków, albo szeregówek 

Opublikowano
1 minutę temu, Michał18 napisał(a):

W lokalu to dobre jest to że można posiedzieć z goścmi a w domu to cały czas cza biegiem nawet nie ma czasu usiąść 😣

O to to...

Ktoś tym gościom musi to wszystko przygotować....i później biegać koło nich,by podać...

Opublikowano
3 minuty temu, HF86 napisał(a):

Akurat chyba przykro nie będzie. W piątek cała klasa była u mnie na zajęciach o rolnictwie, ziemi i uprawach. 

Część dzieci w szoku że tak na wiosce może być 🤣

Wyrwane z bloków, albo szeregówek 

Czyli jednak z tego bydła coś zostało u ludzi problemem jest zawiść a nie motywacja do pracy od innych stąd ta cała głupota obecnie...

Opublikowano
5 minut temu, wojak1986 napisał(a):

Ludzie niech chcą żeby reszta przeorała im chatę te nowy domy są do podziwiania jak muzea...

Miałem tak przez chwilę, ale już dawno tej pani nie ma i wszystko wróciło do normy 😂

Teraz, wojak1986 napisał(a):

Czyli jednak z tego bydła coś zostało u ludzi problemem jest zawiść a nie motywacja do pracy od innych stąd ta cała głupota obecnie...

Ja zawsze wiedziałem gdzie moje miejsce w szeregu i sprzętu prze inwestowanego u mnie brak, także na chleb i do chleba było, a jak się chciało dobrego masełka i szyneczki to rączki sprawne i dorobić zawsze można 

Opublikowano
2 godziny temu, Mateusz1q napisał(a):

całkiem inne warunki przecież tam mają, ekstensywne rolnictwo na połaciach jak nasz jeden powiat co wy porównujecie nigdy tak u nas nie będzie. my wygrywamy jakością. czemu w USA zabijają się ,a masło irlandzkie kerrygold skoro swojego mają opór? czemu Piątnica jest najlepsza mleczarnia w Europie? bo mają super produkty nie masowe. a uprawa zbóż to wiadomo z tego pieniędzy nie może być. tylko hodowla i przetwórstwo może nas uratować 

To powiedz czemu nie zrobi tam jak polski rolnik oporowy- nie napierdoli nawozów na biało plus T1 T2 T3 i ch wie co jeszcze i nie namłóci 10 ton tej pszenicy tylko niecałe 4?

Opublikowano
Teraz, Krzysztof81 napisał(a):

To powiedz czemu nie zrobi tam jak polski rolnik oporowy- nie napierdoli nawozów na biało plus T1 T2 T3 i ch wie co jeszcze i nie namłóci 10 ton tej pszenicy tylko niecałe 4?

na nawadnianych polach tak robią, ale to jest ułamek procenta. te prerie to tam klimat wymusza taka tsch ologie uprawg

• Haha 1
Opublikowano
Teraz, Mateusz1q napisał(a):

na nawadnianych polach tak robią, ale to jest ułamek procenta. te prerie to tam klimat wymusza taka tsch ologie uprawg

Wiesz czemu? Bo ma kalkulator i umie liczyć. Tam jest 100% kapitalizm. Opóźnisz się z ratą, nie spłacisz czegos i masz na podwórku zaraz akcje komorniczą jak na filmach. Tam nie ma sentymentów. 

Opublikowano

to jest dobre 247 tys ha i 8 tys sztuk bydła https://www.farmer.pl/fakty/sensacja-w-australii-47-5-miliona-dolarow-za-232-694-hektary,162325.html , łąki i pastwiska 

8 minut temu, Mateusz1q napisał(a):

te prerie to tam klimat wymusza

Opublikowano
10 minut temu, Krzysztof81 napisał(a):

Wiesz czemu? Bo ma kalkulator i umie liczyć. Tam jest 100% kapitalizm. Opóźnisz się z ratą, nie spłacisz czegos i masz na podwórku zaraz akcje komorniczą jak na filmach. Tam nie ma sentymentów. 

Jest jeszcze drugie oblicze tego kapitalizmu masa bezdomnych i narkomanów plus ludzi zatrudnionych przez obozy pracy Amazona czy Walmark. To mamy do czego dążyć 

• Like 2
Opublikowano
47 minut temu, 12Pafnucy napisał(a):

2 lata temu za chrześniaka chrzest siostra 200 jak dobrze pamiętam za talerzyk płaciła 

Opublikowano
18 minut temu, Krzysztof81 napisał(a):

a może będzie u nas jak we Włoszech? średnia gospodarstwa mniejsza niż u nas. żyją sobie spokojnie, siesta, nikt się nie spieszy nikt dzierżaw nie podbija. kwestia wyboru

Opublikowano
11 minut temu, Mateusz1q napisał(a):

a może będzie u nas jak we Włoszech? średnia gospodarstwa mniejsza niż u nas. żyją sobie spokojnie, siesta, nikt się nie spieszy nikt dzierżaw nie podbija. kwestia wyboru

Widziałeś park maszynowy ich?

Tam sprzęt dostosowany do tego co robi, a czego nie ma to usugodawca zrobi. 

Z naszą mentalnością nie wykonalne 😁

• Like 3
Opublikowano
1 godzinę temu, jahooo napisał(a):

za wiedzę , doświadczenie i innowacyjność trzeba zapłącić - tymczasem nikt nie chce płacić więcej za płody rolne, rolnik traktowany jest obecnie jak chłop pańszczyźniany, gdyby był inaczej, nie byłoby problemu z sukcesją gospodarstw ani znalezieniem rak do pracy

Nie wiem jak u Ciebie, ale u mnie dużo jest młodych co się garnął do gospodarzenia, z różnym skutkiem ale zawsze... nie wiem, ale moi rodzice nie namawiali mnie na gospodarkę, rzekłbym ze nawet zniechęcali a wyszło jak wyszło...

Opublikowano (edytowane)
36 minut temu, Mateusz1q napisał(a):

U nas nie przejdzie. Polska mentalność na to nie pozwoli. Tam facet jeździ 30 letnim Fiatem Uno i ma wyjebane na to co somsiad powie. Ludzie inaczej zyją.

43 minuty temu, wojak1986 napisał(a):

Jest jeszcze drugie oblicze tego kapitalizmu masa bezdomnych i narkomanów plus ludzi zatrudnionych przez obozy pracy Amazona czy Walmark. To mamy do czego dążyć 

My nie dążymy tylko korporacje i rzadzący wmawiajacy nam ze zeby być szczęśliwym musisz mieć dom, samochód, wczasy kilka razy w roku. Jak cie nie stać to bierz kredyt. W rolnictwie tak samo - musisz sie rozwijać, budować wieksze obory, chlewy, kupować hektary. Kto się nie rozwija ten się cofa. Czemu myslisz na swiecie jest co raz większa przepaść między najbogatszymi a resztą. Co roku co raz mniej osoɓ ma wuecej kasy niz reszta społeczeństwa. Musk ma majątek ponad 500 miliardów dolarów. Ty musisz na to zarobić. Czemu jest co raz więcej samobójstw czy depresji? Bo wmówiono ludziom jak mają żyć a oni nie dają rady.

Edytowane przez Krzysztof81
  • Like 3
  • Thanks 2
Opublikowano
8 minut temu, Krzysztof81 napisał(a):

Musk ma majątek ponad 500 miliardów

A skąd on ten majątek ma ? Na pewnym etapie Polska firma CD projekt była najwyżej wyceniana spółka w Polsce , lepsza kapitalizacja niż Orlen a miała tylko małe biuro 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Witajcie w nowym sezonie 2026! 🌱
      Wchodzimy w ten rok z wieloma niewiadomymi dotyczącymi kosztów produkcji. Tradycyjnie, jednym z największych kosztów w naszych gospodarstwach są nawozy. Dlatego otwieram oficjalny wątek zbiorczy, który – mam nadzieję – pomoże nam wszystkim w podejmowaniu decyzji zakupowych.
      Poniżej lista pytań, które nurtują nas wszystkich na starcie roku. Postaramy się w tym wątku wspólnie na nie odpowiedzieć:
      Jakie są ceny nawozów na początku 2026 roku?
      Ile kosztuje saletra amonowa (Pulan, Zaksan, Anwil) w 2026?
      Jak kształtują się ceny mocznika (z inhibitorem i bez)?
      Ile zapłacimy za Polifoskę 6 i 8 oraz inne NPK?
      Po ile chodzi RSM i saletrzak?
      Czy warto kupować teraz, czy czekać na korekty cenowe?
      Zapraszam do wymiany konkretnych informacji. Abyśmy mieli jasny obraz rynku (detal vs hurt), proszę o wpisywanie cen według sprawdzonego schematu:
      Województwo / Powiat:
      Produkt (Nazwa handlowa):
      Cena (netto/brutto):
      Opakowanie (BigBag / Worek / Luz):
      Ilość (detal / całe auto 24t):
      Warunki (płatność, dostawa w cenie?):
      Przykład: Powiat świdnicki, Saletra Zaksan 33,5 – cena 1300 zł netto – zakup całosamochodowy, płatność przy odbiorze.
      Ważna uwaga: Nawozy to temat, który budzi emocje ze względu na powiązania z polityką i cenami gazu. Proszę jednak, abyśmy w tym wątku skupili się na merytoryce i cenach. Unikajmy wycieczek politycznych i kłótni – szanujmy się nawzajem i swój czas.
      Jaka jest sytuacja u Waszych lokalnych dystrybutorów? Magazyny pełne czy braki towaru? Zapraszam do dyskusji!
    • Przez DW88663311
      Witam 
       lamborghini premium 950dt 
      Miga kontrolka wykrzyknik w trójkacie 3 razy wolno i 5 razy szybko(pewnie bląd 35?i kompletnie nie reaguje rewers przód tył.nie jedzie kompletnie

• Przez AgroMinerał
      Zainteresowanych proszę o kontakt pod numerem telefonu 577177974. Możliwy dowóz na terenie całej Polski. Produkt, suchy idealnie nadający się jako nawóz naturalny pod wszystkie rodzaje upraw.
       Chętnych zapraszam do kontaktu.
       Pozdrawiam 
      AB
    • Przez chabo
      Witam czy RSM 32 trzeba rozcieńczać wodą przed aplikacją w zbożach ?
    • Przez Bartek933
      Ceny nawozów utrzymują się nadal na bardzo wysokim poziomie. Cena i dostępność nawozu sprawia trudności z zaplanowaniem zakupów. Ciężko przewidzieć czy ceny będą spadać czy nieoczekiwanie będziemy obserwować ich wzrost

Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Dodaj nową pozycję...
v