Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 minuty temu, toooomaszewski napisał(a):

No i jeszcze trzeba te 50 ha odziedziczyć 😅 bo startując z 10 zawsze będzie mało kasy na zakup ziemi i sprzętu,

Wtedy to jakieś owoce/warzywa wymagające sporo pracy albo idziesz do roboty, a ziemię traktujesz jako hobby, a jak Cię takie hobby nie kręci to puszczasz w dzierżawę.

• Like 2
Opublikowano
3 minuty temu, Tomasz0611 napisał(a):

Wtedy to jakieś owoce/warzywa wymagające sporo pracy albo idziesz do roboty, a ziemię traktujesz jako hobby, a jak Cię takie hobby nie kręci to puszczasz w dzierżawę.

coooo jakie owoce warzywa my całe życie siali zboże i żyli a teraz rząd daj bo tak ma być. takie jest rozumowanie chłopa. nie coś zmienić, hodowla nieee ale rząd daj taaak

• Like 2
Opublikowano
31 minut temu, Tomasz0611 napisał(a):

soboty, popołudnia, z kilka dni wolnego na roboty w polu i ogarnięte jak jest dobry sprzęt ...

tylko żęby  ten sprzęt dobry był to co się zarobi z roli inwestować w ,, rozwój '' 

Opublikowano
1 minutę temu, Tomasz0611 napisał(a):

No to uprawiam truskawkę tak jak Ty, tyle, że przemysł. I może się nie wycofuję, ale dużo zmniejszam, max 1-1,5 ha zostawiam. 

Opublikowano (edytowane)
Teraz, toooomaszewski napisał(a):

No to uprawiam truskawkę tak jak Ty, tyle, że przemysł.

Przemysłu to ja się staram produkować jak najmniej, biznes raz na 4-5 lat jest z przemysłu ... Tylko odpad z deserowej idzie na przemysł.

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano
Teraz, jarecki napisał(a):

taka ta truskawka dochodowa była żę w okolicy kazdy zlikwidował , 

Bo przemysłowa nie jest dochodowa, to odpad który pozwala zredukować koszty produkcji ... Przemysłowa w tym roku około 3,5-4zł za kilo, bez szypuły to średnia wyjdzie z 8, może 9zł za kg a deserowa ponad 10zł za kg, a płacisz podobnie jak za zbieranie przemysłu ...

Opublikowano
Godzinę temu, jacor73 napisał(a):

Z wodą jest tak samo jak z pieniędzmi, do pewnego poziomu "choćbyś d..pą na dach wchodził" to i tak nie zaoszczędzisz.

18 mm za sierpień z czego 12 na samym początku, wrzesień nie lepszy. 

To ujowo.we wrześniu prawie 100 w 3 opadach deszczu z czego jeden 66,mm dał 

Opublikowano
Teraz, PAN88 napisał(a):

To ujowo.we wrześniu prawie 100 w 3 opadach deszczu z czego jeden 66,mm dał 

U mnie wrzesień połowa tego nie wiem czy będzie, z czego większość spadła w okolicach 12-13 września.

Opublikowano (edytowane)

Jak co jesień zima to co roku tak samo.

Moderator też ma co robić szybko usuwa posty.

Co raz ktoś coś napiszę ze chwilę tego niema.

Edytowane przez Strongman
Opublikowano
2 minuty temu, wilkołak napisał(a):

Widze że zczyna się coraz większe narzekanie , chyba robi sie żle, czy tylko udają ?

Ja tam nie narzekam, na ziarku biznesu nie ma ale inne uprawy w gospodarstwie nadrobiły to z naddatkiem.

Opublikowano
3 minuty temu, mysza103 napisał(a):

No raczej 

Ziemniaki 3 zł worek, a najlepsze że np w biedronce ok 4 zł i zrobiona promocja na 1,99 /kg i widać że ludzie kupują 

Ziemniak to akurat był do przewidzenia że będzie klapa. W tym roku jak dobrze pamiętam krajowe zbiory 20% większe niż średnia z kilku ostatnich lat.

Opublikowano
Godzinę temu, Mateusz1q napisał(a):

coooo jakie owoce warzywa my całe życie siali zboże i żyli a teraz rząd daj bo tak ma być. takie jest rozumowanie chłopa. nie coś zmienić, hodowla nieee ale rząd daj taaak

Jest takie powiedzenie, że jak się nie ma nic mądrego do powiedzenia, to lepiej się nie odzywać. Wyobraż sobie, że co dziesiąte gospodarstwo przechodzi sobie na uprawę owoców lub warzyw. Masz pomysł kto i  jak ma to zagospodarować? Zapewne nie, ale trzeba się dowartościować i wyjechać z rozumowaniem chłopa. A prawda jest taka, że wszyscy jedziemy na tym samym wózku, a ceny na produkty rolne nijak się mają do współczesnych realiów i zaklinanie rzeczywistości nic nie zmienia.

Godzinę temu, Mateusz1q napisał(a):

Jest takie powiedzenie, że jak się nie ma nic mądrego do powiedzenia, to lepiej się nie odzywać. Wyobraż sobie, że co dziesiąte gospodarstwo przechodzi sobie na uprawę owoców lub warzyw. Masz pomysł kto i  jak ma to zagospodarować? Zapewne nie, ale trzeba się dowartościować i wyjechać z rozumowaniem chłopa. A prawda jest taka, że wszyscy jedziemy na tym samym wózku, a ceny na produkty rolne nijak się mają do współczesnych realiów i zaklinanie rzeczywistości nic nie zmienia.

Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, Lolek74 napisał(a):

Wyobraż sobie, że co dziesiąte gospodarstwo przechodzi sobie na uprawę owoców lub warzyw. 

Spokojnie, owoce i warzywa też za kilka lat upadną, zniszczą je koszty pracy, pracownik będzie zwyczajnie za drogi ... A te zbierane mechanicznie owoce/warzywa już raczej oprócz lat z klęskami nie będą dawać jakiejś dużej opłacalności.

Edytowane przez Tomasz0611
  • Like 2
Opublikowano

Po prostu trzeba być realistą i zmieniać/różnicować profil produkcji albo iść na etat i tyle.

Tyle osób nie będzie żyć z rolnictwa i to jest proste jak drut. Dzieje się tak juz na zachodzie, będzie i u nas. Zostają olbrzymie gospodarstwa i firmy. Mam cały czas  swieże info z Francji. Tam gdzie mieszka moja znajoma ziemia 2-3 klasa kosztuje 8 tys euro i nie ma chętnych do zakupu, dzieci nie chcą się gospodarzyć, gospodarstwa roślinne przy życiu trzymają tylko winnice. Tam jeszcze jest inne prawo i firmom z innch karajów jest cięzko kupić hektary.

• Like 1
Opublikowano
Godzinę temu, wilkołak napisał(a):

Widze że zczyna się coraz większe narzekanie , chyba robi sie żle, czy tylko udają ?

Bo każdy chciałby się nachapać w jednym roku.

Dzisiaj przeliczyłem sobie średni dochód z ha pszenżyta, gleby 3b/4a. Średni plon wyniósł 8,2t !! dochód bez dopłat po odliczeniu podatku bez amortyzacji sprzętu,  kredytów brak (no oprócz tego co był na 2% gdzie lokaty są na 5%🤭) to 2800zł. Zaznaczę, że nie dałem w tamtym roku nic pod korzeń, czyli okradłem siebie na ok. 800zł w npku. Czyli mamy 2 tys. zł. w naprawdę dobrym roku, bo takie plony nie zdarzają się co roku, zawsze przyjmuję koszty do poziomu 5-6 ton. Zapłaćmy teraz czynsz 1500zł. Zostaje nam 500zł. Czy ktoś widzi sens wydzierania sobie tych dzierżaw i niszczenia ciągników po pół bańki ? Ja rozumiem, że skala robi kwotę, ale matematyki i zdrowia nie oszukasz.

• Like 3
Opublikowano (edytowane)

Materiał siewny 10 ton pszenicy po 2500 jest 25 tyś z ha minus koszty niech zostanie 10 na czysto 😁 oczywiście skromnie te 10 ton bo siejąc C1 to 90 % tego forum osiąga taki plon to siejąc materiał bazowy to pewnie koło 15 ton może być 😁

Edytowane przez Alpacino
  • Confused 1
Opublikowano
26 minut temu, Krzysztof81 napisał(a):

Po prostu trzeba być realistą i zmieniać/różnicować profil produkcji albo iść na etat i tyle.

Tyle osób nie będzie żyć z rolnictwa i to jest proste jak drut. Dzieje się tak juz na zachodzie, będzie i u nas. Zostają olbrzymie gospodarstwa i firmy. Mam cały czas  swieże info z Francji. Tam gdzie mieszka moja znajoma ziemia 2-3 klasa kosztuje 8 tys euro i nie ma chętnych do zakupu, dzieci nie chcą się gospodarzyć, gospodarstwa roślinne przy życiu trzymają tylko winnice. Tam jeszcze jest inne prawo i firmom z innch karajów jest cięzko kupić hektary.

Chińczycy mają tyle robotów w fabrykach że zaraz zaleją nas RTV AGD plus inne cuda a u nas wszyscy chyba będą konserwatorami...