Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
6 godzin temu, yacenty napisał(a):

właśnie zamówiłem nawozy pod kukurydzę. Takie ceny nawózów dostałem:

sól potasowa - 1650 netto
kizeryt - 1500 netto.

Powiat świdnicki, zakupy detaliczne - łącznie 7 ton. Wspomniane ceny już z dostawą na gospodarstwo.

Ile kizerytu sypniesz pod kuku ?

Opublikowano
soltys48 napisał:

Pod co Chcesz go dawać?

trifosgran? pod koniec stycznia jak będzie jakiś przymrozek chce dać na zboża i łąki a potem jeszcze w podsiewacz pod kukurydzę. co o nim myślicie?

• Root Admin
Opublikowano
19 minut temu, Marl napisał(a):

Wartość tych 160 zl to dziś słabe zakupy w wiejskim markecie Dino...

Niestety:/ 

Ale ja wolę mieć 160 niż być komuś dłużny 160

Opublikowano (edytowane)
7 godzin temu, Agrest napisał(a):

No jak nie wygrała?

Nasze rolnictwo i przemysł już dogorywają.🤷‍♂️

Stal zbrojeniowa po 2300. Która Huta wytrzyma konkurencję przy kosztach energii i limitach CO2?

Zresztą, oni robią na naszej energii za friko za którą dodatkowo opłacamy ekoharacze.

Ot chichot.

Nawet bażant z hodowli wypuszczony do lasu ma większy instynkt przetrwania niż  dzisiaj nasze społeczeństwo.

Lata temu sensacją była sekta Jima Jonesa i zastanawianie się jak doszło do masowego samobójstwa 900 osób. 

Dziś miliony idą w podobnym kierunku.

Dodaj do tego kopalnie, ostatnio czytałem wniosek. Niemcy chcą wydobywać niby ich złożę na naszym terytoriumn,  złożyli wniosek w tej sprawie do naszego ministerstwa 🤦‍♂️u nas chcą zamykać ten sektor 😬

Jutro jadę rozeznać sytuacje z nawozami .

A żeby było ciekawiej...na nawozy vat 8% do końca marca. Potem ponoć na 23% słyszeliście o tym?

Edytowane przez GRZES1545
Opublikowano

Gro kopalń na Górnym Śląsku założyły 🇩🇪, więc jak najbardziej mają do tego prawo. Pod ich jurysdykcją zakłady te "rozkwitały", a tzw. "polskie rządy" doprowadziły je do plajty 😎

Opublikowano

A jeśli 200 lat temu w niemczech

9 godzin temu, GRZES1545 napisał(a):

A żeby było ciekawiej...na nawozy vat 8% do końca marca. Potem ponoć na 23% słyszeliście o tym?

ten co  ma nawozy w Katowicach-Szopienicach, to mi mówił że te ceny z olx +8%vat ... i nie sypią bezpośrednio do  rozsiewaczy

Opublikowano
13 minut temu, radzioRS napisał(a):

Po wyborach prezydenckich podniosą vat na razie nie będą wkurzać Rolnika

do tego wprowadzą definicję "aktywnego rolnika" i około pół miliona gospodarstw nie dostanie dopłat, zwrotu akcyzy za paliwa i innego rodzaju wsparcia

jak u was z dostępnością nawozów ? bo u mnie, LKS, dość cienko

Opublikowano
W dniu 15.01.2025 o 14:23, yacenty napisał(a):

Panowie dajcie sobie luzu z tymi politycznymi debatami, one nie mają bezpośredniego wpływu na ceny w poszczególnych regionach.

Bezpośredniego wpływu to może i nie mają (choć tu by można się zastanawiać ) ale pośredni to jak najbardziej , bo wezmy gaz czy inne surowce to ceny skaczą pod dyktando polityki światowej i spekulantów w białych kołnierzykach , a dalej to się przenosi na inne produkty,  między innymi ceny nawozów , 

• Root Admin
Opublikowano

Dokładnie, ale ten temat zostawmy cenom nawozów a nie naszym ocenom z czego wynikają i czyjej polityki. Szukając ceny kizerytu guzik mnie obchodzi co Niemcy zrobili w 1933roku. Interesuje mnie cena nawozu tu i teraz. Do politykowania i analizowania są inne tematy u nas na forum

• Like 5
Opublikowano
36 minut temu, jahooo napisał(a):

do tego wprowadzą definicję "aktywnego rolnika" i około pół miliona gospodarstw nie dostanie dopłat, zwrotu akcyzy za paliwa i innego rodzaju wsparcia

lza są tyko polidapu brak, a ten akurat mi potrzebny

• Like 1
Opublikowano
5 minut temu, wilkołak napisał(a):

Aktywny rolnik to taki co ma faktury sprzedaży , powinno sie dołączać do dopłat , prościej nie idzie tego zrobić

Dobry pomysł . Niech dopłaty dadzą dla aktywnych a pseudorolnicy i działkowicze niech idą na etat albo socjal.

Opublikowano

Jeszcze  jest/ będzie kryterium % dochodu z rolnictwa i jezeli ktos pracuje poza to nie mógłby jego dochód/ zarobek przekraczac  45-55 % dochod 

No i jest mowa o reformie tego archaicznego podatku rolnego i zastąpieniu go dochodowym. Duzi rolnicy gdyby wpadli w próg 32% podatku to by raczej nue byli zadowoleni.

Saletra ze "wschodu" po 1590 saletrosan 26 polski 1750

Jest brak polidap 

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, jahooo napisał(a):

I bardzo dobrze, te pół miliona wydmuszek ( a pewnie jest ich więcej ) służących do bycia na KRUSie zlikwidować

Edytowane przez STIG13
  • Like 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Witajcie w nowym sezonie 2026! 🌱
      Wchodzimy w ten rok z wieloma niewiadomymi dotyczącymi kosztów produkcji. Tradycyjnie, jednym z największych kosztów w naszych gospodarstwach są nawozy. Dlatego otwieram oficjalny wątek zbiorczy, który – mam nadzieję – pomoże nam wszystkim w podejmowaniu decyzji zakupowych.
      Poniżej lista pytań, które nurtują nas wszystkich na starcie roku. Postaramy się w tym wątku wspólnie na nie odpowiedzieć:
      Jakie są ceny nawozów na początku 2026 roku?
      Ile kosztuje saletra amonowa (Pulan, Zaksan, Anwil) w 2026?
      Jak kształtują się ceny mocznika (z inhibitorem i bez)?
      Ile zapłacimy za Polifoskę 6 i 8 oraz inne NPK?
      Po ile chodzi RSM i saletrzak?
      Czy warto kupować teraz, czy czekać na korekty cenowe?
      Zapraszam do wymiany konkretnych informacji. Abyśmy mieli jasny obraz rynku (detal vs hurt), proszę o wpisywanie cen według sprawdzonego schematu:
      Województwo / Powiat:
      Produkt (Nazwa handlowa):
      Cena (netto/brutto):
      Opakowanie (BigBag / Worek / Luz):
      Ilość (detal / całe auto 24t):
      Warunki (płatność, dostawa w cenie?):
      Przykład: Powiat świdnicki, Saletra Zaksan 33,5 – cena 1300 zł netto – zakup całosamochodowy, płatność przy odbiorze.
      Ważna uwaga: Nawozy to temat, który budzi emocje ze względu na powiązania z polityką i cenami gazu. Proszę jednak, abyśmy w tym wątku skupili się na merytoryce i cenach. Unikajmy wycieczek politycznych i kłótni – szanujmy się nawzajem i swój czas.
      Jaka jest sytuacja u Waszych lokalnych dystrybutorów? Magazyny pełne czy braki towaru? Zapraszam do dyskusji!
    • Przez DW88663311
      Witam 
       lamborghini premium 950dt 
      Miga kontrolka wykrzyknik w trójkacie 3 razy wolno i 5 razy szybko(pewnie bląd 35?i kompletnie nie reaguje rewers przód tył.nie jedzie kompletnie

• Przez AgroMinerał
      Zainteresowanych proszę o kontakt pod numerem telefonu 577177974. Możliwy dowóz na terenie całej Polski. Produkt, suchy idealnie nadający się jako nawóz naturalny pod wszystkie rodzaje upraw.
       Chętnych zapraszam do kontaktu.
       Pozdrawiam 
      AB
    • Przez chabo
      Witam czy RSM 32 trzeba rozcieńczać wodą przed aplikacją w zbożach ?
    • Przez Bartek933
      Ceny nawozów utrzymują się nadal na bardzo wysokim poziomie. Cena i dostępność nawozu sprawia trudności z zaplanowaniem zakupów. Ciężko przewidzieć czy ceny będą spadać czy nieoczekiwanie będziemy obserwować ich wzrost

Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Dodaj nową pozycję...
v