Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Propaganda nawozowej drożyzny trwa w najlepsze pewnie mają magazyny zapełnione i d*pa im się pali  tylko dlaczego rolnicy nie są tak cwani. Rolnicy powinni mówić że wydajność niska itd a nie pokaże w agrobiznesie jakiegoś emeryta na skupie zboża i on chwali się wydajnością pszenicy albo pokażą pełne magazyny i w tle rolnika co nie może tego sprzedać bo nikt nie kupuje... Tusk nam nie pomoże na pewno , chyba że ktoś byłby niemieckim rolnikiem w Polsce. Ja kupiłem cały nawóz rsm 32 1300 netto Aczkolwiek uważam że drugą dawkę kupi się taniej. Przy takich cenach pszenicy kupowałem rsm po 700pln

• Like 2
Opublikowano

patrząc realnie na ceny gazu ropy to saletra powinna kosztować wiosną 1400-1500brutto ale nie wiadomo co te unijne łby wymyślą 

• Like 2
Opublikowano
4 minuty temu, JarekBazydlo napisał(a):

Mi sie zdaje ze niestety nawoz szybko nie stanieje. Z tego co slyszalem od poniedzialku kolejna podwyżka i ogolnie problem z nawozem. Nie wiem ile w tym prawdy...

nie ma importu ze wschodu to jesteśmy w czarnej d. my nawet nie mamy mocy produkcyjnych żeby zaspokoić całe nasze zapotrzebowanie a jeszcze sprzedajemy na Ukraine to mogą robić co chcą z cenami 

• Like 1
Opublikowano

Nasze zapotrzebowanie przy obecnych wysokich cenach nawozów powinno spaść.

7 minut temu, JarekBazydlo napisał(a):

Mi sie zdaje ze niestety nawoz szybko nie stanieje. Z tego co slyszalem od poniedzialku kolejna podwyżka i ogolnie problem z nawozem. Nie wiem ile w tym prawdy...

Pytając się o importowany NPK  usłyszałem że jak dojedzie to będzie, a czy dojedzie....

Opublikowano

Właśnie rolnikowi powinno zależeć na drogim nawozie , bo przewalania mniej , a w kieszeni podobnie albo więcej . Podobnie  z ceną płodów rolnych im są tańsze tym koszty mniejsze , a zostaje podobnie lub więcej . Co z tego że nawóz tani , nawalą wszyscy do oporu i problem z ceną i zbytem , co z tego że ziarno drogie jak wszyscy chcą więcej , a potem nie ma komu sprzedać . Co z tego że tucznik był po 10 za kg. za prosie trzeba było dać 650 i teraz po 4 nie bardzo będzie miał kto kupować . Są odstępstwa od tego żeby dobrze zarobić  , ale trzeba mieć gruby portfel i umieć przewidywać 

Opublikowano
2 godziny temu, STACH1234 napisał(a):

Właśnie rolnikowi powinno zależeć na drogim nawozie , bo przewalania mniej , a w kieszeni podobnie albo więcej . Podobnie  z ceną płodów rolnych im są tańsze tym koszty mniejsze , a zostaje podobnie lub więcej . Co z tego że nawóz tani , nawalą wszyscy do oporu i problem z ceną i zbytem , co z tego że ziarno drogie jak wszyscy chcą więcej , a potem nie ma komu sprzedać . Co z tego że tucznik był po 10 za kg. za prosie trzeba było dać 650 i teraz po 4 nie bardzo będzie miał kto kupować . Są odstępstwa od tego żeby dobrze zarobić  , ale trzeba mieć gruby portfel i umieć przewidywać 

Myślisz pokrętnie , większośc nawóz posiej bez względu na cene

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

Jedna rzecz mnie zastanawia czy są jakieś straty azotu z mocznika który przypływa statkiem. Tyle razy jest przesypany zanim trafi na pole. Polski jak otwieram bigbaga to aż w oczy szczypie i w nosie gryzie a tego z importu nie ma takiego czegoś. Rzepak mam teraz na importowanym i niedoborów nie widać ale do końca czysty towar to nie jest bo trafia się w nim inny nawóz albo jakieś listki itp. 

Edytowane przez Raptus902
Opublikowano
3 godziny temu, Raptus902 napisał(a):

Jedna rzecz mnie zastanawia czy są jakieś straty azotu z mocznika który przypływa statkiem. Tyle razy jest przesypany zanim trafi na pole. Polski jak otwieram bigbaga to aż w oczy szczypie i w nosie gryzie a tego z importu nie ma takiego czegoś. Rzepak mam teraz na importowanym i niedoborów nie widać ale do końca czysty towar to nie jest bo trafia się w nim inny nawóz albo jakieś listki itp. 

Jak cena nawozow wystrzeliła brałem ten mocznik z importu bo był tanszy. Robiłem jego badania to nie mial mniej azotu niż powinien wiec raczej jego transport nie ma wplywu na zawartość azotu.

Opublikowano

Niskie ceny gazu mają pozytywny wpływ na Azoty, KGHM i Tauron

Niskie ceny gazu mają pozytywny wpływ na zdecydowaną większość giełdowych spółek. Na tanim surowcu zyskuje m.in. Grupa Azoty. Błękitne paliwo jest dla niej kluczowym surowcem z największym udziałem w kosztach operacyjnych, szczególnie w odniesieniu do produkcji nawozów. „Spadek cen gazu był jednym z czynników osiągnięcia dodatniego wyniku EBITDA w segmencie agro. Z uwagi na kontynuację spadkowego trendu notowań gazu spodziewamy się pozytywnego wpływu na wynik również w IV kwartale” – podaje biuro prasowe Azotów.

https://agronews.com.pl/artykul/grupa-azoty-odbija-po-trudnych-latach-rekordowa-poprawa-rentownosci/

• Confused 1
Opublikowano
W dniu 6.12.2025 o 10:31, MarekUA napisał(a):

Propaganda nawozowej drożyzny trwa w najlepsze pewnie mają magazyny zapełnione i d*pa im się pali  tylko dlaczego rolnicy nie są tak cwani. Rolnicy powinni mówić że wydajność niska itd a nie pokaże w agrobiznesie jakiegoś emeryta na skupie zboża i on chwali się wydajnością pszenicy albo pokażą pełne magazyny i w tle rolnika co nie może tego sprzedać bo nikt nie kupuje... Tusk nam nie pomoże na pewno , chyba że ktoś byłby niemieckim rolnikiem w Polsce. Ja kupiłem cały nawóz rsm 32 1300 netto Aczkolwiek uważam że drugą dawkę kupi się taniej. Przy takich cenach pszenicy kupowałem rsm po 700pln

Najlepiej to zostań sam niemieckim rolnikiem .

• Thanks 1
Opublikowano
2 godziny temu, jan88 napisał(a):

Niskie ceny gazu mają pozytywny wpływ na Azoty, KGHM i Tauron

Niskie ceny gazu mają pozytywny wpływ na zdecydowaną większość giełdowych spółek. Na tanim surowcu zyskuje m.in. Grupa Azoty. Błękitne paliwo jest dla niej kluczowym surowcem z największym udziałem w kosztach operacyjnych, szczególnie w odniesieniu do produkcji nawozów. „Spadek cen gazu był jednym z czynników osiągnięcia dodatniego wyniku EBITDA w segmencie agro. Z uwagi na kontynuację spadkowego trendu notowań gazu spodziewamy się pozytywnego wpływu na wynik również w IV kwartale” – podaje biuro prasowe Azotów.

https://agronews.com.pl/artykul/grupa-azoty-odbija-po-trudnych-latach-rekordowa-poprawa-rentownosci/

Makao i po makale 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Witajcie w nowym sezonie 2026! 🌱
      Wchodzimy w ten rok z wieloma niewiadomymi dotyczącymi kosztów produkcji. Tradycyjnie, jednym z największych kosztów w naszych gospodarstwach są nawozy. Dlatego otwieram oficjalny wątek zbiorczy, który – mam nadzieję – pomoże nam wszystkim w podejmowaniu decyzji zakupowych.
      Poniżej lista pytań, które nurtują nas wszystkich na starcie roku. Postaramy się w tym wątku wspólnie na nie odpowiedzieć:
      Jakie są ceny nawozów na początku 2026 roku?
      Ile kosztuje saletra amonowa (Pulan, Zaksan, Anwil) w 2026?
      Jak kształtują się ceny mocznika (z inhibitorem i bez)?
      Ile zapłacimy za Polifoskę 6 i 8 oraz inne NPK?
      Po ile chodzi RSM i saletrzak?
      Czy warto kupować teraz, czy czekać na korekty cenowe?
      Zapraszam do wymiany konkretnych informacji. Abyśmy mieli jasny obraz rynku (detal vs hurt), proszę o wpisywanie cen według sprawdzonego schematu:
      Województwo / Powiat:
      Produkt (Nazwa handlowa):
      Cena (netto/brutto):
      Opakowanie (BigBag / Worek / Luz):
      Ilość (detal / całe auto 24t):
      Warunki (płatność, dostawa w cenie?):
      Przykład: Powiat świdnicki, Saletra Zaksan 33,5 – cena 1300 zł netto – zakup całosamochodowy, płatność przy odbiorze.
      Ważna uwaga: Nawozy to temat, który budzi emocje ze względu na powiązania z polityką i cenami gazu. Proszę jednak, abyśmy w tym wątku skupili się na merytoryce i cenach. Unikajmy wycieczek politycznych i kłótni – szanujmy się nawzajem i swój czas.
      Jaka jest sytuacja u Waszych lokalnych dystrybutorów? Magazyny pełne czy braki towaru? Zapraszam do dyskusji!
    • Przez DW88663311
      Witam 
       lamborghini premium 950dt 
      Miga kontrolka wykrzyknik w trójkacie 3 razy wolno i 5 razy szybko(pewnie bląd 35?i kompletnie nie reaguje rewers przód tył.nie jedzie kompletnie

• Przez AgroMinerał
      Zainteresowanych proszę o kontakt pod numerem telefonu 577177974. Możliwy dowóz na terenie całej Polski. Produkt, suchy idealnie nadający się jako nawóz naturalny pod wszystkie rodzaje upraw.
       Chętnych zapraszam do kontaktu.
       Pozdrawiam 
      AB
    • Przez chabo
      Witam czy RSM 32 trzeba rozcieńczać wodą przed aplikacją w zbożach ?
    • Przez Bartek933
      Ceny nawozów utrzymują się nadal na bardzo wysokim poziomie. Cena i dostępność nawozu sprawia trudności z zaplanowaniem zakupów. Ciężko przewidzieć czy ceny będą spadać czy nieoczekiwanie będziemy obserwować ich wzrost

Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Dodaj nową pozycję...
v