Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
4 godziny temu, Tomasz0611 napisał(a):

Zboże 2 lata temu było po 1200zl za tonę i więcej ... Dlaczego zbożowcy sobie nie odłożyli ?? Przecież towar nieźle zapłacił ... 

Chyba odłożyli, bo ile by nie wołali to każdy ha ziemi schodzi na pniu

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, galan99 napisał(a):

Zaraz zaraz to bank teraz dzwoni i pyta czy chcesz kredyt ?. 

Tak wysyłają SMS i dzwonią , Minister Krajewski jedzie do Luksemburga po dodatkowe 1,5 mld zł na kredyty dla rolników pisze jedna z gazet rolniczych 😁

😁

Edytowane przez Alpacino
Opublikowano
3 godziny temu, Tomasz0611 napisał(a):

Nie pracuję w banku, ktokolwiek z bliskiej rodziny też w banku nie pracuje ;) 

Wczoraj z BNP dzwonili do mnie drugi raz w sprawie tego kredytu, powiedziałem, że nie jestem zainteresowany. 

Koledzy biorą kredyt i spłaca sb tym kredytem kredyt który brali na pole. Można, można. A pieniądze mają i to niemałe. Sam się zastanawiam czy nie skorzystać żeby tym poobracac. Gdzie dostaniecie mniejszy procent na inwestycje? Widzę że w temacie najbardziej udzielaja hodowcy. Biedni, spracowani. Chcą za swoje mleko 3 zeta, świniaki po 9, a zbozowcom życzą 600 zł. Zawsze mnie zastanawiało, dlaczego sb nie kupią więcej pola i nie będą samowystarczalni. 

Opublikowano
1 godzinę temu, Alpacino napisał(a):

Tak wysyłają SMS i dzwonią , Minister Krajewski jedzie do Luksemburga po dodatkowe 1,5 mld zł na kredyty dla rolników pisze jedna z gazet rolniczych 😁

😁

A za trochę będzie lament że rolnicy się wieszają, bo nie są w stanie tego spłacać.

Opublikowano
17 minut temu, Desperado napisał(a):

A za trochę będzie lament że rolnicy się wieszają, bo nie są w stanie tego spłacać.

Dlatego banki chyba wymagają ubezpieczenia na życie 

Opublikowano

Tomasz kozaczy bo truskawka placi i to ładnie, ta galaz produkcji tak szybko nie padnie to nie zboze ze wjeżdżasz traktorem i oporowo całodobowo, tu trzeba ręcznej pracy a ręczna praca zazwyczaj popłaca. 

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
7 minut temu, thefarmer napisał(a):

Tomasz kozaczy bo truskawka placi i to ładnie, ta galaz produkcji tak szybko nie padnie to nie zboze ze wjeżdżasz traktorem i oporowo całodobowo, tu trzeba ręcznej pracy a ręczna praca zazwyczaj popłaca. 

Płaci jak wiesz co robisz, jak nie wiesz to zbierasz 15t/ha i starcza jedynie na koszty produkcji ... Wtedy wywalasz te 15t na skup po 3zl za kg jak to bywało w ostatnich latach ... I z biznesu nie zostaje nic ... Bo sam pracownik Ci połowę zabierze ... Chemia, nawozy, pielenie, paliwo, sadzonka i możesz iść po kredyt od Pana Ministra ...

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano
34 minuty temu, banderka napisał(a):

Koledzy biorą kredyt i spłaca sb tym kredytem kredyt który brali na pole. Można, można. A pieniądze mają i to niemałe. Sam się zastanawiam czy nie skorzystać żeby tym poobracac. Gdzie dostaniecie mniejszy procent na inwestycje? Widzę że w temacie najbardziej udzielaja hodowcy. Biedni, spracowani. Chcą za swoje mleko 3 zeta, świniaki po 9, a zbozowcom życzą 600 zł. Zawsze mnie zastanawiało, dlaczego sb nie kupią więcej pola i nie będą samowystarczalni. 

Mnie też zastanawiało to po co zbożowcy sprowadzają zboże 

Opublikowano (edytowane)
11 minut temu, thefarmer napisał(a):

A jak wiesz co robisz to zbierasz 25 ton z tego 20 ton deserowej po 10 zl uśredniając daje 200 tysi-Spoko. Można sie smiac z tych co uprawiają pszenice 

No to uprawiaj. Co za problem ... Zabronione ?? Łatwo się liczy cudze zyski, ale wziąć się do roboty i zdobyć te pieniądze już nie potrafisz ??

Tylko najpierw sobie załatw pracowników, podpowiem, że potrzebujesz 5-7 zbieraczy na 1ha aby zebrać to w terminie ... Bo się okaże, że zamiast miliona na koncie jest 250tys nie spłaconego kredytu i zgnity plon na polu ...

A i przygotuj się na sporo pracy ręcznej. Jazdy ciągnikiem w klimatyzowanej kabinie za wiele nie będzie ...

Opublikowano (edytowane)
17 minut temu, wojak1986 napisał(a):

To wejdź sobie w każdą gałąź produkcji obecnie gdzie trzeba kilkaset tysięcy złotych. To nie czasy że chęci i parę złotych wystarczało a ludzie prosili o pracę...

nie trzeba od razu zaczynać od kilku ha . wystarczy kilkanascie arów i sprzedaż bezposrednia w sasiednim miasteczku np . samemu zebrać . ja u siebie nawet 1 ar nie mam ale mamy dla siebie a matka jeszcze siostry obdzieli i ciotki nieraz , chyba 300 sadzonek 

Edytowane przez jarecki
Opublikowano

Chlopie wszędzie tylko piszesz ile to roboty nakładów wszystkiego w truskawce tak jakbyś chciał obrzydzic ta uprawę innym by ci konkurencji nie robili a jest to dochodową uprawa ale tego juz nie chcesz napisać 😅😅😅 skad wiesz ze nie uprawiam truskawek ? 

Opublikowano (edytowane)
9 minut temu, jarecki napisał(a):

nie trzeba od razu zaczynać od kilku ha . wystarczy kilkanascie arów i sprzedaż bezposrednia w sasiednim miasteczku np . samemu zebrać 

To lepiej iść do pracy, pewny pieniądz co miesiąc ...

4 minuty temu, thefarmer napisał(a):

😅😅😅skad wiesz ze nie uprawiam truskawek ? 

Nie wiem co uprawiasz. Ja tylko opisuje prawdę jak to wygląda ... Jak ktoś chce to niech sadzi, zobaczy czy obrzydzam czy pisze prawdę ... Tylko żeby nie było płaczu jak deserowa będzie 4-5 zł za kg ...

Opublikowano

5 zbieraczy na hektar to ci zbieracze  pewnie pozbawieni praw obywatelskich . co prawda truskawek nie uprawiam ale żeby 5 ogarneło zbiór  hektara to nie jest praca tylko obóz  niewolniczej pracy 

• Haha 1
Opublikowano
2 godziny temu, thefarmer napisał(a):

Chlopie wszędzie tylko piszesz ile to roboty nakładów wszystkiego w truskawce tak jakbyś chciał obrzydzic ta uprawę innym by ci konkurencji nie robili a jest to dochodową uprawa ale tego juz nie chcesz napisać 😅😅😅 skad wiesz ze nie uprawiam truskawek ? 

Uprawa jak każda... tylko kluczem do sukcesu w truskawce są ludzie do zbioru i dobry odbiorca w przypadku deseru. Tylko ten deser naprawdę trzeba umieć zrobić. Tomasz się na tym zna, bo widzę po jego wypowiedziach w uprawie truskawki. Zrobić 30 czy 40 ton od pierwszej do ostatniej eleganckiej, twardej i nie ciapatej truskawki to jest wyczyn. Ja miałem najwięcej 20 osób na plantacji przemysłowej. To jest młyn, że nie wiesz jak się nazywasz. Truskawkę robię na większą skalę od ponad 10 lat i spotkałem się z opinią, że wiem dużo, a Tomasza nie widziałem nigdy na oczy i wypowiedzi to jestem przy nim jak dziecko we mgle... Truskawka przemysłowa to kwestia czasu kiedy się wykończy. Tylko wtedy każdy szajs będzie jechał na rynek, bo każdy się rzuci. Mi pasuje robić przemysł, Tomaszowi deser. Każdy niech robi swoje...

25 minut temu, Stach123 napisał(a):

5 zbieraczy na hektar to ci zbieracze  pewnie pozbawieni praw obywatelskich . co prawda truskawek nie uprawiam ale żeby 5 ogarneło zbiór  hektara to nie jest praca tylko obóz  niewolniczej pracy 

Przemysłowej idzie nastrugać, ale pracownik musi być 'wykwalifikowany'. Zbiór na jedną łubiankę i jedna osoba do odnoszenia.