Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
7 godzin temu, jarecki napisał(a):

jedno jest pewne to to żę Grupa Azoty nie powinna go olać a porozmawiać , może przedstawić swoje warunki , Kula swoje .

Porozmawiać to sobie każdy może z prezesem, czy to ja czy kolega.

Wycieczkę po produkcji mogą mu zrobić co najwyżej, pokazać wynik finansowy za 2024 i mu powiedzieć, nam też panie kulecki się nie opłaca. Co Pan na to.. 

• Haha 3
Opublikowano
22 minuty temu, ozotek napisał(a):

Ktoś wie co jutuber ugrał w ga ? 

Bez względu na efekt już dla siebie ugrał najwięcej = rozgłos. W czasie kampanii za tyle hałasu wokół własnej osoby ludzie płacą ogromne pieniądze...

• Like 4
Opublikowano
4 godziny temu, Fugeo napisał(a):

Dopłaty płacą to i ceny w górę poleciały.

A odnośnie tego enplusa to słyszałem że on bardzo słabo rozpuszcza.

Tego Kulę to niektórzy świętym niedługo ogłoszą tak go wielbią mimo że jeszcze żadnych konkretów nie ma 🙆‍♂️ a żeby było ciekawie dostał i przekazał info że drożeją komponenty i nawozy idą w górę 🤦‍♂️

https://www.facebook.com/share/1BDddZsosh/

• Like 1
Opublikowano

Jasno napisał, że 'wziął się za to' o miesiąc za późno.. olaboga.. teraz musi wyjść z tego jakoś z twarzą. Skoro azoty dały mu cennik to powinien powiedzieć, ej brygada już jest dobrze, ja się decyduję i biorę teraz, a tu granie na czas.

I tylko dopisał, że będzie po prostu drożej.

Czyli w sumie. Jeżeli jest medialny i azoty 'posmarowały', żeby gadał że będzie drożej to się chłopy rzucą i będą brać. Co roku inny trik.

• Haha 2
Opublikowano
18 minut temu, toooomaszewski napisał(a):

Jasno napisał, że 'wziął się za to' o miesiąc za późno.. olaboga.. teraz musi wyjść z tego jakoś z twarzą. Skoro azoty dały mu cennik to powinien powiedzieć, ej brygada już jest dobrze, ja się decyduję i biorę teraz, a tu granie na czas.

Czyli w sumie. Jeżeli jest medialny i azoty 'posmarowały', żeby gadał że będzie drożej to się chłopy rzucą i będą brać. Co roku inny trik.

No czyli będzie tylko drożej i trzeba kupować teraz?? 😁😁 

Opublikowano
46 minut temu, Alpacino napisał(a):

No czyli będzie tylko drożej i trzeba kupować teraz?? 😁😁 

Ciężko powiedzieć. Wg mnie wahania będą plus minus 200zł na tonie nawozu do wiosny, czyli sypiąc na hektar 500kg jakiegokolwiek nawozu azotowego między najdroższą a najtańszą opcją zysk lub strata to 200zł i procentowo jest to kropla w morzu kosztów przy uprawie np. takiej pszenicy, gdzie koszt od uprawy przedsiewnej do przetransportowania ziarna do skupu i powrót ciągnikiem do gosposarstwa przy dzisiejszych jej cenach to jest 5-5,5 t. I to tu jest problem...

13 minut temu, anto napisał(a):

to w końcu załatwił obniżkę czy podwyżkę?

Ceny nawozów to jak kontrakty na zboże. Obecne ceny są z kontraktów z dystrybutorami sprzed np. 6mcy. Jeżeli mówi, że komponenty idą w górę, to kontrakty pójdą w górę, ale może to być np. Za pół roku. Ale w zależności od sytuacji politycznej, czy np. takiej nagonki medialnej ceny u dystrynutorów też mogą pójść w górę.

I to teraz.

Opublikowano
2 godziny temu, toooomaszewski napisał(a):

Ciężko powiedzieć. Wg mnie wahania będą plus minus 200zł na tonie nawozu do wiosny, czyli sypiąc na hektar 500kg jakiegokolwiek nawozu azotowego między najdroższą a najtańszą opcją zysk lub strata to 200zł i procentowo jest to kropla w morzu kosztów przy uprawie np. takiej pszenicy, gdzie koszt od uprawy przedsiewnej do przetransportowania ziarna do skupu i powrót ciągnikiem do gosposarstwa przy dzisiejszych jej cenach to jest 5-5,5 t. I to tu jest problem...

Ceny nawozów to jak kontrakty na zboże. Obecne ceny są z kontraktów z dystrybutorami sprzed np. 6mcy. Jeżeli mówi, że komponenty idą w górę, to kontrakty pójdą w górę, ale może to być np. Za pół roku. Ale w zależności od sytuacji politycznej, czy np. takiej nagonki medialnej ceny u dystrynutorów też mogą pójść w górę.

I to teraz.

Kto ma kasę niech kupuje teraz kto nie ma to i tak nie kupi jeśli ma zboże na magazynie a kukurydzę na polu a żaden inters wziąć kredyt na nawozy i płacić marżę i odsetki z kapitałem 😁

• Like 1
Opublikowano

Saletrzak CANWIL 1310 brutto 

Agrolok 

Wczoraj zamówiony, trochę inaczej jak w zeszłym roku bo 15 ton czyli +/- 70% zapotrzebowania, w ubiegłym roku o tej porze zamawiałem całość po 1380 brutto ale płatność jakoś do końca roku, a teraz bieżącą 2 tyg od daty dostawy. Nie wiem czy dobrze zrobiłem ale chyba taniej nie będzie tak myślę, a prędzej podwyższa kilka stówek niż miałby spaść do 1000. Zaliczki wypłacają, zboże może coś podniosą to i nawozy zaraz będzie pewnie okazja aby coś tam podnieść. Kizeryt ten oryginalny mają po 1500 brutto. 

• Like 1
Opublikowano
48 minut temu, Alpacino napisał(a):

Kto ma kasę niech kupuje teraz kto nie ma to i tak nie kupi jeśli ma zboże na magazynie a kukurydzę na polu a żaden inters wziąć kredyt na nawozy i płacić marżę i odsetki z kapitałem 😁

Nie wszyscy żyją z dnia na dzień

Opublikowano

a co Wy się na jakiegoś Kulę patrzycie, 300 ha i on nawozy daje raz tak raz tak. Ziemie z bardzo dobrym podglebiem, plony co roku ok, bo przy morzu opady są zawsze i on coś narzeka, już nie powiem, że do portu rzut kamieniem.  

Opublikowano
Teraz, Mateusz1q napisał(a):

Który tu pisał że bezpośrednio z Puław się nie da

to zależy, jaką ilość, ale generalnie odsyłają do dyztrybuorów na twoim terenie, chyba, że chcesz 1000t, to wtedy handlowiec z tobą rozmawia

Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, Mateusz1q napisał(a):

Który tu pisał że bezpośrednio z Puław się nie da

Przecież sam pan Jutuper napisał, że bezpośredni zakup z Puław jest z racji wielu obostrzeń i ograniczeń mocno utrudniony, czytaj fabryka daje taką możliwość ale w praktyce jest to niewykonalne ... Dla nich przecież dużo lepsza jest umowa z dystrybutorem który w określonym czasie odbiera określoną ilość ...

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano
1 godzinę temu, Alpacino napisał(a):

2 dni temu klepnięte auto zaksanu 33,5 1410 netto. Płatność 31.12 z gwarancją najniższej ceny do tej daty.
Qq na polu,niestety pszenica i jęczmień na magazynie, rzepak na przechowaniu. 

Opublikowano
5 godzin temu, toooomaszewski napisał(a):

Jak mówią że zdrożeje to będzie na odwrót 🤔😂 a co będzie pokaże czas. Ja teraz tylko sól potasową abym kupił 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Witajcie w nowym sezonie 2026! 🌱
      Wchodzimy w ten rok z wieloma niewiadomymi dotyczącymi kosztów produkcji. Tradycyjnie, jednym z największych kosztów w naszych gospodarstwach są nawozy. Dlatego otwieram oficjalny wątek zbiorczy, który – mam nadzieję – pomoże nam wszystkim w podejmowaniu decyzji zakupowych.
      Poniżej lista pytań, które nurtują nas wszystkich na starcie roku. Postaramy się w tym wątku wspólnie na nie odpowiedzieć:
      Jakie są ceny nawozów na początku 2026 roku?
      Ile kosztuje saletra amonowa (Pulan, Zaksan, Anwil) w 2026?
      Jak kształtują się ceny mocznika (z inhibitorem i bez)?
      Ile zapłacimy za Polifoskę 6 i 8 oraz inne NPK?
      Po ile chodzi RSM i saletrzak?
      Czy warto kupować teraz, czy czekać na korekty cenowe?
      Zapraszam do wymiany konkretnych informacji. Abyśmy mieli jasny obraz rynku (detal vs hurt), proszę o wpisywanie cen według sprawdzonego schematu:
      Województwo / Powiat:
      Produkt (Nazwa handlowa):
      Cena (netto/brutto):
      Opakowanie (BigBag / Worek / Luz):
      Ilość (detal / całe auto 24t):
      Warunki (płatność, dostawa w cenie?):
      Przykład: Powiat świdnicki, Saletra Zaksan 33,5 – cena 1300 zł netto – zakup całosamochodowy, płatność przy odbiorze.
      Ważna uwaga: Nawozy to temat, który budzi emocje ze względu na powiązania z polityką i cenami gazu. Proszę jednak, abyśmy w tym wątku skupili się na merytoryce i cenach. Unikajmy wycieczek politycznych i kłótni – szanujmy się nawzajem i swój czas.
      Jaka jest sytuacja u Waszych lokalnych dystrybutorów? Magazyny pełne czy braki towaru? Zapraszam do dyskusji!
    • Przez AgroMinerał
      Zainteresowanych proszę o kontakt pod numerem telefonu 577177974. Możliwy dowóz na terenie całej Polski. Produkt, suchy idealnie nadający się jako nawóz naturalny pod wszystkie rodzaje upraw.
       Chętnych zapraszam do kontaktu.
       Pozdrawiam 
      AB
    • Przez chabo
      Witam czy RSM 32 trzeba rozcieńczać wodą przed aplikacją w zbożach ?
    • Przez Bartek933
      Ceny nawozów utrzymują się nadal na bardzo wysokim poziomie. Cena i dostępność nawozu sprawia trudności z zaplanowaniem zakupów. Ciężko przewidzieć czy ceny będą spadać czy nieoczekiwanie będziemy obserwować ich wzrost

Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Przez Bartek933
      Szereg czynników w ostatnim roku wywindował ceny nawozów do niespotykanego poziomu. Każdy z nas jest dotknięty wysoką ceną nawozów jako jednego z podstawowych składników produkcji rolniczej. Końcówka ubiegłego roku przyniosła mały spadek w cennikach sprzedawców nawozów. 
      Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Dodaj nową pozycję...
v