Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
21 minut temu, Tomasz0611 napisał(a):

Bez przesady te 6 czy 7 ton wapna to nie są jakieś pieniądze, byle by umowa na dłuższy okres była.

Dać 3 lata po kolei kukurydzę. Maksymalna dawka nikosulfironu żeby pozbyć się perzu. Do tego kurzaka i pole wyprowadzone.

Zgadzam się z tobą. Pod warunkiem że masz pole na 10 lat. Bo tak jak mówisz pasuje wszystko, ale nie na krótszy okres czasu.

Opublikowano
5 minut temu, GRZES1545 napisał(a):

Slawomirze to jak coś piszesz to doprecyzuj bo 2t w roku a 1t to wielka różnica. W sumie przez 2 lata jak dałeś 4t granulatu to u mnie zrobiło by to kwotę 2x wyższa niż wapno luzem .

Z resztą nie zgadzam się. Walna jakie stosował to jazwica morawica i radkowit w dawkach około 4t przez 2 lata. Obecnie mam Pb od 6 do 6.5, magnes bardzo wysoki. 

No to u mnie kwota nie będzie wiele odbiegać od wapna luzem. Myślałem że to oczywiste że dwa razy dać po tonie. No ja na granuli nie schodzę poniżej 6,5 . A na działkach na których szło wapno co roku w dawce podtrzymującej mam ponad 7. Więc stwierdzenie że granulowane nie działa to ściema. Jasne że jest wapno a wapno. Jest u mnie we wsi jeden as co kupował po 520 granulowane. Wtedy rozumiemy że komuś się nie opłaca, ale można kupić za prawię połowę lub połowę tej ceny. Kwestia sprzętu przede wszystkim. To jest debata na poziomie rsm a granuli. Zresztą niedawno taka była, tylko nie wiem w jakim temacie 😂

Opublikowano (edytowane)
30 minut temu, Tomasz0611 napisał(a):

Bez przesady te 6 czy 7 ton wapna to nie są jakieś pieniądze, byle by umowa na dłuższy okres była.

Dać 3 lata po kolei kukurydzę. Maksymalna dawka nikosulfironu żeby pozbyć się perzu. Do tego kurzaka i pole wyprowadzone.

Na dzierżawy robię jak Sławek granulat idzie aby na bieżąco rośliny miały...bo dziś możesz zbierać a za rok już nie .

Sławek nikt nie pisze że granula nie działa tylko że wychodzi drogo...Nie czytasz dokładnie. 

Edytowane przez GRZES1545
Opublikowano

Ale nie wychodzi drogo, u mnie różnica jest śmieszna. Jeżeli kupujesz po 70 zł tone sypkiego to jeszcze. Ale u mnie kwota za sypkie to razy dwa albo 2,5. Za granulowane płace nie wiele więcej. trzeba umieć szukać, a jeszcze jak dolicze transport z kopalni to nie wiem czy mnie granula taniej nie wyjdzie 😂 ale jak mówiłem, kwestia preferencji i lokalizacji. 

Co do dzierżawy to brać takie działki to wogole ryzyko, no chyba że cena naprawdę atrakcyjna.

Opublikowano

W świętokrzyskim śpimy na wapnie w okolicy mam wolę morawicką ,Morawice radkowice trzuskawice jaźwice Miedziankę drugnie lipę Wierzbice itd  dolomity wapień jurajski kredę gipsy koło pińczowa do wyboru do koloru dlatego tylko sypkie i tylko luzem w moim wypadku 

Opublikowano
Godzinę temu, Tomek90 napisał(a):

U mnie transport 100 monet i ile wyjdzie za 27 ton? 

Ty znowu swoje, normalne, że im dalej od kopalni, to cena za transport większa niż za samo wapno

Ale do Kornicy masz bliżej i tańszą kredę

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, Agrest napisał(a):

To jest dobre ?- żywa kreda z węglem organicznym i kwasem humusowym (tlenek wapnia CaO 36,96 woda h2o 25,0 ) cena 160 zł?

Edytowane przez jarecki
Opublikowano
11 minut temu, jarecki napisał(a):

To jest dobre ?- żywa kreda z węglem organicznym i kwasem humusowym (tlenek wapnia CaO 36,96 woda h2o 25,0 ) cena 160 zł?

Przecież to błoto o małej zawartości CaO.

Jak wyschnie i cena spadnie to będzie dobre. Na pewno reaktywne i przyswajalne ale nie za taką kasę

Opublikowano (edytowane)
27 minut temu, Grab12 napisał(a):

W świętokrzyskim śpimy na wapnie w okolicy mam wolę morawicką ,Morawice radkowice trzuskawice jaźwice Miedziankę drugnie lipę Wierzbice itd  dolomity wapień jurajski kredę gipsy koło pińczowa do wyboru do koloru dlatego tylko sypkie i tylko luzem w moim wypadku 

A do mnie 400 km mają , jak wożą radkowit

Edytowane przez wilkołak
Opublikowano
9 minut temu, wilkołak napisał(a):

A do mnie 400 km mają , jak wożą radkowit

Do mnie tez mają ponad 400 km i nie ma problemu z transportem, na dzisiaj cena przy tej odległości około 160 netto

Opublikowano
2 minuty temu, bizon1994 napisał(a):

Do mnie tez mają ponad 400 km i nie ma problemu z transportem, na dzisiaj cena przy tej odległości około 160 netto

No to nie jest jeszcze tak źle, u mnie 90 km i cena 128 brutto

Opublikowano

Tam najprawdopodobniej jedzie koleją na skład to i transport za tonę tańszy

Opublikowano
1 godzinę temu, ŻakowskiSławomir napisał(a):

Jakbym miał brać pole co ma takie ph i wszystkie składniki na najniższym. To wolałbym wcale nie brać 😉

Ja wziąłem kilkadziesiąt ha, że żyto i chwasty miejscami nie rosło, poszła słuszna dawka wapna i w pierwszym roku ponad 10 kukurydza oddała. Teraz jest piękny jęczmień.

Opublikowano
Godzinę temu, GRZES1545 napisał(a):

Co do ceny to po ile masz ten granulat? U mnie ceny od 450 do 600zl w zależności od producenta więc to ile jest różnicy względem sypkiego w cenie 150zl za t? Ja też lubię granulkę za zalety które podałeś ale jest drogo niestety.

260-450 w zależności jakie wapno. Przy cenię sypkiego 180-230 za tonę wychodzi mi zawsze plus minus 100 zł różnicy. Ja sypkiego też się trochę w życiu nasialem.

1 minutę temu, Grzesiu90209 napisał(a):

Ja wziąłem kilkadziesiąt ha, że żyto i chwasty miejscami nie rosło, poszła słuszna dawka wapna i w pierwszym roku ponad 10 kukurydza oddała. Teraz jest piękny jęczmień.

I na ile lat to masz?

Czyli nie rosło nic na polu i w pierwszym roku kukurydza dała 10? Dobrze rozumiem? Zwiększ dawki leków, albo całkowicie je zmień 

Opublikowano
Godzinę temu, ŻakowskiSławomir napisał(a):

Ale nie wychodzi drogo, u mnie różnica jest śmieszna. Jeżeli kupujesz po 70 zł tone sypkiego to jeszcze. Ale u mnie kwota za sypkie to razy dwa albo 2,5. Za granulowane płace nie wiele więcej. trzeba umieć szukać, a jeszcze jak dolicze transport z kopalni to nie wiem czy mnie granula taniej nie wyjdzie 😂 ale jak mówiłem, kwestia preferencji i lokalizacji. 

I tu rodzi się pytanie, dlaczego to granulowane jest niewiele tańsze od sypkiego, czyżby chodziło o jakość?

Nie wierzę, że granulowane o fizycznie podobnym składzie, będzie niewiele tańsze od swojego odpowiednika w postaci sypkiej.

Sam bym chętnie przytulił takiego radkowita premium w postaci granulowanej, ale niestety chyba jest za dobre bo go nie poddają procesowi granulacji🤭

Opublikowano
6 minut temu, wilkołak napisał(a):

Do mnie na kołach z kopalni, raz kolejowo to 5 zł było taniej

Bierz cały skład. Będziesz miał na kilkanaście lat 

Opublikowano
1 minutę temu, jacor73 napisał(a):

I tu rodzi się pytanie, dlaczego to granulowane jest niewiele tańsze od sypkiego, czyżby chodziło o jakość?

Nie wierzę, że granulowane o fizycznie podobnym składzie, będzie niewiele tańsze od swojego odpowiednika w postaci sypkiej.

Sam bym chętnie przytulił takiego radkowita premium w postaci granulowanej, ale niestety chyba jest za dobre bo go nie poddają procesowi granulacji🤭

Nie wiem bo nie jestem producentem. Ja stosuję, robię badania gleby i działa, więc czego mam oczekiwać więcej? Cena towaru zależy od jakości. Za 230 złoty też kupisz, tylko że 60% towaru to będzie pył 😉 więc nie każde wapno sypkie idzie poddać granulacji.

Opublikowano
12 minut temu, jacor73 napisał(a):

Atrigran był to granulat z radkowit