Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
50 minut temu, Tomek90 napisał(a):

Nie brałem po tyle żadnego nawozu 🤪

to w takim razie gratulacje, nie zmienia to w żaden sposób zadowolenia że ktoś po tyle kupi😉

8 godzin temu, krzysiek277 napisał(a):

U mnie salmag 1500, saletra 1620, nie wiem co robić, będzie lepiej?

jeżeli w detalu to myślę że tak, patrząc na cła, wybory, obecną sytuację nawozową i kilka innych czynników to nie wiadomo czy za pół roku saletra będzie za 1200 czy 3200. Jak masz środki to można zaryzykować i kupić część, jak podrożeje to zyskasz, a jak stanieje to nie wiele stracisz bo na pewno po 900 nie będzie, ale dobrze mieć marzenia

Opublikowano (edytowane)
51 minut temu, class33 napisał(a):

Polifoska 6 dzisiaj kupiona w AmpolMerol po 2780zł

Drogo coś mi proponowali po 2460 netto z placu i 2380 przy 24 t.

Rosja może zrobić psikusa i obniży ceny u siebie o cło i będzie szło dalej jak do tej pory.

Edytowane przez marek1977
Opublikowano
12 minut temu, ŻakowskiSławomir napisał(a):

to w takim razie gratulacje, nie zmienia to w żaden sposób zadowolenia że ktoś po tyle kupi😉

jeżeli w detalu to myślę że tak, patrząc na cła, wybory, obecną sytuację nawozową i kilka innych czynników to nie wiadomo czy za pół roku saletra będzie za 1200 czy 3200. Jak masz środki to można zaryzykować i kupić część, jak podrożeje to zyskasz, a jak stanieje to nie wiele stracisz bo na pewno po 900 nie będzie, ale dobrze mieć marzenia

na cenę 1200 bym nie liczył za naszego życia

• Like 1
Opublikowano
11 minut temu, ŻakowskiSławomir napisał(a):

Jade w poniedziałek na skład, zamówię z 15t azotu a resztę się kupi przed żniwami

Opublikowano
8 minut temu, kazik6 napisał(a):

na cenę 1200 bym nie liczył za naszego życia

rok temu też tak mówili, a później nie wiele drożej kupowałem 😁

8 minut temu, krzysiek277 napisał(a):

Jade w poniedziałek na skład, zamówię z 15t azotu a resztę się kupi przed żniwami

tak będzie chyba najrozsądniej, ja czekam raczej na okres sierpień-październik. Wydatków nigdy w gospodarstwie nie brakuję, a zamrozić pieniądze na taki okres czasu też średni pomysł, no chyba że ktoś ma wolne środki.

Opublikowano

Na tą chwilę, pomiot raczej pomioty. Nie tylko kurzy, kojarzy mi się z wy borami. Ale to moje zdanie.

Aczkolwiek nawóz z obornika drobiowego, zawiera dość dużo azotu fosforu i potasu.

Opublikowano
9 godzin temu, GABBER85 napisał(a):

Władymi Płutin  to pisali, że chce zagłodzić świat jakoś po KOWIdzie

A jak mają inaczej ludzi straszyć ? Wszyscy którzy chcą robić inaczej niż lewacy to zbrodniarze. To że lewacy samymi szprycami więcej ludzi zabija niż inni na wojnie to szczegół 

• Like 2
Opublikowano
8 godzin temu, Matys1990 napisał(a):

Co myślicie o pomiocie kurzym? Z kurników scielonych peletem. 

60 zł.tona, max 5 ton na hektar

Dobry nawóz , ale jak masz dawać te 5ton to szkoda zachodu. 

Daj 15 ton to wtedy zobaczysz efekt.

A że na papierze wychodzi 5ton to tak jak ktoś daje 300kg wapna granulowanego i liczy na efekty

• Like 2
Opublikowano
11 godzin temu, ŻakowskiSławomir napisał(a):

Typowy polak rodak, ja kupiłem to niech inni płacą jak najwięcej. Ciekawe czy tak mówiłeś jak saletrę brałeś po 4000+🤦‍♂️

I o co masz do Tomka pretensje? Obrał taką a nie inną strategię i tyle. 

Opublikowano
3 godziny temu, tytanowyJanusz napisał(a):

I o co masz do Tomka pretensje? Obrał taką a nie inną strategię i tyle. 

Nie mam pretensji 😉 irytuje mnie sposób patrzenia na resztę kupujących przez pryzmat tego że on już kupił to może iść do góry.

4 godziny temu, sw_kamil napisał(a):

Dobry nawóz , ale jak masz dawać te 5ton to szkoda zachodu. 

Daj 15 ton to wtedy zobaczysz efekt.

A że na papierze wychodzi 5ton to tak jak ktoś daje 300kg wapna granulowanego i liczy na efekty

15 t kurzaka trochę dużo, no chyba że na dobrej ziemii i wody pod dostatkiem. Ale jak ktoś rozrzuca polskim rozrzutnikiem to wyliczanie dawki można porównać do sportów wyczynowych.

• Like 1
Opublikowano

pomiot kurzy to rozwlekanie obcych chwastów nie występujących jeszcze na danym polu a 5 t to zawsze coś na polach gdzie nie było lata obornika oczywiście nie zastępujemy tym nawożenia mineralnego -na pewno lepiej 5t co roku niż 15 t raz na kilka lat 

Opublikowano
19 godzin temu, Agrest napisał(a):

Czyli jest szansa kupić za parę miesięcy tani importowany azot.

Popyt zmaleja a Władimir akurat dostarczy towar po dumpingowych cenach

Tego nikt nie wie jak będzie jak to mówi Zenek Martyniuk na pewno no pewnie zobaczymy czas pokaże czas pokaże 😁

• Haha 2
Opublikowano

1650 brutto plan. Dziś pytałem przy okazji

Opublikowano
2 godziny temu, Tomasz0611 napisał(a):

@v11 z 10 lat już stosuje kurzaka i problemu z zachwaszczeniem nie mam. Tylko może dlatego że ja swoją słomę najpierw zawożę, i potem jak wywiozą brojlery to zabieram pomiot.

Nawozy jeszcze sypiesz czy tylko sam obornik?

Opublikowano
3 godziny temu, Tomasz0611 napisał(a):

@v11 z 10 lat już stosuje kurzaka i problemu z zachwaszczeniem nie mam. Tylko może dlatego że ja swoją słomę najpierw zawożę, i potem jak wywiozą brojlery to zabieram pomiot.

Czyli to ze słoma , prawdziwy kurzak to same bopki

Opublikowano
3 godziny temu, Tomasz0611 napisał(a):

to nie zwiazane ze słomą ale z nasionami z paszy które przeleciały przez śrutownik a później albo przez kurę albo przez wygarnięcie z karmnika - nigdy nie było u nas problemu z zaślazem pospolitym a dwóch bierze z kurników pomiot od hodowcy z rejonu gdzie zaślazu jest pełno -no i zawlekli sobie a teraz sieją innym -sprawdzone na 100%

Opublikowano
14 minut temu, wilkołak napisał(a):

Czyli to ze słoma , prawdziwy kurzak to same bopki

Raz próbowali na pellecie ale kurczaki chorowały, podobno najlepiej rosną im na słomie .

22 minuty temu, v11 napisał(a):

to nie zwiazane ze słomą ale z nasionami z paszy które przeleciały przez śrutownik a później albo przez kurę albo przez wygarnięcie z karmnika - nigdy nie było u nas problemu z zaślazem pospolitym a dwóch bierze z kurników pomiot od hodowcy z rejonu gdzie zaślazu jest pełno -no i zawlekli sobie a teraz sieją innym -sprawdzone na 100%

Daję to pod truskawki czy bób, więc od razu bym zauważył jak by pojawiły się nowe chwasty ...

Opublikowano
1 godzinę temu, wojak1986 napisał(a):

Jakieś zakupy na teraz zaplanowane?

Za 2-3 tyg może będę  coś wiedział i myślał