Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
6 godzin temu, 12Pafnucy napisał(a):

Czemu?

Taka moda i proszę nie dyskutować 🤭

Inne żywcem potrafi zjeść traktory. 

Jeszcze 20 lat temu szła czerwona, wschodnia i oszczędności z różnych firm wszelakie a nawetb100, a dzisiaj tylko b0

Nie będzie tutaj żadnego bio dodatku w komin dmuchać 🤭

Opublikowano
6 godzin temu, damian303 napisał(a):

Ty słyszałeś. Od połowy sierpnia mamy zejść z 2mg na 0,01mg acetamiprydu w porzeczce!!! Podobno już stali dostawcy zakładów dostaję "znaki", że w tym  sezonie ich to już obowiązuje.sad24 Tydzień temu byłem na imprezie Kubusia, to nic o tym nie mówili. 

Wczoraj kolega podesłał info od SVZ. 

Nie zostało nic do ochrony.

Wiedzą że już w tym roku potencjał produkcji przekroczy zapotrzebowanie na owoc więc kupią sobie ekologię. 

Opublikowano
Godzinę temu, Agrest napisał(a):

Wiedzą że już w tym roku potencjał produkcji przekroczy zapotrzebowanie na owoc więc kupią sobie ekologię. 

2 gramy pozostałości substancji w kilogramie owocu czy jak?

Opublikowano
9 godzin temu, 12Pafnucy napisał(a):

Czemu?

A czemu miód 100% ?

A czemu sok 100% ?

A czemu masło lepsze od margaryny ? 

Niby wszystko wiesz a durnyś jak dziecko we mgle ....

Opublikowano
6 minut temu, Mateusz1q napisał(a):

2 gramy pozostałości substancji w kilogramie owocu czy jak?

Były 2mg na kilogram owocu. Teraz wymóg 0,01mg

Opublikowano
4 minuty temu, pawel885 napisał(a):

A czemu miód 100% ?

A czemu sok 100% ?

A czemu masło lepsze od margaryny ? 

Niby wszystko wiesz a durnyś jak dziecko we mgle ....

Znowu szukasz zaczepki?

Cały czas jeżdżę na B7 i nie widzę powodu by przepłacać...więc zapytałem...

A tu siusiumajtek wyskoczył nie mając nic mądrego do powiedzenia..😆

Opublikowano
1 minutę temu, 12Pafnucy napisał(a):

Znowu szukasz zaczepki?

Cały czas jeżdżę na B7 i nie widzę powodu by przepłacać...więc zapytałem...

A tu siusiumajtek wyskoczył nie mając nic mądrego do powiedzenia..😆

Nie szukam zaczepki

pokazujesz żeś jełop w każdym temacie tylko " nie wiem" , " wydaje mi się " 😆 

Jak byś wiedział jak  blenduje się  B7 to byś zrozumiał skąd te osady w zbiornikach i syf i nie pisal głupot że zero różnicy 

Kto sprawdzi ile dali B100 na zimno ?

Rzepak tani to i olej tani 

Więc dodają często więcej niż 7% 

Opublikowano
9 minut temu, pawel885 napisał(a):

Jak czegoś nie wiem, to pytam...

Ty tylko pokazujesz jak zarozumiały jesteś....w każdym temacie...😆

• Like 2
Opublikowano
4 godziny temu, Agrest napisał(a):

To svz też już ma takie wymogi na ten sezon?

Opublikowano
2 godziny temu, pawel885 napisał(a):

Nie szukam zaczepki

Jak byś wiedział jak  blenduje się  B7 to byś zrozumiał skąd te osady w zbiornikach i syf i nie pisal głupot że zero różnicy 

Kto sprawdzi ile dali B100 na zimno ?

Rzepak tani to i olej tani 

Więc dodają często więcej niż 7% 

Odkąd tankuję tylko na orlenie b7 to nie mam problemów z syfem w zbiorniku, wodą  w filtrach itp. 

Po co w takim razie producenci maszyn piszą w instrukcjach i na zbiornikach np ciężarówek żeby lać b7? Czym te pompowtryski mają się smarować?

Opublikowano
3 godziny temu, Agrest napisał(a):

Były 2mg na kilogram owocu. Teraz wymóg 0,01mg

jako konsument to wolałbym jak najmniej, w mleko 0,0000 po leczeniu musi być 

4 minuty temu, toooomaszewski napisał(a):

Odkąd tankuję tylko na orlenie b7 to nie mam problemów z syfem w zbiorniku, wodą  w filtrach itp. 

Po co w takim razie producenci maszyn piszą w instrukcjach i na zbiornikach np ciężarówek żeby lać b7? Czym te pompowtryski mają się smarować?

ale jest różnica między dodawaniem bio na gorąco a dodawaniem bio z bańki 20l do cysterny byle się zgadzało 

Opublikowano
3 minuty temu, toooomaszewski napisał(a):

Orlen jako rafineria na ciepło blenduje 

Ja miałem od jakiegoś prywaciarza B7 to taki osad w zbiorniku że nigdy więcej 

Oni to na zimno mieszają często bezpośrednio w cysternie 

Osobówka to żaden problem 

I tak tankuje raz na tydzień i nic się nie zdąży raczej wytrącić 

Gorzej ciągniki czy np kombajn który odpoczywa 11 miesięcy 

Opublikowano
Godzinę temu, damian303 napisał(a):

To svz też już ma takie wymogi na ten sezon?

Tak

Opublikowano
13 godzin temu, damian303 napisał(a):

Ty słyszałeś. Od połowy sierpnia mamy zejść z 2mg na 0,01mg acetamiprydu w porzeczce!!! Podobno już stali dostawcy zakładów dostaję "znaki", że w tym  sezonie ich to już obowiązuje.sad24 Tydzień temu byłem na imprezie Kubusia, to nic o tym nie mówili. 

Patrząc ile chemii jest ładowane w owoce i warzywa, to raczej idzie w dobrym kierunku.

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, jacor73 napisał(a):

Patrząc ile chemii jest ładowane w owoce i warzywa, to raczej idzie w dobrym kierunku.

Będziesz jadł mykotoksyny, to jest bardzo zdrowe ... Acetamipryd to jeden z niewielu środków owadobójczych stosowanych w produkcji owoców, jeszcze trochę i robactwo będzie szalało a rolnik nie będzie miał jak go zwalczyć ...

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, Tomasz0611 napisał(a):

Będziesz jadł mykotoksyny, to jest bardzo zdrowe ...

2mg substancji czynnej na 1kg owoców, to jest niski poziom? A ten "wysyp" nowotworów, to od czego, od tych mykotoksyn które ludzie jedli od zarania dziejów, czy od wszechobecnej chemii ?.

Nie mów, że tak się troszczysz o zdrowie konsumentów?

Edytowane przez jacor73
Opublikowano

Kiedyś też były nowotwory, nic nowego, tylko kiedyś ich nie wykrywali, nie było badań, umarł to umarł i tyle, nikt nie wnikał, słabnie to słabnie, krwi mogli upuścić albo banki postawić ...

Opublikowano

No widzisz, skoro dawniej żyli bez tej chemii, to w czym problem teraz ją ograniczać?

Ludzie nie muszą jeść jabłuszek jak z photoshopa, a duża część chemii po to jest stosowana.

Opublikowano (edytowane)
9 minut temu, jacor73 napisał(a):

No widzisz, skoro dawniej żyli bez tej chemii, to w czym problem teraz ją ograniczać?

Ludzie nie muszą jeść jabłuszek jak z photoshopa, a duża część chemii po to jest stosowana.

Nie muszą też jeść zboża czy smażyć na oleju rzepakowym, skasować herbicydy i fungicydy do tych upraw. Niech oporowcy biegają po polu, ręcznie wyrywają chwasty i zbierają stonkę do słoika ...

Myślisz że ludzi będzie stać na owoce "ekologiczne" ?? Żeby np takie truskawki ekologiczne były opłacalne to rolnik musi za nie dostawać około 12-13 zł za kilogram, to na straganie w mieście będzie co najmniej 25 zł za kilogram ...

Glifosat to natychmiastowo zabronić stosować skoro badania naukowe udowodniły że jest trujący ...

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano

Ja to mam takie nieszczęście, że mogę jeść te niezdrowe owoce i warzywa z tymi wszelakiej maści mykotoksynami i jakimś dziwnym zrządzeniem losu, to owoce i warzywa całkowicie inaczej smakują niż te zdrowe nafaszerowane chemią.

Można to porównać do komercyjnej szynki ze sklepu ze "swojską" nawet z kupnego mięsa

Opublikowano
23 minuty temu, jacor73 napisał(a):

I weź to wytłumacz klientowi.

Będzie nie tak wybarwione czy lekko zdeformowane i już nie weźmie.

Kiedyś ochrona opierała się na kilku zabiegach dziś w jabłoni ponad 30. Klimat też ma znaczenie, alew głównej mierze to polityka koncernów. Tak jak człowiek ma się leczyć a nie wyleczyć, tak owoce masz chronić najlepiej co dwa dni.

No i co do chemii to ile zdrowiej by było gdyby wędliny były z mięsa a nie z tablicy mendelejewa w postaci żeli , soli, koagulantów czy antyoksydantów i soli drogowej. Nawet dym z chemii ma być lepszy od naturalnego ze spalania drewna.

Człowiek dziś niczym w biznesie nie różni się od świni czy kurczaka fermowego.

Opublikowano
49 minut temu, Tomasz0611 napisał(a):

Będziesz jadł mykotoksyny, to jest bardzo zdrowe ..

A może o to im chodzi ....

Żeby broń Boże ludzie grama pleśni nie zjedli 

Wiesz co to np penicylina i skąd się wzięła ?

Gdzie ją odkryli i z czego wyizolowali ?

Trzeba myśleć logicznie a nie wierzyć we wszystko co lekarze i media mówią

Prosty przykład Witamina C 

Czemu panuje powszechne kojarzenie jej z cytryną ?

Dodaj do herbatki jak jesteś przeziębiony itp

Kiedy np w żółtej papryce jest jej kilka razy więcej i o tym nikt nie mówi 

Cytryny kilka kropel do herbaty a papryki i pół kg możesz zjeść

Milczą żeby ludzie łudzili się że kilkoma kroplami cytryny zdzialaja  cuda 

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)

Tanieje coś u was? Niby gaz ostro w dół, prawie wszędzie susza a ceny nichuja w dół, mocznik to zaraz do 3000 dobije w pizdu

20250306_123134.jpg

Edytowane przez A