Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Teraz, saszeta napisał(a):

I mam w d*pie czy pozwolą mi gnój rozrzucać kiedy mi pasuje bo inaczej dopłaty mi utną. 

Dopłat Ci nie utną, ale karę za wożenie poza terminem i tak mogą naliczyć ...

• Like 2
Opublikowano (edytowane)
11 minut temu, saszeta napisał(a):

Co takiego można było uzyskać? Oprócz bata w postaci urzędników. 

Ja nie wiem co to zmianowanie i ekoschematy. I mam w d*pie czy pozwolą mi gnój rozrzucać kiedy mi pasuje bo inaczej dopłaty mi utną. 

Dostaniesz kilka tysięcy mandatu i tak jak będą chcieli. Nikt nie potrzebuje do tego dopłat. Dyrektywa azotanowa obowiązuje każdego rolnika 

Edytowane przez STIG13
  • Like 5
Opublikowano (edytowane)

Może i jestem młody, ale pamiętam jakie dziadostwo było 20 lat temu. Jak ktoś chciał i się nie bał można było ogrom uzyskać 

Edytowane przez STIG13
Opublikowano
10 minut temu, Tomasz0611 napisał(a):

Dopłat Ci nie utną, ale karę za wożenie poza terminem i tak mogą naliczyć ...

Być może. Nigdy tego nie sprawdzałem. 

Opublikowano

Podniagnąć podciągnęła tylko trzeba patrzeć z szerszej perspektywy - niedługo polskie gospodarstwa będą bez hodowli, zdrowe polskie jedzenie można już teraz włożyć między bajki bo tego po prostu nie ma, małe gospodarstwa upadają, te większe które zostaną wg mnie szybciej można zdusić ekonomicznie różnymi chwytami. Żeby się nie okazało że zostaniemy z ręką w nocniku 

5 minut temu, melon10641 napisał(a):

Ja rozumiem, że komuś wymogi przeszkadzają ale spójrzmy prawdzie w oczy jak te dopłaty i ta cała unia podciągnęła nasze rolnictwo. 

• Like 1
Opublikowano

To jak to jest że nie korzystałem z programów a kupuję nowe ciągniki, maszyny, ziemię i sporo pobudowałem? 

Opublikowano (edytowane)
10 minut temu, STIG13 napisał(a):

Może i jestem młody, ale pamiętam jakie dziadostwo było 20 lat temu. Jak ktoś chciał i się nie bał można było ogrom uzyskać 

A ja 21 lat temu pierwsza ziemię kupiłem. 10 lat brałem dopłaty i cieszyłem się jak glupi. Dopiero jak zacząłem liczyć ile tracę to zacząłem zarabiac. Teraz większość upraw mam w tunelach. I ciągle dostawiam nowe. Bez dopłat 

Edytowane przez saszeta
Opublikowano
5 minut temu, Agrest napisał(a):

To jak to jest że nie korzystałem z programów a kupuję nowe ciągniki, maszyny, ziemię i sporo pobudowałem? 

Po prostu jesteś badylarzem

Opublikowano
1 minutę temu, saszeta napisał(a):

A ja 21 lat temu pierwsza ziemię kupiłem. 10 lat brałem dopłaty i cieszyłem się jak glupi. Dopiero jak zacząłem liczyć ile tracę to zacząłem zarabiac. Teraz większość upraw mam w tunelach. I ciągle dostawiam nowe. Bez dopłat 

Czyli jesteś badylarz pod folią. To nie dziwota

Opublikowano
17 minut temu, STIG13 napisał(a):

Dostaniesz kilka tysięcy mandatu i tak jak będą chcieli. Nikt nie potrzebuje do tego dopłat. Dyrektywa azotanowa obowiązuje każdego rolnika 

Kilka tysięcy na kogoś co ma małe średnie gospodarstwo i Biernackiego co ma kilka tysięcy byków i przyjeżdża ochrona środowiska on płaci i ma rok spokoju 😂

Opublikowano
10 minut temu, krilan06 napisał(a):

Podniagnąć podciągnęła tylko trzeba patrzeć z szerszej perspektywy - niedługo polskie gospodarstwa będą bez hodowli, zdrowe polskie jedzenie można już teraz włożyć między bajki bo tego po prostu nie ma, małe gospodarstwa upadają, te większe które zostaną wg mnie szybciej można zdusić ekonomicznie różnymi chwytami. Żeby się nie okazało że zostaniemy z ręką w nocniku 

Ci co ,rezygnowali to ich dzieci wybrały lepsze życie poza rolnictwem .

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, STIG13 napisał(a):

Rolnik. Ale gdyby nie folia to byś zadowolony te dopłaty brał 

Raczej bym uprawiał to co się opłaca a nie uprawa-dopłaty 

Z braku czasu ziemniaki przekazałem bratu. Uprawa w monokulturze ponad 10 lat. Wszystko podlewane kropelkowo. Plony 55-70 ton. Piąta klasa ziemi. I dalej bez dopłat 

Edytowane przez saszeta
Opublikowano
1 minutę temu, jarecki napisał(a):

Ci co ,rezygnowali to ich dzieci wybrały lepsze życie poza rolnictwem .

Z jednej strony tak z drugiej te które odeszły ale są sponsorowane albo pokupowane mieszkania biorą dopłaty a nie żyją z rolnictwa też nie narzekają. Czyli podsumowując każdy mądry jak ma na kogo liczyć a samemu to wszędzie podobnie zapierdzielasz i nie ma pomocnej dłoni jak się wali...

• Like 3
Opublikowano
16 minut temu, Agrest napisał(a):

Bo się robotą zajmujesz , a nie szykaniem jaumużny 

• Like 1
Opublikowano
1 minutę temu, saszeta napisał(a):

Raczej bym uprawiał to co się opłaca a nie uprawa-dopłaty 

Co teraz na małym areale się opłaca jak rolnik z Holandii ma 100 ha szklarnii i chce podwajać...

Opublikowano (edytowane)

Mi zostało do kupienia że 4 tony rsm z siarka i dwie mocznika i nie mogę się zebrać. Wczoraj kupiłem rsm 30 po 1630 brutto.

Saletrosan przed miesiąc 150 do góry poszedł. A saletrę w grubej granuli w grudniu kupiłem taniej niż teraz rsm 30.

Edytowane przez Grzesiu90209
Opublikowano (edytowane)

9 minut temu, wojak1986 napisał(a):

Co teraz na małym areale się opłaca jak rolnik z Holandii ma 100 ha szklarnii i chce podwajać...

Nie od razu Kraków zbudowano. Ja nie miałem od początku hektarów pod folią. 

Edytowane przez saszeta
Opublikowano
31 minut temu, Agrest napisał(a):

Bo poszedles w owoce, czy tez bys tak inwestowal majac same uprawy typowo zbozowe/rzepak/qq?