Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, jarecki napisał(a):

W tamtym roku truskawki były drogie a a tym ze 2 zł kg pewnie jeszcze drożej 

W 2024 to bym powiedział, że w szczycie sezonu tanie były, na koniec były ceny rzędu nawet do 20zł/kg, tylko wtedy to już mało kto miał towar ... Przemysł też tańszy był niż w 2023. W 2024 szkody narobił wczesny początek sezonu, klient nie spodziewał się gruntowej polskiej truskawki w okolicach 20 maja ...

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano
4 minuty temu, Mateusz3512 napisał(a):

U mazurka brałem 20 stycznia 10 ton saletry po 1730 zł, zostało mi kupić 6 ton jeszcze pod koniec marca, ale nie czekam bo sytuacja robi się nie ciekawa, także dzisiaj zamówione po 1850 zł, od jutra u mazurka podwyżka ma być, nie wiem o ile

W adepcie pytałeś teraz ile rsm?

Opublikowano
2 minuty temu, Tomasz0611 napisał(a):

W 2024 to bym powiedział, że w szczycie sezonu tanie były, na koniec były ceny rzędu nawet do 20zł/kg, tylko wtedy to już mało kto miał towar ... Przemysł też tańszy był niż w 2023.

jak pamiętam tych tanich to był krótki okres i nie aż tak tani , niektórzy czekali że kupią taniej na przetwory i nagle zdrożały 

Opublikowano (edytowane)
2 minuty temu, jarecki napisał(a):

jak pamiętam tych tanich to był krótki okres i nie aż tak tani , niektórzy czekali że kupią taniej na przetwory i nagle zdrożały 

No bo sezon był szybki, kto trafił to tanio kupił, jak był wysyp to na giełdach po 7zł za koszyk oddawali ... Tylko szybko się skończyły, a ludzie wtedy zaczęli szukać, bo w "normalnych" latach to był okres wysypu polskiej truskawki, czyli okolice 15-30 czerwca, w poprzednich latach to był okres wysypu truskawki gruntowej, w tym roku 15 czerwca był praktycznie koniec sezonu, zostały Malwiny i resztki późnych odmian ... W tym roku na dżemy trzeba było kupować około 1 czerwca ... Wtedy było Boże Ciało + wysyp towaru = niskie ceny ...

Opublikowano

Nie ma co panikować, ceny rosną z d* pewnie w ciągu kilku tygodni nastąpi korekta. 2-3 lata wstecz były obniżki z dnia na dzień jakoś w połowie marca  

• Haha 2
Opublikowano
10 minut temu, Mateusz3512 napisał(a):

U mazurka brałem 20 stycznia 10 ton saletry po 1730 zł, zostało mi kupić 6 ton jeszcze pod koniec marca, ale nie czekam bo sytuacja robi się nie ciekawa, także dzisiaj zamówione po 1850 zł, od jutra u mazurka podwyżka ma być, nie wiem o ile

To już zaczyna drożeć w podobnym tempie jak na jesieni 2021r

• Like 1
Opublikowano
1 minutę temu, GRZES1545 napisał(a):

W adepcie pytałeś teraz ile rsm?

Nie, nie pytałem, ogólnie u nich nie lubię kupować bo zawsze sztywna cena, nic się nie da urwać przy większej ilości, ale pewnie też leci ładnie w górę

• Thanks 1
Opublikowano
20 minut temu, Tomasz0611 napisał(a):

@mysza103 mogę nie podlewać xD Zapłacisz za truskawki 50zł/kg, bo po tyle musiał by płacić klient końcowy aby przy suszy opłacało się to uprawiać ... Nie podlewam zbóż czy kukurydzy bo w tym nie widzę sensu, truskawki są na taśmach kroplujących, bo to raz że lepsze dla roślin, dwa że oszczędza wodę.

Mam nawadnianie, ale za suszą nie jestem ... Byle by jak już przychodzi to porządny opad, a nie 3-4mm co więcej pleśni z tego niż wody ...

To o czym piszesz nie ma za wiele wspólnego z deszczowaniem , a jeśli już to chyba tylko tyle że w obu przypadkach mówi się że nawadniamy rośliny

Deszczownie potrzebują masę wody na podlanie powiedzmy 10 ha upraw , a rozłożone linie kroplujące nie zużyją nawet 10% tego co deszczownia , więc tu nawet nie ma co porównywać 

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, mysza103 napisał(a):

Deszczownie potrzebują masę wody na podlanie powiedzmy 10 ha upraw , a rozłożone linie kroplujące nie zużyją nawet 10% tego co deszczownia , więc tu nawet nie ma co porównywać 

Linie kroplujące to 50% wody względem deszczowni ;) Deszczownią mam podlewany bób. A dla zbóż, kukurydzy czy rzepaku to powinien być zakaz podlewania ...

• Like 3
Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, wilkołak napisał(a):

Bez truskawki idzie żyć

A ludzie tonami kupują ;) Obok mnie idzie droga na Śląsk z Czerwińska to aby jedzie bus za busem wyładowany pod sufit ... Sam w szczycie sezonu potrafię ponad 3-4t towaru naszykować, a mam tego nie tak wiele ...

• Like 1
Opublikowano

Tu po lewej są stawiane silosy 100 tonowe , a po prawej jest zbiornik na wodę, średnica 10 metrow i 4 metry wysokości,  i jak zaczyna podlewać to zbiornik jest pełny i po włączeniu deszczowni na polu uruchamia pompę głębinową ktora caly czas dolewa do zbiornika

20250127_161604.jpg

Opublikowano
13 godzin temu, jahooo napisał(a):

to tak jak ja - na gębę 30 ha

Dobrą ziemię i bez dodatkowego czynszu to i ja bym brał na gębę i nie przejmował się tymi śmiesznymi dopłatami. Ale u nas niestety piachudry i z dopłatami zawsze jakiś plus wyjdzie

• Like 1
Opublikowano
W dniu 5.02.2025 o 19:16, KlimekPL napisał(a):

Nie każde gospodarstwo 2ha to wydmuszka, moja ciotka ma na papierze trochę więcej niż hektar a na gębę obrabia ponad 20ha a w oborze 20 krów mlecznych. 

I jeśteś w takim przypadku na czyjejś łasce , bo wystarczy że wypowiedzą ci te umowy i z roku na rok jesteś żebrakiem, jeśli obora jakaś była postawiona , czy maszyny pokupowane pod te krowy czy uprawę to z dnia na dzień można powiedzieć że zostajesz ze złomem , a i krowy trza na szybko sprzedawać , bo z 1 ha co najwyżej można 1 krowę trzymać dla siebie na mleko , a nie hodowlę , tak że takie biznesy gdzie nie ma praktycznie swojego zaplecza żeby chociaż w połowie pokryły potrzeby , to można powiedzieć że na cienkim włosku wisi .

• Like 2
Opublikowano
Godzinę temu, Marl napisał(a):

Kilka statków z nawozami  ponoć juz stoi w polskich portach.

Najlepiej było w październiku,poczatek listopad 2024. Saletra 1470 zl,saletrosan 1485 zl, termin płatności 30 dni. 

Brutto

Lepiej było zamówić w czerwcu, bo saletra po 1320 a RSM32 po 1200 netto było

Opublikowano
57 minut temu, mysza103 napisał(a):

Jak ktoś robił na modernizację , czy inny program to raczej chyba legalnie wszystko ma ,kolega ma to ma ze studni głębinowej  robił to na program , więc wszystko chyba zgodnie z prawem . Mi osobiście też się za bardzo to nie podoba bo susza , w telewizji bębnią że nie wolno ogródków podlewać czy myć samochodów bo będą kary , a tu jednak miliony litrów idzie na legalu 

Ja z dopłat wyleczyłem się w 2014. Z żadnych programów nigdy nie korzystałem.

• Sad 1
Opublikowano
17 minut temu, Tomasz0611 napisał(a):

@mysza103 wszystko zależy od pompy i deszczowni, u mnie to "mała pierdziawka", 20m3/h.

U mnie jedna 36m3, druga ze 30 a mała ze 12. 

34 minuty temu, Tomasz0611 napisał(a):

Linie kroplujące to 50% wody względem deszczowni ;) Deszczownią mam podlewany bób. A dla zbóż, kukurydzy czy rzepaku to powinien być zakaz podlewania ...

50% bo podlewasz tylko rzędy. 

Opublikowano (edytowane)

No tak, rzeczywiście, straszna niedogodność w porównaniu do tego co można było uzyskać. Też mało skorzystałem ale tego żałujemy. Omija cię i tak tylko część. Do dużej części przepisów i tak musisz się dostosować nawet bez dopłat 

Edytowane przez STIG13
  • Like 6
Opublikowano
2 godziny temu, marulekk napisał(a):

W styczniu  u mazurka po 1740 kupowałem także pięknie wszystko do góry idzie 

Sobianek jak zawsze przed szereg wychodzi

I co w małaszowiczach można bez problemu kupić bo znajomy kręcił się tam mówił że wszystko jest zastopowane

A rsm znalazłem po 1660 brutto więc zamówiłem kilka mauzerów

Skąd RSM, bo rozumiem, że ty też Lubelskie?

Opublikowano
19 minut temu, STIG13 napisał(a):

No tak, rzeczywiście, straszna niedogodność w porównaniu do tego co można było uzyskać. Też mało skorzystałem ale tego żałujemy. Omija cię i tak tylko część. Do dużej części przepisów i tak musisz się dostosować nawet bez dopłat 

Co takiego można było uzyskać? Oprócz bata w postaci urzędników. 

Ja nie wiem co to zmianowanie i ekoschematy. I mam w d*pie czy pozwolą mi gnój rozrzucać kiedy mi pasuje bo inaczej dopłaty mi utną. 

• Like 1
  • Haha 2