Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
13 minut temu, Agrest napisał(a):

30tys l w godzinę. Siatki gradowe muszą być zwinięte bo wyłamie wszystko

Ile to tylko za wodę trzeba zapłacić 

11 minut temu, Tomasz0611 napisał(a):

Tutaj co opisuję to akurat ma coś prawie 40m3/h. Studnia którą ma jest w stanie tylko 2ha zrobić.

Jakie opłaty u Was za wodę ?

Opublikowano

W tym roku jest też szał na ziemniaka frytkowego dużo gospodarstw przerzuca się że skrobi bo na tym akurat to interes bardzo slaby czy jadalnego właśnie w frytke, płacą złotówkę masz kontrakt i pewny zbyt, piękny interes. 

Opublikowano
8 godzin temu, STIG13 napisał(a):

Jeszcze niech podliczą gospodarstwa do 2 ha i będzie z grubsza wiadomo ile jest wydmuszek do wyłudzania KRUSu

Nie każde gospodarstwo 2ha to wydmuszka, moja ciotka ma na papierze trochę więcej niż hektar a na gębę obrabia ponad 20ha a w oborze 20 krów mlecznych. 

Opublikowano
5 godzin temu, Zetmar napisał(a):

Jak u was z dostępnością Polidapu?,i jaka cena

Dzisiaj się pojawił 

Lhr

3200 netto,  3456 brutto,  tonę mi brakowało pod fasolę w podsiewacz,  od jesieni nie był dostępny

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

Holist 15 30 nadaje się w podsiewacz przy siewie kuku? Mam w dobrej cenie dostępny. Chyba i na trawy bym go dobrał ma i sporo wapna i siarki. 

Edytowane przez alfa
Opublikowano (edytowane)
12 godzin temu, wilkołak napisał(a):

Głupoty piszesz bo masz deszczewnie i chcesz żeby była susza to większość mnie sprzątnie , a ty sie dorobisz cwaniaku

A dlaczego Ty nie masz deszczowni? Jak jest susza to każdy coś zbierze. A jak zaleje....

Ja nie jestem cwaniakiem. Nie wyobrażam sobie żebym mógł coś uprawiać na 5 klasie bez wody

Edytowane przez saszeta
  • Like 1
Opublikowano
11 godzin temu, KlimekPL napisał(a):

Nie każde gospodarstwo 2ha to wydmuszka, moja ciotka ma na papierze trochę więcej niż hektar a na gębę obrabia ponad 20ha a w oborze 20 krów mlecznych. 

to tak jak ja - na gębę 30 ha

patrzyłem wczoraj ceny RSM - ciagle w górę, RSM 32 ponad 1800zł netto

Opublikowano
12 godzin temu, Tomasz0611 napisał(a):

Jeżeli masz źródło wody i aparaturę to tak, jeżeli masz 50ha ziemniaka a 2 miesiące nie pada lub pada symbolicznie to nie nakopiesz.... Ci co "siedzą" w temacie to mają infrastrukturę do podlewania, ale u sezonowców to różnie z tym bywa ...

A kto rozsądny robi drogie uprawy bez wody? 

Opublikowano
7 godzin temu, slavik80 napisał(a):

Dzisiaj się pojawił 

Lhr

3200 netto,  3456 brutto,  tonę mi brakowało pod fasolę w podsiewacz,  od jesieni nie był dostępny

Jak nie był ? Coś źle szukałeś 

Opublikowano
49 minut temu, jahooo napisał(a):

to tak jak ja - na gębę 30 ha

patrzyłem wczoraj ceny RSM - ciagle w górę, RSM 32 ponad 1800zł netto

A to by się zgadzało bo i u nas północ lubelskiego jeszcze pod koniec stycznia było po 1650 a wczoraj dzwonię 1800 1850 brutto i to tylko rsm32, 26 zbytnio nie ma 

26 nie ma , na razie nie domawiają lokalni sprzedawcy czekają bliżej marca czyli pewnie jeszcze będę podwyżki żeby więcej zarobić

Opublikowano
7 godzin temu, alfa napisał(a):

Holist 15 30 nadaje się w podsiewacz przy siewie kuku? Mam w dobrej cenie dostępny. Chyba i na trawy bym go dobrał ma i sporo wapna i siarki. 

Jaka cena ?

Opublikowano
Godzinę temu, saszeta napisał(a):

A dlaczego Ty nie masz deszczowni? Jak jest susza to każdy coś zbierze. A jak zaleje....

Ja nie jestem cwaniakiem. Nie wyobrażam sobie żebym mógł coś uprawiać na 5 klasie bez wody

Bo to nieopłacalne , rzepak , pszenica , burak , kuku, jakby wszyscy podlewali to wody by zabrakło

• Like 1
Opublikowano

jest opłacalne tylko jedno bardziej a drugie mniej. Nie uprawiam zbóż ani rzepaku. Kiedyś uprawiałem kukurydzę i jak trzeba było to ją podlewałem.

1 godzinę temu, Tomasz0611 napisał(a):

Uwierz mi, że tych nie rozsądnych nie brakuje ...

ja wiem że nie wszędzie da się tą wodę mieć na polu. Ale jak się da i nie korzystać z tego to głupota

Opublikowano
38 minut temu, saszeta napisał(a):

jest opłacalne tylko jedno bardziej a drugie mniej. Nie uprawiam zbóż ani rzepaku. Kiedyś uprawiałem kukurydzę i jak trzeba było to ją podlewałem.

ja wiem że nie wszędzie da się tą wodę mieć na polu. Ale jak się da i nie korzystać z tego to głupota

Mają sie brać i za to, ciekawe czy masz ujęcia w pełni legalne . Z tego co gość na szkoleniu mówił to jest masa ograniczeń i limitów. A jak Ty kukurydze podlewales to ile poszło na 1ha wody przez dobę? 

Opublikowano
46 minut temu, saszeta napisał(a):

Głupota to podlewać takie uprawy jak zboża, kukurydza itd. Jak kopalnia powstaje niedaleko to krzyk bo lustro wody się obniża. Ale jak rolnicy leją ile się da i lustro wody się obniża to już głupota nie korzystać z tego. Powinien być zakaz podlewania takich upraw. Jedynie jakieś warzywa czy owoce w szklarniach 

• Like 2
Opublikowano

Wody Polskie...poczekaj rozkręcają się dopiero. Jak tak posłuchać to w tym kraju za wszystko bulić karzą, albo zakazać wszystkiego najlepiej.

Może nie w temacie ale dla dzierżawiących na gebe historia ciekawa poniżej 👇

ARMiR żąda zwrotu dopłat bezpośrednich. Rolnik został z niczym. Musi oddać pieniądze - Wiadomości Rolnicze Polska https://search.app/XoyiD67MvhGVzjk67

• Thanks 1
  • Haha 1