Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano (edytowane)

GA pewnie już sprzedana pod stołem, teraz tylko zaniżyć jej wartość i zadłużyć by sprzedać za 1 Złoty nowemu nabywcowi zza odry

Edytowane przez Tigon
  • Like 5
Opublikowano

Boże. Ale wy jesteście niektórzy przygłupie to mi się płakać chce jak to czytam. 

Państwowa spółka grupa azoty sprzedaje nawóz:

Drogo: chcą nas rolnikow wykończyć. 

Tanio: grupa azoty upada bo przynosi straty. 

Agrofoto: chcą nas rolnikow wykończyć, a jednocześnie też grupę azoty.  

Więc zdecydujcie się, za tanio jest czy za drogo? 

Wiem wiem. Rząd ten czy tamten mial jakieś pole do popisu żeby ga miała mniejsze koszty itd. mi się wydaje że akurat to i PiS i PO starali się żeby było w miarę ok. Poza trochę tym wałem co tak ceny wystrzeliły. No ale to też była ogólnoświatową spekulacja

Opublikowano
8 minut temu, raven18 napisał(a):

Pewnie rolnicy kupujący tani import zamiast drogiego z GA ...

Szczerze? Najlepiej na tym wszystkim zarabia handel. I pewnie szampany strzelają że ga podnosi cenniki. Wątpię by Węgrzy, ruscy czy ktoś tam pilnował jaką cenę ma ga i zaraz za nimi zmieniaja cennik. To nasi biznesmeni pilnują by był ten nawóz tylko trochę tańszy. Maksymalizacja zarobku a zbyt i tak będzie. 

24 minuty temu, krilan06 napisał(a):

Miałem kiedyś. Normalny nawóz. Duża firma wegierska. Kiedyś jakiś polski hurtownik to sprowadzał na nasz rynek. Teraz to już każdy to ma

Opublikowano
16 minut temu, wilkołak napisał(a):

Jeszcze wam sie oczy otworza jak faktycznie zabraknie GA

Ursusa zabrakło, bizona, Wedla itd. 

Swiat się dalej kręci. 

• Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano
11 minut temu, wilkołak napisał(a):

Jeszcze wam sie oczy otworza jak faktycznie zabraknie GA

Za ursusem tęsknisz?

Mieli kadrę specjalistów wprowadzac do firm panstwowych a jak widac worowadzadzili do zarządów absolwentów Collegium tumanum.

Jezeli jest notowanie gazu  na giełdzie w Amsterdam to czemu przepłacali za gaz orlenowi?

Wygląda na to ,ze perspektyeie 10 lat zboza będziemy zbierali mniej i tą róznicę pewnie dostanie my z rynku poprzez drozsze ceny dla konsumentów.

W Wielkiej Brytani od 2026 zaplanowali 80 funtów podatku od tony nawozów azotowych.

Lhr trudno dostępny polidap, lokalny autoryzowany diler GA czeka na cennik i towar...

Opublikowano
28 minut temu, raven18 napisał(a):

Pewnie rolnicy kupujący tani import zamiast drogiego z GA ...

Importu nie kupuja bo boją się "tanich ofert z olx"... 

Temat przerabiany na kilku stronach wstecz, słynne Katowice-Szopienice i zakup bezpośrednio do wsypania w rozsiewacz. 

Opublikowano
1 minutę temu, Marl napisał(a):

Importu nie kupuja bo boją się "tanich ofert z olx"... 

Te tanie oferty z OLX to oszustwo ...

Ale za to na wielu placach jest nasza saletra i import. Import niewiele ale tańszy ...

Opublikowano
Godzinę temu, Wicherek napisał(a):

Za czasów pis byłem na spotkaniu z pracownikami GA i oni się skarżyli że Obajtek sprzedaje im gaz 100 % drożej niż sam kupił , to Obajtek i pis wykończyli GA 

I ten zły obajtek sprzedawał im gaz 100% drożej a ga osiągała rekordowe zyski i robili konkretne inwestycje jeszcze. To po ile musi im sprzedawać obecny prezes z uśmiechniętej koalicji ze nawozy cały czas w górę i ga jest na skraju bankructwa?? Trzeba czasami trochę pomyśleć. 
GA wykańcza donaldinio poprzez wysokie koszty takie jak gaz, prąd itd. Dodatkowo wsadzili swoich ,,specjalistów” którzy wiedzą jak się drenuje i wykańcza takie spółki. 
Już samo podnoszenie cen nawozów mimo iż sprzedaż cały czas im siada pokazuje jacy to specjaliści. Dla przykładu . Nie sprzedało się 100 ton z marża 100 zł na tonie. To sprzedajmy 50 ton z marża 200 zł. Albo nie sprzedajmy 10 ton z marża 1000 zł. Może ktoś głupi się znajdzie i kupi. A koszta caly czas te same. Tak ma wyglądać prowadzenie firmy ? Jak sprzedaż siada to robi się wszystko aby jak najwięcej produkować aby koszta jednostkowe były jak najmniejsze i towaru sprzedawać dużo z małą marża. Konkurencję się trochę zdusi i można powoli się odbijać. Ale nie za tych rządów takie rzeczy. 
No i dochodzi też aspekt nawozów które jadą podobno za darmo do naszych braci którzy życie za nas oddają 

• Like 2
  • Haha 1
Opublikowano

Jak zwiną się azoty, to dopiero będzie płacz. Wezmą niemcy jak cukrownie i im się będzie opłacało. Pamiętam jak z 3 lub 4 lata wstecz ceny cukru wystrzeliły, a w sklepach mozna było kupić określoną ilość. W tym samym czasie w niemczech cukru w sklepie pod dostatkiem, a ceny normalne jak były. Sam przywoziłem rodzinie, bo był połowę, czy nawet więcej tańszy niż w kraju. To jest właśnie ta różnica, gdy branża spożywczą i rolniczą steruje państwo, a nie sąsiad z za granicy.

Opublikowano
20 minut temu, krzychu121 napisał(a):

I ten zły obajtek sprzedawał im gaz 100% drożej a ga osiągała rekordowe zyski i robili konkretne inwestycje jeszcze. To po ile musi im sprzedawać obecny prezes z uśmiechniętej koalicji ze nawozy cały czas w górę i ga jest na skraju bankructwa?? Trzeba czasami trochę pomyśleć. 
GA wykańcza donaldinio poprzez wysokie koszty takie jak gaz, prąd itd. Dodatkowo wsadzili swoich ,,specjalistów” którzy wiedzą jak się drenuje i wykańcza takie spółki. 
Już samo podnoszenie cen nawozów mimo iż sprzedaż cały czas im siada pokazuje jacy to specjaliści. Dla przykładu . Nie sprzedało się 100 ton z marża 100 zł na tonie. To sprzedajmy 50 ton z marża 200 zł. Albo nie sprzedajmy 10 ton z marża 1000 zł. Może ktoś głupi się znajdzie i kupi. A koszta caly czas te same. Tak ma wyglądać prowadzenie firmy ? Jak sprzedaż siada to robi się wszystko aby jak najwięcej produkować aby koszta jednostkowe były jak najmniejsze i towaru sprzedawać dużo z małą marża. Konkurencję się trochę zdusi i można powoli się odbijać. Ale nie za tych rządów takie rzeczy. 
No i dochodzi też aspekt nawozów które jadą podobno za darmo do naszych braci którzy życie za nas oddają 

Cóż za analiza! Ty to mógłbyś być ministrem ronictwa co najmniej.Tylko przez jakiś nieszczęśliwy zbieg okoliczności nie jesteś co? Pamiętasz nie tak dawno jak kupowałeś saletrę po 4600 zl/t albo Polifoskę 6 po 5200 zł/t?

A za uśmiechnietej koalicji saletra u mnie na wsi po 1800 zł a saletrzak po 1600 zł jest. A pszenice sprzedałem w tamtym tygodniu po 88 zł/t.

• Like 1
Opublikowano
6 minut temu, kulczer napisał(a):

Cóż za analiza! Ty to mógłbyś być ministrem ronictwa co najmniej.Tylko przez jakiś nieszczęśliwy zbieg okoliczności nie jesteś co? Pamiętasz nie tak dawno jak kupowałeś saletrę po 4600 zl/t albo Polifoskę 6 po 5200 zł/t?

A za uśmiechnietej koalicji saletra u mnie na wsi po 1800 zł a saletrzak po 1600 zł jest. A pszenice sprzedałem w tamtym tygodniu po 88 zł/t.

Pszenica i rzepak po ile były?wtedy wszysko dużo lepiej się spinało niż teraz