Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
59 minut temu, Tomasz0611 napisał(a):

Nikomu jeszcze nie płaciłem z wykorzystaniem splita, za truskawkę czy bób też mam faktury powyżej 15 i nikt mi splitem nie płaci.

Tak czytam te kilka stron i nie małe zamieszanie. Jedni mówią o limicie 15tys inni że nie ma czegoś takiego u rolników. Ale mnie nurtuje co innego, jeżeli byłby ten limit płatności i płatność powyżej tych 15 tys tylko przelewem to co w przypadku rolników ryczałtowych którzy np handlują tym bobem czy ziemniakami na giełdzie, to na jakiej podstawie ktoś ma zrobić przelew jak RR nie wystawi żadnej fv?

Opublikowano

A z takich sprzedaży nie fakturowanych tj. np handel na targu ziemniakami czy bobem na zielono itp. to RR musi jakoś się rozliczyć z US? Bo wiadomo co na fakturę ktoś kupi żywiec czy płody to wiadomo wystawi fv .

Opublikowano

Bardziej chodzi mi o to że np. RR ma większą ilość gotówki ze sprzedaży jak już wcześniej mówiłem np warzyw na giełdzie na które nikt mu fv nie wystawił. Chce sobie wpłacić np na lokatę a US pyta skąd pieniążki? Jak sytuacja wtedy wygląda? Pytam bo w temacie o VAT pisali że ktoś tam wpłacił większą sumę i było zapytanie skąd pochodzą, więc jak RR ma udowodnić w razie czego że pochodzą z działalności rolniczej?

Opublikowano
3 godziny temu, kada2k napisał(a):

split payment obowiązuje powyżej 15 tyś i tylko w określonych towarach w tym nawozy i paliwa.

To ciekawe jakim cudem do Orlenu płacę jednorazowo przelewem za 5tyś dizla

Opublikowano
24 minuty temu, karol19920 napisał(a):

Bardziej chodzi mi o to że np. RR ma większą ilość gotówki ze sprzedaży jak już wcześniej mówiłem np warzyw na giełdzie na które nikt mu fv nie wystawił. Chce sobie wpłacić np na lokatę a US pyta skąd pieniążki? Jak sytuacja wtedy wygląda? Pytam bo w temacie o VAT pisali że ktoś tam wpłacił większą sumę i było zapytanie skąd pochodzą, więc jak RR ma udowodnić w razie czego że pochodzą z działalności rolniczej?

Powyżej jakiej kwoty przychodów ze sprzedaży bezpośredniej musi być kasa fiskalna

Opublikowano
14 minut temu, Zapracowany napisał(a):

No przecież napisałem 15 tyś i przy określonych towarach, czyli kupisz coś czego nie ma na liście z rozporządzenia powyżej 15 tyś płacisz normalnie, kupujesz coś z listy np. ON powyżej 15 tyś i obowiązuje split payment.

Opublikowano

Powyżej 15000zl obowiązuje podzielona płatność za paliwo takie dostałem informację.

Co do RR jeśli nie jest w stanie udowodnić skąd ma dane pieniądze to US naliczy podatek od nieujawnionych źródeł dochodów który wynosi 75% od sumy miła pani obliczy wszystko podczas kontroli ile płacisz podatku krusu ile na życie itp itd.

Kiedyś miałem taką sytuację więc wiem dokładnie małych sum nie sprawdzają a nikt nie uwierzy że zarobiłeś 100000zl zbierając grzyby czy jagody i sprzedając przy ulicy. Gdy ktoś ma jeszcze konto w banku i widać na nim że ktoś cały czas coś tam wpłaca to jeszcze można się jakoś wyłgać ale to musi wszystko trzymać się kupy...

Sól potasowa kupiona po 1720zl 

• Like 1
Opublikowano
38 minut temu, karol19920 napisał(a):

Przedsiębiorca może sprzedawać ryczałtowcom i prywatnym do 20 000 zł. w roku 

RR z tego co mi wiadomo również jest przedsiębiorcą   i to go również dotyczy 

Tłumaczenie z tych 20 000 zarobionych pewnie by przeszło ale już 1 000 000 nie bardzo 

powyżej tej kwoty trzeba mieć kasę rejestrującą 

Opublikowano

Co drugi tutaj to wysokiej klasy fachowiec. US powinien tutaj prowadzić szkolenia swoich urzędników!  Zadam zagadkę.

Ile wynosi VAT 8% od kwoty brutto 1000 zł.?

Opublikowano
13 minut temu, Patryk1222 napisał(a):

Powyżej 15000zl obowiązuje podzielona płatność za paliwo takie dostałem informację.

Co do RR jeśli nie jest w stanie udowodnić skąd ma dane pieniądze to US naliczy podatek od nieujawnionych źródeł dochodów który wynosi 75% od sumy miła pani obliczy wszystko podczas kontroli ile płacisz podatku krusu ile na życie itp itd.

Kiedyś miałem taką sytuację więc wiem dokładnie małych sum nie sprawdzają a nikt nie uwierzy że zarobiłeś 100000zl zbierając grzyby czy jagody i sprzedając przy ulicy. Gdy ktoś ma jeszcze konto w banku i widać na nim że ktoś cały czas coś tam wpłaca to jeszcze można się jakoś wyłgać ale to musi wszystko trzymać się kupy...

Sól potasowa kupiona po 1720zl 

No 100000 ze zbierania jagód w lesie brzmi mało wiarygodnie. Ale już ze sprzedaży warzyw które faktycznie rosły na polu chyba jest racjonalne 

Opublikowano
3 minuty temu, kulczer napisał(a):

Co drugi tutaj to wysokiej klasy fachowiec. US powinien tutaj prowadzić szkolenia swoich urzędników!  Zadam zagadkę.

74,07

40 minut temu, Zapracowany napisał(a):

jednorazowo to możesz zapłacić za 100 000 dizla tylko ma to być płatność podzielna 

• Like 1
Opublikowano
14 minut temu, kulczer napisał(a):

74,07

7 minut temu, Tigon napisał(a):

1.

Kura i jajko kosztuje 11zł, kura jest droższa o złotówkę, ile kosztuje jajko?

2.

2+2*2=?

1. Kura 6, jajko 5

2. 6

Kromka chleba z szynką kosztuje 1,1zł, szynka jest droższa od chleba o 1zł, ile kosztuje szynka ? 

Opublikowano
48 minut temu, kada2k napisał(a):

No przecież napisałem 15 tyś i przy określonych towarach, czyli kupisz coś czego nie ma na liście z rozporządzenia powyżej 15 tyś płacisz normalnie, kupujesz coś z listy np. ON powyżej 15 tyś i obowiązuje split payment.

Panowie prowadzę firmę i wiem jakie zasady obowiązują, Ale zamawiając 5 tyś disla z Orlenu dostałem kwit na przedpłatę na 30 parę tysięcy. Dzwonię do nich i pytam jaki NIP mam wpisać do podzielonej płatności a Pani że proszę zrobić zwykłym przelewem. I tak już kilka razy...

Opublikowano
1 godzinę temu, karol19920 napisał(a):

Niech Ci udowodnią, że nie pochodzą z działalności rolniczej. Ty nie musisz udowadniać, że nie jesteś wielbłądem.

Opublikowano

To nie US ma udowodnić, tylko kontrolowany. A jak nie udowodni, skąd ma kasę, to płaci podatek od dochodów nieujawnionych. 
Kozaczenie i cwaniakowanie nic nie da. 

• Sad 1