Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
15 minut temu, czareczek85 napisał(a):

Mam mozliwość zakupu działki rolnej 13 ha ładny prostokąt ziemia od III do IV a i b. Cena 580 tys za calość

Przeraża tylko odległość bo ponad 90km 

To musisz do kompletu dobrać lawetę na ciągnik i maszyny

• Like 2
Opublikowano
41 minut temu, czareczek85 napisał(a):

Mam mozliwość zakupu działki rolnej 13 ha ładny prostokąt ziemia od III do IV a i b. Cena 580 tys za calość

Jak są w tamtej okolicy krowiarze to bierz , oddasz w dzierżawę za 400 zł bo jak taka cena na sprzedaż to dzierżawy 1000 tam nie ma , dopłaty weźmiesz i będzie się zwracać powoli o ile byś to kupił za gotówkę bo jak na krechę to odpada .

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

Ja bym sobie darował za daleko 😲😲😲.

Policzyć sobie tylko dojazdy ale twój wybór 

Mnie to przeraża jak bym musiał 10 km jechać 😁😁. Najdalej mam ok 4 km 

Edytowane przez greg1985
  • Like 1
  • Haha 1
Opublikowano

U mnie maja po 30km dojazdu z tym, że już wcześniej działali z transportem rolniczym więc mieli tira z wanną + naczepa z burtami. Jakoś to funkcjonuje, ale działka blisko miasta i nie ma tam usług. Kombajn do qq musi jechać te 30km. Tak średnio komfortowo moim zdaniem 

Opublikowano
1 godzinę temu, czareczek85 napisał(a):

brać i wiate na jałówki tam budować 

• Haha 1
Opublikowano
2 godziny temu, czareczek85 napisał(a):

Bierz, przez dwa lata kukurydza na ziarno a na trzeci rok żyto. Potem powtórka. Tak rób, aby za dużo tam nie trzeba było jeździć i doglądać 🤔chyba że chcesz się pobawić w lucernę i w bele🤔  ale zasiej wtedy z pół a nawet cały hektar trawy żebyś miał gdzie zwozić w jedno miejsce belę, aby ściernisko ci folii nie dziurawiło. A w wolnej chwili belę sobie zwieziesz albo tirami ci przewiozą. Żeby tylko było komu załadować 👍

• Like 2
Opublikowano

Tak poważnie to ja bym się za to nie brał, raczej działki w zasięgu dojazdu ciągnika typu sąsiednia gmina, ale każdy przypadek inny, ja bym nawet czasu nie miał na tą logistykę. Jak jest ludzi, czasu i kalkulator się zgadza to wtedy sky is the limit.

• Like 3
Opublikowano

W kujawsko- pomorskim pewnie jeszcze taniej i kawałki większe:) tam jeszcze do 30 km można brać a więcej to chyba że pod jakieś inwestycje (bloki ,mieszkania czy magazyny) choć niby z okolic Łomży przyjeżdża gość pod goniąc jednego dnia kosi samolotem później prasoowijarka i na tiry

Opublikowano
42 minuty temu, czareczek85 napisał(a):

Na poniedziałek umówione spotkanie zobaczymy co z tego wyniknie

Czyżby Mazury ? Trochę cena nie pasuje, ale niedaleko sprzedaje właśnie taki kawałek z lasem. Jeżeli oczywiście mówimy o tym samym.

Opublikowano

Bardziej 30000 nie ma komu zapłacić. Te pole o którym pisałem to 50000 za ha chce. Lokalny raczej tego nie kupi, chyba, że okoliczni przedsiębiorcy może.

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, czareczek85 napisał(a):

W 3 h fentem dojedziesz?

Edytowane przez vodz
d*pa
Opublikowano
13 minut temu, Tomek745 napisał(a):

Bardziej 30000 nie ma komu zapłacić. Te pole o którym pisałem to 50000 za ha chce. Lokalny raczej tego nie kupi, chyba, że okoliczni przedsiębiorcy może.

Też tak myślałem , przyjechał ostatnio do nas przedstawiciel crv i mówił , że ma jakieś hektary koło giżycka to ledwo za darmo to w dzierżawę oddał , a tak to by chyba musiał jeszcze trochę dopłat oddać jakby nikt nie chciał .

• Like 1
Opublikowano

U nas w okolicy dużo łąk i pól w rękach biznesu itp. i nie słyszałem, żeby ktoś za dzierżawę płacił. Tyle, że ja blisko granicy. Giżycko i okolice to już inna bajka, tam bardziej turystyka niż rolnictwo.

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, czareczek85 napisał(a):

Na poniedziałek umówione spotkanie zobaczymy co z tego wyniknie

Będziesz musiał jeździć przez Grajewo ewentualnie od Szczuczyna na kanały ale i tak nie ominiesz Mazur a u nas od maja do września niekiedy ciągnikiem się przeprawic to nie mały problem. Od Ełku do poło mu masakrycznie zawalona droga w sezonie i pelno zakrętów zazwyczaj 20 kmh 30 maks się tam jedzie. Ełku w teorii nie ominiesz będziesz musiał przez centrum jechać a tam też masakra ewentualnie przemysłowa. Jeśli o tej działce myślisz. Realnie na ciągnik 115 km będziesz miał bo ekspresowka nie pojedziesz. Fakt na sajzach i piaskach piękne widoki 

Edytowane przez alfa
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Dzień dobry w 2026 roku! 🥛
      Rozpoczynamy roczny wątek poświęcony cenom skupu mleka. To tutaj będziemy śledzić kondycję polskiego mleczarstwa, porównywać oferty poszczególnych podmiotów (OSM i firm prywatnych) oraz dzielić się informacjami o podwyżkach (lub niestety obniżkach).
      Początek roku to często czas korekt w cennikach bazowych. Jak sytuacja wygląda u Was na starcie 2026? Czy Wasze mleczarnie wysyłały już nowe cenniki, czy warunki pozostają bez zmian?
      Ponieważ cena mleka to wypadkowa wielu zmiennych, proszę o precyzowanie parametrów według poniższego wzoru (samo podanie "2,50 zł" niewiele mówi bez informacji o zawartości tłuszczu i białka):
      Województwo:
      Mleczarnia (OSM / Firma):
      Za jaki miesiąc (rozliczenie):
      Cena końcowa (netto):
      Parametry (Tłuszcz % / Białko %):
      Miesięczna ilość dostawy (tys. litrów):
      Dodatki (np. GMO-free, dobrostan, premia lojalnościowa):
      Zapraszam do dyskusji wszystkich dostawców – zarówno tych mniejszych, jak i największych producentów. Porównajmy, kto w 2026 roku oferuje najlepsze warunki współpracy.
      Dbajmy o poziom dyskusji. Merytoryczna wymiana informacji o cenach pomaga nam wszystkim w negocjacjach i podejmowaniu decyzji.
    • Przez tomekskw
      Jakie są u was ceny mleka? Podawajcie ceny i parametry w swoich mleczarniach.

Zapraszamy do dyskusji na temat cen mleka w sezonie 2026.
      Mlekpol cena za styczeń 2026 1,8871 przy białku 3,4 i tłuszczu 4,1
    • Przez DanielFarmer
      Jakie są u was ceny mleka? Jak płacą poszczególne mleczarnie? Podawajcie ceny i parametry w swoich regionach. Uważacie, że nadchodzący rok 2024 będzie dla nas lepszy czy gorszy?

Czas zacząć narzekania w nowym temacie 🙂
  • Dodaj nową pozycję...
v