Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
12 minut temu, radekz200 napisał(a):

w cenach mleka o cenach to jest tylko zawsze 30 albo 31 i przy fakturach między 10-15 dniem miesiąca w resztę dni można pisać o czym sie chce 😂

Mylisz się ☝️ u mnie faktura 5-7😛

Opublikowano
19 minut temu, Matmen napisał(a):

Kolega serwisuje te kuhny to twierdzi że są mocniejsze niż Krone , polecał też wziąć owijanie folią zamiast siatki niby bardzo fajna rzecz dodatkowa warstwa foli i odpad jeden wygodne przy otwieraniu 

Mogę potwierdzić. Jak kupowałem swoje to Kuhn zrobił najlepsze wrażenie. Ale wybór padł na Krone. Na te 1000-1300 bel rocznie wystarczy. Trochę szkoda było dołożyć 85 tys do kuhna. W tej cenie wziąłem inne maszyny na zwrot 

Opublikowano

Ja jak brałem pasową bez owijarki to kuhn wyszedł najlepiej do claasa i kuboty trzeba było dołożyć 5-7 tys a do mchale i Krone coprima 15-20

Opublikowano
Godzinę temu, radekz200 napisał(a):

w cenach mleka o cenach to jest tylko zawsze 30 albo 31 i przy fakturach między 10-15 dniem miesiąca w resztę dni można pisać o czym sie chce 😂

Tak mówisz o czym się chce....Radziu jakiej firmy okna brałeś do domu?😁 

Moim zdaniem prasoowijarki zbyt skomplikowana maszyna byle pierdoła i ani prasy ani owijarki

Opublikowano
1 godzinę temu, Marcin133 napisał(a):

Moim zdaniem prasoowijarki zbyt skomplikowana maszyna byle pierdoła i ani prasy ani owijarki

Akurat tu się z tobą nie zgodzę. Ja mam new hollanda prasoowijarke walcowa wiec duzo nizsza polka niz mchale czy krone z 2019 roku, rocznie robię ok 800-900 bel i do tej pory jedyne co było robione to w pierwszym sezonie zawór od chwytaka trzeba było wyregulować bo za słabo się zamykał i nie trzymał folii a tak to jak rano zaczynam robotę to do wieczora wysiadam tylko na wymianę folii lub siatki.

Ale też miałem wcześniej krone comprime tylko że używana na pasach gumowych i o ile bele robiła bele  kamienie to mechanizm do siatki miała tak spieprzony ze parę razy chciałem ja na polu spalić.

• Like 1
Opublikowano

Jeszcze jedno trzeba powiedzieć o mchale że nie ma zamków na klapie tylko zawór hydrauliczny który mnie bardzo wkur.ia , otwiera się kiedy i uchyla lekko klapę i masz dywan za sobą 

Opublikowano
3 godziny temu, Marcin133 napisał(a):

brałem w lokalnej firmie Domel w Łomży  na profilu Veka, drzwi były Wikęd 

• Thanks 1
Opublikowano

Veka solidna firma raczej nikt nie narzeka na ich profile. Chyba też będą względnie salamander lub Okno Plast. A co do pras jak prasa to tylko lely😁 Nie wiem jak teraz bo Fendt przejął🤷

Opublikowano
6 godzin temu, Matmen napisał(a):

Kolega serwisuje te kuhny to twierdzi że są mocniejsze niż Krone , polecał też wziąć owijanie folią zamiast siatki niby bardzo fajna rzecz dodatkowa warstwa foli i odpad jeden wygodne przy otwieraniu 

Mozna tez mniej owijac ;) i wg mnie folia nie "rozciaga sie" jak siatka po wypuszczeniu beli.

Opublikowano
9 godzin temu, krzychu121 napisał(a):

Mogę potwierdzić. Jak kupowałem swoje to Kuhn zrobił najlepsze wrażenie. Ale wybór padł na Krone. Na te 1000-1300 bel rocznie wystarczy. Trochę szkoda było dołożyć 85 tys do kuhna. W tej cenie wziąłem inne maszyny na zwrot 

Jaką Krone wziełeś?

Opublikowano
1 godzinę temu, alfa napisał(a):

Jak cenić w tej chwili jałówki 2 miesięczne do odchowu na mleko? 

jeśli sztuki hodowlane to 2000zł za sztukę

2 godziny temu, KoneserOporu napisał(a):

A jest gdzieś ta folia zamiast siatki do prasy w rozmiarze 123cm? Bo mało tego jest, a jak jest to chyba szersze

do kuhna idzie chyba taka sama jak owijają wszyscy

5 godzin temu, radekz200 napisał(a):

brałem w lokalnej firmie Domel w Łomży  na profilu Veka, drzwi były Wikęd 

mam drzwi wikęd kilka sztuk i nie polecam. 

Opublikowano

Niby kawał ale ma własną hydraulikę i od biedy ciągnik 100 km to targa na 13 nożach. Szału z wydajnością nie ma bo max 20 belek zrobi na godzinę ale zrobi. Oczywiście zgniot na max.  Jak poluzować zgniot lub wyłączyć noże to idzie kilka więcej zrobić  takim ciągnikiem. Nie jest to jakaś super wydajna prasoowijarka bo przeniesienie belki z komory na stół owijania trwa dużo dłużej niż w mchale ale ja jestem zadowolony. Większym ciągnikiem (150km) bez problemu robię te 30 bel na godzinę. Tyle że przy ciągniku 150 km mam włączone 26 noży. To towar jest konkretnie pocięty. Belki 130-135 cm kręcę. Jak trochę mokrzejszy towar to po tonie mają belki. Dodam że bardzo mokrego nie robię