Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
9 godzin temu, Grinch1 napisał(a):

Do mnie przyjeżdża chłopak ponad 50km od swojego domu. W jego okolicy nie ma krów ale ludzie mają opasy. Bliżej ma problem by coś kupić. Każdy tylko się pyta czy nie mam czegoś na sprzedaż. Żeby tak krowy chciały się co kwartał cielic to lepszy biznes niż na samym mleku. 

Poważnie aż tyle dają? Wychodzi na to że ze mnie znowu poczciwy frajer bo ostatnio sprzedałem byczka MM z Montbeliardem 45-50kg 13 dni za 1400zl. Trzeba cennik zwaloryzować od nowego roku.... 

Ja też w czystej rasie nie mam bo krowy HF a parę tylko SM/HF i przeważnie zacielam LM lub AN także wszystko po nich sprzedaje.Jeszcze z pół roku temu byczki takie około 10 dni dajmy na to z 60 kg szły po okolo 1600-1800 zł i kiedyś rozmawiałem ze znajomymi to mówili że ,,Ty psujesz rynek bo ja takie sztuki sprzedaje po 2200 to wystawiłem więcej i ludzie dawali,w tej chwili ogłoszenia takich cielaków są w granicach 2500,ja sam takich Dwóch sprzedałem tydzień temu za 4900, i jak wystawiasz na internet to w ciągu godziny z 10 tel,ludzie wariują bo nie mają gdzie kupić, do mnie dwóch przyjeżdża 60 km ode mnie z różnych stron,obaj mówią że u nich ciężko już coś dostać.

Edytowane przez MariuszDe
Opublikowano
FarmerDyzio napisał:

No ale Ty byłeś tam po pieniądze 😂. Ile Cię nie było ? Krowy przez ten czas nie padły z głodu ?

nie byłem tam po $ jechałem na tydzień półtora aby trochę zwiedzić i spełnić swoje małe marzenia 😎. a w domu jest komu robić

Opublikowano
Grinch1 napisał:

Krów nikt doić nie chce, ludzie likwidują a potem jeżdżą za cielakami przez pół kraju.

do nas kiedyś przyjeżdżali z Kujaw czyli jakieś 300km. a po ile sprzedajecie byczki z pogranicza Mazur mazowieckiego i podlaskiego?

FarmerDyzio napisał:

No właśnie ktoś za Ciebie robił. Przeciętny Kowalski jak bierze urlop w pracy to ojciec czy matka za niego nie idą pracować.

przeciętny Kowalski ma ileś dni urlopu w roku i może jechać gdzie chcę a ja przez 15 lat najdalej gdzie byłem to 2x w Warszawie. a tak to w domu czy w okolicach. ale co widziałem i co przeżyłem to moje . mam też filmy z wyjazdów jak ktoś chce to może obejrzeć https://youtube.com/playlist?list=PLMphOI_apsEDGCQizHgwLFjjKyrJobMqM&si=cXZrs0Tgdpy8QsOU https://youtube.com/playlist?list=PLMphOI_apsECbesyuV7uyo0hD1KpFbKrA&si=0IQJ5TtW-QPnQcRc

• Thanks 1
Opublikowano
21 minut temu, FarmerDyzio napisał(a):

No właśnie ktoś za Ciebie robił. Przeciętny Kowalski jak bierze urlop w pracy to ojciec czy matka za niego nie idą pracować.

a jak przeciętny Kowalski ma jednoosobowa działalność gospodarczą to kto za niego robi? a takich jest kilka milionów

• Like 1
Opublikowano
2 godziny temu, slawek74 napisał(a):

50km to nie odległość dzisiaj i po 100 to też nie odległość .... a ceny to za mm 1600 wziąłem od stałego odbiorcy innemu bym 2tys cenił...

Mm u mnie schodzą spokojnie 2tys+ bez żadnego gadania.

Puściłem ogłoszenie i gość po paru minutach chciał wpłacać zaliczkę blikiem..1500-1600 czysty Hf

• Like 1
Opublikowano
53 minuty temu, Mateusz1q napisał(a):

a jak przeciętny Kowalski ma jednoosobowa działalność gospodarczą to kto za niego robi? a takich jest kilka milionów

Zależy jaka to działalność ... 

Opublikowano
1 godzinę temu, Bercik92 napisał(a):

po ile sprzedajecie byczki z pogranicza Mazur mazowieckiego i podlaskiego 

Ja mieszam na północnym Mazowszu, mój powiat z jednej strony graniczy z Kuj-Pom a z drugiej z War-Maz wychodzi na to że w porównaniu z wami to tanio się cenie. Może jakiś nie dzisiejszy jestem ale mi aż szkoda od gościa tyle brać ale jak widzę to chociaż ze stówkę trzeba podnieść. 

Opublikowano
1 godzinę temu, Bercik92 napisał(a):

do nas kiedyś przyjeżdżali z Kujaw czyli jakieś 300km. a po ile sprzedajecie byczki z pogranicza Mazur mazowieckiego i podlaskiego?

przeciętny Kowalski ma ileś dni urlopu w roku i może jechać gdzie chcę a ja przez 15 lat najdalej gdzie byłem to 2x w Warszawie. a tak to w domu czy w okolicach. ale co widziałem i co przeżyłem to moje . mam też filmy z wyjazdów jak ktoś chce to może obejrzeć https://youtube.com/playlist?list=PLMphOI_apsEDGCQizHgwLFjjKyrJobMqM&si=cXZrs0Tgdpy8QsOU https://youtube.com/playlist?list=PLMphOI_apsECbesyuV7uyo0hD1KpFbKrA&si=0IQJ5TtW-QPnQcRc

Może taka Pani Irenka do ciebie przyjeżdżała ? 

Opublikowano
1 godzinę temu, Mateusz1q napisał(a):

Moja fryzjerka przykładowo jak chce urlop to wisi kartka "w dniach ....- .... zakład nieczynny i do widzenia. Ja tak nie zrobię.

• Like 2
  • Haha 1
Opublikowano
6 minut temu, KoneserOporu napisał(a):

Moja fryzjerka przykładowo jak chce urlop to wisi kartka "w dniach ....- .... zakład nieczynny i do widzenia. Ja tak nie zrobię.

Nie 🤔 a próbowałeś 🤔🤭🤪

A ja się pochwalę ze miałem 4 dni wolnego w tym Roku a w poprzednim aż 6 😁

• Haha 4
Opublikowano
39 minut temu, slawek74 napisał(a):

Nie 🤔 a próbowałeś 🤔🤭🤪

A ja się pochwalę ze miałem 4 dni wolnego w tym Roku a w poprzednim aż 6 😁

Nie próbowałem, ale podejrzewam że jak spróbuję to po powrocie będzie kartka na krowie: "strzyki nieczynne" 😉

• Haha 2
Opublikowano

A tam narzekacie . Przy niedzieli mam aż 12godzin wolnego od 18- 6 . Razy  52 tyg  to już 26dni wolnego  do tego święta to będzie z 30dni wolnego w roku.   A poważnie  w ciągu roku miałem 5 dni urlopu . 

Opublikowano
Godzinę temu, Grinch1 napisał(a):

Ja mieszam na północnym Mazowszu, mój powiat z jednej strony graniczy z Kuj-Pom a z drugiej z War-Maz wychodzi na to że w porównaniu z wami to tanio się cenie. Może jakiś nie dzisiejszy jestem ale mi aż szkoda od gościa tyle brać ale jak widzę to chociaż ze stówkę trzeba podnieść. 

Właśnie znajomy wystawia na OLX i nie ma sentymentu, a takiemu co stale bierze z jednej strony nie chcesz z niego zdzierać, ale jak inni sprzedają drożej to też czego masz być stratny.

Krowy Hf-y kryte lm takie cielaki 2-3 tyg po 2000 zł to delikatnie idą byczki, jałówki trochę taniej. Za 1450 jałówkę mleczną ostatnio znajomy sprzedał. Dzwoniło paru dawało mniej a się trafił jeden i tyle zapłacił.

Opublikowano

A ja tam się nie wyrywam z kasą... Sprawa jest bardzo prosta... Hf średnio idzie ubój partii około 400kg mięsa... Cena 29-30zl netto czyli za dużego biorę jakieś 12tys netto... 10% z byka to uczciwa cena. Bo ja podejmuję ryzyko dalszego chowu... Jak padnie jestem w plecy cielaka leczenie itp... jak waży więcej to odbijam swoje straty bo jak by nie było to 2-3% to zawsze się zdarzy... Jak cielak mięsny to oczywiście dam za cielaka więcej 200-300zł chyba że na prawdę mięsny a nie mieszaniec to rozmawiamy dalej. Ale nie za hf 2tys albo więcej... Tu już nawet nie widzę sensu dyskusji. Bo do 1500to jeszcze można rozmawiać jak długi i duży. Ale coraz bardziej zastanawiam się nad kupnem wagi i zamontować ją w przyczepce i kupować na kilogramy 

• Like 1
Opublikowano
3 minuty temu, karol091193 napisał(a):

A ja tam się nie wyrywam z kasą... Sprawa jest bardzo prosta... Hf średnio idzie ubój partii około 400kg mięsa... Cena 29-30zl netto czyli za dużego biorę jakieś 12tys netto... 10% z byka to uczciwa cena. Bo ja podejmuję ryzyko dalszego chowu... Jak padnie jestem w plecy cielaka leczenie itp... jak waży więcej to odbijam swoje straty bo jak by nie było to 2-3% to zawsze się zdarzy... Jak cielak mięsny to oczywiście dam za cielaka więcej 200-300zł chyba że na prawdę mięsny a nie mieszaniec to rozmawiamy dalej. Ale nie za hf 2tys albo więcej... Tu już nawet nie widzę sensu dyskusji. Bo do 1500to jeszcze można rozmawiać jak długi i duży. Ale coraz bardziej zastanawiam się nad kupnem wagi i zamontować ją w przyczepce i kupować na kilogramy 

00

Bo mieszkasz w rejonie gdzie sporo a nawet bardzo dużo bydła... a jak ktoś powie więcej niż na wagę wychodzi🤔 o 100 zł będziesz tracił czas 🤔 jest ssanie na cielęta i można se mówić co się chce ...

Opublikowano
1 minutę temu, slawek74 napisał(a):

00

Bo mieszkasz w rejonie gdzie sporo a nawet bardzo dużo bydła... a jak ktoś powie więcej niż na wagę wychodzi🤔 o 100 zł będziesz tracił czas 🤔 jest ssanie na cielęta i można se mówić co się chce ...

Aktualnie biorę od stałych 3 klientów. Żaden nie narzeka i każdy jeden wie, że ja też muszę zarobić i uważają to za uczciwy układ. Od jednego z nich kupiłem w tym roku około 50szt i facet przez znajomego polecony. I wiesz co? Ma w głowie to co powinien mieć, a nie g**** jak Ty. Jego życie przeczołgało nieźle po ziemi. I jawnie powiedział że może brać więcej za cielaki tylko i on i ja wiemy dla czego dalej utrzymujemy tą współpracę. Więc nie zawsze liczy się kasa, a odpowiedni ludzie. I szczerze, zastanawiam się żeby jeszcze z  drugim takim gospodarzem nawiązać współpracę, który by miał do sprzedania podobną liczbę cieląt 

• Like 1
Opublikowano
3 minuty temu, karol091193 napisał(a):

Aktualnie biorę od stałych 3 klientów. Żaden nie narzeka i każdy jeden wie, że ja też muszę zarobić i uważają to za uczciwy układ. Od jednego z nich kupiłem w tym roku około 50szt i facet przez znajomego polecony. I wiesz co? Ma w głowie to co powinien mieć, a nie g**** jak Ty. Jego życie przeczołgało nieźle po ziemi. I jawnie powiedział że może brać więcej za cielaki tylko i on i ja wiemy dla czego dalej utrzymujemy tą współpracę. Więc nie zawsze liczy się kasa, a odpowiedni ludzie. I szczerze, zastanawiam się żeby jeszcze z  drugim takim gospodarzem nawiązać współpracę, który by miał do sprzedania podobną liczbę cieląt 

Folguj bo nie wiesz co i do kogo piszesz...🤦🤭

• Haha 1