Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 godziny temu, alfa napisał(a):

Nie wiem skąd ludzie mają koszta po 2 zł ja na ten rok mam 1.05 1.1 netto kosztów nie licząc ludzi i 1.22 do 1.27 z ludźmi . Dodam że w tym roku sporo mi wyjebalo napraw i to jest wliczone.  Ludzie chyba sobie kredytów nabrali i wliczają w koszta 

w Giżycku niegługo możesz mieć 1,5

Opublikowano
Godzinę temu, Unexpected napisał(a):

Masz rozbudowaną(już spłaconą)oborę z lat 70?

Ktoś kto produkuje w starej 40 letniej gierkówce i ma dobrą wydajność, swoje pasze to jest nie do zatopienia w każdym kryzysie. 

Haha. Tak. Kręgosłup to też mam niezatapialny. Moja obsługa stada jest tania ale mam tyle roboczogodzin zrobionych że jakby typek z nowej obory tu przyszedł to by sie popłakał z bezsilności. a na koniec dnia parę litrow mleka 🥳

• Like 1
  • Haha 1
Opublikowano
1 godzinę temu, komizmo napisał(a):

Myślę, że od kiedy alfa przeszedł do Piątnicy to może coś niecoś powiedzieć o przetrwaniu gospodarstwa w trudnych warunkach ekonomicznych

Do Piątnicy z Giżycka przyszły dwie osoby i ja akurat znam te osoby z widzenia i to  tyle w tym temacie

2 minuty temu, mr1997 napisał(a):

Ok 12 gr chyba dziś ciągnęli kolega pisał 

1 gr jednostka tłuszczu i 2 gr jednostka białka

• Like 1
Opublikowano
4 minuty temu, czareczek85 napisał(a):

Do Piątnicy z Giżycka przyszły dwie osoby i ja akurat znam te osoby z widzenia i to  tyle w tym temacie

W sumie to chyba nie byłby nic bardzo dziwnego, to nie byłby pierwszy raz gdy puszcza wodzę fantazji na tym forum 

• Like 1
  • Haha 1
Opublikowano
38 minut temu, komizmo napisał(a):

Ja tak samo unikam wszystkich produktow pszennych. I jak już to z importu. Lepiej pachną i są zdrowsze 

Ziemniaków też , bo widzę że sadzisz

O proszę ortodoksyjny krowiarz, do kościoła też nie chodzisz bo komunikanty z polskiej pszenicy ? Pewnie lewą ręką się żegnasz a prawo melioracje czyścisz? Mimo że sam mam krowy a nie mam zboża to takich jak ty mi nie żal

Opublikowano
1 minutę temu, komizmo napisał(a):

W sumie to chyba nie byłby nic bardzo dziwnego, to nie byłby pierwszy raz gdy puszcza wodzę fantazji na tym forum 

Dlatego nie wysłał nr dostawcy z logo Piątnicy tylko szwagier z gminy wizna mu zdjęcie cyknąl

• Haha 5
Opublikowano
8 minut temu, czareczek85 napisał(a):

1 gr jednostka tłuszczu i 2 gr jednostka białka

czyli alfa to nie alfa?

Opublikowano
16 minut temu, czareczek85 napisał(a):

Dlatego nie wysłał nr dostawcy z logo Piątnicy tylko szwagier z gminy wizna mu zdjęcie cyknąl

komedia panie @alfa

14 minut temu, karol091193 napisał(a):

Mlekpol podobno Olecko ma przejąć? Czyli wychodzi na to że nie jest tak źle... Ciekawe co wyjdzie teraz z cłami z Chin. Maj/czerwiec mleko po 1,3/1,4zł? 

kupiłem dzisiaj blok sera z Olecka -bdb

Opublikowano
1 godzinę temu, Mateusz1q napisał(a):

prywaciarz wywala rolników, a w temacie cisza mało kto się odniósł. zrobiłaby to jakaś spółdzielnia to byście przez 3 strony odsądzali od czci i wiary. niech każdy kto planuje iść do prywaciarza przemyśli 3 razy 

Tutaj mało szczegółów 🤷‍♂️ czy duzi czy naprawdę mali 🙋‍♂️ mleczarnie czasem wprowadzają potrącenia za dojazd poniżej 150l na odbiór bo mało opłacalne po tyle jechać . Kierowca mówił że brał ręcznie próbę z 30l co dwa dni bo automat nie dawał rady pobrać .. 

Opublikowano
24 minuty temu, karol091193 napisał(a):

Mlekpol podobno Olecko ma przejąć? Czyli wychodzi na to że nie jest tak źle... Ciekawe co wyjdzie teraz z cłami z Chin. Maj/czerwiec mleko po 1,3/1,4zł? 

A tam jest co przejmować? Dostawców tych co chcieli to i tak wzięli.  

• Like 1
Opublikowano

heil deutschland

Oko za oko, ząb za ząb, mleko za auta. Polscy przedsiębiorcy padli ofiarą najnowszych ceł odwetowych ze strony Chin. - Dziś nadzieje na to, że uda nam się odbić chiński rynek, zostały pogrzebane - mówi Interii Agnieszka Maliszewska, szefowa Polskiej Izby Mleka. To właśnie na polskich mleczarzy Pekin nałożył najwyższą stawkę celną.

Stało się to, czego polska branża mleczarska obawiała się od ponad roku. Chiny z dnia na dzień ogłosiły wprowadzenie tymczasowych ceł na część produktów mlecznych z Unii Europejskiej. To stawki od 21,9 proc. do 42,7 proc. Polskich producentów obowiązywać będzie ta najwyższa.

Opublikowano
4 minuty temu, Tigon napisał(a):

heil deutschland

Oko za oko, ząb za ząb, mleko za auta. Polscy przedsiębiorcy padli ofiarą najnowszych ceł odwetowych ze strony Chin. - Dziś nadzieje na to, że uda nam się odbić chiński rynek, zostały pogrzebane - mówi Interii Agnieszka Maliszewska, szefowa Polskiej Izby Mleka. To właśnie na polskich mleczarzy Pekin nałożył najwyższą stawkę celną.

Stało się to, czego polska branża mleczarska obawiała się od ponad roku. Chiny z dnia na dzień ogłosiły wprowadzenie tymczasowych ceł na część produktów mlecznych z Unii Europejskiej. To stawki od 21,9 proc. do 42,7 proc. Polskich producentów obowiązywać będzie ta najwyższa.

jak już co to 30% i tylko na produkty które mają powyzej 10% tłuszczu

Opublikowano
35 minut temu, radekz200 napisał(a):

czyli alfa to nie alfa?

Może to gama albo beta 😁🤣🤣🤣

7 minut temu, krzychu121 napisał(a):

Tyfusek nie chcial jedwabnego szlaku pościć przez Polskę to teraz nam się odwdzięczają 

Robusiowi to zawdzięczamy 🤣🤣

Opublikowano (edytowane)
10 minut temu, krzychu121 napisał(a):

Tyfusek nie chcial jedwabnego szlaku pościć przez Polskę to teraz nam się odwdzięczają 

https://www.money.pl/gospodarka/chiny-storpeduja-polska-ustawe-o-cyberbezpieczenstwie-pojawilo-sie-ostrzezenie-7228538130348960a.html

o to chodzi. i co byś zrobił? puściłbyś Chińczyków do naszej infrastruktury? dla ciebie zawsze wszystko takie proste...

Edytowane przez Mateusz1q