Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
14 minut temu, Marcin133 napisał(a):

Sławek czyyytaj ze zrozumieniem. 

Co mam czytać 🤔 zarobiony jestem 🙋‍♂️ stół do kuchni nowy i krzesła kupione 🤪 i buty do obory 🤭

20251218_150005.jpg

• Like 1
  • Haha 1
Opublikowano
3 godziny temu, Zefir napisał(a):

Człowieku wyjdź z gnoju i jedź świata zobacz a nie krowie d*py oglądasz, malezja, algeria , ZAE, tunezja- byłem w tych krajach i tam mleko z mlekovity praktycznie w każdym większym sklepie znajdziesz. Nie było tam ani mlekpolu ani piątnicy ani innych firm. I się pytasz jak frajer po czym sądzę, że mlekovita jest bardziej rozpoznawalna za granicą ... A co do ceny to jak hektar ziemi po 200 dzierżawa po 3-4 i co roku u każdego nowe nabytki to jest dobra a może wręcz za dobra. 

A znów w Anglii czy Hiszpanii znajdziesz piatnice i zdarza się łaciate 

Opublikowano
10 minut temu, slawek74 napisał(a):

Co mam czytać 🤔 zarobiony jestem 🙋‍♂️ stół do kuchni nowy i krzesła kupione 🤪 i buty do obory 🤭

20251218_150005.jpg

Kurde Sławciu to jest wyzszy level mody  oborowej  😜 

• Like 1
  • Haha 3
Opublikowano
13 minut temu, slawek74 napisał(a):

20251218_150005.jpg

Krowy będą w szoku jak cię zobaczą w takimi obuwiu 🤭😂

Opublikowano (edytowane)

A miejcie te swoje ucinane parametry. A na wypłacie 2.2 kiedy juz pół kraju robi za 1.70 na tę chwilę. 

Apropo mlekowity to kiedys mnie nie interesowały jakieś mlekopole Piątnice. To co mi się rzucalo w oczy to bardzo często Włoszczowa danone i mlekowita. A i do tej pory jakbym nie był rolnikiem to bym ani nie wiedział jakiej marki sery czy serki mam w domu kupione. Teraz jak się tego forum tyle naczytałem to się łapie na tym że po fakcie patrzę kto wyprodukował. I serio, tylko wy tutaj macie jakąś schizmę zawodowa że spinacie się kto co wyprodukował, jak jest popularny czy powszechny. A dlaczego mlekowita słabo placi to chyba nie jest zaskoczeniem. Już poruszali to nieraz. Nakupili zakładów. Podzielili produktywność na kilka małych nierentownych bzdur. No i najważniejsze mają takie ilości mleka że mogą wejść na każdy rynek i do każdego sklepu, tylko ze duże kontrakty to i marze małe. Więc muszą rolnika łoić. Sami wiecie jak to działa. Zamówisz tira soi to płacisz 1500. Pojedziesz do punktu po 2 worki to nie dość że wyjdzie na tonie 2000 to jeszcze sprzedawca nie robi kosztów transportu. 

Edytowane przez kampl
Opublikowano
33 minuty temu, slawek74 napisał(a):

20251218_150005.jpg

Jak je założysz chodź jeden raz i wyjdziesz z obory to już takie ładne nie będą😁 

Opublikowano
25 minut temu, slawek74 napisał(a):

Ee te nie są pierwsze 🤭 a but musi byś wygodny i bezpieczny 

U Sławka krowy przyzwyczajone że model 😉 chodzi po wybiegu. 

• Haha 3
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Mateusz1q napisał(a):

żeby to było takie proste wszystko, jeśli Mlekovita eksportuje proporcjonalnie więcej niż mlekpol do skupu to trzeba podziękować bo co byśmy zrobili z tymi 40% które musi wyjechać?

Zależy ile importuje 

Edytowane przez Nintendo
Opublikowano
2 godziny temu, czareczek85 napisał(a):

Tylko byczki

Piątnica cena na styczeń bez zmiany, można patrzeć z nadzieją w przyszłość

Ja nie mam SMS czarek

Opublikowano

Mamy dyktat dużych sieci handlowych.  W mleku już lepiej nie będzie. Najwyżej jakieś małe wahania zależne od podaży. Ogólna perspektywa spadkowa.  -20 gr za grudzień. 

Opublikowano

Przecież już od kilku postów daje do zrozumienia że do Piątnicy odstawia

Ostatnio to chyba było Giżycko? Szybka rotacja u niego

18 godzin temu, alfa napisał(a):

U nas w Piątnicy bodajże jest ale muszę sprawdzić ta minimalna . Ale nie jest to 2 zł czy tp tylko mniej . Żadna mleczarnia nie zagwarantuje tego że powiedzmy poniżej 1.8 nie zapłaci bo może wyjść kilkaset milionów straty z tego w rok i jest trup

Opublikowano
9 godzin temu, Rrolniik napisał(a):

U mnie nikt się nie przebija i nikt nawet tysiaka nie chce dać a sami hodowcy, to nie wiem jakim ujem Ci co mają same zboża dają po 3tys za dzierżawy w innych częściach kraju

To jaka ty gmina że 1000 zł nie dadzą , na gminie Poświętne ostatnio świniarz dał po 2500 zł za ha i dopłata właściciela .