Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
5 minut temu, krzychu121 napisał(a):

Skoro nie masz krów i problem cię nie dotyczy to co tu robisz i po co się udzielasz? 

Jak zaczynacie blokować drogi to mnie dotyczy bo mam problem z dojechaniem do pracy 😜

Opublikowano
robert1226 napisał:

Ta pryszczyca to tak może i nie być powiązana z tym mercursorem , przecież Niemcom się ta umowa poba gdyby to się pokazało we Francji no to już by inaczej śmierdziało. 

podoba się korporacjom i funduszom finansowym powiązanym z importem a Ameryki Płd. Rolnikom na pewno nie.

• Like 2
Opublikowano

Gruźlica bydła w Austrii. Konieczny ubój 107 zwierząt https://www.farmer.pl/produkcja-zwierzeca/bydlo-i-mleko/gruzlica-bydla-w-austrii-konieczny-uboj-107-zwierzat,156326.html

Opublikowano (edytowane)
42 minuty temu, mate12345 napisał(a):

Mieszkam w okolicach mlekovity, uważam że z 70% osób w promieniu do kilkunastu albo kilkudziesięciu km żyje z  rolnictwa. Nie mówię tu tylko o rolniku, ale pracownicy mleczarni, sklepy z częściami, maszyny, sklepy z paszami. Jak upadnie rolnictwo gdzie ty tyle etatów znajdziesz ? 

Pokuszę się o stwierdzenie że całe podlasie żyje z rolnictwa i wszystkiego w okół rolnictwa i nawet więcej niż 70%. Z Podlasia zabrać mleko i będzie bieda. 

Mamy 2025rok a ciemnota wokół. Nadal ludzie nie kumają że jak każdy hodowca krów mlecznych wyprodukuje więcej mleka, mleczarnia im więcej wyeksportuje i dobrze zapłaci dostawcy to kapitał z zewnątrz spłynie tu do Nas lokalnie wtedy jest więcej kasy na inwestycje (w obiegu). Póki co sytuavje mamy zgoła odmienna. Robimy zakupy w obcych sieciach które doją nas z dwóch stron jako producentów/dostawców i klientów. Zyski transferują do siebie kapitał wypływa!!! I tak jest w każdej gałęzi naszego życia/ działalności.  

Łopatologiczne a jest nadal wielu którzy zazdroszczą sąsiadowi. 

Edytowane przez grzesiu
  • Like 11
Opublikowano
22 minuty temu, robert1226 napisał(a):

Ta pryszczyca to tak może i nie być powiązana z tym mercursorem , przecież Niemcom się ta umowa poba gdyby to się pokazało we Francji no to już by inaczej śmierdziało. 

To przed czym strajkowali niemieccy bauerzy? Nasze strajki przy ich to były pikuś. 
Jasno to zostało powiedziane. Niemcy poświęcili swoje jak i europejskie rolnictwo na poczet tego że ich firmy motoryzacyjne, elektroniczne będą miały nowe rynki zbytu. 
Aż zaczyna się ładnie wszystko układać w całość to wszystko. Łącznie z rozwiązaniem niemieckiego rządu. Olafek ręce będzie miał czyste jak się zacznie rzeź 

Opublikowano
Godzinę temu, FarmerDyzio napisał(a):

Oczywiście. Zdecydowanie bardziej wolę 6 tys na etacie

Chyba za kwartał. 

Opublikowano
31 minut temu, krzychu121 napisał(a):

To przed czym strajkowali niemieccy bauerzy? Nasze strajki przy ich to były pikuś. 
Jasno to zostało powiedziane. Niemcy poświęcili swoje jak i europejskie rolnictwo na poczet tego że ich firmy motoryzacyjne, elektroniczne będą miały nowe rynki zbytu. 
Aż zaczyna się ładnie wszystko układać w całość to wszystko. Łącznie z rozwiązaniem niemieckiego rządu. Olafek ręce będzie miał czyste jak się zacznie rzeź 

Kaktus mi wyrośnie jak Niemcy sprzedadzą tam samochody czy maszyny. Może jakieś znikome ilości, nawet bez cła przy tych kosztach energii i opłat związanych z ekoodpałem nie mają szans na konkurowanie z Chinami czy USA w Ameryce PLD. Polityka UE coraz bardziej zakrawa na jakiś zorganizowany sabotaż 

• Thanks 1
Opublikowano
4 minuty temu, komizmo napisał(a):

Kaktus mi wyrośnie jak Niemcy sprzedadzą tam samochody czy maszyny. Może jakieś znikome ilości, nawet bez cła przy tych kosztach energii i opłat związanych z ekoodpałem nie mają szans na konkurowanie z Chinami czy USA w Ameryce PLD. Polityka UE coraz bardziej zakrawa na jakiś zorganizowany sabotaż 

To ma być barter. Druga sprawa tam nie ma wymogów dotyczących norm emisji. Więc taka bmka czy inny volkswagen jedzie bez całego eko gowna. A to jest najdroższe w produkcji. Zresztą samochody nie są tak ważne. Najważniejszs jest elektronika. Pralki, telewizory itd itd 

Opublikowano

Problem z pryszczycą był w Turcji, od wielu lat. W tego, co wyczytałem, w 2023 roku  były przypadki w Turcji. Także w 2011r są informacje na ten temat i pochodzą też z Turcji. Ostrzeżenia już były od dawna. 

Opublikowano

No ale to już całkowicie Europa nie jest konkurencją. Nie wiem jak tam mają warunki z Chinami,ale chyba jeśli są razem w BRICS no to ceł nie ma więc nie mam pojęcia jakim cudem chcą z chińczykami wygrać. Co do samochodów i maszyn, energia w Europie jest 6 razy droższa niż w Chinach i USA więc nawet bez ekoszajsu taniej niż u chińczyka nie będzie 

4 minuty temu, krzychu121 napisał(a):

To ma być barter. Druga sprawa tam nie ma wymogów dotyczących norm emisji. Więc taka bmka czy inny volkswagen jedzie bez całego eko gowna. A to jest najdroższe w produkcji. Zresztą samochody nie są tak ważne. Najważniejszs jest elektronika. Pralki, telewizory itd itd 

Opublikowano

O wszystkim napewno nie wiemy. Po coś się dogadali. Jakby na takiej umowie nie mieli żadnych zysków to nawet głupi by się nie zgodził na takie coś. Zwłaszcza że dużej grupie wyborców jest to bardzo nie na rękę. 
To że na papierze i dla opini publiczej teoretycznie prąd jest 6 razy droższy niż np w Chinach nie znaczy że jest tak we wszystkich firmach. Poszczególne firmy mogą być dotowane sporymi dopłatami albo zwolnieniami pewnych opłat. Jak wiemy Niemcy już nie raz pokazali jak to można zrobić. Chociażby przykład cukrowni w Polsce i sztucznymi cenami żeby zrobić co ma się do zrobienia i potem odbić sobie to z nawiązką 

Opublikowano
grzesiu napisał:

42 minuty temu, mate12345 napisał(a):

Mieszkam w okolicach mlekovity, uważam że z 70% osób w promieniu do kilkunastu albo kilkudziesięciu km żyje z  rolnictwa. Nie mówię tu tylko o rolniku, ale pracownicy mleczarni, sklepy z częściami, maszyny, sklepy z paszami. Jak upadnie rolnictwo gdzie ty tyle etatów znajdziesz ? 

Pokuszę się o stwierdzenie że całe podlasie żyje z rolnictwa i wszystkiego w okół rolnictwa i nawet więcej niż 70%. Z Podlasia zabrać mleko i będzie bieda. 

Mamy 2025rok a ciemnota wokół. Nadal ludzie nie kumają że jak każdy hodowca krów mlecznych wyprodukuje więcej mleka, mleczarnia im więcej wyeksportuje i dobrze zapłaci dostawcy to kapitał z zewnątrz spłynie tu do Nas lokalnie wtedy jest więcej kasy na inwestycje (w obiegu). Póki co sytuavje mamy zgoła odmienna. Robimy zakupy w obcych sieciach które doją nas z dwóch stron jako producentów/dostawców i klientów. Zyski transferują do siebie kapitał wypływa!!! I tak jest w każdej gałęzi naszego życia/ działalności.  

Łopatologiczne a jest nadal wielu którzy zazdroszczą sąsiadowi. 

W punkt.I znow strategiczne spółki porty i nieruchomości idą w obce ręce ale uśmiechamy się i jepac PiS i gra gitara ,marny nasz los

• Like 5
Opublikowano
3 godziny temu, komizmo napisał(a):

Ja raczej nie wierzę w przypadkowość tego ogniska w środku Europy. Nie chcą ludzie żarcia z Mercosur to jeszcze będą się prosić żeby pakowali na statki te zdechlaki od nich. Ciężko nie zauważyć związku z obecną sytuacją wokół tej umowy. A nie takie cuda się dzieją na świecie 

Przy takiej kasacji z urzędu są jakieś rekompensaty? Czy takie jak dla powodzian?

Mercosur nie popieram ale pisząc zdechlaki od nich to nie masz żadnego pojęcia o tym mięsie bo co jak co ale od argentynskiej  wołowiny nie ma nic lepszego i nasze przy tym to chemia i zdechlaki. Byłem w Argentynie osobiście 4 lata temu i widzialem jak wyglada ta hodowla i próbowałem tych zdechlakow choć wołowiny nie lubię i powiem ci ze jak tamto zdechlaki to na naszą brak mi słów żeby to ująć. Nie chwalmy też tak do końca naszego bo wiemy co jest ze są jeszcze idioci którzy potrafią roundup do suszyć pszenica i dać ja na make o rzepaku nie wspomnę oddawaniu leżaków na uboj krów na antybiotyku wszyscy w tym gównie siedzimy i nie ma co ukrywać jak jest i powtarzam nie mówmy że takie u nas cuda bo to cudów daleka i droga. I jeszcze raz mówię nie popieram mercosur. Ale co tam mercosur jak wezmą UA do uni to odrazu możemy pakować walizki a i za ziemię po 10 tys nie będzie komu dac 

Opublikowano
2 godziny temu, krzychu121 napisał(a):

Ty serio uwierzyłeś w ten dobrobyt który płynie ze ścieków w tv.  
Przy korycie robią szwindle na grube miliony, co chwila sobie podnoszą pensje ,premię odprawy  itd a ten się cieszy bo na etacie zarobi 5 czy 6 tys. Szkoda że bułka zamiast 20 groszy kosztuje 80 a rachunek za prąd zamiast 300-400 zł wynosi 2-2.5 tys. Jak ci zamkną oborę i będziesz musiał iść do pracy tak jak większość którym będą likwidować hodowle to sytuacja będzie się zmieniać. Nie będzie tak jak jest teraz że trzeba szukać pracownika. Będzie trzeba szukać byle jakiej pracy. Jak to mówią życie kołem się toczy a takie statucie już były 

Ale jak zamkną oborę to i rachunki za prąd spadną😄oczywiście taki czarny humor a tak na poważnie to z tym prądem to niezłe jaja mówią że ceny zamrożone a z paroma osobami rozmawiałem to są w szoku bo im po przychodziło nawet 100% więcej,u mnie też rachunek na koniec roku drugie tyle co rok wcześniej a zużycie podobne ...także jakie to zamrożenie cen?🤷 

Opublikowano (edytowane)
12 minut temu, DanielFarmer napisał(a):

W punkt.I znow strategiczne spółki porty i nieruchomości idą w obce ręce ale uśmiechamy się i jepac PiS i gra gitara ,marny nasz los

Daniel to są prywatne spółki porty nieruchomości i inne nic do tego ani dla Tuska ani kaczora. To tylko pchanie ludziom ciemnoty np na Republika że Tusk ursusa dla Ukrainy sprzedał gdzie to prywatna firma i PiS miał kupę lat zeby ja kupić lotos to też strategiczna firma opchnal ja PiS arabom? Opchnal. Nikt też nie krzyczy że za PiS w ostatnim roku zamknęło się 200 tys firm a teraz ta lafirynda na Republice krzyczy że firma z żarówkami się zamyka i to wina Tuska gdzie decyzja o zamknięciu zapadla za PiS. A te zamykające się firmy to pokłosie działania pis podnoszenia najniższych krajowych zusu podatków i tak dalej. Do d*py są i jedni i drudzy. A jeśli chodzi o prąd to kto jak nie morawiecki handlował pakietami 

Edytowane przez alfa
  • Like 1
Opublikowano
15 minut temu, alfa napisał(a):

Mercosur nie popieram ale pisząc zdechlaki od nich to nie masz żadnego pojęcia o tym mięsie bo co jak co ale od argentynskiej  wołowiny nie ma nic lepszego i nasze przy tym to chemia i zdechlaki. Byłem w Argentynie osobiście 4 lata temu i widzialem jak wyglada ta hodowla i próbowałem tych zdechlakow choć wołowiny nie lubię i powiem ci ze jak tamto zdechlaki to na naszą brak mi słów żeby to ująć. Nie chwalmy też tak do końca naszego bo wiemy co jest ze są jeszcze idioci którzy potrafią roundup do suszyć pszenica i dać ja na make o rzepaku nie wspomnę oddawaniu leżaków na uboj krów na antybiotyku wszyscy w tym gównie siedzimy i nie ma co ukrywać jak jest i powtarzam nie mówmy że takie u nas cuda bo to cudów daleka i droga. I jeszcze raz mówię nie popieram mercosur. Ale co tam mercosur jak wezmą UA do uni to odrazu możemy pakować walizki a i za ziemię po 10 tys nie będzie komu dac 

W sensie zdechlaki miałem na myśli półtusze. Wiem że są lepsze, ale czy bardziej konkurencyjne to nie wiem. Jednak Izrael czy Turcja głównie stołuje się u nas.

Btw. Dobrze że ty tu jesteś i masz pojęcie o wszystkim, bo wiesz my proste chłopki to świata nie znamy

Opublikowano (edytowane)
16 minut temu, alfa napisał(a):

Daniel to są prywatne spółki porty nieruchomości i inne nic do tego ani dla Tuska ani kaczora. To tylko pchanie ludziom ciemnoty np na Republika że Tusk ursusa dla Ukrainy sprzedał gdzie to prywatna firma i PiS miał kupę lat zeby ja kupić lotos to też strategiczna firma opchnal ja PiS arabom? Opchnal. Nikt też nie krzyczy że za PiS w ostatnim roku zamknęło się 200 tys firm a teraz ta lafirynda na Republice krzyczy że firma z żarówkami się zamyka i to wina Tuska gdzie decyzja o zamknięciu zapadla za PiS. A te zamykające się firmy to pokłosie działania pis podnoszenia najniższych krajowych zusu podatków i tak dalej. Do d*py są i jedni i drudzy. A jeśli chodzi o prąd to kto jak nie morawiecki handlował pakietami 

kapitał ma pochodzenie , ja znam troche sytuacje PKO SA  od czasu przed sprzedaż go włochom , Unicredit nie płacił podatku dochodowego w  naszym kraju dane są powszechnie dostepne i zobacz ile zarabia obecnie , to tak samo jak mleczarnie dały premie grudniowe bo nie mogły ich wytransferować , zarobili wszyscy i prezes mleczarni i pracownicy i rolnicy zostali podzieleni zyskiem 

Edytowane przez jarecki
Opublikowano
53 minuty temu, alfa napisał(a):

47 minut temu, alfa napisał(a):

Stary chłop a wierzy w te wszystkie bajki. 
Zobaczyłeś w tej Argentynie to co miałeś zobaczyć. Nikt ci przecież nie pokaże jak faszerują bydło środkami albo pryskają uj wie czym rośliny. To tak samo jak w Polsce. Robią wycieczki to gospodarstw gdzie jest co pokazać a nie do takich gdzie bród smród i ubóstwo. 

A co do zamykających się firm. Jaki problem ma uśmiechnięta koalicja zatrzymać to wszystko ? Władze w TVP przejęli siłowo, sądy i trybunał traktują jak chcą to nie mogą powstrzymać przed zamykaniem się firm ???

Wierzysz w te opowieści jaki to teraz mamy piękny rząd a pisiory to złe. Prawda jest taka że pisiory to urwy i złodzieje ale obecnej uśmiechniętej koalicji to oni mogą buty czyścić i się uczyć jak niszczy się kraj. Rozumiem ludzi którzy mieli dość rządów pisu ale wybrać uśmiechnięta koalicję i mówić że deszcz pada , choć pluje im się w twarz ?? Syndrom sztokholmski to się nazywa. Dopóki okrągły stół będzie cały czas przy władzy to nic się nie zmieni oprócz parti przy korycie 

• Like 8
Opublikowano
52 minuty temu, alfa napisał(a):

Skoro Discovery i Polsat mozna zrobic spółką strategiczną to i port można. Tylko że to nie jest w interesie premiera 

• Like 3