Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Narazie to lekka korekta z ceną. Płacz dopiero się zrobi jak zejdziemy grubo poniżej 2zl z ceną a jest to realne patrząc na ceny zboża , kuku połówa ceny się zrobiła. Kto nie ma długu sobie poradzi najwyżej nic nie kupi jak co roku 

• Like 3
  • Thanks 1
Opublikowano
24 minuty temu, Marcin133 napisał(a):

Narazie to lekka korekta z ceną. Płacz dopiero się zrobi jak zejdziemy grubo poniżej 2zl z ceną a jest to realne patrząc na ceny zboża , kuku połówa ceny się zrobiła. Kto nie ma długu sobie poradzi najwyżej nic nie kupi jak co roku 

Ciekawe co z tymi co budują teraz nowe Obory i to jeszcze na robotach 🤔 ale nie ma co gdybać narazie może aż takiej tragedii nie będzie 

Opublikowano
12 minut temu, Supersebusiek napisał(a):

U nas prąd 40 groszy w dół bo dziś nowa umowa była , no wet to dużo kasuje ale to leki kosztują nie on , a nawozy to i droższe były jak było po 1.50 zł 

Kiedy niby nawozy tyle kosztowały przy takiej cenie mleka?

Opublikowano

A mało to razy był cyrk z tymi nawozami , nie raz tak było że ludzie kredyty brali żeby kupić nawozy 

11 minut temu, dantur96 napisał(a):

Ciekawe co z tymi co budują teraz nowe Obory i to jeszcze na robotach 🤔 ale nie ma co gdybać narazie może aż takiej tragedii nie będzie 

Nowa średnia hala a dwa roboty jedna cena .

Opublikowano

Wątpię. Robót około 500 tys , plus do tego agregat, studnia i inne rzeczy i robi się 700-800 tys. Doliczając drugi robot to około milion dwieście . A hala 2x10 pewnie około 400 -500 netto. Chyba że aż tak bardzo ceny się zmieniły na przestrzeni 3-4 lat 

Opublikowano (edytowane)

Rybią ość za tyle kupisz ale nie bok w bok , 2x16 z systemem zarządzania stadem bok w bok niebieskiej firmy i zielonej bo ceny mają podobne około milion netto , doposaż ją w płukanie aparatów jakieś podziały wyjścia krów itp to wychodzi jakieś 1,2 mln , nowej nie opłaca się montować jak coś to używka .

Edytowane przez Supersebusiek
Opublikowano

No ja jak swoją kupowałem to właśnie takich cen nie pamiętam. Były bok w bok droższe ale nie aż tak. Ale z robotami to masz rację. Czy to delawal czy gea to wszyscy zachęcają tylko do zakładania robotów. A co niektórzy nawet dobrego serwisu nie mają. A co dopiero mowa żeby byli dostępni 24 h. Chociaż z GEA okoliczny Dealer idzie ostro w roboty i ma wprowadzać serwis ma 24h. Jest 3 gości i mają się zmieniać . Nie ma żadnych abonamentów. Tylko liczyć będą kilometrówkę plus godziny pracy na miejscu  

Opublikowano (edytowane)

Kiedyś jak przyjeżdżał mi serwis do zbiornika czy dojarki z technik Węgrów i podpytywalem to około 3 tys był abonament na serwis robota miesiecznie tak z 6-7 lat temu  , z tymże ten robót na to zarobi dzięki czestrzemu udojowi , tak twierdził serwisant 

Edytowane przez jarecki
Opublikowano

Tylko proste budownictwo na słomie😛 hala to aby wygrodzenia plus rury środkiem od przewodowki dojenie raz prawo raz lewo jedynie w dobre zatrzaski bym poszedł tak to widzę u siebie w przyszłości jeśli się zdecyduje na budowę bo jak słyszę o budynku na 80 szt plus młodzież za 5 mln to mnie na coś takiego stać chyba nie będzie przy cenie 2,50 owszem da się ale jak będzie 1,80?

Opublikowano
6 minut temu, Marcin133 napisał(a):

Zakładasz roboty i masz bez roboty😉

Rozmawiałem z przedstawicielem z lely to powiedział , że ludziom z takim podejściem nie wolno sprzedawać robotów bo nie będą u nich działać , tego też trzeba pilnować jest może lżej ale praca jest tak samo .

• Like 1
Opublikowano

Ostatnio w sąsiedniej wiosce gościowi leli wyłączyło robota . Ponieważ była zmiana programu i gość nie zapłacił za te oprogramowanie.   Tylko może wydoić krowy . Niema żadnych danych z z udoiu ,nie może pobrać próby zootechnik z oceny . 

Opublikowano
9 godzin temu, Supersebusiek napisał(a):

U nas prąd 40 groszy w dół bo dziś nowa umowa była , no wet to dużo kasuje ale to leki kosztują nie on , a nawozy to i droższe były jak było po 1.50 zł 

Jakie leki chłopie . 3 glukozy 30 zł menbuton 12 zł a za taki zestaw na ketozę 180 zł a w niedzielę 220 też im się w d*pach przewraca . Weź pod uwagę że w tym menbutonie i glukozie już jest marża wliczona 

• Like 2
  • Thanks 1
Opublikowano

Widzą że rolnicy mają kasę to ciągną ile tylko mogą. Ja kiedyś na proszkach czy pastach na trawienie czy innych  zobaczyłem ile oni marzy mają. Nieraz u nich produkt x2 jak w necie. A ci z neta też przecież muszą zarobić na tym. I wysyłka gratis powyżej jakiejś tam kwoty. 

Opublikowano
1 godzinę temu, alfa napisał(a):

Jakie leki chłopie . 3 glukozy 30 zł menbuton 12 zł a za taki zestaw na ketozę 180 zł a w niedzielę 220 też im się w d*pach przewraca . Weź pod uwagę że w tym menbutonie i glukozie już jest marża wliczona 

To Ty ketozy leczysz? Sam idź do lekarza 😁 ketoza to choroba hodowcy a raczej partacza 🤣🤦