Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
25 minut temu, slawek74 napisał(a):

Ja mam grzebień 🙋‍♂️🤭 może twoja ,,rozczochrana,, 🤣

Taaa masz grzebień , a nie pokazywałeś  na af że kupiłeś .

Edytowane przez robert1226
  • Haha 2
Opublikowano
1 godzinę temu, mr1997 napisał(a):

1.50 gdzieś takie żeby zostało nie licząc nawozów i usług typu kukurydza trawa

A tak wogóle jest e-mail z mlekpolu już 

Nie wiem skąd ludzie mają koszta po 2 zł ja na ten rok mam 1.05 1.1 netto kosztów nie licząc ludzi i 1.22 do 1.27 z ludźmi . Dodam że w tym roku sporo mi wyjebalo napraw i to jest wliczone.  Ludzie chyba sobie kredytów nabrali i wliczają w koszta 

• Like 1
Opublikowano
Godzinę temu, slawek74 napisał(a):

Bk ja go od dawna mam 🙋‍♂️ odziedziczyłem po dziadku 😛 łysy był i nie używany 😁

https://www.facebook.com/share/r/1A8PKkABqK/ a jo tak wam życzę 😁

W nawiązaniu do 'łysy' przypomniało mi się jak jeden z członków rodziny oglądał Malczewskiego, tego eksperta od mleka i ten członek rodziny nie pamiętał nazwiska i mówi: no ten, taki łysy, z kucykiem xD

5 minut temu, alfa napisał(a):

Nie wiem skąd ludzie mają koszta po 2 zł ja na ten rok mam 1.05 1.1 netto kosztów nie licząc ludzi i 1.22 do 1.27 z ludźmi . Dodam że w tym roku sporo mi wyjebalo napraw i to jest wliczone.  Ludzie chyba sobie kredytów nabrali i wliczają w koszta 

Pamiętaj że do kosztu wlicza się amortyzacja budynków i sprzętu, a głupotą jest nie wliczanie kredytu i dzierżaw jak to oczywiste koszty

• Like 1
Opublikowano
2 minuty temu, KoneserOporu napisał(a):

W nawiązaniu do 'łysy' przypomniało mi się jak jeden z członków rodziny oglądał Malczewskiego, tego eksperta od mleka i ten członek rodziny nie pamiętał nazwiska i mówi: no ten, taki łysy, z kucykiem xD

Pamiętaj że do kosztu wlicza się amortyzacja budynków i sprzętu, a głupotą jest nie wliczanie kredytu i dzierżaw jak to oczywiste koszty

Wliczylem  dzierzawe i kredyt którego nie mam na ten moment.  Amortyzacji nie wliczam bo to bezsens . Tylko serwisy i naprawy 

Opublikowano

Bo zarządy mleczarń naczytają się tych głupot i zaraz stwierdzą że 1,5 zł to wcale nie tak źle i o co chodzi tym rolnikom. No i własnej wypłaty z tej ciężkiej pracy też mało kto liczy do kosztu

Opublikowano

Jak ktoś ma za oborę na roboty 48 tys raty jak mój znajomy no to koszty będą albo jak ktoś ma dzierżawy po 3 tysiące 

A skoro mamy liczyć amortyzacje maszyn i budynków to doliczmy do litra mleka również dopłatę do ziemi i kase za sprzedaż cieląt krów na rzeź 

• Like 1
Opublikowano
2 minuty temu, alfa napisał(a):

Jak ktoś ma za oborę na roboty 48 tys raty jak mój znajomy no to koszty będą albo jak ktoś ma dzierżawy po 3 tysiące 

A jak ktoś doi ręcznie przy zgaszonym świetle i karmi siankiem kosą koszonym to ma koszt 50 gr, to mamy wszyscy tak przyjąć? Jak ktoś ma koszty niskie to jego wygrana, ale raczej większość nie ma kosztu 1,2 zł tylko więcej

• Like 3
  • Haha 1
Opublikowano
11 minut temu, KoneserOporu napisał(a):

A jak ktoś doi ręcznie przy zgaszonym świetle i karmi siankiem kosą koszonym to ma koszt 50 gr, to mamy wszyscy tak przyjąć? Jak ktoś ma koszty niskie to jego wygrana, ale raczej większość nie ma kosztu 1,2 zł tylko więcej

Wydoić ręcznie 3 krowy po 15l dziennie.... na odbiór dajmy 100l 😛 sam zysk 😁

• Thanks 1
  • Haha 1
Opublikowano
51 minut temu, alfa napisał(a):

Masz rozbudowaną(już spłaconą)oborę z lat 70?

Ktoś kto produkuje w starej 40 letniej gierkówce i ma dobrą wydajność, swoje pasze to jest nie do zatopienia w każdym kryzysie. 

Opublikowano
5 godzin temu, wille napisał(a):

President wysyła wypowiedzenia 

prywaciarz wywala rolników, a w temacie cisza mało kto się odniósł. zrobiłaby to jakaś spółdzielnia to byście przez 3 strony odsądzali od czci i wiary. niech każdy kto planuje iść do prywaciarza przemyśli 3 razy 

• Like 2
Opublikowano
18 minut temu, MariuszDe napisał(a):

Zgadza się, o ile brak informacji o obniżkach a dorzucenie lekkiej premii dał powód do wyluzowania się przed świętami to już w styczniu będzie nie za wesoło takie cło nie tylko na polskie produkty ale europejskie wyostrzy bardziej konkurencje. Zjazd cenowy po nowym roku o kolejne 20-30 groszy nie będzie niczym dziwnym, osobiście się spodziewałem, że cena ustabilizuje się w mlekopu i mlekovicie na poziomie 1,8-2 a teraz śmiało można mówić o 1,7-1,8 już w lutym 

Opublikowano
5 minut temu, Mateusz1q napisał(a):

prywaciarz wywala rolników, a w temacie cisza mało kto się odniósł. zrobiłaby to jakaś spółdzielnia to byście przez 3 strony odsądzali od czci i wiary. niech każdy kto planuje iść do prywaciarza przemyśli 3 razy 

Dokładnie!!! Łatwiej pogadać ile to sąsiad daje za dzierżawę,  czy przebił cenę za ha niż skupić się na realnych obecnie problemach.  Jest dziwne nastawienie że jak ceny spadają to dostawcy wstydzą się napisać jak mało płaci im dany podmiot a gdy płaci wysoko to post za postem z cena. Moim zdaniem trzeba nagłaśniać kto i jak nisko płaci trzeba to pokazywać może coś podpowiedzieć doradzić zastanowić się a nie siedzieć cicho i czekać na zbawienie. 

Opublikowano

Ale wiecie co ja już zraziłem się do używania masła czare goryczy przelała jak było po 10 zł za kostkę w biedrze  ,w domu 5 osób przeszliśmy na olej z oliwek do smarowania i nie tylko i teraz jak masło jest tanie to i tak ten olej z oliwy jest lepszy ,zresztą pachnie nie wspomnę o zdrowotności od masła .Ale zawsze tak jest jak coś jest drogie to niektórzy rezygnują z tego i już później nie wracaja

Opublikowano

I tak i nie, podmiot prywatny działa inaczej przecież cena nie bierze się z palca a wszystko jest zapisane w umowie. No chyba, że pojęcie ryzyko dla wielu nie istnieje, ale też przecież po co czytać umowę jak łatwiej powiedzieć "oni dali a my podpisali" a potem krzyczeć, że kto jaki złodziej jest. Druga sprawa prywaciarz nigdy nie dorówna spółdzielni pod każdym względem czy to konkurencyjnym czy finansowym czy marketingowym. 

Opublikowano
Godzinę temu, alfa napisał(a):

Masz wszystkie swoje pasze czy dokonujesz?

Opublikowano (edytowane)
14 minut temu, pronto1984 napisał(a):

Ale wiecie co ja już zraziłem się do używania masła czare goryczy przelała jak było po 10 zł za kostkę w biedrze  ,w domu 5 osób przeszliśmy na olej z oliwek do smarowania i nie tylko i teraz jak masło jest tanie to i tak ten olej z oliwy jest lepszy ,zresztą pachnie nie wspomnę o zdrowotności od masła .Ale zawsze tak jest jak coś jest drogie to niektórzy rezygnują z tego i już później nie wracaja

Ja tak samo unikam wszystkich produktow pszennych. I jak już to z importu. Lepiej pachną i są zdrowsze 

1 minutę temu, komizmo napisał(a):

Ziemniaków też , bo widzę że sadzisz

Edytowane przez komizmo
Opublikowano
7 minut temu, komizmo napisał(a):

Ja tak samo unikam wszystkich produktow pszennych

Zdziwił Byś się jak te nowe odmiany pszenic są szkodliwe , i nie chodzi tu o ŚOR tylko trawienie , dobre są stare odmiany