Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, jarecki napisał(a):

10 tys litrów miesiecznie starczy na dobre życie tylko...

...krowa te 10k musi dawać rocznie 

2 godziny temu, ubogiwladek napisał(a):

Od jakiej ilości jest juz prawdziwa produkcja ?

10k na tydzień 

15 godzin temu, czareczek85 napisał(a):

Prosze sprawdzić jakie kompetencje ma zarząd Piątnicy a jakie maja osoby decyzyjne w innych spółdzielniach. U nas chłopaki za jajka tytułów nie posiadają. Druga rzecz dział skupu surowca nie przymyka oka na nieprawidłowości. 

starczy spojrzeć jak Bielmlek skończył i kto nim ostatnio rządził 

Edytowane przez konteno
Opublikowano

To jakim cudem sie  mleczarnie zamykają albo zmieniają właściciela za spłatę zobowiązań. 

Czy przedsiębiorstwo czy spoldzielnia kieruję sie zyskiem i płynności finansową. Tutaj akurat nie ma żadnej różnicy. Zmieni sie prezez, zmieni się strategia, ktora nie wypali i kłopoty gotowe. 

Wytrzymałbym huraoptymizm i dmuchał na zimne

Opublikowano

Drogie dzieci... Radzę powstrzymać swoje zręczne paluszki od pisania na klawiaturze i iść sprawdzić czy was w oborze nie ma. 

Przede wszystkim to nie będzie pierwszy kryzys w mleczarstwie i jeszcze za kadencji większości z nas nie ostatni. Zaciskać zęby i inwestycje i przetrwać. Po drugie przestańcie pisać niektóre rzeczy, albo przynajmniej 3 razy się zastanówcie co piszecie bo na prawdę już nie raz pokazano, że czytają nas wszyscy, i cytują też wszyscy. A sprawy sądowe chyba z tego co pamiętam też były 🤔 sracie w własne gniazdko pisząc tutaj... I nie ważne czy głupoty czy prawdę, ale to co nigdy nie powinno się tu znaleźć 

• Like 8
Opublikowano

W mlekpolu od 2005 roku skup wzrósł 3 krotnie . Co się dziwić że nie tak łatwo to upłynnić. Ludzie mówią że a zwiększać trzeba produkcję żeby się utrzymać bo mleko tamkr tyle że najwięcej obor robią się projekty w czasach hossy jak teraz czyli to nie opłacalność tylko więcej i więcej ja chcę więcej . Czyli albo działa przeświadczenie że będę bogatszy albo chcę więcej bo chce albo mam za mało roboty to będę miał więcej albo sąsiad ma to i ja będę miał . I krążymy w tym błędnym kole tyle że w końcu passa przestanie być passa i będzie się doić za psi uj jak to się mówi bo tego nikt nie przezre 

• Like 5
Opublikowano
11 minut temu, karol091193 napisał(a):

Drogie dzieci... Radzę powstrzymać swoje zręczne paluszki od pisania na klawiaturze i iść sprawdzić czy was w oborze nie ma. 

Przede wszystkim to nie będzie pierwszy kryzys w mleczarstwie i jeszcze za kadencji większości z nas nie ostatni. Zaciskać zęby i inwestycje i przetrwać. Po drugie przestańcie pisać niektóre rzeczy, albo przynajmniej 3 razy się zastanówcie co piszecie bo na prawdę już nie raz pokazano, że czytają nas wszyscy, i cytują też wszyscy. A sprawy sądowe chyba z tego co pamiętam też były 🤔 sracie w własne gniazdko pisząc tutaj... I nie ważne czy głupoty czy prawdę, ale to co nigdy nie powinno się tu znaleźć 

Cytując polityków: "niewinnie nie mają sie czego bać"

Opublikowano
24 minuty temu, karol091193 napisał(a):

Masz rację lepiej nie pisać, nie wygodnych rzeczy. 

I tu na koniec zacytuję handlarza: 

Panie co sie Pan przejmujesz spadkami, rolnicy maja tyle kredytów, że nawet za 1,40 zł  będą doić. 

Opublikowano (edytowane)
6 godzin temu, plati napisał(a):

Cytując polityków: "niewinnie nie mają sie czego bać"

Ale przez tych ,,kilku winnych,, dostaje w d.reszta niewinnych także trzeba uważać co się mówi czy pisze.

Edytowane przez MariuszDe
Opublikowano
7 godzin temu, alfa napisał(a):

W mlekpolu od 2005 roku skup wzrósł 3 krotnie . Co się dziwić że nie tak łatwo to upłynnić. Ludzie mówią że a zwiększać trzeba produkcję żeby się utrzymać bo mleko tamkr tyle że najwięcej obor robią się projekty w czasach hossy jak teraz czyli to nie opłacalność tylko więcej i więcej ja chcę więcej . Czyli albo działa przeświadczenie że będę bogatszy albo chcę więcej bo chce albo mam za mało roboty to będę miał więcej albo sąsiad ma to i ja będę miał . I krążymy w tym błędnym kole tyle że w końcu passa przestanie być passa i będzie się doić za psi uj jak to się mówi bo tego nikt nie przezre 

No właśnie się to dzieje, niektórym Polska pomyliła się z Nową Zelandią, Ameryką czy Argentyną. Tu się nie da gonić już tylko ilością. Tylko niektórzy mogą sobie na to pozwolić. Nas wykończą koszty produkcji. Zastanawiam się czy te obiekty które dziś powstają to już zakładają w biznesplanie podatek z ETS2 za emisję bączurów? Przecież wygląda na to że to będzie bardzo duże obciążenie i to najbardziej dla gospodarstw mlecznych. Czy liczymy że najlepszy premier w historii Polski nad przed tym uratuje? 

• Like 4
Opublikowano
8 godzin temu, Dream1990 napisał(a):

Masz rację lepiej nie pisać, nie wygodnych rzeczy. 

I tu na koniec zacytuję handlarza: 

Panie co sie Pan przejmujesz spadkami, rolnicy maja tyle kredytów, że nawet za 1,40 zł  będą doić. 

Madra głowa ten handlarz. Doić za 1.4 zł i dopłacać do każdego litra po dobre 20 groszy i brnąć w jeszcze większe tarapaty. 
Czasy na przeinwestowane gospodarstwa się powoli kończą. Zostają ci co trochę myślą i nie zastawiają całych gospodarstw w providentach i innych bocianach. Przynajmniej na mojej szerszej okolicy ludzie się ogarnęli. Kogo bank zmusił do likwidacji to zmusił. Teraz jak ktoś bierze krechę to taka żeby w razie ,,w” sprzedać bydlo i wychodzić na zero. Czasami jeszcze daną maszynę trzeba by było sprzedać. Ale nie znam osób co zastawiają całe gospodarstwa żeby szczuka czy ktoś inny budował oborę za miliony. Można we własnym zakresie ogarnąć to dużo taniej biorąc lokalnych majstrow  

• Like 2
Opublikowano
10 godzin temu, alfa napisał(a):

Nie dość, że skup rośnie to zapewne jeszcze co niektóre zachłanne mleczarnie ściągają tani towar, Bóg wie skąd jeszcze pogłębiając problem,

Opublikowano
13 godzin temu, robert1226 napisał(a):

Sławek marzy na forum o nowym ciągniku , widocznie te jego trupki dały mu w kość w tym sezonie .

Sam jesteś trupek 🤭😁

15 godzin temu, radekz200 napisał(a):

kurła toć dopiero sam tyle miałeś 😂 ty bambrze jeden 

Kiedy tyle miałem? W 2010 odstawiałem ponad 150tys na rok... to że pisałem że 10tys to minimum nie znaczy że tyle miałem... czytać może i umiesz ale z rozumowaniem już tak sobie...

• Haha 1
Opublikowano
13 godzin temu, slawek74 napisał(a):

Kupiłeś działkę za płotem 🤔

po drugiej stronie ulicy kupił , za płotem z jednej strony i tak jego łąka z belami i pryzmami a z drugiej sąsiad

11 godzin temu, karol091193 napisał(a):

iść sprawdzić czy was w oborze nie ma. 

z tego co widziałem to tam auto jak stało tak stoi 

Opublikowano

https://www.cenyrolnicze.pl/wiadomosci/produkcja-zwierzeca/bydlo-i-mleko/40618-projekt-nowoczesnej-obory-utopijna-wizja-czy-przyszlosc-hodowli za parę lat drzewka będą musiały być w oborze bo jakiś bałwan sobie wymyśli😂

Opublikowano
3 godziny temu, krzychu121 napisał(a):

Madra głowa ten handlarz. Doić za 1.4 zł i dopłacać do każdego litra po dobre 20 groszy i brnąć w jeszcze większe tarapaty. 
Czasy na przeinwestowane gospodarstwa się powoli kończą. Zostają ci co trochę myślą i nie zastawiają całych gospodarstw w providentach i innych bocianach. Przynajmniej na mojej szerszej okolicy ludzie się ogarnęli. Kogo bank zmusił do likwidacji to zmusił. Teraz jak ktoś bierze krechę to taka żeby w razie ,,w” sprzedać bydlo i wychodzić na zero. Czasami jeszcze daną maszynę trzeba by było sprzedać. Ale nie znam osób co zastawiają całe gospodarstwa żeby szczuka czy ktoś inny budował oborę za miliony. Można we własnym zakresie ogarnąć to dużo taniej biorąc lokalnych majstrow  

Dalej jest takich pełno, sprawdź oświadczenia majątkowe radnych w gminach to się zdziwisz

Opublikowano
3 godziny temu, krzychu121 napisał(a):

U mnie w okolicy wszystkie duże gospodarstwa oprócz produkcji mlecznej prowadzą jeszcze szeroko rozumianą działalności okołorolniczą. Usługi rolne, transport itd

Opublikowano
W dniu 1.11.2025 o 11:53, damianzetor9540 napisał(a):

Z antybiotykiem to chyba ty doisz. Chłopy to jednak cwele, jeden na drugiego potrafi obelgi rzucać i to jeszcze publicznie a potem to inni czytają. Na żywo byś tak powiedział to byś w mordę wyrwał i to niezależnie o kim byś tak mowil. 

Popracowałbyś w laboratorium jakiejś mleczarni to zmieniłbyś zdanie. 

• Like 1
Opublikowano
22 godziny temu, konteno napisał(a):

...krowa te 10k musi dawać rocznie 

10k na tydzień 

starczy spojrzeć jak Bielmlek skończył i kto nim ostatnio rządził 

Bielmlek to skończył z innego powodu a raczej "ktoś" go wykończył. Bielsk większość towaru sprzedawał w hurcie przez lydera. Kiedy zaczęli stawiać proszkownie lyder przestał "celowo" brać towar . Wiadomo jak się to mogło skończyć, tak jak od każdego z nas by mleczarnia przestała mleko odbierać a nie miałbyś gdzie indziej tego zdać. Tyle w temacie .